Ako ste sa pripravovali na prvé bábätko?
Nebudem mat pri sebe ani mamu nai svokru ani kamarátky, čo už majú babo, takže nebude nikoho kto mi ukáže co a ako. Samozrejme, že nemám poňatia ani ako držať bábätko v rukách ani ako ho prebalit, ako ho prvýkrát umyť atď milión veci. Začínam z toho overthinkovat. Chodili ste na nejaký kurz, čítali si nejaké knihy, čo ste robili pred pôrodom? Mam ešte pred sebou dosť mesiacov, tak by bolo dobre ich efektívne využiť ❤️
@atomiclena Chodila som na predporodny kurz, bolo to super. Nieco ukazali v porodnici, nieco bola vlastna intuicia a v dnesnej dobe sa vsetko da vygooglit alebo najst navod na youtube 😅
Bola som na pred pôrodom kurze, a to hlavne mi ukázali aj v porodnici
nemala som pri sebe nikoho, nic som necitala a nepresla som ziadnym kurzom.. porodila som, v hlave sa "pretocili kolecka" a slo to same 🤷♀️😊
v pôrodnici ti základné veci ukážu a potom už nastúpi materinský inštinkt, neboj 🙂
@atomiclena nemáš nejakú kamošku, čo má malé dieťa? Moja sestra mala bábo, keď som bola tehu, takže všetko som odkukala.
1000km od vsetkych iba s mamzelom, kurz bol na 4 sedenia so vsetkym, dieta to prezilo a ja tiez 😂 a ako plus je ze som nemusela pocuvat nevyziadane rady
ak máš poistenie v Unione tak poskytujú pôrodnú asistenku v rámci poistenia zadarmo príde pred pôrodom aj potom cca dokopy 12 návštev, všetko ti vysvetlí
všetko pride, všetko budeš vediet. Uvidiš a spomen si na moje slova tak za par mesiacov. Prvé dni budu naročne, budeš sa bát, ale naozaj to pride. Žiadna z nás to nevedela a naučila sa, či už sama, alebo s pomocou mamy, babky, kamošky.
@atomiclena ako kúpať, kojit úkazu, v pôrodnici.Bola som na stretku pred pôrodom, ale tam skôr hovorili o pôrode, čo sa bude diat....
Neboj sa ako baby píšu úplne inštinktívne veď ho oblečies, prebalis pôjde to🙂
Vsetko ti ukazu v porodnici 🙂
Ako v ktorej porodnici, mne ukazali vsetko v priebehu 10 sekund a domov som odisla roztrasena s malym handrovym babatkom. Prve kupanie doma si doteraz zivo pamatam😀mne pomohla moja mama cez videohovory, laktacna poradkyna mi pri prvej navsete tiez ukazala ako manipulovat a zvysok siel pomalicky samo. Neboj, vsetko zvladnes!!
Na YouTube je kopec videi o manipulacii s babatkami. Zadaj si do vyhladavania "manipulacia s novorodencom" a urcite ti to nieco najde o tom, ako babatko dvihat - vzdy mu davat dlan pod hlavicku, nie zozadu pod krk... v akych polohach ho nosit - napr. nie vo vertikalnej polohe. Najdes aj o kupani, ako babatko po kupani masirovat, ako ho stimulovat. Tiez o kojeni si pozri, ako ma vyzerat spravna poloha, prisatie. Samozrejme, ze by si to nejako zvladla aj bez toho, ale pomoze ti to vyvarovat sa niektorym chybam, ktore mozno aj nase mamy robili a ani o tom nevedia (pri vsetkej ucte k nim).
Pozri aj ako babatko spravne vkladat a vyberat z vajicka a hlavne ako ho tam spravne putat, to je tiez dost dolezite a nie kazdy to vie. My sme tam maleho spociatku nemali spravne :(
Na Facebooku pozri profil FyzioMama. Ma tam kopec uzitocnych a odbornych informacii.
Urcite najdes aj dalsie informacie.
Drzim palce 🙂
Citala knihy a zvysok prislo skusenostou.
Nijako
@atomiclena Vobec sa neboj. Mne mamina zomrela. V tej dobe som mala iba otca, uz aj ten mi zomrel. Surodencov nemam a priatel ma uz iba mamu...Ale ked sa malinky narodil, vsetko sme zvladli sami my 3ja. a to som mala po porode este aj hnis na dasne a musela som ist k zubarovi. Svokru som na vypomoc nevolala....My zeny toho zvladneme vela. Nic sa neboj. Keby nieco, napis mi.💙
@atomiclena ani ja som nemala nikoho, vsetko sama som sa za pochodu ucila. Ale prislo to samo...Co som nevedela, som si nacitala, opytala este sestier v nemocnici...ma to svoje vyhody aj, ze ti nebude mat kto pomoct...budes na seba pysna, ze si to dala uplne sama, budes mat cas na super bond s babatkom, ziadne navstevy (tie sa ani neodporucaju v prve tyzdne)...ja som si malu vychutnala..
