Rozvod a zverenie dieťaťa do starostlivosti otca
Ahojte, toto je už asi moja posledná možnosť, pretože momentálne mám túto situáciu v hlave ako prioritu a neviem sa pohnúť ďalej.
S manželkou sme spolu 5 rokov a máme dvojročného syna. Za celý ten čas nikde nepracovala – tvrdí, že si nevie nájsť prácu. Dlhodobo som to toleroval a snažil sa byť chápavý. Problém však je, že ani doma to podľa mňa nefunguje tak, ako by malo.
Veľa času trávi na nákupoch, s kamarátkami, na káve, procedúrach či wellness. Keby pritom domácnosť fungovala a veci boli poriešené, nemal by som s tým problém. Nemám problém pomáhať doma ani so synom, práve naopak. Lenže často mám pocit, že väčšina povinností zostáva na mne.
Podnikám, chodím do práce a keď prídem domov, často riešim večeru pre syna, pretože mu zvykne dávať len blbosti - nevarí. Beriem ho von, keďže ona s ním von nechodí. Nevarí, upratovanie je minimálne – v podstate zapne umývačku alebo práčku, ale tým to väčšinou končí.
Aj v noci som sa o malého staral prevažne ja. Často chodí cez víkendy s kamarátkami, na nechty alebo wellness, vraj si potrebuje oddýchnuť. Rozumel by som tomu, keby doma zároveň fungovali základné veci a cítil by som väčšiu snahu alebo zapojenie. Niekedy ráno zoberie syna k mojej mame, ktorá je už na dôchodku, a ona si ide vybavovať svoje „dôležité veci“. Ďalším častým zdrojom konfliktov sú peniaze – prestal som jej dávať kartu, pretože míňala bez rozmyslu, čo viedlo k hádkam. Nechcem znieť ako niekto, kto očakáva, že žena bude len doma upratovať a variť. Ide mi skôr o pocit partnerstva a férovosti. Čoraz častejšie mám pocit, že všetko stojí na mne a že ma skôr využíva, než aby do vzťahu niečo prinášala.
Začínam preto rozmýšľať aj nad rozvodom. Myslíte si, že je reálne, aby bol syn v takom prípade zverený do mojej starostlivosti? Niekedy mám pocit, že ho ani nemá rada a to ma štve na tom celom najviac. Čo sa týka majetku, dom som mal kúpený ešte pred manželstvom a syn bol plánovaný, najmä ho chcela ona.
Ďakujem za rady.
Toto bez právnika nedáš, to ti musí byt jasne. Ona nebude bojovať o dieťa,
ale o vyzicne
Ak máš aspoň trochu rozumu tak si hľadaj dobrého právnika
@anonym_a14cbb a ešte o polovicu majetku.
Pochybujem, ze ti zveria dieta. Si chlap. Zena by musela byt alkoholicka, drogovat atd., by dieta zverili otcovi. Jedine co mozes dosiahnut maximalne je striedava starostlivost. Inak to, ze ani nevari, nic doma nerobi si stihol snad zistit pred narodenim dietata...
No mňa napada len jedna možnosť,dohodni sa s ňou
Že jej budeš posielať nieco a dieťa ostane s tebou
Pochybujem, ze ti zveria dieta. Si chlap. Zena by musela byt alkoholicka, drogovat atd., by dieta zverili otcovi. Jedine co mozes dosiahnut maximalne je striedava starostlivost. Inak to, ze ani nevari, nic doma nerobi si stihol snad zistit pred narodenim dietata...
@anonym_2073f2 to vobec nie je pravda, ze by musela byt almoholicka a drogovat a podobne.
V rodine sme mali pripad, dieta zverene otcovi, matka sa nestarala, nepracovala. Sice oni to neriesili hned po rozchode sudom, ale dieta bolo od rozchodu s otcom a neskor si to vyriesili aj oficialnou cestou sudom.
Pokojne sa rozveď. Určite bude robiť peklo a bude ťa chcieť pripraviť o všetko, lebo príde o sponzora, ale z dlhodobého hľadiska sa ti to oplatí. Dieťa vôbec nerieš, požiadaj o striedavku a aj keď ti ju nedajú, uvidíš, že dieťa časom aj tak skončí u Teba, najskôr tam bude o deň viac, potom dva, potom týždeň... Nakoniec úplne. Pri jej životnom štýle sa jej nebude chcieť o decko starať, bude ju to otravovať, stáť peniaze, pripomínať jej vek a hlavne, bude prekážať ďalším adeptom na vzťah. Ak bude chcieť vysoké alimenty, trvaj na sporení, aby ich nemohla hneď minúť.
