icon

Ako nájsť rovnováhu medzi starostlivosťou o deti a voľným časom?

15. júl 2025

Skúsim to napísať v skratke, mám kamarátku poznáme sa dlhé roky. Bohužiaľ mi nevyšiel prvý vážny vzťah ostala som slobodná mamina s dcérou. Bývala som u mamy, keďže ex ma obral o všetky peniaze. O dcéru som sa starala sama. Chodila som von s kamarátkou raz za čas na kávu alebo diskotéku. No viac krát sa stalo že mama mi volala keď sa dcérka zobudila a nevedela ju uspať aby som došla domov. Došla som a chodila som von čoraz menej a menej. Po rokoch som spoznala v práci terajšieho manžela máme spolu syna. Teraz chodím von raz za čas keď sa dá ale väčšinou beriem so sebou aj deti. Keďže nemá kto postrážiť. Manžel robí na zmeny a babky nemajú záujem. Bola som naposledy s kamarátkou na zmrzline a v parku, ja so synom a po troch hodinách som išla domov.
Ja viem že to není ono keď má už človek deti že v prvom rade sa venuje deťom, no jej sa nepáči že ja nikam nechodím von že nonstop sa starám len ja o deti. Že manžel je neschopný a nevie postrážiť, naposledy mal pred nočnou tak som ho nechala oddýchnuť si a brala syna so sebou von.
Kamarátka hovorí že život deťmi nekončil , že ona doma oznámi že ide von a ide. Ja sa musím dohodnúť s manželom či postráži alebo ak nie beriem so sebou aj deti von.
Jasné že aj mne by dobre padlo občas ísť von aj sama bez detí ale keď sa nedá tak sa nedá. Veď teraz sú ešte malé a potrebujú ma, keď vyrastú už budú menej potrebovať a budem mať viac času. Ja na tom nevidím nič zlé, čo si o tomto myslíte?

Strana
z2
autor
15. júl 2025
@cyberk

Ked sa inak neda…ma 25dni dovolenky, to je tak tazke oferovat jeden den, nech mas klud a mozes sa venovat sebe a ist na babsky vylet? Co za moronov mate doma. 🙄 tiez mam kamosky, ktore robia doma putky a nevedia sa ich muzi ani o vlastne dieta postarat 🫣

@rachel36a Môj nechodí nikam sám von vždy je doma s nami, nemá kamarátov ani koníčky. Za to ja mám aj kamarátky aj koníčky.
@cyberk Dovolenku si šetríme na leto a cez leto je doma sám s deťmi, keďže nemôžme mať spolu dovolenku.

rachel36a
15. júl 2025
@anonym_autor

@rachel36a Môj nechodí nikam sám von vždy je doma s nami, nemá kamarátov ani koníčky. Za to ja mám aj kamarátky aj koníčky.
@cyberk Dovolenku si šetríme na leto a cez leto je doma sám s deťmi, keďže nemôžme mať spolu dovolenku.

@anonym_autor tak nech nechodi keď je mumák, ale to neznamená, že aj ty musíš sedieť doma

mikadooo
15. júl 2025

@anonym_autor pri tak malých deťoch som nechodila na kávičku ani na víno atď. Teraz má najmladší 7 a chodím na kávičku alebo pivo, alebo len tak sa prejsť s kamoškou, dvakrát ročne chodíme babská partia na wellness víkend. Ak sa na to ešte necítiš, povedz to tak kamoške. Že fajn, že ona povie čau a ide, ty sa na to necítiš, takže prídeš aj s dieťaťom. Ale že nebudú strácať Marek, jedného dňa prídeš ak bez dieťaťa. 😉. Nás je 7 kamarátok, rôzne počty detí a iná situácia s manželom (jeden ochotnejší, iný menej), čiže u každej to prišlo v inej fáze - či už poobedná kávička, večerné pivo do neskorých hodín, alebo wellness víkend. Drž sa.

mikadooo
15. júl 2025
@mikadooo

@anonym_autor pri tak malých deťoch som nechodila na kávičku ani na víno atď. Teraz má najmladší 7 a chodím na kávičku alebo pivo, alebo len tak sa prejsť s kamoškou, dvakrát ročne chodíme babská partia na wellness víkend. Ak sa na to ešte necítiš, povedz to tak kamoške. Že fajn, že ona povie čau a ide, ty sa na to necítiš, takže prídeš aj s dieťaťom. Ale že nebudú strácať Marek, jedného dňa prídeš ak bez dieťaťa. 😉. Nás je 7 kamarátok, rôzne počty detí a iná situácia s manželom (jeden ochotnejší, iný menej), čiže u každej to prišlo v inej fáze - či už poobedná kávička, večerné pivo do neskorých hodín, alebo wellness víkend. Drž sa.

