Ako byť kľudnejšou mamou?
V krizovych situaciach som chladna a pragmaticka, zachranovala som uz cloveka, zastavovala krvacanie, osetrila bezdomovca s krvacanim atd.
Problem je v beznych situaciach, reagujem zvysenym hlasom, s naznakom hysterie. Proste ked deti vystrajaju mam pocit ze keď ich nezastavim, nenapomeniem tak sa stane zle a zas kazdy bude hovorit kde bola matka...
Ale zazila som rodinu kde su kludni, pohodovi a vidim ze to ide. Ale.zas ich deti nevymyslaju ako nase, nie su take zive, nebavi ich tolko veci, ani na kruzky nechodia, nicomu sa cielene nevenuju. Pisem to preto ze mozno moje spravanie je podmienene temperamentom mojich deti. Asi nikto nekrici a nezakazuje, ked nema co. Mojich proste napadne aj to co inych nie.
Mate nejake rady? Privitala by som kludnejsiu atmosferu, asi by som ju mala vytvorit, ale niekedy som bezradna.
Hlavne ked sa biju alebo "lezu na luster" 🙈
Prosim super kludne mamicky ktore nic nerozhadze, zavidim vam ale to mi nepomoze.
Skor kto zvladol sam seba, svoje nalady, kto sa trosku "zmenil", ukludnil.
Vdaka 🙏
Boze, to ako keby si o nas pisala. Mna najviac vytacaju matky co maju kludne deti, mama si sadne deti okolo nej v klude sedia tiez a povie mi, ze ona ma uzasne deti lebo si ich tak vychovala 🤦🏼♀️🤦🏼♀️ Vedla mna by moje deti nesedeli ani keby ich tam priklincujem.
U nas mame dve dievcata, ked su v skolke su super, chovaju sa slusne, vsetci ich chvalia ake su sikovne, chytre. Ale ked s nimi niekam idem napr do mesta, to je horor. Normalne co oni vedia na jednej prechadzke porobit, mne tecu nervy. A ked pozrem po okoli tak vsetky deti su v klude len tie nase ako z divych vajec. 🙄 Hlavne starsia dcera je velmi temperamentna. Mladsia je viac kludna ale ked vidi starsiu tak sa velmi rychlo prida 😵💫 A ja ich neviem spacifikovat, nechcem kricat ani ich bit. Kolko krat uz sa vyhrazam. Aj prislo na take, ze zmrzlina nebola alebo sme proste isli predcastne domov z vyletu lebo sa nevedeli chovat.
Doma sa tiez vedia povadit ale vacsinov to nechavam na nich nech si vyriesia konflikty. Mna najviac trapi, ze s nimo normalne neviem fungovat mimo domu.
Pritom mi doma sa s muzom nehadame, mame harmonicke manzelstvo. Len proste starsia dcera je od narodenia divoke dieta 🤷🏼♀️
Dievčatá ja mám toto isté, mám 6r dcérku, ktorá je v škole a pred druhými ako anjel, za prahom domova všetko akoby potrebuje vyventilovať a začina byť už aj dosť drzá ku mne a časko musím skríknuť,lebo jednoducho inak to už nejde....ale......som v tom sama🙄
Manžel najlepší ocko na svete, všetko dovolí, nikdy nezvýši hlas, všetko jej prepáči, mama moja (býva s ňou tak raz za polrok) mi stále vykrikuje ze pri nej je malá stále dobrá len ja som zlá matka lebo do nej skríknem, samozrejme pred malou aby to počula, úplne mi podkopávajú nohy čo sa týka výchovy a potom ja som tá najhoršia a malá začína byť poriadne rozmaznaná a ja jediná mam pocit že ju chcem vychovať dobre.
Ja keď do nej skríknem hneď idem pokontrolovať okná či ma nebolo von počuť 🫣
Pripadám si už zlá mama.
Aj ja zvýšim hlas a mám iba 1 dieťa 😃 ale, berme to z tej druhej strany. Budme rady, že naše deti nie sú také, kde ma postavíš, tam ma o 2 hodiny nájdeš 😃 nech sú veselé a šťastné, nech vystrajaju...aspoň bude na čo spomínať 👍
Možnosti môže byť viac, neriesis veci v zarodku, ale až keď prekročia hranice, máš iné stresy, nevyspatost, alebo ste proste aj s deťmi také typy.