Drzim palce
No u mna teda nic same neprislo, kebyze mi to v porodnici neukazu a sama si nekukam videa na youtube ako manipulovat (spravne!) s babom, tak netusim.
Ale inak aj tak treba trening, ja co som robila s malym na zaciatku…🙈 hovorim, ze v puberte mi to vrati.
Neboj, zvladnes to❤️
@atomiclena nemala som pri sebe nikoho, nečítala som žiadne knihy, nechodila na žiadny kurz ani nič. Dajú ti do rúk bábätko a ono to už časom nejako príde samé 🙂 aj tak všetko čo si naštuduješ, bude v realite úplne inak...
@atomiclena ahoj, nam pomaha ako doplnok kurzy online na mamaclass (union dava zlavu) a tiez knizky:
- S laskou o detskem spanku:
https://www.prosimspinkej.cz/knihy/
- Psychologia pre milujucich rodicov:
https://www.martinus.sk/?uItem=441765
- Prakticky navod na dojcenie:
https://www.martinus.sk/?uItem=125686&gclid=Cj0...
- vyvoj dietata:
https://www.martinus.sk/?uItem=291612&gclid=Cj0...
Su vyborne a clovek sa zacne citit istejsie 😁
@atomiclena neboj sa 😊 v pôrodnici je to tak ze prvorodickam ukazujú ako sa ma bábätko kúpať a veľa ďalších veci 😊 keď poprosiš sestričku z novorodeneckeho tak ona ti určite ukáže co a ako
Tiez som na tom tak bola a teda ani mi nechýbalo toto ukazovanie. Najviac mi pomohli asi v pôrodnici. Ja som ani nevedela ako to čudo malé obliecť 😂 ked sme isli domov skoro som sa rozplakala a doma to uz bolo o tom, že proste musim =tak viem 😁
@atomiclena slovne spojenie materinsky instinkt neexistuje len tak, pre nic za nic
@atomiclena ahoj, neboj sa...naozaj ten materinský inštinkt je úžasný, v pôrodnici ti ukážu základné veci a vo veľa veciach ti pomôže už len obyčajné čítanie.
Si zober, že ja som svoju prvú dcérku porodila predčasne, nemala ani kilo keď sa narodila ....v nemocnici som bola s ňou dva a pol mesiaca a z pôrodnice som išla do domu, ktorý manžel čo najrýchlejšie prerobil.... Susedia úplne cudzí, nikoho som tam nepoznala ... svokra 15 km, mama 40 km a manžel do práce.... zvládla som to, hoci to samozrejme bolo ťažké.
Mali sme detskú lekárku, v pohode som jej mohla zavolať, ak by niečo bolo , ale inak sme sa tak sami popasovali. A pozri už bude mať 22 rokov a chvála Bohu nemá s mojich neskúseností žiadnu ujmu 🤦😂
Vobec nikoho som nemala a na nic som sa nepripravovala…. Zaklady naucia aj v porodnici. Potom pediater. A co bude treba ad hoc vygooglis 🙂
Neboj zvladnes to. Teraz asi mas pocit ze ostatnym sa to lahko hovori, ale to najpodstatnejšie ti v porodnici ukazu a povedia. Mne niektore veci poradila druha mamicka co bola so mnou na izbe, kedze ona mala uz druhe babo. Mne tiez nemal kto poradit a pomoct (keby mi aj mama ci svokra chceli poradit pred tolkymi rokmi bolo vela veci inak). Ale pre lepsi pocit si co to precitaj. Dnes je toho vela, tu aj na youtube. Zvladnes to.
Tiež som sa pri prvom nemala kde poradiť a tak som sa základné veci popýtala hneď v pôrodnici a keď som neskôr mala pochybnosti tak som sa pýtala pri preventívnych vyšetreniach detského lekára. Zopár knižiek som si ale už počas tehu čítala, dodnes si pamätám jednu od detského lekára ktorý popisoval rôzne novorodenecké "choroby" ktoré sú v skutočnosti úplne bežné a radil čo robiť. Ako napríklad novorodenecké akné, zelenkastá stolica a pod. Bola to jeho zbierka najčastejších otázok mamiečiek novorodencov a bolo to upokojujúce čítanie pre mňa.
Bola som na tom podobne, vlastne este stale som, mala ma 8 tyzdnov. Pravda je ze prve dni v porodnici a doma budu plne strachu, pokusov a omylov. Ked mi priniesli malu o 5:30 rano na izbu tak som si myslela ze pustim do gati 😂.
Dnes som si prave vravela ze by som si mala zapisovat vsetky uzitocne info pre buducnost, tak tu je par veci ktore mi teraz v rychlosti napadaju:
- predporodna priprava - chod do toho, teraz to bude lepsie a snad uz aj osobne a nie online. Budes vediet na co sa mas ako pripravit.
