icon

Ako ste sa zmierili s tým, že už nebudete mať viac detičiek?

13. jan 2026

Ahojte,
Som mamičkou dvoch krásnych detí. Dievčatka a chlapčeka. Tak ako som si vždy predstavovala. Majú už 4 a rok a pol.
Avšak kdesi vnútri cítim túžbu zažiť to ešte raz. Mala som bezproblémové tehotenstvá a krásne pôrody. Samozrejme nebolo všetko vždy ružové,ale keď si poviem,že sa to už nezopakuje pichne má pri srdci.
Ten pocit keď vidíte dve čiarky na teste, prvýkrát počujete a vidíte srdiečko, prvé pohyby, neopísateľný pocit keď vám dajú bábätko do náručia. .. S manželom sme sa dohodli,že dve deti stačia. Máme sa takto dobre, vieme zabezpečiť sebe aj deťom štandard, ktorý chceme a ja sa plánujem vrátiť konečne do práce, trochu mi chýba socializácia. Všetky logické argumenty a zároveň aj vek sú za to,že takto to stačí,no srdce (a asi hormóny ? 😀) mi podsúvajú myšlienky či by predsa len....
Ako ste sa vy zmierili s tým,že už viac detičiek mať nebudete?

anonym_1747ac
13. jan 2026
@saxana000

Tak dobre ze som rovno nakracala na sterilizaciu.

@saxana000 To fakt?

pr85
13. jan 2026

@anonym_autor Aj ja som mal také myšlienky a to bola žena tehotná s druhým synom. Ale je mi jasne, že viac ako 2 deti mať nebudeme.

saxana000
13. jan 2026
@anonym_1747ac

@saxana000 To fakt?

@anonym_1747ac ano uplne vazne.dve sme cgceli dve mame. A v ziadnom pripade dalsie nebude .ano bolo to krasne obdobie vsetko super ale nemame ani priestor ani financie ani energiu na viac.tak sme to vyriesili takto definitivne.teda hlavne ja.. za jeden den vybavene a hlavne ziadne hormony ziadny strach co ked nahodou sa stane...ja som uplne spokojna..

anonym_b011e2
13. jan 2026

@anonym_autor ja túto otázku popravde nechápem… veď ked túžiš ešte po ďalšom dieťatku, porozprávaj sa s manželom o tom, či to tak aj on cíti.. a ak áno, majte aj ďalšie.. Či ste sa po svatbe dohodli, že budete mať dve deti a teraz “idete podľa osnovy” Život prináša každý deň niečo nové. Bráni vám vek, či finančná situácia? Ak nie, tak prečo sa trápiť tým že už nebudeš mať viac deti??

soldi
13. jan 2026
@anonym_autor

Ďakujem všetkým čo ma pochopili a napísali k veci. Ano možno moja otázka vyznela,že neviem čo od dobroty a že som nevďačná. Tak to ale vôbec nie je, samozrejme,že som každý deň vďačná za to čo mám a viem,že iné by dali všetko za aspoň jedno zdravé dieťa. Toto ja úplne chápem a nemyslím si,ze mi chýba pokora len preto,že rozmýšľam aké by to bolo mať ešte jedno dieťa. Každopádne asi je to naozaj tak,že mi chýba ten pocit, tá predstava ? Neviem. Len som chcela počuť ako sa s tým vysporiadali tie,ktoré to mali rovnako.

@anonym_autor mala som to rovnako. Po prvom, po druhom, po tretom aj po stvrtom. Potom som sa rozviedla a po roku s novym partnerom ten pocit zas prisiel 😀 uz som chapala ze to je len odrb prirody 😀 takze som nepodlahla. Teraz mam 40 a uz by ma na dalsie dieta nikto nepresvedcil.

anonym_9a61f4
16. jan 2026

@anonym_autor tiez som mala taky pocit a mali sme tretie. Hned po tretom ten pocit odisiel a od porodu mam pocit kompletnej rodiny a pomaly sa nastavujem na pracu.

