icon

Ako riešiť rozdelenie starostlivosti o dieťa?

aaa447
Dnes o 10:55

Ahoj baby.

Mam zase maly problem...Casto sa hadam s muzom...

Mame maleho syna 1 rok, staram sa o neho doma. Snazim sa popratat, ale napriklad na nakup, alebo varenie mi neostava vela casu. Aj ked mam auto od muza k dizpozii. Maly nevie byt ani chvilu sam, musim sa mu stale venovat.

Muz zaraba velmi dobre, kupil dom, auto, zariadil vsetko, vsetko plati, ma 2 roboty a vedlajsi projekt.

Vycita mi casto, ze riesim len maleho, ze on nema ani navarene ked pride domov. Vycita mi, ze chcem 2x do tyzna chodit cvicit cez den a ze chcem aby sa staral o maleho (ma homeoffice).
Vycita mi dokonca aj to, ze nemam tie treningy vzdy rovnako, ale stale iny cas...(nemozem za to, tak mi trenerka dava moznosti...)
Vycita mi, ze mu ani jedlo na tanier nedam, ked chce jest... ako bol chromy...

Mam pocit, ze si mysli, ze nic nerobim, ale ja sa predsa staram o maleho a on chodi do prace...
Potom samozrejme potrebujem pomoc aj doma a nie vzdy stihnem navarit.

Myslim, ze prispievame rovnako do domacnosti...

Poradte ako na to prosim vas.

nikola1234n
Dnes o 11:37

Nehladajme doslovne ze chce aby si mu nalozila jest oni muzi to vedia spravit si aj sami ale stale je to taky symbol prejav aj lasky a domova co zena vytvara ..mne sa to paci .. muz zabezpeci dom zena domov.. moj muz nema problem uvarit a nalozit mi jest a ked vidi ze su fakt narocne dni ani by ho nenapadlo to riesit... ale ked su bezne dni tak veci okolo domacnosti taham ja

anonym_6de964
Dnes o 11:37

Manžel pracuje na týždňovky, máme 3 deti. Keď príde v piatok domov, má navarené, upratané, deti obriadené, keď boli deti malé, mala som 2 deti po roku. Čiže jedno malo rok keď sa narodilo druhé, aj tak som mala všetko urobené a veľakrát som sa aj nudila. Čo ti také ročné dieťa robí, že nevieš hodinu denne venovať domácnosti? Vareniu? Nespí, nevie sedieť, chodiť? Ležať? Alebo ešte lepšie, napíš jeden taký deň, kedy nemáš čas na nič, čo robíš od rána do večera. Fakt ma to zaujíma.

anonym_7d23a2
Dnes o 11:38
@anonym_ff31df

@aaa447 preboha ale už prestan pri jednom dieťati sa nedá nabrať jedlo ? Už ozaj preháňas

@anonym_ff31df Akoze prepac, ale naberat niekomu vzdy na tanier. Este obcas ano, ked sa nabera vsetkym, ale nie dozadovat sa toho ako v 19 storoci. Trapne a ubohe spravanie.

kavasmliekom
Dnes o 11:39
@nikola1234n

Nehladajme doslovne ze chce aby si mu nalozila jest oni muzi to vedia spravit si aj sami ale stale je to taky symbol prejav aj lasky a domova co zena vytvara ..mne sa to paci .. muz zabezpeci dom zena domov.. moj muz nema problem uvarit a nalozit mi jest a ked vidi ze su fakt narocne dni ani by ho nenapadlo to riesit... ale ked su bezne dni tak veci okolo domacnosti taham ja

@nikola1234n presne. Manžel sa vždy teší domov z práce, lebo ho čakám aj s jedlom. Zohrejem, naberiem. A to isté on mne, keď je doma a ja v práci. Tiež mi hovorí, že toto je pre neho domov, keď cíti dobre jedlo a manželku v pohode. 😃

anonym_ff31df
Dnes o 11:40
@anonym_7d23a2

@anonym_ff31df Akoze prepac, ale naberat niekomu vzdy na tanier. Este obcas ano, ked sa nabera vsetkym, ale nie dozadovat sa toho ako v 19 storoci. Trapne a ubohe spravanie.

