icon

Ako spojiť aktívny životný štýl a rodičovstvo?

31. máj 2025

S priatelom sa odhodlavame na rozhodnutie mat dieta. Mame aktivny zivotny styl, vela casu travime mimo domu, absolvujeme dovolenky a vylety, ktore su nezlucitelne s detmi. Je tu niekto, kto to mal pred detmi podobne? Ako ste to zvladli? Naucili ste dieta na svoj zivotny styl? Ako dlho vam trvali tie najvacsie obmedzenia?

Strana
z2
lauricka
1. jún 2025

Ak nie ste schopní sa vzdať svojich záľub kvôli dieťaťu ani len na určitý čas, kým je malé a vyžaduje iné aktivity a prostredie, ani sa prispôsobiť, ani si nič odpustiť, nemajte dieťa. Aj tak mi to príde nedospelé vôbec takto premýšľať.
Nie je povinnosť mať dieťa, niekto na to, proste nie je, je nastavený venovať sa sebe celý život, prídeš mi, že k takým patríš tiež.

luccija
1. jún 2025
@lauricka

Ak nie ste schopní sa vzdať svojich záľub kvôli dieťaťu ani len na určitý čas, kým je malé a vyžaduje iné aktivity a prostredie, ani sa prispôsobiť, ani si nič odpustiť, nemajte dieťa. Aj tak mi to príde nedospelé vôbec takto premýšľať.
Nie je povinnosť mať dieťa, niekto na to, proste nie je, je nastavený venovať sa sebe celý život, prídeš mi, že k takým patríš tiež.

@lauricka este horšie, keď sa jeden z páru prispôsobí väčšinou to je žena a chlap chce zit život ako predtym

lucia13022023
1. jún 2025

Autorka, nikde nie je napísané, že dieťa mat musis. Ak je pre teba ťažké vzdať sa aktivít, nemaj ho. Ja by som sa pre svoje dieťa vzdala hocičoho, aj cestovania a to cestujem aj niekoľkokrát do roka odkedy žijem 🤣
Ale nad dieťa by som to nedala.

dory11
1. jún 2025

Dieťa neje prekážka len niečo treba upraviť veľa času môžete mimo domu tráviť aj zdietatom dieťa môže aj na dovolenku a vyletí mimo Slovensko keď ma občianske preukazy z fotkou v eú a mimo pás .kľudne môžete kam kolvek .
Ja som mala rada motorky a bicykel ale nie normálne polceste adrenalínovou spúšťať sa z kopca veľkého na vedlesie ceste bez bŕzd a dlhé trate a horský zjady to nerobím ale byciklujem stále okrem jednoho leta keď mala nemala ani polroka .
A motorky to si občas zjazdim keď som u starkej ale už len ako osoba za tým čo riadi motorku na tú dobu malú stráži babička .inak ma to niejak neobmedzili aj na túry chodíme

bluea
1. jún 2025

Zalezi, ci sa odhodlavate mat dieta v zmysle otazky, ci ho vobec chcete mat alebo ste presvedceni o tom, ze ho chcete, len neviete ci uz teraz. Ja vzdy hovorim, ze pokial clovek nie je dopredu mentalne pripraveny na worst case scenario (chore dieta, potrebna 24/7 starostlivost, pripadne "len" nejake osobnostne alebo PAS poruchy a vsetko co s tym suvisi) a netuzi po dietatu tak, ze ho chce naozaj za kazdu cenu a je pripraveny obetovat mu vsetko, by ho mat nemal. Mozno aj tu za to schytam hejty, ale nevadi 😀
Nie kazdy musi mat dieta, to rozhodnutie je len na vas. Vas zivot po jeho narodeni uz zalezi len a len od toho dietata, dopredu vam nikto nepovie, ake bude, ale je naivne len dufat, ze babo bude tiche, spat celu noc a 3 mesiace po narodeni budete cestovat po svete. Moze to tak samozrejme byt, ale aj nemusi - a v tom pripade si to ale pravdepodobne odnesie bud vas vztah (ci uz partnersky alebo voci dietatu) alebo tvoja vlastna spokojnost a mentalne zdravie.

