icon

Ako si užiť čas s deťmi doma?

5. jún 2024

Ako sa kazdodenne prekonavate? Ja som typ, co rad cita, maluje, sedavy typ a kazdy den je pre mna utrpenim byt s dietatom vonku, nebavi ma to, nemozem ani pocuvat podcasty, lebo stale sa musim sustredit na mojho 2 rocneho aby sa nezabil. Posledne dni ho uz usadzam pred telku, nech mam chvilu kludu pre seba. Lebo inak zbura dom. Hrat sa nevie, ani ma to s nim nebavi, ked vsetko zacne rozhadzovat, domacich prac tolko nie je, aby som ho s tym zabavils. Samozrejme potom pridu mega vycitky, lebo vsak deti maju byt len vonku. Na vylety sa este neda, mame este novorodenca.
Ako sa mam nastavit, aby ma to bavilo? Byvame v malej dedine, na ihrisku sme 99% casu sami.

andreatytler
8. jún 2024

@miadi Ved to je uplny nonsens. Zevraj mala je zla. Nie ze vyhnut ale povedat jej treba ze jej mas dost. Nabuduce urcite ber taxik. Som rada ze Natalie je v poriadku. Palec je najdolezitejsi prst. Ten urcite treba nechat skontrolovat.

miadi
8. jún 2024

Prepac autorka ze ti tu spamujem temu 😂ale zajtra asi budeme len doma a okolo domu 🤣nasavat zivotnu energiu ktoru dnes zo mna Niekto vycucol , home sweet home , Ja chapem ludi ktorym je doma dobre . Skor nechapem ludi ako Tato znama ze vo svojom dome nevie vydrzat nebavi ju to a potrebuje druhych ludi a ich dom aby sa citila dobre , uzivaj si babatko a tomu 2r nejake nove aktivity a viac sa budete vencit ked budu trosku vacsi .

miadi
8. jún 2024

@andreatytler no Neviem naco vlastne rano dosla stym ze len chce aby som jej maleho povarovala ked mu vadi mala . Tak si mala zohnat niekoho ineho alebo neist do fitka., este kym
Som ho varovala sla som na wc a mali si sli umyt ruky z vonku tak som sla hore na poschodie na wc a oni sa cely ospliechali naschval a v kupelni bola potopa on to zvykne ten jej maly robit s vodou bordel ., tak som mu dala tricko do susicky a jedno Jesseho tricko som mu obliekla take nie najoblubenejsie lebo viem
Ze mi ho nevrati. Raz sa u nas pokadil a slipy a jeans 👖 som im dala a nevratila . A ja si to nepytam nech sa nemusime stretnut 🤣 hej ze je zla Lebo chce mat svojho brata pre seba moc , a haluz ukazala mi foto svojho stryka v plavkach 😂ze mà 60 no nevyzera (Podla nej) a teda vyzera na 60+ len mà telo ako kulturista , mi to pride trochu moc tak obdivovat telo svojho uja 🥹😂citim
Sa ako po celonocnej disco party . Fakt ju musim bloknut.

lemoncheesecake
8. jún 2024

@evuska135 hlasim sa do klubu rovnako 7 rokov nespim nemam 5 sekund pre seba obe deti diagnoza. Starsia je natom fajn mladsi uplny otras cele zle sama s nim nehnasam chodit co i len smeti vyniest nie ze este niekam na ihrisko ale dobre by bolo mat len take problemy ako sa mi nechce na ihrisku vysedavat lebo ma to nebavi. Neviem si predstavit co by autorka robila s chorymi detmi vazne . Kiezby som mala len taketo starosti…..

petrooshka
8. jún 2024

Pokial ti nevadí,ze musis potom upratovat,vymysli mu veci doma,ktore ho zabavia aspon pol hodinu (len potom dalsiu pol hodinu upratujes 😄 ) ...ja zas naopak,neznasam byt doma 🤦🏻‍♀️ ja ako je to mozne tka sme vonku. Prevazne vzdy hned od rana ked odnesieme do skolky starsi kus a prichadzame domov az na polievku a pak von do kociara zas spat 😄 ale teda keď prší moc sme doma..nieco porobime a potom napr rada "sa hra,ked robi bordel) ako som jej minule zmiesala olej s mukou,(s tym pomahala,samozrejme :D )vysypala na plech,dala este vedla kokos,dinosaurov,listy spenatu napr alebo coho a kamene....nevedela som o nej 30-40 minut 😄
Alebo ju dam malovat rukami..roztiahnem na zem velky sprchovy zaves.aj to ju zabavi..akurat,ze je zo vsetkeho bordel,ale za to mi to stoji...