@anonym_7d23a2 kde píše že chce stále ? Ona lemra sa nevie postarať a ešte od neho by neviem čo chcela .jedno dieťa nezvláda . On všetko pre nich zabezpečil a ona ide že rovnako sa podieľa ?? A ako

michaelam2
Dnes o 11:40
@anonym_7d23a2

@anonym_7d23a2 ako stale?? Vsak vacsinou jej jedlo zabezpecuje on.

mondolina
Dnes o 11:41

tiež nakladám mužovi jedlo....a necítim sa ako slúžka, robím to rada, lebo ho ľúbim.

anonym_ff31df
Dnes o 11:41
@anonym_7d23a2

@anonym_7d23a2 dobre že on jej ešte nenaklada jesť . A kedy bude stíhať variť pre dieťa ?

anonym_f6fb83
Dnes o 11:44

@aaa447 dieťa máš učiť čím skôr hrať sa samo nie mu robiť animatorku.

belllinka
Dnes o 11:48
@aaa447

@belllinka tak ked ide on v meste jest, vezme nieco aj mne. A nie sme zobrati, tak sa nerozvedieme hadam 🙂

@aaa447 no lepšie preňho, že nie ste zobratí

katulienkax
Dnes o 11:50

takze dom je vlastne jeho ehm ... to si koleduje o pruser.

anonym_ff31df
Dnes o 11:54
@katulienkax

takze dom je vlastne jeho ehm ... to si koleduje o pruser.

@katulienkax nie čosi veď napísala že určite nie oni sa ľúbia a isto by ju nevyhodil 😁

katulienkax
Dnes o 11:58
@anonym_ff31df

@katulienkax nie čosi veď napísala že určite nie oni sa ľúbia a isto by ju nevyhodil 😁

@anonym_ff31df vies ale musi ho tym padom posluchat, keby boli seberovni manzelia, mala by aj inu vyjednavaciu moznost. Napriklad ja chcem rovnako praocvat a vzdelavat sa ako muz, pre mna materska bola utrpenie a nebudem robit tym padom sluzku lebo panko ma 2 prace a ja tym padom ziadnu, lebo by nebol cas

anonym_ff31df
Dnes o 12:00
@katulienkax

@anonym_ff31df vies ale musi ho tym padom posluchat, keby boli seberovni manzelia, mala by aj inu vyjednavaciu moznost. Napriklad ja chcem rovnako praocvat a vzdelavat sa ako muz, pre mna materska bola utrpenie a nebudem robit tym padom sluzku lebo panko ma 2 prace a ja tym padom ziadnu, lebo by nebol cas

@katulienkax ona ma to trošku pomylene lebo si myslí že sa podieľaju rovnako čo v tomto prípade nieje . Neviem si ju predstaviť sa starať aj o dieťa aj chodiť do práce keď teraz nič nezvláda

jimbean
Dnes o 12:01
@michaelam2

@anonym_7d23a2 ako stale?? Vsak vacsinou jej jedlo zabezpecuje on.

@michaelam2 Pamatam si u babky, boli nejake prace na poli. Mal som 16 a siel si si nabrat. A muz maminej sestry (tiez nebol z tych chytrejsich) mi hovori a mne nenaberies. Som si vtedy pomyslel, ci mu ebe. To moze skusat na svoju doma. :D Ak chces jest, tak si naber.
Nehovorim, ked pridem domov, mama mi nabera, (aj ked nechcem jest )ale ja to po nej nikdy nechcem. Mam ruky.
Naucite si muzov na naberanie a potom si ani tanier do smrti zo stola po sebe neodprace. A vyzera ako nevychovany debil, ked pride niekam na navstevu a nevie po sebe odpratat tanier.

anjelicek26
Dnes o 12:03

Vies laska je uzasna vec, momentalne robi vsetko to, co po nom chces a snazi sa popri praci robit este to a hento ale ono tento pocit zamilovanosti nepotrva vecne a tie bezne problemy budu coraz viac nahlodavat jeho pocity k tebe... trochu sa daj dokopi a zacni robit tie veci, co ine zeny zvladaju s prehladom... ked nemas rezim, popytaj sa bab v terminovkach, co a ako... a skuste sa nastavit podobne... rocne dieta je vlastne partak a tie rutinne veci ho vela naucia... Moj mlady ma vlastnu pracku, mop, vysavac, aktivne pomaha 😂 Pri vareni je v uciacej vezi a pozoruje a ochutnava , podava mi suroviny a mame zapnutu hudbu a trsa zadkom a spievame spolu...

