icon

Ako ste to stíhali kedysi?

anjika3
27. apr 2016

Táto téma je skôr pre staršie ročníky, ktoré sa stali matkami pred rokom 1989 - ako ste stíhali starostlivosť o detváky aj o domácnosť, keď neboli v obchodoch ani papierové plienky, ani výživy a všetko ste museli vyvárať atď..." Ja samozrejme radšej pripravím pre malého svoju výživu (aj keď niekdy dám kúpenú), ale neviem si predstaviť, ako by som u dávala látkové plienky. A práčky boli tiež tusším také, že bielizeň bolo treba ešte potom vypláchať.

zita19
27. apr 2016

Stihali sem lebo sme chceli stihat. Na to netreba ziadne mimoriadne vzdelanie, staci chciet.
Nebudem sa tu rozpisovat o podrobnostiach, ale spytajte sa svojch mam, svokier.

katrin21
27. apr 2016

@klara333 bez vlhcenych obruskov sa v pohode da zit.. aj ked menej pohodlne, ale da... vsetko sa utrelo krajom tej cistym spinavej plienky, co sa isla vymenit.. normalne.. tym padom to bolo ako tak ciste a potom sa babo zobralo do kupelne a ritka sa oplachla.... a bolo.. dala sa cista plienka, zasyp... hotovo... a ani zaparenin nebolo tolko ...

kvetulienka253
27. apr 2016

no, ukamenujte ma, ale ja tie stare casy nevelebim a nevnimam, ze by sa deti vychovavali nejako uzasne. Medzi mojimi rodicmi a svokrovcami je generacny rozdiel, a teda poviem vam, je to 100 a 1 aj teraz, co sa pristupu k vnucatam tyka.
Moja svokra sama vravieva, ze ona sa detom nevenovala, lebo prvorade bolo, aby mal muz navarene, ked pride z roboty (bola doma o hodinu skor ako on). Potom aby stihla domacnost a na deti jej neostavalo. A ano, je to akoze super. Nebola ich otrokom, vyrastli odchovani na pomarancovom dzuse (ak sa to tak da nazvat) od 4 mesiacov, na kravskom mlieku, kazdodennej krupici a vsakovakych lacnych jedlach, co sa pripravovali zo smotany a octu 🤐 Vdaka comu ma moj manzel dozivotne gastro problemy. Vtedy to nikto neriesil, ved preco by som malym detom (do roka) varila zvlast. Manzel nema ziadne spomienky na pekne straveny cas s rodicmi, na vylety, na kino... Nehovoriac o tom, ze vacsinu dna bol vonku so sestrou, co ma iba rok viac ako on. Ta ho krmila, kocikovala... suplovala mamu.
zato tie moje patria k mojim najkrajsim a som za ne mojim rodicom vdacna. Samozrejme, aj s ohladom na to, ze som sa narodila v 85., nebol ten cas rodicia-deti nijako excesivny, ale nasi sa s nami aj pohrali, aj nas vzali na vylet, dovolenku, mali sme, co sme potrebovali, chodili aj na nejake kruzky... proste nadherne detstvo. A ak by sa to dnes tak neprehanalo, a maminky by nestresovai, ze moje dieta nechodi na batolaciu gymnastiku a susedine ano, tak by zistili, ze sa da travit cas s detmi zmysluplne a ze im nemusia vymysliet program na kazdu sekundu ich zivota.
Som stastna za cas, ktory mozem byt s rodinou a neobjimat pracku, kym po 2 hodinach konecne mozem vyvesat