anonym_adb08f
16. jan 2026

Tak ja patrím k tým ktoré už viac detí neplánujú, mam dve krásne, tak ako ty dievča a chlapec 4 roky a 1,5 roka.
Ale napíšem ti, že keď po tom túžiš tak prečo do toho nejdeš? Aj hneď. Keď sa máte dobre a túžiš po ďalšom tak prečo nie? Neskôr budeš ešte staršia a bude ťa ta myslienka na tretie, matať ešte viac.

vevapeto
16. jan 2026

@anonym_autor úplne v pohode, mám dve zdravé, krásne a šikovné dcéry, máme sa veľmi dobre a tento môj momentálny status pokúšať nebudem. Uvedomujem si, že to, že sú zdravé nie je v tejto dobe samozrejmosť a som tomu nesmierne vďačná.

mamatroch
16. jan 2026

@anonym_autor ja som od svojich 12 rokov tuzila mat tri deti. Manzel sa v case nasho chodenia sam vyjadril, ze by chcel mat aspon tri deti (az potom som mu povedala ako to ja vnimam, cize sme v tomto boli za jedno). no realita nas mierne prefackala, lebo teda pred materskou som mala cistu mzdu 770€ (15 r. dozadu to bol pekny prijem) a zrazu rodicak 190€, cize nam chybalo 500€ kazdy mesiac (medzi dcerami rozdiel 20 mesiacov; obaja sme mali ako prioritu, aby som bola aj s mladsou domado jej 3 rokov + mna to aj bavilo a naplnalo). Tak sme sa dohodli v case medzi 1.-2. dietatom, ze tretie uz nie. Lebo:
- moj chybajuci dostojny prijem
- zacala som mat velke problemy s chrbticou + po 1. porode silne migreny (o poporodnej depresii po oboch porodoch ani nehovorim)
- manzelov vek.
vsetko legitimne, rozumovo dokonale argumentovatelne dovody to tretie nemat.

no srdcom som to niesla velmi velmi tazko. aj ked dcery boli uzasne zlate dievcatka a tesilo ma s nimi travit cas... kdesi v mojom srdci bolo velke prazdno. uz kratko po porode druhej dcerky mi bolo smutno, ze to uz nikdy nezazijem, tu vonu cerstvonarodeneho babatka, vsetky jeho "prve" (minuty, hodiny, dni, vyvojove milniky... prvy usmev, prve kroky, slova...).
dokonca po prichode z porodnice som sa asi tri mesiace nedokazala dotknut vlastneho brucha, zdalo sa mi take prazdne, ze este nedokoncilo svoju "ulohu". a aj ked som kazdemu v okoli dopriala a tesila sa s nimi, asi rok som nedokazala vziat do naruce ziadne ine babatko...
ked mala dcerka 3 roky, vratila som sa do prace a aj ked ma praca bavila, mala som pocit, zesom, kde nemam byt a robim nieco ine ako by som v skutocnosti túžila...
sedem rokov ma to trapilo, bolo mi luto za tym 3. dietatkom, ktore nikdy nebude... a potom som neplanovane otehotnela (dve operacie v 3-dnovom odstupe + lieky po nich mi uplne rozhadzali cyklus).
Mala som v tom case 37 rokov.
a aj ked som cele tehotenstvo isla z jedneho fyzickeho problemu do druheho, psychicky som sa priam v oblakoch znasala. nocne vstavanie k babatku mi cvobec nevadilo, uzivala som si ho, vediac ze teraz je to uz naozaj poslednykrat a ze tak to ma byt. moj svet bol dokonale v poriadku a ja dokonale stastna. je to najmilovanejsie neplanovane dieta na svete.

teraz je syncek uz prvacik, dcery v puberte (kombinacia zaujimava, viem) a mat tri deti je uplne ina "dimenzia" ako dve. a aj ked sme si ako 5-clenna rodina presli naozaj tazkymi chvilami, keby som sa mala rozhodnut znovu, chcela by som to presne takto. a ze syncek nakoniec prisiel ovela neskor ako som povodne tuzila, sa ukazalobyt pre nasu rodinu velkym dobrom.