natalka13
8. jún 2024

@surama nieje unavena ale znudena lebo na ihrisku pri 2r sa nedaju pocucat podcasty🙈
No hold je to jej rozhodnurie mat deti.
A zmenit to autorka mozes napriklad tym ze si najdes kamosku. Niesi jedina co ma 2 deti.
Dvom vam bude veselsie, kupaliska prechadzky kavicky....to sa s detmi a dnes ked vsade su detske kutiky....

dager
8. jún 2024

Bože, ako dlho som si toto vyčítala a hanbila sa to vôbec nahlas priznať! Tak veľmi ťa chápem! Vieš čo, nemusíš sa nútiť. Každý to máme inak. Ja som s mojím chodila von keď som mala kam, pre mňa bohapusté chodenie len kvôli chodeniu nedáva zmysel. Rovnako šport pre šport 😅 musím mať výjazd spojený s cieľom a dôvodom. Predstav si, že všade na svete sa rodia a rastu deti. Vo veľkomestách, v preludnenych oblastiach, predstav si Čínu, Japonsko, určite nie všetky deti všade na svete sú stále vonku. Rob veci tak, ako ich cítiš. Ty si jeho svet a vieš najlepšie, kedy sa treba prekonať pre dobro deti a kedy naozaj netreba veci siliť.

mircalla
8. jún 2024

@dager Potom sa ale necudujte, ze tie deti vecne zavrete doma nemaju ziadnu imunitu. Byt vonku na vzduchu je dolezite, bez ohladu na to, ci sa Vam chce alebo nechce. Poznam deti, co s nimi rodicia nikam nechodia resp. chodia malo, urcite to ma vplyv aj na psychiku

natasha1988
8. jún 2024

Ja som tiez skor sedavy typ a najradsej som doma hlavne ked s novorodencom je praktickejsie byt doma. Primerane veku doma tomu 2rocnemu ponuknut aktivity doma. Von nemusis sa nutit chodit na dlho, staci kratkoa len ked je pekne pocasie. Ked je pekne ja dost doma terasu/ balkon vyuzivam, takze deti su na vzduchu a ja mam pohodu. Alebo vonku malemu vymysli aktivitu ze pojdete na piknik. Bude mat radost niecoho nezvyčajne čo s tebou zažije. Zober deku, snacky, loptu a chodte do parku/lesa. Ja som zastancom toho že aj ked mas deti nemusis s nimi stale byt len na ihrisku. Ale zas pises že ste tam vacsinou samy, ved to je super vyhoda. 2 rocne deti nepotrebuju rovesnikov, mama im staci. Prvorady je bezpecny vztah s matkou. Urcite si teraz ked mas aj babatko unavena, to je prirodzene, ale neznemena to ze to tak bude vzdy, meni sa to, deti rastu, potreby maju stale a tvoju pozornost a cas potrebuju teraz stale. Zmier sa s tym ze nejaky čas to tak este bude, všetky mamy to tak maju. Dat dieta do skolky nie je idealne riesenie. Video a TV ma na 2 rocne dieta taky negativny vplyv že nestoji to za tu chvilu kludu čo to pozera, lebo potom sa ti to vypomsti aj s urokmi - nepokojny spanok, nespavost, emocionalne zrutenia a plač za všetko, mentalna zaostalost, hnev a agresivita, adhd… Ved poštuduj si čo všetko to prinaša nech si potom netreskas hlavu o mur že si o tom nevedela, že čo to robi s takymi malymi detmi, ktorych mozog sa vyvija.

