Ako ste sa pripravovali na prvé bábätko?
Nebudem mat pri sebe ani mamu nai svokru ani kamarátky, čo už majú babo, takže nebude nikoho kto mi ukáže co a ako. Samozrejme, že nemám poňatia ani ako držať bábätko v rukách ani ako ho prebalit, ako ho prvýkrát umyť atď milión veci. Začínam z toho overthinkovat. Chodili ste na nejaký kurz, čítali si nejaké knihy, čo ste robili pred pôrodom? Mam ešte pred sebou dosť mesiacov, tak by bolo dobre ich efektívne využiť ❤️
Ahoj, čítala som si knižku Mama a Ja (kľudne Vam ju pošlem), ako kupať babätko-par videi som pozrela preistotu na youtube, ale ako prvorodičke mi všetko ukazali v pôrodnici, ako kojiť aby sa spravne prisalo k prsniku 🙄, ako kupať vo vaničke iba vysvetlili, lebo keď ma zavolali sa pozrieť tak hu okupali pod tečúcou točkou 😆 vtedy tam mali straaašne veľa deti a nestíhali... to som nikdy ja nerobila 🤬 A inak povedané tvoje telo, myseľ ťa samo navedie čo maš a ako robiť, jednoducho materinsky inštinkt. Z prvoti budeš mať strach,všetko pôjde pomaly ale potom sa dotoho dostaneš a daš to ľavou zadnou ako každa mamina. Ver si! Na predpôrodne kurzy som nechodila. Čítaj, pozeraj videa atď... Zvladla som to sama, bez pomoci 😉 Toto je hračka prplačka... horšie je to ich už vychovávať 😅😉 prajem Veeeľa zdravíčka obom 😊
@atomiclena ja som mala manzela...ten 1.x kupal...lebo ja som sa bala 🤣...a to mal maly cez 4kg 🤣 . Prisla mi potom pomoct moja mama, ale svojimi radami spred 30rokov mi len zrala nervy...daj mu cumel, nemoze spat s vami, pripucis ho 🤦♀️ ...bola som rada, ked odisla
...citala som a citala, v rodine prve babo, takze tiez ziadna skusenost. Chybam ktore som urobila som sa pri dalsom uz vyvarovala.
@atomiclena u mňa to všetko prišlo akosi inštinktívne, neboj, mame tie materinske pudy v sebe 😊
@atomiclena kurz od baby balance. Tam sú väčšinou super lektorky, majú cvičenia pre tehotné a prípravu na pôrod a tiež cvičenia baby balance pre deticky
@atomiclena rodila som na zaciatku COVID obdobia, boli zakazane navstevy v porodnici aj cestovanie a vlastne vsetko. V porodnici ukazali ako prebalit, okupat, nakrmit. Kurz som nestihla a ani by asi uz nebol, maly SAnarodil.o.mesiac skor. Navstevu mamy alebo svokry SA nedalo.
Ucila som SA vsetko postupne aj s muzom, prip. Som SA pytala kamosiek cez WhatsApp. Postupne to islo, nieco napovie intuicia, nieco Google, nieco kamosky. Drzim palce.
@atomiclena odkiaľ si? Ja som síce malá maminu pár dní u nás ale potom na všetko sami keďže rodina je na druhom konci slovenska. Ono to všetko nejako intuitívne príde s bábätkom. Tiež som sa bála že čo ak bude plakať a ja neviem prečo? Naozaj to maminka v tej chvíli bude vedieť či je hladné alebo bolí bruško alebo sa chce len pomojkat. Kľudne mi napis keď chces 🙂 budeš tá naj mamka ❤️
@atomiclena nebojte sa nicoho, to pride samo aj bez pomoci...tiez som nemala nikoho ale materinsky inštinkt urobí svoje. Vsetko potrebne pre fungovanie ukazu v porodnici, ale dobre padne si vopred precitat nejaku knizku o bábätku a starostlivosti oň... 😊 Prajem krásne tehotenstvo a chvíľe s bábätkom a hlavne sa nikam neponáhľať...užívať každý moment a všetko poctivo zaznamenávať, veľmi rýchlo rastú tie deti 🙂
Presne moj prípad a nič som nečítala, nikto mi neradil, ani v pôrodnici, normálne som proste všetko urobila, toto voooobec nerieš 🙂 pôjde to samo
@xjakubikovak no ja som tiež veru toho mala nacitaneho o kojenie...veru...a nepodarilo sa.
@atomiclena chvala bohu ze tam nebudes mat svokru ani mamu 🙈
Mozes si robit ako to tebe a dietatu bude vyhovovat. Mne sa kazdy do toho staral a ja blba prvorodicka som sa ich snazila posluchat, vsak uz maju skusenosti. A cele zle to bolo. 😏
Ja prave neviem pochopit ako si moze niekto trepat domov niekoho,ved nemas 10 rokov,to uplne v pohode das,ja som bola uplne sama na maleho a sme tu
To som si aj ja myslela ked som cakala prvu dcerku, ze ako ju chytim, okupem , nakrmim vsetko ? Ze ved nic neviem....a to pride uuplne automaticky uvidite 🙂 ked sa narodila prislo mi uplne normalne ju hneď chytit a manipulovat a nou - to proste mama podla mna automaticky nejak vie...kupanie a prebalovanie vam ukazu v porodnici - nehovorim ze som sa nespotila pri prvych kupanich doma ale zvladla som 😂 a kojenie vam vudu tiez pomahat v porodnici a ked nie mne vysvetlili aj ako s um nasledne detska dr vzdy usmerni taketo veci... To pojde samo ziadne obavy 🙂
Nepripravovala som sa. Veci išli prirodzene samé a okrem toho na internete toho nájdeš veľa ak si nevieš rady.