thereisabear
Dnes o 12:04

@aaa447 tak riešenie je jedine lepšie si to zorganizovať a učiť dieťa vydržať, aj keď sa mu to nepáči. Moji mali vyčlenenú v kuchyni zásuvku s rôznymi plastovými miskami, varechami a pod. a s tým sa hrali, kým som varila. Ak sa chvíľku doobeda hrali sami, pripravila som zatiaľ, čo sa dalo (ošúpala vopred zemiaky a pod.). Ak som niečo potrebovala, proste som odbehla, pritom sa im prihovárala. Časom sa naučili. Na nákup som chodila do najbližších potravín s kočíkom alebo nosičom, na väčší nákup cez víkend bez dieťaťa.

anonym_e43d6a
Dnes o 12:12
@aaa447

@flavica ano on si vie nabrat...ale vadi mu, ze aspon to by som mohla..A ja mu aj naberiem, ved jasne, ale nie vzdy sa da...kvoli malemu.

@aaa447 tak ked uz sa kvoli malemu "neda nabrat jedlo na tanier" tak ja fakt nechapem, ved aj keby dieta je telesne aj mentalne postihnute tak viem za 20 sekund nabrat jedlo na tanier.
(Neriesim teraz to ze si nabrat moze aj sam, ale ten Tvoj "argument" ma fakt dostal na kolena).

nikola1234n
Dnes o 12:17

Pomenujme problem realnym nazvom .. nemas vztah k vareniu? V tom pripade ti pomoze par jednoduchych receptov a vzdy aspon plan na tyzden aby ti stacil jeden velky nakup. Ak byvas v meste da sa nakup doviest aj domov cez wolt alebo kosik.sk napr. Varim napriklad aj v predstihu skoro rano lebo vacsinou pred obedom uspavam takze treba hladat cestu a nie vyhovorky..

msc22
Dnes o 12:45

Mate kazdy svoju rolu. Ked nevyhovuje, vymente alebo zmente.

Ja ako chlap varím večer aj keď žena na obed vari pre seba a malého (1rok). Prídem domov a nič nezostalo. Vraj nestíha uvariť viac. Tak pre všetkých (sme styria, dcera 4 roky) večer varím večeru tak 3-5x do týždňa ak chceme niečo teplé. A manzelke este zostane na obed na dalsi den. Alebo jej donesiem z prace v dozicke. Pracujem každý deň 9-10 hodín. Všetko by som bral nadalej: rad navarim a nepotrebujem dostať pod nos nabrate. Manzelka ma 1x do tyzdna vecer cvicenie a 1x terapiu lebo ma depky. Beriem to ako čas ktory potrebuje pre seba bez detí. Ale mame 0 sexuálny život. Ona sa nikdy necíti a nemá záujem.

Tak Dúfam, že autorka je aspoň štedrá v posteli, ináč to skončí ako u nás: rozchádzame sa. Pomaly ale isto. Keď človek viac dáva ako dostáva, rýchlo sa minie energia.

michaelam2
Dnes o 12:46
@jimbean

@michaelam2 Pamatam si u babky, boli nejake prace na poli. Mal som 16 a siel si si nabrat. A muz maminej sestry (tiez nebol z tych chytrejsich) mi hovori a mne nenaberies. Som si vtedy pomyslel, ci mu ebe. To moze skusat na svoju doma. :D Ak chces jest, tak si naber.
Nehovorim, ked pridem domov, mama mi nabera, (aj ked nechcem jest )ale ja to po nej nikdy nechcem. Mam ruky.
Naucite si muzov na naberanie a potom si ani tanier do smrti zo stola po sebe neodprace. A vyzera ako nevychovany debil, ked pride niekam na navstevu a nevie po sebe odpratat tanier.

@jimbean toto nebude ten pripad. Moj si tiez vie nabrat jedlo na tanier, aj vie navarit aj nakupit aj vsetko. Napriek tomu mu rada to jedlo naberiem a dam. Tak isto ako inokedy on mne. Tuto autorkin partner jej vacsinu tyzdna zabezpecuje jedlo. Tak ked ona aspon teda 2x do tyzdna navari, nevidim problem ze by mu to jedlo aj nabrala. Len ona sa tvari ze nemusi robit absolutne nic lebo ma rocne dieta 🙈

januska12323
Dnes o 12:52

Ani sa mu nečudujem, ročné dieťa vydrží pár minút kým dáš niečo do hrnca aj tú sekundu kým naberieš na tanier. Rovno napíš, že sa ti nechce variť.