scorpionflower1
8. jún 2024

@anjelicek26 alternativa k "nebavi ma byt doma s dietatom" je nemat deti. Ak sa napriek tomu rozhodnem mat deti, tak musim ratat aj s nejakou obetou, napr. ze sa na tej MD nebudem tak uplne zabavat, resp. naucit robit deti trochu kompromis - viac sa zabavam pri stavani kociek a kresleni, tak s detmi kreslim a staviam a potom sa aj hram ako ich bavi. Hladam kompromisy a riesenia s dietatom.
Ja zas nechapem, ked je nejaka zena na MD nestastna, citi sa zle (mozno nie autorka, ale je takych mnoho) tak si este urobi jedno dieta, aby teda bola nestastna a nespokojna dlhsie. A uz vobec nerozumiem nazoru, ze si treba narobit lubovolny pocet deti a bez ohladu na stupen ich psychickeho vyvoja a potreby ich potom supnut do kolektivu a nechat ich tam vyrevat sa z podoby.
Poznam aj deti, ktore boli v 2 rokoch na kolektiv pripravene, ale drviva vacsina nie je.

mircalla
8. jún 2024

@scorpionflower1 Presne tak

veronicka88
8. jún 2024

Ja ihrisko prežijem môj muž ho neznáša....pretrpel jedného,trpí druhého. Akonáhle sa dá sadáme na bicykle a ideme preč.nesedime na ihrisku. Ale až dnes si uvedomujem ako to bolo skvelé mať opálené nohy jak z Karibiku👌za deťmi som na ihrisku nikdy nedostala chodíme tam kde sa vybavia s inými deťmi.

anjelicek26
8. jún 2024

@scorpionflower1 len predstava vyrevat z podoby je dost divna, to snad ziadna matka neurobi...teda urobi, kopa, ked maju tri roky a prestane chodit rodicak, potom je aj par mesacne plakanie za mamou "adaptacia" v skolke.. ale to je na dlhu debatu... kazdopadne ja chodim na ihrisko rada 😅 Ale v momentoch, ked moje deti chodili, boli bez plienky, radi sa hrali s inymi detmi a ja som chcela ist do prace - tak to bolo dobre riesenie, ze isli k opatrovatelke ...ja som na zaciatku vzdy pracovala len 4 dni v tyzdni po 5h..takze tam boli 4x v tyzdni doobeda... proste sme zvolili pre nas vhodny kompromis... pohrali sa, poobede isli domov, este boli potom rok kojeny, co uz k opatrovatelke chodili... nie je vsetko len cierne a len biele... ja mam vdaka tomu aj "karieru" a ziadne diery v zivotopise a aj spokojne deti, byt "nestastna" na materskej a nevyzivat sa v detskych hrach ci ihriskach su podla mna uplne rozdielne veci a laska k dietatu sa s tym pre pana nemeria, do akej miery a kolko rokov sa "obetujes" robit nieco, co ta nebavi...xy krat tu na konovi matky po druhej tretej materskej s uplnym burn outom psychika volakde, vlastne ja volakde, sebadovera volakde, po detoch ziapu, davaju im po zadku, ale tak boli doma cely rodicak a obetovali sa...ako wtf... samozrejme su mamicky, ktore to bavi, ktore si to uzivaju a vsetko ultra tuti dlhe roky zvladaju a citia sa naplnene, ale to nie je tak u vsetkych...

autor
8. jún 2024

@mircalla moj bol chory raz, ako 6 tyzdnovy ked zacala korona. Odvtedy nic.

Baby, opakujem, my sme vonku furt, len ma to nebavi, nonstop sa obetuvavam kvoli nim(to nie je vycitka, “rada” to robim kvoli nim). Ale uz ma nebavi ako mi hovorite, ze mam zacat chodit von😂 to je smiesne.