Ja som pri dcere bola ta, co pozerala po ľuďoch co sa im deti hádzali o zem, pri synovi pozerajú po mne 😅 Ale teda ja kričím až keď je fakt zle, neznášam to
na to ti staci bbranicovee dychanie nehladaj v tom jadrovu fyziku
Ja som veľmi kľudná, pohodová povaha. Skoro nič ma nerozhádže okrem mojich detí. Tie ma dokážu dostať do takej vývrtky že koniec. Každý deň,každú chvíľu si hovorím že budem všetko riešiť s kľudom ako ostatné veci,ale tí malí diablici majú nado mnou takú moc že na tie predsavzatia hneď zabudnem. Ale na druhej strane decká sa musia naučiť zvládať všetky situácie,emócie. Čo by z nich vyrástlo keby sú všetci na nich tutu -mutu? V reálnom živote svete by boli stratení
@yoxinka ja mám tiež múdre a šikovné dievčatko ale to v sebe nesie aj to že tu inteligenciu si prenášajú aj do hier a vedia vymyslieť to čo možno iní nie. Ja sa tiež neovladnem na moje dieťa a nakricim. Cudzie deti keď máme som k nim milá a majú ma radi prehrám sa prebavim ale tíe nevychovavam a dcérke naozaj nedovolím toľko čo iným keď máme. Tiež je to ťažké sa ovládnuť keď 100x poviem tú istú vec,každý večer riešime že ona chce iné pyžamo, každé druhé ráno chce iné veci ako má nachystané pričom ich chystáme spolu....ja to vidím tak že sa ovládnuť vtom momente hnevu.. ale je to veľmi ťažké aj keď sa snažím ale nie vždy to vinde. Je to jedináčik,my nemôžeme mať viac detí a asi je to o to ťažšie lebo je sama a venujeme sa všetci len jej...ale čo ju odkopnem lebo je jedináčik aby nemala pozornosť? Druhá vec ja som chcela viac detí ale nemôžem ich mať,čiže to jedno dieťa je mi všetkým...mrzí ma keď sa snou hádam a kričím ale sama vidím že robí to isté čo my...manžel ten je tiež výbušný a nakrici keď treba ...je to ťažké...ale som rada keď stretnem takého istého rodiča a takého čo má tiež tie to problémy aspoň sa potom necítim divná
@dendulka4444 jemine, opisala si do botky nasu realitu! Lepsiu temu som tu uz dlho nevidela…
Ďakujem ti za založenie tejto témy ,😁 ja to mám 4x. Presne pred inými ľuďmi, vonku, v škôlke anjeljci všetkými chvaleni, deti šikovné, múdre, vychované atď 😁doma mali diablici. A áno tiež pol dňa prekricim... A cítim sa ako najhoršia matka a áno aj to ma štve že to počujú susedia. Keďže oni ich vidia stále ako dobre deti, tak určite nechapu prečo stále kričím 🙈nikdy mi ešte nikto nič nepovedal ale vždy na to čakám 😁
No a tiež sa snažím stále ovládať sa... Vždy si vyčítam že som kričala, ale pri ďalšej príležitosti sa to zase opakuje... Takže neviem, iba mi dobre padlo že v tom.nie som sama 🙂
@beata_k presne tak aj ja zakricim a niekedy neviem celkom ovladat emocie hlavne je to sposobene zrejme hormonmi actemperamentom, ale vidim ze dcera ma 4 roky a uz ma zacina opakovat ,musim si davat sakra pozor na svoje spravanie.