- v porodnici casto vravia ze je kadeco mozne a dostupne ale treba sa pytat. Ty ale nebudes vediet konkretne na co by si sa vobec mohla opytat a co si vyziadat. Preto zahod hrdost a kludne rob zo seba v nemocnici debila aby ti to vzdy polopate vysvetlili a opisali, inak to bude vsetko ako z rychlika. Niektore porodnice su aj na soc.sietach, pohladaj a prestuduj.
- urcite sa pridaj do terminovej skupiny tu na MK. Budes mat okolo seba kopec zien ci uz prvorodiciek alebo uz skusenych matiek, navzajom si poradite a podporite sa 🙂
- ak by si rada kojila, urcite odporucam laktacnu poradkynu z Mamily este pred porodom, pretoze v nemocnici nedostanes dobre rady. Do porodnice si zober tobolky Benedikt a Senovka na podporu laktacie a s poradkynou si dohodni aj stretnutie po navrate z nemocnice aby skontrolovala prisatie. Mozno to nieje tvoja salka kavy, ani ja by som pred porodom nepovedala ze vyuzijem ich sluzby ale veru to prislo a bola som rada.
Ak by to neslo ale chcela by si odsavat tak odporucm tuto FB skupinu, je tam dobry navod ako to rozbehnut https://facebook.com/groups/1107169152732387/ A ak budes davat umele mlieko tak nekup hned veľa krabic, lebo sa moze stat ze dietatu nesadne a bude ti doma zavadzat. Ak budes mat pocit ze nesedi a budes chciet zmenit tak sa odporuca vzdy vydrzat s mliekom aspon 2 tyzdne, odsledovat co to robi a potom sa dalej rozhodovat.
- este k mlieku: Ak budes kojit a bude sa ti zdat ze male az prilis pri tebe place ale pri inych nie, tak to moze byt vonou mlieka. Cíti ho z teba a to ho prilis stimuluje, co je pre neho neprijemne ak je unavene alebo najedene.
- Kniha Najstastnejsie dieta v okoli od Harveyho Karpa je super, v podstate na nej stavaju vsetky normalne instagramove profily o detoch. Vysvetli ti ako funguje dieta a aj jeho spanok pocas prvych 3 mesiacov. Ideme zatial len podla nej a po tretom mesiaci az zacneme riesit nejaky rezim.
- ak nahodou budes mat sekciu, daj po prichode z nemocnice malemu probiotika. Po takomto porode maju deti slabsiu crevnu mikrofloru a mozu mat zazivacie problemy. Idealny je kmen BB-12, ktory ma napr Probiofix. U nas perfektne zabral na crevne problemy.
- do lekarnicky si kup Espumisan L (na vetry), slanu vodu do nosa, panadol baby proti horucke. Odporuca sa aj krem Pupik na masirovanie brucha pri naduvani.
- odporucam IG profily Detska fyzio mama, pediatricka_denjas a spinkajbabo. Hlavne ten fyzio profil je super, pretoze krasne vysvetluje jednotlive stadia vyvoja a nazorne ukazuje to nespravne aby si to vedela rozpoznat. Stranka parentingscience.com je vyborna ak mas rada odporucania podlozene vyskumom a datami.
- vdaka bohu za youtube, najdes tam uplne vsetko. Od zaciatku tehotenstva mam napozeranych tisice hodin videi, algoritmus sa z toho uz nikdy nespamata 😂. tento kanal mam rada https://youtube.com/c/EmmaHubbard
- deti vyzeraju krehko ale su prekvapivo odolne. Mam to vyskusane 😅. Takze sa az tak neboj a skusaj co vam bude vyhovovat.
- Skala normalneho novorodeneckeho spravania je strasne siroka. Niektori prespia cele dni a hore su max. hodku v kusr, ini zas nespia skoro vobec. Jedni uz v necnici vypijú 100ml, ini cele tyzdne n viac ako 50ml. Vsetko je to v norme ak dieta prospieva a neslabne.
- sestonedelie je zahul, hlavne hormonalny. Prvy cca tyzden som doma komplet preplakala raz od stastia, potom zo smutku a takto sa to striedalo kazdu chvilu. Treba to len prezit.
@atomiclena ja by som si načítla niečo kojeni ak kojit chces. Zda sa to jednoduché ale nie vždy to tak ide. Mne to všetko čo som si o kojeni naštudovala veľmi pomohlo Resp nevedieť všetky tie veci tak by som to asi vzdala po týždni. Ostatné prišlo asi samo 🙂
Ja odporúčam knihy a videá Evy Kiedronovej, mne veľmi pomohla so správnou manipuláciou a neskôr so psychomotorickým vývinom

Nemala som tiez pri sebe nikoho,akosi to prislo same.....nemusite sa nicoho obavat,urcite budete ta najlepsia maminka pre svoje babatko....