Ako spojiť aktívny životný štýl a rodičovstvo?
S priatelom sa odhodlavame na rozhodnutie mat dieta. Mame aktivny zivotny styl, vela casu travime mimo domu, absolvujeme dovolenky a vylety, ktore su nezlucitelne s detmi. Je tu niekto, kto to mal pred detmi podobne? Ako ste to zvladli? Naucili ste dieta na svoj zivotny styl? Ako dlho vam trvali tie najvacsie obmedzenia?
Ja som to mala podobne, ako po 4/5 rokoch sa zase k tomu vratis. Ale nudit sa nenudime. Je kopec veci, co zase objavis. Tiez je vyhoda mat dobrych starych rodicov. Mne svokra povedala “ ved ja pockam s dietatom a vy si spravite ponor “ 😀 Da sa vsetko asi, zalezi na cloveku
Prvého pol roka trvali obmdeznia skrz jeho a moje zdravotné problémy, ale od pol roka cestujeme, vyletujeme, dovolenkujeme, chodíme na túry, bike, a syn (2r) je hotový partak, baví ho to. Za mňa dieťa nie je prekážka.
Bude mozno len treba malicko nieco zmenit. Mat dieta neznamena sediet doma a ist maximalne do parku. Tie obmedzenia su do toho pol roka, pokial dieta absolvuje dolezite ockovania a ziska nejaku imunitu. Potom mozete znova cestovat a vyletovat aj s dietatom. Vsetko pojde prirodzene a s ohladom na jeho vek, ani sa nenazdas, a budete mat partaka....
Ľudia cestujú s malými deťmi po svete.Tak zatiaľ výlety prispôsobíte dieťaťu.Aj vy sa zmeníte vaše priority, energia🤪
To si nenaplánuješ. A úprimne, to čo ti tu napíšeme ti nijako nepomôže. Mám dve deti. Dve dievčatá. S prvou dcérou by si cestovať nechcela ani kebyže ti všetko dajú zadarmo - to bolo jedno urevané a nespokojne dieťa, ktoré nenávidelo kočík, auto a 75% času revala. Nuž, áno, v takomto prípade je dieťa prekážkou, nech si každý tvrdí čo chce. 😀 Cestovať s ňou čo i len k pediatričke za roh bola výzva, nieto ešte niekam na dovolenku. Druhá dcéra? S tou by sme mohli pokojne od maličkého bábätka chodiť po celom svete - pokojné zlaté dieťa, všade zaspala, cestovanie autom miluje. Jednoducho pohoda. Každopádne vekom sa to naozaj zlepšuje. ;)
nie, dieta sme na nas zivotny styl nenaucili a to bude mat 7 rokov...absolutne sa mu prisposobujeme a kompenzujeme zaluby prestriedavanim sa pri nom...zalezi, ake dieta budete mat, ale z mojej skusenoti - prvy rok absolutna starostlivost: krmenie, spanok, prebalovanie, kratke vychadzky v okoli, druhy rok pokracuje starostlivost a zacinaju revy a obdobie vzdoru, kde je "vsetko" problem a zle..od 3r zacina skolka a nekonecne sople...vylet 2x v tatrach skoncil - 1x rozbite koleno, 2x dusenie sa cukrikom...prve prespanie v hoteli, rev...kupanie - strach z vody...vydrz slaba fyzicka lebo nekonecne choroby zo skolky...takze cakam co bude dalej, ale rozhodnutie mat dieta v sebe obnasa na roky urcite obmedzenie, tak ci onak...aha a este spomeniem, ze dieta prvykrat prespalo celu noc okolo 3r, dovtedy sa budil niekolkokrat, cize som bola rada, ze zijem..2x sme boli na urgentne, prezili 1 kolaps, do zahranicia by som ho nebrala ani nahodou a predtym sme s muzom chodievali na (hlavne metalove) koncerty, co pre male deti vhodne nie je, ked som maleho vzala na Mira Jarosa v 6rokoch alebo do kina, v polke sme odchadzali...