kavicka12
16. jan 2026

Ja keby som bola na tvojom mieste a mala obe deti zdravé tak by som mala aj tretie.Ja by som tiež chcela tretie a niekedy si predstavujem aké by to bolo keby starší syn nemal dg.

anonym_4ef3e1
16. jan 2026

@anonym_autor ... ja by som tiez mala rada este jedno, ale fyzicky viem, ze by som to nedala, mam svoje problemy + ine dovody. Pestujem si vdaku za tie 2 co mam a snazim sa nastavit si v zivote nove ciele a aktivity, takze ta myslienka na dalsie dieta ma napadne naozaj len vtedy, ked sa mi do ruk dostane male vonave babätko nejakej kamaratky. Ale uz aj to ma prechadza, stacilo mi tuto noc nespat kvoli starsiemu dietatu a rano som bola rada, ze toto sa deje len vynimocne, nie kazdu noc, ako pri malych 😊

anonym_96c0a2
16. jan 2026

Túžila som po 3tom, máme tretie. Chodím už do prace, a viem ze do 4tky ešte stihnem aj štvrté. Bola by som velki smutná, keby som vedela, že štvrté uz nebude. Prečo v sebe tu túžbu umrtvovat ?

michaela329
16. jan 2026

@anonym_autor ja som ledva mala to jedno - 12 rokov snahy. Takže si užívam, kým sa dá, spomienky mi predsa nikto nevezme. A sústredím sa na to, čo je a nie na to, čo by bolo keby ešte...A keď mu ide ďalší zub, tak si hovorím, že toto už nikdy viac 🤣

slovakboy
16. jan 2026

@anonym_autor majte tri deti keď môžete. Aj my sme mali “len” dve deti. U nás v rodine vždy všetci len 2 deti mali a majú a už nám rod postupne sa zmenšuje. Pretože nie všetci z potomkov sa oženili nie všetci majú dve deti. Poznám rodinu kde všetci majú po 3 deti. Keď sa stretnú tak to je veľká rodina. Tri deti je ideál, nie dve deti. A politika jedného dieťaťa Činu teraz veľmi dobieha. Katastrofálne sa im to znižuje. To len píšem aby ste s manželom ešte raz prehodnotili vaše rozhodnutie, že už dosť. Aj on bude neskôr rád.

seli4
16. jan 2026

Úplne ťa chápem, je to ťažké sa s tým zmieriť, ja mám jedno dieťa a ešte som veľmi túžila po druhom, môj sen bol mať tri deti, a predstava že už nepríde ďalšie mi robila veľký smútok...som veľmi vďačná a nesmierne som si užívala aj toto jedno tehotenstvo, a celé tie roky materské (teraz je už školáčik), ale zmierila som sa s tým že ak nepríde mi ďalšie dieťatko do života, tak to beriem úplne v poriadku, aspoň som začala mať čas na iné veci, a aj keď milujem deti a jedno som.si myslela že mi stačiť nebude ale není to tak, život sa deje sám niekedy si to nevyskladame vsetko tak presne ako by sme chceli a proste viem že je to krásne tak ako to je a som vďačná a spokojná za to čo mám 🩷 užívaj si dve detičky a či príde tretie alebo nie nerieš, nemusíš sa tým zaťažovať a teš sa z prítomnosti krásnych zdravých detí ✨😊

breznica
16. jan 2026

Mám jedno dieťa s veľmi ťažkým postihnutím, už bude pomaly dospelé a stále plne plienkovane, treba ho kŕmiť, obliekať, zdvihat, prenášať. Druhé som nemohla mať, pretože som do 30 rokov bola na všetko sama a keď už bol nový partner,bolo už dieťa pomerne veľké a ja už som mala zdravotné problémy, pre ktoré by som tehotenstvo musela prelezat, čo sa v mojej situácii nedá. Tak som sa s tým musela zmieriť. Ty máš dve zdravé deti

mortis
16. jan 2026

Vzdy som bola spokojna, ze mam len dceru, jedno dieta, nechcela som druhe. No zivot to zariadil inak. Zmenila som krajinu, mam ineho partnera a po 17 rokoch (dcera uz je skoro dospela) mame maleho 4-mesacneho syna. Niekedy neplanovane veci su najlepsie. Skus sa o svojich pocitoch porozpravat s partnerom. Ak ta materstvo naplna, preco nie aj tretie dieta.. Aby si neskor mozno nezila s tym pocitom ze si mala este ked si mohla..