zuzuliennka1
1. jún 2025
@bluea

Zalezi, ci sa odhodlavate mat dieta v zmysle otazky, ci ho vobec chcete mat alebo ste presvedceni o tom, ze ho chcete, len neviete ci uz teraz. Ja vzdy hovorim, ze pokial clovek nie je dopredu mentalne pripraveny na worst case scenario (chore dieta, potrebna 24/7 starostlivost, pripadne "len" nejake osobnostne alebo PAS poruchy a vsetko co s tym suvisi) a netuzi po dietatu tak, ze ho chce naozaj za kazdu cenu a je pripraveny obetovat mu vsetko, by ho mat nemal. Mozno aj tu za to schytam hejty, ale nevadi 😀
Nie kazdy musi mat dieta, to rozhodnutie je len na vas. Vas zivot po jeho narodeni uz zalezi len a len od toho dietata, dopredu vam nikto nepovie, ake bude, ale je naivne len dufat, ze babo bude tiche, spat celu noc a 3 mesiace po narodeni budete cestovat po svete. Moze to tak samozrejme byt, ale aj nemusi - a v tom pripade si to ale pravdepodobne odnesie bud vas vztah (ci uz partnersky alebo voci dietatu) alebo tvoja vlastna spokojnost a mentalne zdravie.

@bluea k tomu PAS co spominas, este dodam, ze napr. pri dietati s autizmom moze vsetko fungovat ako hodinky naopak od vacsiny - prave od narodenia tak po 2 roky - partak, kludne dieta, prespi vsetko,.. a potom sa to moze zlomit.
@autorka Neda sa podla mna pri planovani dietata nijak kalkulovat s nicim. Proste bud ste nastaveni na to - mat dieta, mas materinsky pud a proste chces mat potomka, alebo nie. Co, ako a kedy a ci vobec sa mu bude alebo nebude dat prisposobovat - na to sa nijak nepripravis. Lebo sice mozes sa snazit nejak velmi teoreticky sa pripravit aj na ten “worst case scenar” ako pise @bluea , ale v realite sa nepripravis. Na to sa pripravit neda. Citat o ztp detoch, autizme, detoch chorych,… je jedna vec, realita a zit taky zivot 24/7/365 roky a roky - je nieco uplne ine. Tym netvrdim, ze take dieta sa urcite narodi, ale opat - je to 50 na 50. Moze, nemusi. Moze ti tu napisat aj 10 tisic zien svoje nazory a skusenosti - ale je to vase rozhodnutie, a vase pripadne skusenosti budu v poradi 10 001….

bluea
1. jún 2025
@zuzuliennka1

@bluea k tomu PAS co spominas, este dodam, ze napr. pri dietati s autizmom moze vsetko fungovat ako hodinky naopak od vacsiny - prave od narodenia tak po 2 roky - partak, kludne dieta, prespi vsetko,.. a potom sa to moze zlomit.
@autorka Neda sa podla mna pri planovani dietata nijak kalkulovat s nicim. Proste bud ste nastaveni na to - mat dieta, mas materinsky pud a proste chces mat potomka, alebo nie. Co, ako a kedy a ci vobec sa mu bude alebo nebude dat prisposobovat - na to sa nijak nepripravis. Lebo sice mozes sa snazit nejak velmi teoreticky sa pripravit aj na ten “worst case scenar” ako pise @bluea , ale v realite sa nepripravis. Na to sa pripravit neda. Citat o ztp detoch, autizme, detoch chorych,… je jedna vec, realita a zit taky zivot 24/7/365 roky a roky - je nieco uplne ine. Tym netvrdim, ze take dieta sa urcite narodi, ale opat - je to 50 na 50. Moze, nemusi. Moze ti tu napisat aj 10 tisic zien svoje nazory a skusenosti - ale je to vase rozhodnutie, a vase pripadne skusenosti budu v poradi 10 001….