Toto absolutne nezavisi od veku, ale od povahy dietata 🙂 Ja som sa "vyburila" pred detmi, potom s nimi som si velmi uzivala prechadzky po okoli, zoo, akcie pre deti a neskor sme ich zacali bravat aj na dlhsie cesty (najprv vlak, potom lietadlo, lod,..) cim skor ich zacnes bravat so sebou, tym lepsi partaci budu v buducnosti ( ale rozumej vek cca 2 roky, nie 2 mesiace). Ale ak bude mat necestovatelsku povahu, moze mat aj 10 rokov a bude to o drzku :D
Ahoj, asi je to otazka prave na vas dvoch, prebrat vsetky mozne situacie a poznat nazor druheho.
Tehotenstvo moze zamavat s tvojim organizmom, aj so vztahom.
Moze byt uplne bezproblemove, co ti prajem. Ale moze sa stat, ze bude rizikove a ty budes pn, nebudes moct a ani vladat, znizi sa fin. prijem, mozno aj moznost mat styk s partnerom. To su bezne veci a treba sa o tom rozpravat. Ked sa dietatko narodi, kiez bude prisposobive, nenarocne, zdrave. Ale mozno bude citlive, placlive, bude ho boliet brusko, budu ho trapit sopliky, zubky atd. S babatkom pride velka zmena a moze to byt narocne pre vas vztah, mozete mat rozne ocakavania, moze prist vycerpanie, nechut. Ale nemusi, mozete si to velmi uzivat, len treba prebrat aj tie komplikovanejsie situacie.
Babatko je vacsinou zavisle od mamy, aj ked aj otecko samozrejme sa snazi pomahat, ale ten chodi aj do prace, ale vacsinu potrieb plni dietatu mama. A tu musia mat partneri jasno v tom, co je pre nich priorita. Aby si vedela, co je partner ochotny obetovat, alebo ci pojde sam bez vas.
Pripadne, ked uz budete obaja skusenejsi, mozes ist ty s kamoskami a on s kamaratmi, pri babatku sa prestriedate. Alebo pomozu babky.
Je to vzdy o vas, vasej dohode a predstavach. Niekto uz s prvym dietatom ma odvahu ist do narocnejsich situacii, iny moze byt opatrnejsi.
Tiez zavisi od toho, kedy sa vratis do prace, ako na tom budes financne, casovo, ako si podelite ulohy.
Teda celym som chcela povedat, ze akokolvek to mali ine pary, je to o vasej spolupraci a o celom kontexte fungovania vasho vztahu.
Zalezi aj od aktivit… my sme tiez pred babom vela cestovali, bikovali, vsetko mozne.. a neprestali sme ani po dietati 😀 naucili sme sa neriesit, neplanovat, nic neocakavat a zatial nam to skvelo vychadza 🤷♀️
Prve dieta bolo narocne, uplakane, neznasalo cestovanie, potrebovalo pevny rezim. Prisposobili sme sa a neubudlo z nas. Deti rastu rychlo a menia sa ich potreby a zaujmy. Je zabava spolu s nimi zazit opat detstvo, uzit si ihriska a detske kutiky, minizoo ci zabavne parky. Ked povyrastu, stavaju sa z nich partaci na mensie tury, vylety po hradoch a zamkoch, ci cyklotury. Kazda tato etapa ma nieco do seba. A spolocne zazitky su spomienkou na cely zivot.
