Ako riešiť financie pre druhé dieťa?
V skratke zeny,mame jedneho synceka (3r) a velmi by som tuzila este po jednom dietatku..manzel ma vsak iny nazor na to,ze uz by sme to financne asi nedali..spolu mame prijem 2400€ ale mame vysoke vydavky..
Niektori ludia s tym problem nemaju a jednoducho deti si robia ako na pase a nezaujima ich ako vyziju a my ked chceme nieco dietatu do zivota dat,zaplatit mu skolku,kruzky atd.tak sa musime zriect druheho dietata? Take nefer..ale to len taky moj vylev,ani neviem co som tym chcela povedat🤷🏻♀️
prepac ale my sme donenavna nemali ani taky prijem a to mam viac deti... a v pohode vyzijeme... ano nechodime 3x do roka na dovolenky nechodime po baroch ci kaviarnach v kuse ale deti maju kruzky, ZUS, studuju a vsetko co potrebuju. takze je to o nastaveni rodicov ak ste "lenivi" venovat cas a energiu dalsiemu dietatu vyhovorku si najdete financie s tym nic nemaju
Všetko sú to len výhovorky. Či chceš vlastne počuť? Veď s ním teda pravdepodobne súhlasíš?
Podla mna je super, ze financnu situaciu zvazujete vopred a nejdete bezhlavo do druheho dietata. Aj ked to potom prinasa taketo "problemy". Prijem nemate zly, ale ani nejaky extra luxusny. Vies, ale zivot je velmi premenlivy, kludne by ste mohli mat teraz prijem 5.000, prijde druhe dieta a po case sa stane cokolvek nepredvidatelne a budete mat polovicu prijmu. Budete to musiet zvladnut a urcite zvladnete. Rovnako sa vasa terajsia situacia moze zlepsit. Ako tu niekto navrhol, mozno treba pockat rok, dva, nieco nasetrit, mozno najst lepsie zamestanie, zbavit sa nejakeho uveru a potom mat druhe dieta. Zivot nevies naplanovat a nikdy nebude idealny.
Ale je samozrejme pravda, ze 2 deti su financne narocnejsie. Mozno nebudete moct dopriat detom vsetko, co budu mat niektori spoluziaci, ale to zase nie je vzdy na skodu.
Mam dve deti, prijem mame o cosi vyssi, a rozmyslam niekedy, co je ozaj nutne a co im netreba.
Jeden tyzdenny tabor stoji 400,- -> x2 deti, mas 800,- a to mas vykryty 1 prazdninovy tyzden z deviatich. Kazdy kruzok nieco stoji, mesacne poplatky x 2. Ale zase, ked to financne nebude vychadzat, tak bude dieta navstevovat len 1 kruzok, nemusi 3.
Nie ste na tom tak zle, aby ste to neutiahli. Ale ani tak dobre, aby ste si vyskakovali.
Drzim palce, aby ste nasli spolocne riesenie ❤
Kým by sa druhé dieťa vôbec narodilo dačo pošetrite, dostaneš tehotenské, príspevok pri narodení. Veľa veci máte už po prvom dieťati. Prvé roky neplatíte naviac ani krúžky a neviem čo. Tiež sa pri vás aj prestravuje. Možno ešte porozmýšľať, či sa nedaju znížiť tie výdavky
Skus rozpisat tie vydavky (sem alebo sama pre seba), ci sa nenajde rezerva
@slavomira236 a to ako robí? Môžeš prosím ta rozpísať výdavky na mesiac?
@sara07 moje slová 👍
@michelle567 cudne argumenty. Vsetky veci po prvom dietati sa nemusia hodit pri druhom. Kruzky nebudu prve tri-styri roky ale potom budu dalsich 15 rokov, potom mozno naklady na vysoku skolu. A dieta "sa neprestravuje", ved tie potraviny nespadnu z neba
Chapem aj Vase vydavky a aj to ze manzel nechce vychadzat z ruky do ust a chce aby ste ako rodina mali standart aspon ako mate teraz.
Ja sice druhe dieta nechcem ale je to irelevantne, tiez by som bola rovnakeho nazoru ako on.