Chlapec je chlapec, strasne aktivny ale dobry, ziadne sceny, nervoznost ani nic, ani ja nie som nervlzna, ani mu nic nedam pocitovat. Len mi chyba chvilu doma nic nerobit no. Vsetko, len moj obycajny vylev, tak tu nerobte zo mna lenivu matku. Nebolo tu nic nove spomenute, co by sme nerobili(okrem plasteliny a kinetickeho piesku a pod, to doma odmietam mat).

natalka13
8. jún 2024

Daj raz za cas deti muzovi nech ide s nimi bon a ty maj cas pre seba.
Niekedy je aj doma muz .

surama
8. jún 2024

@mircalla Toto je pekna blbost, ktora sa tu neustale opakuje. Ja som z generacie, ktora stravila detstvo bez mobilov, PC, vkuse sme boli vonku, hrali sme sa, behali kade tade...vsetku zeleninu, ovocie, maso, vajcia, mliecne vyrobky - vsetko sme mali domace a vies co? Cele detstvo aj s bratom sme boli alergici a vecne chori...ja som bola 2x aj hospitalizovana v nemocnici na infuziach. Tak ja neviem, preco sa tym kazdy ohana, ked to nie je pravda 😃 Suhlasim, ze treba chodit na vzduch, ale ked je niekto nonstop vonku, tak mi z toho vychadza len jedno - doma sa necitia dobre.

zuzkapap
8. jún 2024

Ja si myslím že tvoj problém je že žiješ na dedine... A máte tam jedno ihrisko na ktoré nikto nechodí... To by nebavilo ani mňa... Žiť na konci sveta... Mňa na materskej udržiavajú pri živote vzťahy čo som si vytvorila cez deti, kamošky čo majú deti v rovnakom veku a stretávame sa pravidelne vonku, aj my sa porozprávame, aj deti sa spolu zahrajú a hneď je všetko veselsie

mircalla
8. jún 2024

@surama Boze, ty si chudera. Takze venovat sa detom, vymyslat im akvity a brat ich na vylety, byt kreativny a nesediet doma na riti a pustat si podcasty je preto, ze sa doma necitim dobre?
Ja sa doma citit dobre a som happy, ked nemusim robit nic a precitam si knihu, ale von jednoducho idem, i ked sa mi prave nechce.
My napriklad nemame ani televizor. Z presvedcenia. Takze ani nesupnem dieta pred telku, pretoze je x lepsich cinnosti. Imunitu maju decka ukazkovu. Sportuju a su casto vonku. Ja s nimi samozrejme

Je smutne, ze x deti pozna akurat dom a dvor a dedinske ihrisko a tym to skoncilo. Uplna nuda a nekonecne sa opakujuci stereotyp pre to dieta aj rodica

mircalla
8. jún 2024

@surama No inak mozno sa si doma necitila dobre ty, kedysi boli decka vonku same cele dni. Tak si bola radsej vonku, chapem. Dnesna doba je ina, chodime spolu

autor
8. jún 2024

@zuzkapap ano, som tu sama. Aj ked sa snazim o kontakt, tak mamicky co su tu, bud maju viac deti a nevieme sa zosuladit alebo nepotrebuju kamosky, bo tu maju cele rodiny.

surama
8. jún 2024

@mircalla Je super, ak detom vymyslas vela aktivit, aspon to maju pestre 🙂 Vela mamiciek tu vsak pise, ze doma nevydrzia, ze neobsedia a hned rano utekaju von a ze je pre nich trest, ked prsi....tak z toho mi vychadza, ze im doma nie je dobre, ked vo vlastnom dome/byte nevydrzia.

A ja som tak vyrastala, ze sme mali velky dvor, velky dom a dedinske ihrisko a poviem ti, ze nikdy som sa nenudila 😃 Mala som uzasne detstvo, vela zazitkov, vzdy sme mali vonku co robit....fakt si na ziadnu nudu nespominam 🙂 Ten pobyt vonku bol taky prirodzeny. Teraz mam male dieta a doslova mu robim animatora (byvame v meste) a vonku som vkuse v strese, aby ho nepreslo auto, kolobezkari, cyklisti, korculiari...na ihriskach mamicky pozeraju do zeme, k nikomu sa neozvy, nic sa nepytaj 😃