To si nenaplánuješ. A úprimne, to čo ti tu napíšeme ti nijako nepomôže. Mám dve deti. Dve dievčatá. S prvou dcérou by si cestovať nechcela ani kebyže ti všetko dajú zadarmo - to bolo jedno urevané a nespokojne dieťa, ktoré nenávidelo kočík, auto a 75% času revala. Nuž, áno, v takomto prípade je dieťa prekážkou, nech si každý tvrdí čo chce. 😀 Cestovať s ňou čo i len k pediatričke za roh bola výzva, nieto ešte niekam na dovolenku. Druhá dcéra? S tou by sme mohli pokojne od maličkého bábätka chodiť po celom svete - pokojné zlaté dieťa, všade zaspala, cestovanie autom miluje. Jednoducho pohoda. Každopádne vekom sa to naozaj zlepšuje. ;)
@lalala94 presne ako u nas 😆 prvy syn cista parada, druhy je ciste peklo. Ked ideme ku svokrovcom co je cca 3 hodiny autom tak ich cele prereve 🙆🏼♀️ on prereval prveho pol roka asi nakomplet, potom rev lebo zuby, potom separacna uzkost. Predstava letu a dovolenky vo mne vyvovala cistu uzkost 😂
Vidim, ze asi viac nez od nasho nastavenia to zavisi od toho ake dieta sa narodi 😀 nic no, idem robit tehotensky wellbeing research 😀
U nas boli tie podmienky drsne, rodina sa nejak nechcela dietatu prisposobit, Takze hned po 3 finch som sedela na terase v restike. Moja zbran boli prsa, Takze kde som bola, tam som kojila. Ked mal tyzden tak sme museli ist 360km autom. Toto sme absolvovali cca 2x za mesiac. Dieta si teda muselo zvyknut na tieto dlhe presuny. V lietadle teda tiez nebol problem, lebo prso vs ten zvyk, ze 3,5 hod musi sediet, tak to malo velky vplyv. Tiez nema problem na hoteli, lebo tieto presuny vyzadovali mesacne menit 3 domacnosti, odlisne vsetko. Druhe dieta uvidime ake bude, ale tiez sa asi bude musiet nastavit na tento kolotoc. Pamatam si ako som syna ako 2 mes prebalovala na 600 rokov starom stole na nejakom hrade 😂 Som sa smiala, ze ten stol uz asi zazil svoje 🙈😀 Mozno sme mali stastie, ze syn nebol nejaky extra urevany, ale to podla mna bolo mojim muzom, lebo on ho stale nosil ako maciatko, aby ako neplakal.
S jednym som bola aktivna, odkeey mam dve, trochu som to zbrzdila, mozno nie wom realne sz taka aktivna, proste nemam energiu
U nas boli tie podmienky drsne, rodina sa nejak nechcela dietatu prisposobit, Takze hned po 3 finch som sedela na terase v restike. Moja zbran boli prsa, Takze kde som bola, tam som kojila. Ked mal tyzden tak sme museli ist 360km autom. Toto sme absolvovali cca 2x za mesiac. Dieta si teda muselo zvyknut na tieto dlhe presuny. V lietadle teda tiez nebol problem, lebo prso vs ten zvyk, ze 3,5 hod musi sediet, tak to malo velky vplyv. Tiez nema problem na hoteli, lebo tieto presuny vyzadovali mesacne menit 3 domacnosti, odlisne vsetko. Druhe dieta uvidime ake bude, ale tiez sa asi bude musiet nastavit na tento kolotoc. Pamatam si ako som syna ako 2 mes prebalovala na 600 rokov starom stole na nejakom hrade 😂 Som sa smiala, ze ten stol uz asi zazil svoje 🙈😀 Mozno sme mali stastie, ze syn nebol nejaky extra urevany, ale to podla mna bolo mojim muzom, lebo on ho stale nosil ako maciatko, aby ako neplakal.
@kiki68 inak prvy bol presne takyto, prso bola pomoc, druha mi od babatka nevzala prso na verejnosti😆
Dakujem, ze ste sa podelili. Akoze urcite to bude sok, aj teraz sme na dovolenke v Tureckych horach a popravde zatial sme nijake rodiny s detmi nestretli, teda nikde mimo mesta. Chcela by som sa vyhnut tomu, ze budeme zrazu chodit len do allin rezortov a dovolenkovat len na plazi a v detskych kutikoch. Fakt ma to dost brzdi v "odhodlavani". Teda akoze chapem, ze potreby dietata su dolezite ale moje su tiez a biologicky uz mam celkom "nacase".
Náš má 4 mesiace a utieklo to ako voda,.my sme ho hned bravali so sebou - postupne pridávame, to aj vy uvidíte, na čo sa budete cítiť a aké bábätko vlastne bude. Ale na nejaké extrémne veci to pár rokov nebude - lenže treba brat do úvahy, že aj vás to zmení, niektoré veci už nebudete mať takú potrebu robiť.
Ja si myslím, že dieťa by malo byť vytúžené a veľmi veľmi chcené. Ak je matka v nastavení "plusov" a "mínusov" tak to je recept na frustráciu neskôr. Lebo prvé týždne, mesiace a roky je to nie o kalkuláciách a ženské potreby sú prirodzene odsunuté bokom. Ak s tým žena ráta, je to viac menrj v pohode, ale ťažké chvíle budú. Tak si obaja rozmyslite, či ste nastavení naozaj na určitú obetu a ak nie, kašlite na to. Dieťa by nemalo byť objektom frustrácie z nenaplnených cestovateľských snov a pod...