adri_333
16. jan 2026

Tiez si teraz tymto prechadzam...aktualne sme s muzom v zivotnej situacii kedy viem, ze uz dalsie deti mat spolu nebudeme ale ta tuzba po dalsom babatku je fakt velmi velka. O to viac upriamujem pozornost na syna a celkom mi to pomaha... Riesit s nim jeho chlapcenske problemy mi dost pomaha nemysliet na babatko... ale obcas aj tak srdce trosku zaboli

anonym_1f075a
16. jan 2026

@anonym_autor mame dve male deti, tehotenstva bezproblemove,porody tiez, deti zdrave, dobre spavaju, cesta materstvom je zatial velmi krasny zazitok..takze tiez tam je u mna aj u muza este niekedy tuzba po tretom babatku. Ale snazime si to obaja racionalizovat a divat sa na rozne moznosti..zabezpecit 3 deti je narocnejsie, venovat cas 3 je narocnejsie, byvanie zariadit aby mali vsetky 3 svoj priestor by bolo u nas asi katastrofalne. Takze sa snazim pozerat na tie prakticke veci. Nie je to len o tom vonavom babatku ale uz aj velka zodpovednost.

anonym_4390a0
16. jan 2026

mňa pichá pri srdci pri pomyslení, že by som mala mať ešte dieťa... uff.

foxyfox
16. jan 2026

Chcem tak trochu byť v tvojej koži, som aktuálne tehotná s druhým a viac ako radosť mám obavy. Na každú kontrolu nekonečné čakanie, už nech je to za mnou 😑

anonym_3517dc
16. jan 2026
@slovakboy

@anonym_autor majte tri deti keď môžete. Aj my sme mali “len” dve deti. U nás v rodine vždy všetci len 2 deti mali a majú a už nám rod postupne sa zmenšuje. Pretože nie všetci z potomkov sa oženili nie všetci majú dve deti. Poznám rodinu kde všetci majú po 3 deti. Keď sa stretnú tak to je veľká rodina. Tri deti je ideál, nie dve deti. A politika jedného dieťaťa Činu teraz veľmi dobieha. Katastrofálne sa im to znižuje. To len píšem aby ste s manželom ešte raz prehodnotili vaše rozhodnutie, že už dosť. Aj on bude neskôr rád.

@slovakboy ideál neexistuje🤣kto určil, že dve sú ideál čo, ak 3,4, alebo jedno?
@anonym_autor keď ťa netlačí vek, tak o pár rokov môžeš mať dalsie

anonym_db7338
16. jan 2026

@anonym_autor ja mam tiez dievca a chlapca,3 roky od seba..ked mala dcerka tak rok-rok a pol (je mladsia) som tiez tuzila este po jednom..pacilo by sa mi to,ale potom prislo obdobie vzdoru,uvedomovania si,ze mama je len jedna a obaja sa musia delit..mladsie zacalo brat hracky,pohybovat sa po dome,zaberat priestor starsiemu a hned bolo po romantike :D odvtedy si hovorim,ze dve stacia :D a je nam dobre takto..najma ak u vas muz nechce.my sme sa nejako nesnazili,ale zaroven sme tomu nechavali volny priestor a dohodli sme si cas dokedy tomu takto nechame priestor,kedze som neotehotnela bolo to uzavrete..a teda spatne som spokojna ze to je takto..zameraj sa na tie pozitiva z toho,ze deti su uz vacsie,moses sa o seba viac starat,realizovat sa ci uz v praci,alebo s detmi.zachvilku pojdu deti do skoly a tam zacne ten pravy kolotoc.