blackcat8885
8. jún 2024

Ani mňa nebaví sedieť na ihrisku a predsa som tam vždy keď môžem aspoň hodinu dve aj tri niekedy, keď nie som v práci a je dobre počasie. Proste sa premôžem. Syn to potrebuje ma veľa energie je rád vonku s deťmi, loptou v piesku atď a to už je predskolak. Tento čas tak rýchlo ubehne a už nebude chcieť ísť von so mnou. Aj doma sa s ním hrám hlavne v zime hoci len hodinku. Potrebuje ma a chce sa so mnou hrať. Áno nebaví ma to preto sa snažím aspoň tak aby ma to bavilo, spoločenské hry, kreslenie spolu atď, stavať lego

blackcat8885
8. jún 2024

Čas na seba mam keď je v škôlke a starší v škole a ja mam voľno v práci alebo cez víkend hodinku si dám pre seba. Beriem to tak že deti rýchlo rastú, starší syn má 11r a už je samostatná jednotka.

andreatytler
8. jún 2024

@miadi No hrozne. Toto ti nestoji za to. Uz coskoro pojde maly do skolky a tam si najde urcite inych kamosov.

miadi
8. jún 2024

@andreatytler on ho ani moc nemusi. Takze zbytocne je take play date. A ona sa mi smeje ze 3 deti nie su nic pre mna 😄kombinacia mojich deti a jej dietata nie je nic pre mna. Keby sme mali este jedno nase to je ine. Tak ako ty Keby si mala dve . To by vobec Nebolo ako tie cudzie na play date. Cudzie vedia viac vycerpat 😂cudzie su nepredvidatelne. Keby hodil kamen do nasich aut Tak uz by som vybuchla 😅

lunademonica
8. jún 2024

Myslim ,ze ziadneho dospeleho nebavi hrat sa s detmi, ale tak robime to pre ne z lasky. Skus na internete pozriet rozvojove rozne hry / aktivity s detmi vonku a mozno ti to da vacsi zmysel. Ale od troch uz je to lepsie.

dager
9. jún 2024

@mircalla ideš do extrému - byť stále vonku vs. byť stále vnútri. Nikto tu nič také nespomína. Rovnako nesúhlasím s tvojou domnienkou, že len tie deti, ktoré sú stále vonku, sú zdravé psychicky aj fyzicky. Toto rozhodne neplatí. Takže vidím pokojne priestor pre zostať doma a byť v pohode. Uvoľniť sa treba v prvom rade, každý je iný.

luccija
9. jún 2024

@miadi super kamarátka myslím, že tak skoro rande nedáte🙂ale vidíš aj také sú mamy hlavne, že je so sebou spokojná.

mircalla
9. jún 2024

@dager Ja som nepovedala, ze len tie deti su zdrave. Ale urcite vo vseobecnosti je cerstvy vzdych osozny. Neviem, ci si mam predstavit pod pojmom stale. Hodina denne je u mna malo. Cez vikendy sme vonku na vylete cely den, v zime minimalne 2-3 hod. denne. Ak nie sme na vylete, v lete 4 hod denne cez vikendy urcite, cez tyzden uz na to nie je tolko casu, ale su vonku v skole ci predtym v skolke. Na rodicaku som chodila von doobedu aj poobede na 2-3 hod. Byvam v byte bez vytahu, takze to nebolo uplne jednoduche, ked boli este mensi a potrebovali sme kocik, ale 2 krat denne uplna samozrejmost

luccija
9. jún 2024

@surama ja sa hlásim k tým, ktoré to doma nebavilo zase ako iné to nebaví vonku🙂Ved sme sa zobudili dali raňajky, dala prať a išli sme.Ja som sa potrebovala obliecť, namaľovať a byť medzi ľuďmi.Varila som večer na druhý deň.Prisli sme domov obed a išli sme spat a poobede znova niekam.Bolo dni samozrejme kedy som bola viac doma, ale čo tam?Ja som ju naložila do bicykla a išli sme, alebo do mesta cez most ja som fakt veľa chodila.Keby som mala prežiť RD na ihrisku pod domov skončím na psychiatrii.Niekto je rád doma ja spravím aj dodnes nutné a už sme preč.To je povaha, temperament každá sme iná a každá po svojom trávime čas.Ten cas, že sa zobudíš s máš celý deň pre seba a dieťa sa nikdy nevráti ja som si ho chcela užiť.Ked druhá chce čítať knihu a piecť koláč je to v poriadku to ju naplna