Mali sme to v rodine. Pri súde plakala, prvé týždne deti nechcela otcovi ani ukázať, potom si začala hľadať frajerov, venovať sa sebe a zistila, že jej matka sa jej o deti starať nechce a nebude, že ich výchova je náročná a všetko stojí peniaze a teraz sú obe zverené otcovi. Ona má ďalšieho chlapa, stále sa venuje len kávičkám a skrášľovaniu, nepracuje, nič nerobí, cez deň dlho vyspáva a deti k nej ani nechcú chodiť.
@anonym_2073f2 to vobec nie je pravda, ze by musela byt almoholicka a drogovat a podobne.
V rodine sme mali pripad, dieta zverene otcovi, matka sa nestarala, nepracovala. Sice oni to neriesili hned po rozchode sudom, ale dieta bolo od rozchodu s otcom a neskor si to vyriesili aj oficialnou cestou sudom.
@anonym_138ae6 No nepoznam taky pripad. Jedine viem, ze sud vzdy prihliada na matku viac ako na otca. Mozno zena co poznas sama povedala, ze nechce dieta tak zverili otcovi. Inak vzdy je dieta zverene matke, ak nie je alkoholicka, netyra dieta atd. Ale tato pani urcite bude chciet vysoke vyzivne, tak dieta bude chciet. Pochybujem, ze je dieta zanedbane, to autor nikde nepise. A pani potrebuje vela penazi na welnes, nakupy tak urcite si nenecha vziat dieta. On je divny, ze s takou si dieta urobil. Ved to uz pred plodenim musel vidiet, ze nic doma nerobi, ani do prace nechodi, jedine peniaze od neho pyta.
ak travis cas v praci ako si to chces zariadit s dietatom? to co popisujes je tvoj pohlad na vec a sud to moze vidiet inak ..ani zdaleko to nestaci,aby ti ho vylucne zverili -maximalne tak striedavka ... a cos a tyka terajsieho stavu .. zaplat ucty stravu a nechaj jej ak chces neake vreckove-nebude mat zaco behat a bude hold sediet doma- nema pracu nema peniaze a ani co minat ...
@anonym_138ae6 No nepoznam taky pripad. Jedine viem, ze sud vzdy prihliada na matku viac ako na otca. Mozno zena co poznas sama povedala, ze nechce dieta tak zverili otcovi. Inak vzdy je dieta zverene matke, ak nie je alkoholicka, netyra dieta atd. Ale tato pani urcite bude chciet vysoke vyzivne, tak dieta bude chciet. Pochybujem, ze je dieta zanedbane, to autor nikde nepise. A pani potrebuje vela penazi na welnes, nakupy tak urcite si nenecha vziat dieta. On je divny, ze s takou si dieta urobil. Ved to uz pred plodenim musel vidiet, ze nic doma nerobi, ani do prace nechodi, jedine peniaze od neho pyta.
@anonym_2073f2 je to moja svagrina. Paradox je ze ma dve deti, prve s inym partnerom, druhe s inym. Mladsie dieta bolo zverene otcovi. O starsie sa starala niekolko rokov ona a poberala na neho vyzivne. Cize nic nie je nemozne. Nie je alkoholicka, nie je zavisla, nema psychiatricku diagnozu, proste nic. Otec bojoval za dieta a vybojoval si ho. Ona nie je typ zeny, ktora chodi po wellnesoch, ale kedze dlhodobo nepracuje, peniaze by vytrieskat z muza chcela, aby mala aspon to vyzivne. V druhom pripade sa jej to nepodarilo a dieta je niekolko rokov u otca a to od veku, kedy este ani nezscalo navstevovat skolku, cca bolo vo veku autorovho syna. Nehovorim, ze v pripade autora to bude rovnako, ale deju sa aj taketo pripady.