A porovnávať svoje potreby s potrebami človiečika úplne odkázaného na matku je nie zrovna rodičovské nastavenie.
@kiki68 aj tie prsia nemusia vždy byť všeliek. U nás jedno kojenie trvalo cca 1h20min, potom ešte UM. Spanie katastrofa. Som bola rada, že občas zájdeme na záhradku, cca 1,5 km od domu.
pomohlo by, keby si napisala, comu sa venujete, lebo kazda z nas si pod tym predstavi nieco ine a podla toho pise aj odpovde. (A turecke hory si asi nepredstavil nikto 🙂)
pre niekoho je totiz "aktivny zivot", ze chodite napr. na city break dovolenky viackrat rocne a pozerate pamiatky (co sa s relativne pokojnym dietatom da) a pre niekoho ineho je to, ze idete na turu okolo annapurny.
@lalala94 nemam co viac dodat.
@autorka: fakt to zavisi od dietata. A to Ti hovorim ako aktivny clovek, mame viac prac, hobby, cestovali sme s manzelom kazdu chvilu niekde, a to som dokonca clovek aj do nepohody, nic ma nevyvedie z mieri, nevystresuje, nerozhadze, som schopna, samostatna, proste myslela som si tiez ze ved dieta vezmem "pod pazuchu" a pokracujem v tom, v com zijeme. A omyl. Presne to dieta, co je sice najzlatsie na svete, ale revalo v kociku, vrieskalo v aute, nepolozitelne. Ked som si s nim predstavila len kratku cestu na SK uz ma pot oblieval - a to nie som ziadna poseroutka teda. A akoze take tie reelsy co sa vychvaluju jak s babatkom obleteli cely svet a ze dietatom nic nekonci. Ano jasne 😉 Ak mas na to dieta tak ok, ale to nie je nijaka garancia teda, takze niektore veci niektorymi detmi (nacas) koncia. To je fakt. A hovorim ako aktivny clovek 🙃
Ak sa nastavite na to, ze ste ochotni tomu obetovat par rokov, ak by sa s dietatom nedalo plnohodnotne pokracovat v naslapnutom style... Tak to bude ok. Ale musis sa naozaj stotoznit s touto moznostou. Inak mozete zazivat tazke chvile.
autorka nech ti tu pisu cokolvek, musis ratat aj s najhorsim scenarom, ze dlho nikde nepocestujete. Realita s dietatom moze rodica riadne prefackat. Pisem to tu len preto , aby si nemala depresie z toho a budes rada aj z tych plazi a detskych kutikov.
A napriklad aj realita u znamych bola, ze na jednu dovolenku kvoli chorobe ani neodcestovali a dalsie dovolenky prelezali na hoteli s dietatom v horuckach a placom.
Naša prvá je neskutočne zlaté dieťa a cestovali sme s ňou často. Lieta a cestuje všeobecne veľmi rada. Druhé dieťa je ešte maličké, ale dúfam že bude rovnaký parťák.
Akurát sme obmedzení tým, že sa chceme vyhnúť malárii a zike kým nebude mať aspoň 2 roky a tak väčšina exotických krajín je vylúčená 🙄
Nechcem brat iluzie ale ja mam dceru. Ma nastastie uz 17,5 roka a tury, hory su pre nu za trest.
Takze ak nemate ochotnych rodicov na varovku, tak mozno aj do dospelosti dietata budete obmedzeni 🤷
pomohlo by, keby si napisala, comu sa venujete, lebo kazda z nas si pod tym predstavi nieco ine a podla toho pise aj odpovde. (A turecke hory si asi nepredstavil nikto 🙂)
pre niekoho je totiz "aktivny zivot", ze chodite napr. na city break dovolenky viackrat rocne a pozerate pamiatky (co sa s relativne pokojnym dietatom da) a pre niekoho ineho je to, ze idete na turu okolo annapurny.
@deedol tak ja som si niečo také predstavila. A moja odpoveď pre autorku je, že odkedy mám dieťa, tak cítim zodpovednosť nevystavovať seba ani dieťa nebezpečenstvu, tak chodíme len tam, kde sa cítime bezpečne. Čiže tento rok opäť Grécko.

Však to dieťa nebude stále maličké, bude pomaly ale isto rast