@zuzuliennka1 Ja s tebou uplne suhlasim a tiez som tym chcela povedat presne to co ty, bud to dieta jednoducho chcu a su ochotni mu venovat cely svoj zivot v pripade potreby (samozrejme na nic sa neda dopredu 100% pripravit, ide ale o nejake mentalne nastavenie), alebo si povedia, ze to ochotni obetovat nie su ani docasne a radsej pojdu inou zivotnou cestou. Obe rozhodnutia su absolutne v poriadku 🙂

zuzuliennka1
1. jún 2025
@bluea

@zuzuliennka1 Ja s tebou uplne suhlasim a tiez som tym chcela povedat presne to co ty, bud to dieta jednoducho chcu a su ochotni mu venovat cely svoj zivot v pripade potreby (samozrejme na nic sa neda dopredu 100% pripravit, ide ale o nejake mentalne nastavenie), alebo si povedia, ze to ochotni obetovat nie su ani docasne a radsej pojdu inou zivotnou cestou. Obe rozhodnutia su absolutne v poriadku 🙂

@bluea tak 🙂

autor
1. jún 2025

Baby, co je PAS? Dakujem, ze ste sa podelili o skusenosti. Fakt sa tazko odhodlavame hlavne v tom ohlade, ze najblizsie 3 mesiace mame naplanovany takmer kazdy vikend mimo domu. Teraz sa takmer dva mesiace domov ani nedostaneme, az niekedy v polovici leta. Ale sami sme si to tak naplanovali a taky zivot zijeme. Ja chapem, ze aj s dietatom sa da cestovat ale z mojho bezdetneho pohladu sa to absolutne neda porovnat. Neviem si to ani predstavit. A moje zname, ktore sa rozhodli mat deti, teraz vobec nikam nechodia. Tak do toho allinc rezortu raz za rok. Nehejtujem, len ja osobne si to neviem predstavit. Som pomerne spontanny clovek a aj to planovanie s dietatom vyucuje akukolvek spontannost. Zatial som dost na vazkach, tak uvidim co prinesie cas.

letfenixa
1. jún 2025
@anonym_autor

Baby, co je PAS? Dakujem, ze ste sa podelili o skusenosti. Fakt sa tazko odhodlavame hlavne v tom ohlade, ze najblizsie 3 mesiace mame naplanovany takmer kazdy vikend mimo domu. Teraz sa takmer dva mesiace domov ani nedostaneme, az niekedy v polovici leta. Ale sami sme si to tak naplanovali a taky zivot zijeme. Ja chapem, ze aj s dietatom sa da cestovat ale z mojho bezdetneho pohladu sa to absolutne neda porovnat. Neviem si to ani predstavit. A moje zname, ktore sa rozhodli mat deti, teraz vobec nikam nechodia. Tak do toho allinc rezortu raz za rok. Nehejtujem, len ja osobne si to neviem predstavit. Som pomerne spontanny clovek a aj to planovanie s dietatom vyucuje akukolvek spontannost. Zatial som dost na vazkach, tak uvidim co prinesie cas.

@autorka PAS je porucha autistickeho spektra.
K tým all inclusive hotelom a detským kutikom. Náš syn nezniesol ani to. Chodievame radšej do apartmánov.