bomba36
Dnes o 13:13

Dnes keď máme toľko pomocníkov v domácnosti, sušičky, umývačky, roboty na všetko možné pri jednom dieťati sa takto rúcať že nič nestíhaš? Veď to ešte chodí aj spať počas dňa, vtedy sa tiež nič nedá? Veď rovno povedz že 3/4 dňa stráviš na reelskach na Instagrame.

anonym_a0f7ed
Dnes o 13:19

Hmmm no jedno dieťa a nestíhaš
On síce ma ho ale neznamená, že nie je v práci
Také mi to príde, že prehanas a chces si ho okonovat alebo čo

pikachu999
Dnes o 13:24

@aaa447 máš 2 deti...:(

anonym_f2a4dc
Dnes o 13:41

Poznala som človeka, čakal doma a nejedol....až kým neprišla jeho žena aby mu nabrala jedlo a zohriala to.... extrém

anonym_01a4c8
Dnes o 13:54

Sorry, viem ze teraz sa urazia zeny s jedným dietatom, no nemoct navariť, upratať, najesť sa, umyt, pri JEDNOM dietati, nie je chyba dieťaťa ale matky. A hlavne jej neschopnosť.

anonym_3a9dfd
Dnes o 14:26

ja akoze zasnem ako vsetky prispevky kopu do autorky.... a o par rokov tu da problem ze ma na starosti svoju pracu, dieta, domacnost, manzel je absolutne na nic, nema vztah ani s dietatom ani v domacnosti neparticipuje a vsetci ju zasa zlozite pod zem ze "co si si vychovala to mas" a ze predsa naznaky mala uz davno vidiet. @autorka; ja s tebou plne sucitim, rataj s tym ze o par rokov bude cela mentalna (a pravdepodobne aj nementalna) naloz na tebe. Ani si nemysli ze spravne riesenie je varit a naberat muzovi este aj na tanier. Je dospely muz, vie si ohriat aj nalozit. Ocividne on ma taku predstavu o zivote ze zena sa stara o dieta a domacnost a o neho ako by bol maly chlapec, a jeho ulohou je nosit domov peniaze. Co je uplne v poriadku ak mas rovnake nastavenie a neocakava od teba/ a ty nechces pracovat. Ak mate rozdielne ocakavania od uloh zien a muzov v rodine tak je nacase si to vysvetlit a odprezentovat kto co ocakava.

mondolina
Dnes o 14:37
@anonym_3a9dfd

ja akoze zasnem ako vsetky prispevky kopu do autorky.... a o par rokov tu da problem ze ma na starosti svoju pracu, dieta, domacnost, manzel je absolutne na nic, nema vztah ani s dietatom ani v domacnosti neparticipuje a vsetci ju zasa zlozite pod zem ze "co si si vychovala to mas" a ze predsa naznaky mala uz davno vidiet. @autorka; ja s tebou plne sucitim, rataj s tym ze o par rokov bude cela mentalna (a pravdepodobne aj nementalna) naloz na tebe. Ani si nemysli ze spravne riesenie je varit a naberat muzovi este aj na tanier. Je dospely muz, vie si ohriat aj nalozit. Ocividne on ma taku predstavu o zivote ze zena sa stara o dieta a domacnost a o neho ako by bol maly chlapec, a jeho ulohou je nosit domov peniaze. Co je uplne v poriadku ak mas rovnake nastavenie a neocakava od teba/ a ty nechces pracovat. Ak mate rozdielne ocakavania od uloh zien a muzov v rodine tak je nacase si to vysvetlit a odprezentovat kto co ocakava.

@anonym_3a9dfd
a ty čítaš?
ten muž má 2 roboty a ona nie je schopná ísť nakúpiť a navariť?
áno bude to mať ťažké.....ale jej muž.

anonym_3d5195
Dnes o 14:42

S 1 dieťaťom doma som sa nudila. Mala som každý deň navarené upratané, venovala som sa dieťaťu, chodili sme von a čakala som kedy dôjde manžel z práce.
Keď sa mi narodilo druhé dieťa staršie nastúpilo do školy, tak som ho nosila vozila, učiť sa s ním plus domácnosť a to všetko pri bábätku. No aj tak som mala kopa času na RD. To boli zlaté pekné časy, ako som nastúpila do práce je už sa to ťažšie zvláda a na nič nemám čas.