bubinko1506
27. apr 2016

ja mam na detstvo pekne spomienky - iste, chodila som do jasli a do skolky, ale to vtedy asi vsetky deti. ocino mal obedy v praci, my v skolke, mama tiez v praci, takze nemusela vyvarat kazdy den - varila len cez vikend a ak sme nahodou cez tyzden nieco strasne chceli.
obaja byvali uz o 15:30 doma a venovali sa nam - chodili s nami na prechadzky, bicyklovat sa alebo ak bolo treba ist do zahrady, tak sme isli tam - my ako decka sme sa tam hrali a oni robili - ked sme boli trosku starsi, tak sme dostali aj mensie ulohy - obrat jahody alebo paradajky (ziadne vykoristovanie).
a co sa tyka upratovania a prania - to sice zabralo dost casu, kedze automaticku pracku vtedy este nemali, kupili ju az o par rokov, ale kym mama prala, tak sa nam venoval ocino alebo sme sa hrali vonku s ostatnymi deckami.

janka54321
27. apr 2016

@rhiannon uplne presne napisane 100 bodov , ...moja predstava o tom, ako sa niektore matky (ktore poznam) v minulosti starali o svoje deti...

mijo53
27. apr 2016

@rhiannon moje deti dudle ani chodáky nemali, ale za to palčeky si pocmúľali, a dnešné deti tak isto, niektoré majú dudle a niektoré cmúľajú palce, dnes to stravovanie ide až na nervy, treba jesť všetko s mierou

emilia25
27. apr 2016

Mne sa lubilo to ze kszdy mal prácu a kto nerobil siel do basy.mladé rodiny dostali byty boli proste istoty zena sa skoro vracala do prace boli jasle.tieto časy uz prešli to bolo dobre a uz bude len horšie a horšie.dôchodku sa uz vobec nedozijeme stat aspoň ušetrí keďže ani na ten dôchodok nebude keďže deti sa rodí malo nebude kdo na naše dôchodky robiť.naozaj svet speje do záhuby sami sa odpslkujeme.

vulka
27. apr 2016

@anjika3 Blbosť. V tej dobe už staré práčky bez pláchania "vymierali". Používali sa normálne automatické práčky.

jana_eyre
27. apr 2016

ja mozem reagovat len sprostredkovane - rada sa o takychto veciach bavim so svokrou a spominam na mamine rozpravanie..

svokra rada spomina na mladost, to ze vsetko stihala pripisuje najma tomu, ze mala proste vela energie - spavat chodila tiez neskoro, ale najvacsiu radost jej robili povesane ciste biele plienky na balkone.. deti vraj mala dobre, spave az na najstarsiu, ktora bola maly diablik - ale ju to proste bavilo.. /a na negativne casti zivota sa zabuda rychlejsie/

mama bola predpokladam tiez zena, ktora vela stihala preto, lebo mala vela energie /hlavne bola mamou v omnoho mladsom veku ako ja napr./ mna mala az v 30rokoch ako posledne dieta - viem, ze vtedy niekolko krat vyuzivala sluzby prania plienok - kazdy den prislo auto, co bralo hromadne spinave plienky do pracovne a vymienali ich za ciste.. asi to nebolo drahe, ked dotoho moji rodicia investovali a pri stvrtom dietati to asi dost pomohlo, kedze prvu automaticku pracku si nasi kupili az ked som ja bola vacsia, pretoze si to pamatam sama ako sme ju boli vyberat a potom nahanali po kupelni ked zmykala 😀 😀

moj skromny osobny nazor je, ze zeny stihali vsetko lepsie preto, lebo nemali tolko "rozptylovania" ako my dnes..

ja si sama priznam, ze vela veci nestiham najma preto, ze namiesto spratania linky sedim za PC a pisem tu jeden z dalsich mojich zbytocnych prispevkov, co pokladam za oddych.. takze v mojom pripade mi vela veci stoji preto, lebo som proste leniva a uprednostnujem relax pred upratovanim.. 😉
a co som tehotna som este lenivsia ako predtym, je mi to niekedy na mne hrozne nesympaticke a tak sa nutim..