@mikadooo sorry, preklep - Ale že nemusí strácať nádej

deedol
15. júl 2025

pozri, ak ti to vyhovuje, ok, neries, cakaj, kym syn vyrastie.
ak ti to nevyhovuje (asi nie, kedze pises, ze by si raz za cas chcela mat cas pre seba), tak sa s muzom dohodni, kedy, a chod von s tou kamoskou alebo rob nieco ine, co ti urobi radost. nehovorim, ze mu mas oznamit a tresnut dvermi, ale normalne komunikovat ako clovek - asi vies, aky ma rozpis v praci a kedy ma volne dni, tak si to naplanuj na taky den a povedz mu to. no a co, ze on nema potrebu chodit von a nema konicky, ste dvaja odlisni ludia a ty taku potrebu mozes mat, mas na nu plne pravo.
ja neviem, mne toto pride ako 5-minutova zalezitost na vykomunikovanie, vy ako komunikujete, ze je to v tvojom podani take zlozite?

anonym_264daa
16. júl 2025
@anonym_autor

@janai1 Tak muži nerobia toľko čo ženy lebo vo väčšine domácností hlavne žena sa stará o deti. Muž sa s nimi zahrá večer keď dôjde domov z práce a cez víkend keď má čas.
@doriiis Tak manžel málokedy postráži keďže robí na zmeny a keď je doma tak si chce aj oddýchnuť alebo venovať sa inému, nie len zabávať deti.
@billy_jean Nie nepísala, ona neni na mk. A muž tiež nikam nechodí von stále je iba doma s nami keď má voľno. Preto nechápe prečo ja chcem chodiť von aj sama.
@biba_18 Ja neľutujem nič ani neobetujem nič, ja to beriem tak že pokiaľ sú deti malé tak rodičia sa o nich starajú, keď deti vyrastú budem mať znova kopa času len na seba a svoje koníčky.

@anonym_autor píšeš sem pravidelne.Asi ti chce kamarátka otvoriť oči, že muž sa deťom malo venuje.Ale, ak nechceš a nepotrebuješ čas pre seba je všetko v poriadku.Podla mňa ho chces, ale vieš, že muž s deťmi nechce byť.Nie kamarátka je zlá, ale muž, lebo ty si otrok.A ty si pred prácou môžeš oddýchnuť?

efka77
18. júl 2025

Uplne chapem kamosku. Ked idete spolu von obe aj s detmi,je to super - deti sa zahraju,vam je spolu veselsie.
Ale ked idete von len aby ste si vy dve pokecali verim ze dieta nie je top spolocnik. Asi nechodis az tak casto aby si si to nevedela zariadit. Je to nefer voci nej. Keby si bola samozivitelka bez inej moznost,da sa to pochopit. Ale ty mas muza. A ze on nikam nechodi je jeho vec,ja by som si nenechala vziat moznost ist von raz za cas.
Bud nie je ta kamoska pre teba dolezita alebo ( a potom chapem tvoj postoj ze skoda casu bez deti s nou) alebo si nevies doma trocha upratat.
Z vlastnej skusenosti ti mozem odporucit budovat vztahy ktore stoja za to aj popri materstve. Aby si raz nezistila ze deti vyrastli,manzela nic nebavi a ty budes sama ako prst.Netvrdim ze prave s touto kamoskou ale nezanedbavaj ani svoj zivot .
Drzim palce

autor
18. júl 2025
@efka77

Uplne chapem kamosku. Ked idete spolu von obe aj s detmi,je to super - deti sa zahraju,vam je spolu veselsie.
Ale ked idete von len aby ste si vy dve pokecali verim ze dieta nie je top spolocnik. Asi nechodis az tak casto aby si si to nevedela zariadit. Je to nefer voci nej. Keby si bola samozivitelka bez inej moznost,da sa to pochopit. Ale ty mas muza. A ze on nikam nechodi je jeho vec,ja by som si nenechala vziat moznost ist von raz za cas.
Bud nie je ta kamoska pre teba dolezita alebo ( a potom chapem tvoj postoj ze skoda casu bez deti s nou) alebo si nevies doma trocha upratat.
Z vlastnej skusenosti ti mozem odporucit budovat vztahy ktore stoja za to aj popri materstve. Aby si raz nezistila ze deti vyrastli,manzela nic nebavi a ty budes sama ako prst.Netvrdim ze prave s touto kamoskou ale nezanedbavaj ani svoj zivot .
Drzim palce

@efka77 Mám veľa kamarátok a všetky sú pre mňa dôležité. Keď sa im narodili deti tak doslova všetky sa stiahli a venovali sa hlavne deťom. A to niektoré už majú dospelé deti a stále si nenájdu čas na stretnutie.
Okrem tejto jednej kamarátky ona je typ generál, zaveli doma že ide von a ide nezaujíma sa ako sa muž zariadi nechá mu deti doma.

efka77
19. júl 2025
@anonym_autor

@efka77 Mám veľa kamarátok a všetky sú pre mňa dôležité. Keď sa im narodili deti tak doslova všetky sa stiahli a venovali sa hlavne deťom. A to niektoré už majú dospelé deti a stále si nenájdu čas na stretnutie.
Okrem tejto jednej kamarátky ona je typ generál, zaveli doma že ide von a ide nezaujíma sa ako sa muž zariadi nechá mu deti doma.

@anonym_autor z tvojej odpovede citim ze ti kamoska velmi nesedi. Potom ani nemas dovod rusit program s detmi kvoli nej.
Ale stále mi neda naznačiť ti ze nie je dobre nemat aj cas sama na seba. Ale teda urob ako myslis. Je to tvoj zivot

Strana
z2