Tak to máte krásny príjem z takého príjmu sa dá krásne vyžiť máte vysoké výdaje my mame príjem teraz 2300 EUR a dokážeme ušetriť tak 800 aj 1000 EUR a sme teraz doma štyria dve deti a dokázali sme krásne vyžiť aj z nižšieho príjmu a boli sme doma siedmi takže hravo vyžijete možno by sa dalo niekde ušetriť na strave varím doma nákupy len to čo je treba a za stravu ja miniem za mesiac do 500 EUR a krúžky sú rôzne aj lacnejšie aj drahšie a oblečenie často u nás deti podedili alebo ľudia aj darujú
@andrejka1974 auta nemate? Hypoteku na ten dom co prerabate? Ty to sem casto pises ale ja sa priznam ze to nechapem, my mame tak vysoke vydavky stale na nieco, chvalabohu aj prijmy. Vobec nekupujem zbytocnosti ani znackove handry, lebo su nekvalitne, skor kvalitu za menej alebo si davam sit, ale teda par tisic na hypo a bezny zivot ide prec.
Nefajcime, nechlastame, investujeme.
To je asi prvá diskusia, kde nesúhlasím s väčšinou 😂
A autorka, presne toto riešime ako cez kopirák my doma (takmer rovnaký príjem, ja v školstve na východe, aj keď ešte na materskej, chceli by sme druhé, ale pre financie sme si povedali, že ostávame na jednom a všetci sú múdri, že dieťa musí byť, lebo však to jedlo sa nájde, výbavu máš po staršom, súrodenec musí byť,...).
A všetci z rodiny do nás hučia nonstop, nech je druhé aj tretie, že jedináčik byť nemôže, že dieťa, jeden hladný krk naviac sa vždy nakŕmi a my trepeme somariny.... Nechápu, že sme sa zhodli, že budeme mať jedno (asi by ich urvalo všetkých, keby žena povedala, že nechce ani jedno).
Áno. Dokázala by som uživiť ďalšie dieťa. Ale ja mu nechcem dať len jesť. Nechcem, aby "len" prežívalo.
Ja chcem pre svoje dieťa možnosti (či už dobrá škola, krúžky, záujmy, cestovanie, budúcnosť). Chcem mu dať dobrý domov (rozumej hypotéka) a rodičov, čo nemusia chodiť po robote ešte na fušky, brigády, čo nemusia každé euro 3x prekrútiť.
To dieťa neoplyvní váš život (a rozpočet) len na tie prvé 2-3 roky materskej. A ani nie len do puberty. Ale na celý život.
Takže úplne ťa chápem a je to len medzi tebou a manželom, iných to nemusí trápiť.
(My sa smejeme, že keby sme vyhrali takých aspoň 100 tisíc, hneď ideme na ďalšie dieťa, lebo nemusíme brať druhú hypotéku a uťahovať opasky 😂)
Určite sú. Určite sú spôsoby, ako na to. ;) Niektoré boli napísané.
Veľa,veľmi veeeeela ľudí žije s omnoho menej peňazí ako vy...a využijú a majú aj 2-3 detičky
Neviem aké máte výdavky ale myslím že príjem máte dosť veľký
Som tu jediná, ktorá sumu 2400 nepovažuje za luxus?
Ak vam po zaplateni vsetkych vydajov ostava 400€, tak druhe dieta ani omylom. Muz ma pravdu. To nie su len vecicky po starsom. To je skolka, skola, kruzky A na vychode sa vysplhat cez 1300€ je ozaj problem. Nie neralne, ale dost problemove. Dajte radsej jednemu dostatok ako dvom, ale z ruky do ust
@zmrzlinka2021 Po odpocitani vydavkov im ostava 400€.
@beata_k ja osobne by som do druhého dieťaťa u nej nešla
@zmrzlinka2021 Ani ja.
Súhlasím s manželom, máme to tak isto doma. Druhé dieťa jednoducho nebude. Ja chápem, že veľa žien je toho názoru, že druhé dieťa určite, ale potom je tu tisíc tém s názvom, kedy príde rodicak. A toho sa ja dočkať nechcem. Boli sme veľmi chudobný pri prvom dieťati ( neplánované dieťa) a ten stres bol strašný. A doteraz keď si spomeniem, ma bolí žalúdok. Dali sme mu všetko, lásku , opateru, ale aby som sa bála v lekarni keď bol chorý, akú sumu povedia za lieky... Teraz zarábame super, ale konci fix na hypo, potraviny drahé, krúžky zdraželi, škôlka .. všetko! Žiaľ, druhé dieťa je luxus. A prosím neporovnávajte príjmy, každy má inú hypo, iné možnosti stráženia deti, záhradu kde si niečo vypestujete a pod.