mony_cka
16. jan 2026

@anonym_autor po prvom porode som si povedala, ze nikdy viac, aj tehotenstvo rizikove.. dcerka sa mi narodila s poruchou oblicky, takze sme prve tri roky boli stale v nemocnici, nemala som kedy myslieť na druhe dieťa, ale ked uz začala chodiť do skoly, tak to na mna prislo a chcela som, vždy ked som videla male dieta som si predstavovala ake by to bolo krasne, keby to druhe bolo zdravé.. lenže manžel sa velmi bal, ze keby sme to mali absolvovať ešte raz, uz by sme to nezvladli psychicky.. tak sme si kupili psa 🙂 ten nam zabral zvyšný cas nahradil dieťa. Teraz ked ma dcerka 10 rokov, tak mi to je ľúto, ze nema surodenca, ale mozeme jej dopriať všetko a nemusi sa s nikym delit ani o majetok v buducnosti. Ja mam sestru z prveho manzelstva maminho a koli majetku sa somnou vobec nebavi, uz ani neviem ze ju mam.. jedna mamicka v skole ma 5 deti a ani jedno nemoze chodiť na skolske vylety, lebo nemaju na to peniaze, keby mali jedno nemusia mu upierať... Takze ak mate zvysny cas a peniaze, kupte si radšej psíka ak to nejde inak a budte rada, ze mate zdrave deti.. lebo ja som to nezazila a uz ani nezazijem.. chodila som koli tomu na terapie, lebo vidieť dieťa napojene na hadicky je dosť tazke.. pekný deň

jeennyv
16. jan 2026

@autorka poviem ti to tak, ze to je chyba porovnavania sa , malo zien to ma tak ako ty, resp vnimane ako ty, ze vsetko ok slnkom zaliate atd…ze nemali komplikacie, porody, deti su zdrave….neporovnavaj…doma si urobte ako chcete, ked sa na to citite majte dalsie dieta…toto je casto vec co si musia zodpovedat partneri, rodina, nie mk

anonym_5480bc
16. jan 2026

Nezmierila som sa s tým. Máme ešte jedno dieťa a až teraz prišiel ten pocit naplnenia materstva.

pr85
16. jan 2026
@slovakboy

@slovakboy To znie super. Aj my máme 2 deti a ja by som možno v budúcnosti prijal aj tretie, ale žena nechce o tom ani počuť. Len riešiť väčšie auto kvôli autosedačka je dosť finančné náročné.

bluka2
16. jan 2026
@anonym_5480bc

Nezmierila som sa s tým. Máme ešte jedno dieťa a až teraz prišiel ten pocit naplnenia materstva.

@anonym_5480bc podpisujem sa pod to.
Tu je to veľmi nepopulárne, ale niekedy treba rozmýšľať aj srdcom, hlavne v tých dôležitých otázkach ako táto.

anonym_5480bc
16. jan 2026
@bluka2

@anonym_5480bc podpisujem sa pod to.
Tu je to veľmi nepopulárne, ale niekedy treba rozmýšľať aj srdcom, hlavne v tých dôležitých otázkach ako táto.

@bluka2 paradoxne nám toto tretie dieťa prinieslo v rodine veľké zmeny, aj čo sa týka napr. manželovej práce. Takže náš "štandard" nie len, že neklesol ale s tretím dieťaťom vzrástol. Nič lepšie ako tretie dieťa sa nám nemohlo stať. Skrátka, všetko sa deje, tak ako sa diať má. To rozhodnutie srdcom bolo v tomto prípade viac ako správne.

anonym_99d44f
16. jan 2026
@pr85

@slovakboy To znie super. Aj my máme 2 deti a ja by som možno v budúcnosti prijal aj tretie, ale žena nechce o tom ani počuť. Len riešiť väčšie auto kvôli autosedačka je dosť finančné náročné.

@pr85 a netreba všetky pochybnosti a obavy vložiť do Božích rúk a on sa postará?