@anonym_2073f2 mozno aj keby to zo zaciatku neslo a chcela ho cez dieta vydierat skrz vyzivne, ak sa uz teraz o dieta nestara a odklada ho, lebo chce cas na svije aktivity a tym padom jej neostava na dieta, tak to dieta s radostou neskor donesie otcovi, aby mala na seba priestor.
@anonym_autor je nerealne aby so dostal dieta do svojej starostlivosti, to by matka musela byt narkomanka. Max poriesis striedavku a priprav sa na dlhy boj. Hlavne neries nic bez pravnika. Drzim palce.
@anonym_autor a predtým bola žienka domáca? Naverene, upratané, tip top domácnosť a chodila do prace?
Neviem, ale nedohodli ste sa náhodou tak, že nemusí pracovať a bude sa starať lebo ty všetko poplatis? Ak áno, toto mas výsledok. A dokedy chce byť takto doma? Prečo malý nie je v skolke? Co vtedy robí ona?
Kdeže. ani náhodou ti dieťa súd do výchovy nezverí. Alebo by to musela chcieť ona, alebo by si mal niekoho na súde. Inak nepochodíš.
@anonym_autor
Už si sa s ňou niekedy o Tom bez hnevu rozprával? Aká bola predtým?
Pozri my máme napríklad 3 malé deti a úprimne ti poviem, že mať pravidelne tu možnosť, chodím na wellnes aj nechty tiež. Kľudne aj bez detí. Bo spokojná matka, spokojné deti aj muž. My tu nemáme nikoho z rodiny, že by som bola absolútne v pohode -teda o deti by boli 100 % postarané aj večer.
Ja potrebujem aj kontakt s kamarátkami, nie som ako môj muž, ktorý má 2 kamošov na konci sveta. Ty tvrdíš, že nič nerobí údajne. Aké už si niekedy bol 3 mesiace v kuse so synom, či chorý či nemať čas koľkokrát ísť ani na vc?
Toto je tvoj pohľad a keď dieťa chcela bude ho zrejme mať aj rada. No okrem žienky domácej chce aj trochu ešte žiť. Toto ťa nenapadlo? Ako dlho ste boli spolu pred svadbou? Nepoznal si ju? Ja teraz nevychádzam z toho, že je vychcana mrcha len že má trošku iné nastavenie. Porozprávaj sa s ňou. Skúste nájsť nejaké riešenie pre vás oboch. A že nerobí, no veľa šťastia s chorobami zo škôlky, ocr a výpoveďami. Tiež nerobím teraz už dlhšie, momentálne som na ms aterskej. Pokiaľ sa dali robila som aspom pár hodín pri prvom synovi. Teraz nereálne. Predtým som pracovala vždy. Ty si sem napísal len svoj pohľad l, nie ten jej dodatočné. Ako môžeš povedať, že dieťa nemá rada? Zato že chce čas aj pre seba a dá mu blbosť na večeru? Ver never. Pri prvom to bolo u nás iné, pri treťom sú moje predstlavtatia v kybli. Raz mali na večeru dokonca zmrzlinu! Sladké rizdavam striedmo inak, jediné normálne, sladké jedlá striedmo. Ale keď to vyhovuje (hlavne mne časovo) majú na jedenie nie vždy super bio eko zdravú stravu. Kľudne trebárs šisku. Za to sa nestrieľa a nestojí za hádky. Pokiaľ to nie je denne. Domácnosť? Pokiaľ to klapalo pred dieťaťom, uľahčuje si to. V najhoršom prípade na pár hodín pani na upratovanie.
Pokiaľ sa máte radi, skúste to poriešiť.
Dieťa dostaneš, pokiaľ máš super právnika a prachy. Pokiaľ ho však ona ma fakt rada, sú na seba naviazaní, piseres to. Ty chces dieťa a kto sa ti on bude reálne starať? Podnikať, čas nemáš a k tomu ešte aj často choré dieťa? Rozmýšľaj trošku.
Sadnite si, pikecajte, dajte malé vtedy babke a majte aj čas pre seba. Tocrobievate? Koľko času trávite spolu, keď máte dieťa komu dať postrážiť,? Či ty len Málaš a žena je v podstate len s dieťaťom a kamoškami? Nechybate si?

Toto bez právnika nedáš, to ti musí byt jasne. Ona nebude bojovať o dieťa,
ale o vyzicne
Ak máš aspoň trochu rozumu tak si hľadaj dobrého právnika