Mila autorka, a co je akoze nefer? Ved si s muzom zvazte vase prijmy do buducna, ci je predpoklad vyssieho zarobku, mimoriadneho skorsieho splatenia hypoteky, teda znizenia fixnych vydavkov. Ak mate vyssie vzdelanie, ten predpoklad je velmi vysoky, ze financne porastiete. Nikto ta nedrzi robit v skolstve, mimochodom ucitelom sa velmi zvysili mzdy, resp. mozu si ich zvysit atestaciami. Robis v skolstve, ale to moze byt aj praca upratovacky, takze tazko povedat. Manzel, ak ma vysokoskolske vzdelanie, tiez je predpoklad vyssieho prijmu. Aj na vychode. Nevyhovarajte sa vsetci vychodniari stale na nizke mzdy. Vsetko sa da. Ale bez vzdelania, snahy pracovat na sebe, odborne rast to bohuzial nepojde.
Inak nič v zlom,ale to si niekto normálny dokáže pri príjme 2400€ mesačne nabrať toľko toho na rohy,aby mesačne splácal 2000€?
Čo keď príde nejaká dlhodobá PN,resp úraz a invalidný dôchodok? Či podstatné je len to čo je teraz a ja to jednoducho chcem a hneď a hotovo?
My mame medzi deťmi rozdiel cca 6 rokov. Keď som bola na MD a RD s prvým, nemali sme HU. Až ku koncu RD. Bola som doma celé tri roky. Plán bol vrátiť sa do pracovného života, niečo našetriť, nakoľko už bol HU. No čo život priniesol, svetovú pandemiu. Odložila som až 1 finančný rozdiel medzi RD a výplatou. Po dvoch vlnách pandemie sme sa rozhodli ísť do plánovaného druhého dieťaťa. Bez úspor, ktoré sme chceli mať nadobudnuté počas toho ako budem pracovať.
Priznám sa, viac krát je manžel v debete. Žijeme v BA, má dve zamestnania. Ja poberám RD. Určili sme si čo je dôležité a to sú deti. Nie dovolenky. Tábor pre staršieho, krúžky sú v rámci školy, nešetríme na potravinách a kvalitných topánkach pre staršieho, plus raz az dva krát ročne nové dioptirické okuliare pre staršieho. Máme dve auta, nakoľko manžel auto potrebuje k práci a ja tým, že zastrešujem vsetko okolo domácnosti. Tým, že deti sme veľmi chceli a boli plánované, sme s manželom došli k dohode, že budem doma cele tri roky. Ak sa naskytne po lete dobrá pracovná ponuka, tak by sme zvážili môj návrat do práce. Mladšie je decembrové a bude mať tri roky.
Týmto som len chcela napísať, že dá sa uskormniť, nie je to navždy, je to na určitý čas. Ale tiež vo vašej situácii by som počkala a našetrila. Tak ako sme to mali v pláne aj my. No život to zariadil inak. Rozhodli sme sa ísť do druhého dieťaťa aj s menšou finančnou neistotou. Môj vek ako rodičky ma už nepustil. Vždy sme si povedali, že tak sa vrátim skorej do prace. Zatiaľ to dávame ak tak, že som doma. Ale je to o uskromnení a kalkulovaní s financiami.
Ja mám dve deti a mám menší príjem, takže podľa teba nemám z čoho vyžiť?
@babulkomale sú mesiace keď mame väčšie výdavky niečo sa pokazí ale väčšinou sa zmestime do 1500 EUR a hypotéku mame len 250 EUR čo nie je veľa a dom rekonstrulujeme postupne už je skoro hotový takže sú aj mesiace čo tam nerobíme nič alebo nárazovo z ušetrených peňazí investujeme
@andrejka1974 tak aj ta vyska hypoteky vela robi, my mame 3x tolko, popritom stale cosi vymyslame zlepsujeme okolo domu a v zahrade, stale cosi treba dokupit, plus dovolenky, lyzovacky, takze tie naklady su fakt vysoke.

Čo je akože nefér?! Buď znížte výdavky, zvýšte príjem alebo jednoducho druhé dieťa nemajte, keď mu chcete zabezpečiť krúžky, škôlku atď a finančne to nevychádza. Veď nie je povinnou jazdou mať viac ako 1 dieťa 🤷🏼♀️