Super tema! Hlavne nezacni s tymi liekmi :D inak to je fakt na uvazenie, kolko ludi v okoli na tomto fici, sama som prekvapena. U mna to islo ako hovoris kedysi, hlavne cez koronu to bolo super, ked neboli tie kruzky a vsetko. Rada na ten pohodovy cas spominam. Rovnako aj ked som bola v Afrike sme to tak mali, lebo menej vsetkeho, viac casu na nas a celkovo kvalita toho casu stupla. A tu v Europe si zas netrufam zit taky zivot, takze sme mali aj take obdobie takym smerom ako opisujes. U mna vidim, ze je to hlavne vtedy, ked je toho vela (mental load) a nejake problemy v praci. Teraz sa zas dostavame do pohody, ale dost mi pomohlo, ze starsia 8 rocna uz chodi vsade na kruzky, do/zo skoly sama. Ma kluce, je to uz samostatna jednotka. Celkom ma to odbremenilo. Takze ja len, ze neviem presne ako mas stare deti, ale bude zas lepsie
@lauriik to si ma ukludnila, my sa s muzom hadame, dvaja dominanti 🤦 kedysi ked o nic neslo, som byvala usmievavy sangvinikz aj so zdravotnymi problemami smejko- motivator 😃
Myslim ze cim je clovek zodpovednejsi, tym viac sa snazi tie deti vychovat slusne a tym na seba dava vacsi tlak. Proste ano, zalezi mi ako sa spravaju a snazim sa aby sa spravali co najlepsie ale nie formou pretvarky pred ludmi, ale aby to mali aj zosobnene to posluchanie.
Nedavno sme boli s bratrancami a vtedy som si zas povedala, ze ti moji chalani su vlastne fantasticki ❤️
@bluka2 starsi ide do puberty a mladsi o rok do skoly 😃 starsi je uplne samoobsluzny, kazdy den ma kruzok, chodi sam vsade. Uz aj tabory tento rok budu tak ze prvykrat ide do jedneho denneho aj mladsi, tak budu spolu.
Mas pravdu, snad to bude lepsie 🕰️
Mozem
@zuzana2710 tak ako u nas tiez mame jednu stale si vyžaduje pozornosť,nemozeme sa ani porozpravat s manzelom. Snažime sa ju tiez vychovavať s laskou,ale nedokažem byť kľudna keď ide zoskočiť z lezeckej steny alebo skače z trampoliny bez schodikov alebo vyjde až na domček a skače po ňom. Ale keď som s ňou sama je ako anjel pomaha mi hrame sa všetko robime spolu a zlobu robi len keď pride manžel jej otec. Tym chce dieťa niečo naznačiť asi že na mňa žiarli a chce ma mať len pre seba, alebo sa chce predvadzať pred otcom a chce ho asi zaujat. Za vsetkym je psychologia.
Stale sa hadaju? :D ou nie... mozno to mam trochu lahsie, lebo dievca + chlapec. Keby som mala dvoch takych, ako je moj syn, tak to neviem haha
Ďakujem že nie som sama...mne veľmi pomáha počúvať podcasty Dagmar
https://podcasts.apple.com/us/podcast/komunikác...
Vždy sa tak dostanem späť na správnu cestu...a veľa som aj pri tom pochopila, prečo a ako to riešia deti..
Ach zienky... Skvelá téma ☺️aspoň sa v tom človek necíti sam
Zdravím,,, momentálne rozmýšľam tak ako ty, že ako sa naučiť ovládať,zmenit. Mam pocit že už kričím dosť 🙈😂
Mam syna skoro 9rocheho, dcéru 4a najmladšia dcérka má 1rok. Niekedy to je toho fakt dosť lebo vymyslia aj nemožné a keď nevychádzajú tak sa hádajú a plieskaju. Už neviem ani aké vymysliet tresty, lebo by museli stále stat v kúte. Syn má zákaz PC už asi 8mesiacov a je mu jedno. 🤷♀️
Manžel väčšinou v práci(keď je doma tak mi pripadá že mám doma o ďalšie dieťa naviac) a mne už niekedy príde že som najhoršia mama pod slnkom, ktora stále kričí a niečo zakazuje 🤦♂️
Ale keď to porovnám z inými deťmi naokolo, stále mi naše deti pripadajú najviac normálne a nie rozmaznane co všetko môžu a rodičia majú na háku. Nemajú problém sa rýchlo skamaratit, nikdy nekricali v obchode a nerobili scénu kvôli hráčkam, nikdy nemali problém keď bolo treba hoci u koho zavartovat(mame veľkú rodinu).
No ísť s nimi na výlet ci na nákup chce veľkú dávku trpezlivosti 🤣
P. S:naposledy mi dcéra 4r.zhodila v sportisime tri stĺpy krabíc z topánkami,,, mali ste ma vidieť ako som to predychavala 🤦♂️😅🙈😬😂
Ja môžem potvrdiť, že výchovou to nie je. Mám troch synov. Najstarší je ukážkový od bábätka. Teraz bude mať 11 a je tak rozumný 🙏 vie sa správať, stačí mu niečo povedať raz. No proste dokonalý parťák nech ideme kamkoľvek. Jeho mladší brat, ktorý bude mať 9 👀 je kapitola sama o seme 👀. S ním keď mám niekam ísť len 10 minút autobusom, tak psychicky stratím minimálne rok života 🤣. Je to až neuveriteľné ako moc sú rozdielni. Najmladší má 3 roky, tak snáď pôjde do stopách najstaršieho, inak ma asi klepne 🤣.