@atomiclena zaklad je ze si ta najlepsia a JEDINA mama pre svoje dietatko..iné nepotrebujes vediet, od chvile co ho uvidis, budes presne vediet, ako mu zabezpecit tie najlepsie podmienky na život.. a toto ta neopustí už nikdy..ani ked tvoje dieta bude mat 23 rokov..😅..vlastna skusenost..vsetko ostatne je uz len malichernost proti tomuto zakladu..jasne, je vela sposobov a tipov na vsetko, mame net, info, matka sa v tom straca...netreba tomu podlahnut...tvoj materinsky instinkt ti sam ukaze cestu..a nikdy, nikdy o sebe ako o matke nepochybuj!! Vzdy budes robit len to, co budes najlepsie vediet a moct..ako vsetky ostatne milujúce mamy..
@cucoriedkacucoriedka je veľa dôvodov prečo sa kojenie nemusí podariť. Ja nehovorím že to závisí len od informácií ohľadom kojenia. Ja hovorím za seba a som rada že som kojenie aj vďaka svojej príprave zvladla
Tiež som bola na to úplne sama ako 21 ročná prvorodička .. neboj sa prídeš to všetkého sama a na koniec budeš rada že sa ti nik do toho nemontuje 😃
Ináč ja som si niekedy pozerala na YouTube aspoň take videá ako okúpať bábätko a tak ale tiež nič extra ..
@atomiclena urcite si pozri videa, knihy, ja som studovala hlavne to spravne drzanie, dojcenie, zaviazovanie do zavinovacky,..
Ja som sama v zahraničí, žiadna pomoc od nikoho už mam druhe 🙂 neboj pride to same automaticky, nerieš banálne veci už teraz užívaj si kym je este v brušku a nerieš co bude potom.
@atomiclena ahoj ja som bola na tom podobne a nechodila som na žiadne kurzy, ani knihy proste sa treba riadiť ako to cítiš, a co sa týka pôrodu tak treba počúvať co ti hovoria lekár a sestrička, oni vedia čo robia a hlavne každý pôrod je iný.
Co sa týka kúpania bábätká tak ti to tiež ukážu.
Nieje sa čoho báť sú omnoho ťažšie veci, ako napr výchova je to fakt ťažšie.
A dobrá rada treba si urobiť režim a potom ho aj dodržiavať, ja mam 1,5rocneho syna a sam sa už večer vypýta do vane a teda ísť aj spinkať, a mat svoj čas od 19.30 pre seba a manžela je na nezaplatenie.
A po celom dni mame toho už dost
Ani ja som nemala skúsenosť s bábätkom, rodina ďaleko...A išli sme na to pocitovo. Proste to tak nejako samé prišlo, že je tu a teraz a ja ho nemôžem odložiť, musím sa o neho postarať. Možno som urobila niekoľko chýb, ale to bábätko to tak nevníma. Určite mu neublížiš a ostatné príde postupne. Niečo sa naučíš už v pôrodnici, niečo bude "náhoda -pokus". Nie je čo pokaziť. Sami rodičia prídete na to, čo dieťatko potrebuje. Veď určite si aj niečo vopred pozrieš, prečítaš..Dnes je toho plný internet. Mne by vadilo, keby v šestonedelí, keď som koľkokrát neriešila ogrcablne tričko, vložku medzi nohami a pretečene tričko od mlieka, mi doma chodil niekto tretí a riešil mňa a moje dieťa.
@atomiclena ahoj ani ja som nemala pri sebe nikoho či už doma alebo v nemocnici mi ukázali len ako kúpať s nemocnice má bral taxík a prišla som domou a prvu noc som ani nespala tak som sa bála ale išlo to všetko samo
@atomiclena nijako som sa nepripravovala ani kurz ani nic. Mam jednu premotivovanu blizku kamaratku ktorej materstvom uplne preplo a ja som sa nejak zatala ze ziadnu pripravu si robit nejdem, ani k porodu ani ku kojeniu. Iba knihu “Mama a Ja” som mala a obcas v nej prelistovala. Po 3 dnoch v porodnici sme prisli domov, ukazala muzovi ako cca narabat s babatkom, tie 3 dni mi uplne stacili sa to naucit. A zvysok sme zvladli za pochodu. Kupe napr iba manzel. Kojenie som tiez zvladla bez kurzu Tiez nemam svokru blizko, muz nema surodencov, moj brat nema partnerku a moji rodicia uz su starsi a pridu akurat tak na navstevu takze vsetko sme zvladli sami. Da sa to.
Vsetko mi ukazali v porodnici a ostatok bol matersky instinkt

Ja by som sa tak nebála kŕmenia, kojenia ani obliekania. Najviac sa bojím tej zdravotnej stránky. Babatko vám nevie este povedať, čo ho boli, čo mu je. Čo ak sa bude dusiť atd 😭