kp7333
1. jún 2025

@autorka pre deti toho treba v zivote obetovat omnoho viac ako len aktivne dovolenky

zuzuliennka1
1. jún 2025

tak dovolenky su to najmenej, co pri dietati budes musiet, aspon zo zaciatku, obetovat.
ale ono sa to aj tak cele presklada, aj u teba, budu proste dolezitejsie ine veci.
poznam ludi, co travili kazde leto aspon na 3 dovolenkach, kazdy druhy piatok niekde vonku s kamosmi, proste cestovali, bavili sa,… ale ako aj vyssie pisali zeny tu: “vyburili sa” prislo dieta (resp tri 🙂 ) a nejak spontanne uz proste toto az tak neriesili. jasne, chodia aj na dovolenky, ale je to cele proste ine. na dieta treba dospiet. usporiadat si priority zivotne.
vcera som citala clanok s evou petrickovou, ma autistku, dost je aktivna na instagrame, dcera je myslim 12rocna (maju este jednu trochu starsiu, bez autizmu) a povedala tam vetu: s muzom sami dvaja neboli nikde uz roky, ale nelamentuje, proste taka je situacia.
pri planovani dietata vies tak akurat zhodnotit, nakolko ho naozaj chcete, aku mate motivaciu ho mat a ci ho viete zabezpecit, resp. ci to proste financne zvladnete.
nejake dovolenky a co ako bude a nebude - to absolutne nedokazes odhadnut

zuzuliennka1
1. jún 2025

a ak si to nevies predstavit, tak na dieta podla mna pripravena nie si (bude treba okrem dovoleniek napr. aj na prve dva/tri roky obetovat aj pracu, niektore deti sa daju dat do jasli aj mladsie, ale to ti opat nikto dopredu nepovie, cize aj na toto treba mysliet, resp. naopak moze sa stat, ze budes musiet doma ostat aj dlhsie ako 3 roky)

vilma7
2. jún 2025

Dá sa všetko, keď človek chce. Známa bola roky na cestách na bicykli, porodila a flakali ďalej...ale zas toto by som ja určite nechcela.
Jasné, že aj ty máš svojej potreby, ale o tie sa staráš už xy rokov, tak ak ich plánuješ aj naďalej uprednostňovať aj na úkor dieťaťa, tak si radšej ozaj žiadne nerob.
Ale prídeš o oveľa viac, ako len lozit v tureckých horách.
A mat dieťa nie je len dovolenka all in (sme na takej ešte ani neboli) a sedieť v detských kútikom.

ivka2717
7. jún 2025

Ahoj,tak v prvom rade,ak príde dieťa, určite všetko sa prispôsobí jemu (najmä v začiatkoch), neskôr prevažne budete pozerať výlety orientované, kde sa dieťa zabaví,aby ste si vy mohli trošku oddýchnuť, vypnúť a nemuseli všade za ním behať, čiže hotely s detským kútikom, programy pre deti a pod.
Ak chcete naozaj dieťa choďte čím skôr do toho, nemusí sa to hneď podariť a môže to trvať aj rok,dva, kým bábo príde. Držím palce!

heln
7. jún 2025

ja v tom problem nevidim, na internete mi casto vyskakuju prispevky ludi, ktori radi cestuju a cestuju s detmi, daju do nosica a idu. jasne ze iste obmedzenia budu, ale je to o vlastnom nastaveni. niekto riesi aby dieta malo presne pravidelny rezim a spalo doma a tomu.vsetko prisposobuje, ini nalozia dieta do nosica, kocika a idu.

libusak
7. jún 2025

Mne sa zda, ze tvoj/vas zivotny styl sa nezlucuje s rodicovstvom. Boli by ste nestastni v takom zivote. Ste plne spokojni v spontannosti a rozlietanosti.
Predstav si, ze pol roka paty z domu nevytiahnes (iba ak do obchodu, kocar okolo domu). To by ste sa zblaznili. Az sa nabazite cestovania, az si poviete, ze aj doma je fajn, az budete potrebovat zmenu, az potom majte dieta 👍

siska53
7. jún 2025

Podla mna sa da, ale zavisi od toho, co je to aktivny styl, ak ide o nejaky moc adrenalin, tak tam to bude asi treba na nejaky cas okresat. Ak ide o spoznavanie miest, statov, lahsia turisitka, to sa da zvladnut aj s detmi - vid vlogerka Mimi&ja ..

Strana
z2