Mam 3r dievca, 2r chlapec a 3 mesacne babo 😃😃😃. Cista psychiatria. Fakt kazdy den dookola im opakujem 100x to iste(doslova 100x): nekricime, nehadzeme vecami, nebijeme sa, nekuseme sa...ako hrach na stenu hadzat. Absolutne je jedno ze chlapec a dievca, bitky o vsetko, krik strasny. Takze ano kricim na nich a po riti dostanu... ale snazim sa zmenit to- ukludnit seba(cize manzel musi byt v klude, lebo inak nervacim). Ked som kludna, deti su "lepsie". Fakt im ist prikladom. Ratam v duchu do 10, idem do inej izby ked viem, ze vybuchnem na nich. Davam alternativy(ak si maju vybrat z 2 moznosti, nevymyslaju tretiu). Spravit im program, aby nerobili hluposti. Citam jednu knihu o vychove teraz, dufam, ze z toho nieco si tiez vezmem. Odkedy sa snazim nieco zmenit, je to kusok lepsie.
Sorry, s tym ti neporadím, som rovnaká 😁
Ja napíšem zasa z druhej strany, ja som dosť energická, a mojích 5 detí je príklad lenivosti, presne také od mala kde ma položíš tam budem a tiež často kričím ale hlavne kvôli tomu aby si pohli, pre nich čas nehrá žiadnu rolu, úplne sú vždy v pohode aj keď meškajú, moja najstaršia má 21 rokov a ja som ju v živote nevidela bežať aj keby jej mal ujsť autobus radšej počká na druhý, nedá sa s nimi ísť na dlhšie prechádzky, nedá sa ísť na bycikle k vode chodíme max. na tri hodiny pretože viac nedávajú, nemajú energiu na nič dlhé, žiadne túry, na výlety zo školy chodiť nechcú pretože skúsili prišli doslova chorý, a môžem sa aj na hlavu postaviť a nedá sa to zmeniť, je to proste povaha
To ako keby si o mne pisala, ja si uz myslim, ze som totalne narusena niekedy .... lebo ano, kricim vela na syna (5.5 roka) som prisna, ale mam pocit, ze ked nieco nepoviem zvysenym hlasom, to ako keby ani nebolo, mam aj 11m syna. Tak niekedy vznikaju hadky aj preto, ze mu berie auticka a podobne. ..
A doplnim ja som ta prisna, tatino je ten dobry a mna z toho ide slak trafit 😁😁😁 lebo ja som potom najhorsia, lebo vrieskam. Manzel povie, ze on to tak nevie povedat, ako ja. A byt aj prisnejsi.
Ale teda,aby som doplnila,zhodli sme sa manželom,keďže to riesime dokola,že im veríme,že sa v živote nestratia.podľa mna tieto živé deti sú priebojnejsie,vedia si povedať svoj názor,vedia byt rázne…toľko k tomu,aby sme sa tu všetky matky ukludnili,že to nie je až take zle 🥲🥲🥲
Dakujem za tuto temu a zienky , ze ste sa ozvali.vidim,ze niesom v tom sama..lebo niekedy mam pocit,ze som najhorsia na svete..a pritom sa fakt snazim.vysvetlujem,pokojne,kludne.ale ked uz na 3x stale sestru maruje, ja mam ruky po lakte od muky, zial skriknem az sa okna zatrasu :D
Skor sa divim,ze sa este neozvala nejaka super pohodova mama,ktora to tu cele zhejtuje a zas sa budeme citit pod psa :D
Aj ja som ukricana.a nechcem to dusit sebe vraj si potom choroby privodíme 🤣 treba nahlas kricat smiat sa hnevat sa radovat 👍 všetko naplno
Som sa schuti zasmiala na tom hlase z hororu 😆, pretože to veľmi dobre poznám, ja aj okná zatváram...

@kika147 😃🤷 vela sily si prajme 💪