a ked som hotova so svojou pracou v domacnosti, som asi taka spokojna ako bola svokra, ked jej ciste plienky viseli na balkone.. bohuzial sa proste musim prinutit a tak idem snad mi to odhodlanie vydrzi, pekny vecer vam 😀 😀 /stavim sa, ze zachvilu zas nieco napisem a budem tu sediet dasich 10minut/

zita19
27. apr 2016

@jana_eyre to mas pravdu, my sme boli mlade matky, do tridsiatky povydavane odrodene, po tridsiatke sme zacali zit. Teraz sa v tridsiatke rozmysla, ze kedy sa pojde rodit. V styridsitake som mala dospele dieta, druhe skorodospele a nemusela som hladat energiu na behanie za batolatom po ihrisku 😀

yanni
27. apr 2016

necitala so, vsetko len prvych par prispevkov. Ale nie je pravda, ze pracky automaticke neboli. My sme mali tatramatku od zaciatku 80tych rokov. jednu z tych prvych. A ta vydrzala 20!!!!! rokov.
Tiez nie je pravda, ze sa rodicia s detmi nehrali. Asi ako v ktorej rodine. Ja som rocnik 78 a ked sa narodil brat uz som bola skolacka. Chodili sme s mamou aj kocikovat, a ano aj 3 a viac hodin. Neskor som chodievala aj sama lent ak okolo domu. Nie brata som nikdy a nikde nevykotila 😀
Tiez sme hravali pexeso, stolove hry, brasko casto s otcom futbal, chodili sme na vylety.
Rodicia obaja pracovali na plny uväzok a predsa vsetko stihali. Telku sme pozerali minimalne, radsej sme s vecer nieco spolu zahrali. Pamätam si to ako dnes,vzdy som totiz revala, ked som prehrala 😀
Varilo sa len cerstvo, my s braskom sme museli stale pomahat skrabat zemiaky, cistit zeleninu,upratat svoje detske zo zasady kazdy sam, samozrejme od urciteho veku. neskor dokonca cely dom.
Vo vseobecnosti museli vtedy deti viac pomahat v domacnosti ako dnes.
A aj sme sa ucili na jednotky, ja som chodila na balet a plavanie, brasko hraval futbal za Duklu, terningy takmer kazdy den a zaujimave, ze sme neboli "unaveny".
Dnesna doba to je len telka, internet, konzola, mobil atd. Nase decka nemaju ani mobil, ani konzolu, pocitac len na opytanie a tv nepozerame cela rodina takmer vobec. Musia pomahat, kazdy ma vlastnu izbu, musia si ju upratovat kazdy sam, samozrejme 9 emsacna copana este nie 😀
Varim tiez len z cerstvych surovin, momentalne este aj dcere extra, 200 m2 obytnej plochy plus pivnica tiez stiham poupratovat momentalne sama, pracka tak isto operie sama ako ta Tatramatka mojej mamy pred 30timi rokmi. Akurat pomoc je susicka a umyvacka riadu. Zehlit tiez zehlim takmer vsetko.
A stiham si vypit aj kavicku, aj poklabosit s deckami ako volakedy mama s nami. Na buduci rok pojde copana do jasiel, ja do officu a budem tak isto stihat ako aj pred copanou. A nase decka sa zahraju aj same, vyhoda zivota na dedine. sadnu na bicykel a su u kamosov. Nikto nikoho nikde nemusi vyzot. Dvaja najstarsi hraju futbal, na treningy chodia na bicykli. Do skoly tak isto.
Ono ide len o to ako si kto to co zariadi a ako zadeli pracu v domacnosti. Od urciteho veku MUSIA aj decka pomahat. Ja nie som sluzka!!!!!!

yanni
27. apr 2016

@zita19 no zalezi asi aj od cloveka. ja mam takmer 40 a 9 mesacne dieta a energie mam aj za troch. Dokonca stiham behat aj maraton a kazdy vikend sa zucastnujem aktivne na triatlone nasho klubu.
A to musime v ten den stavat o pol 5. Cez tyzden kazdy den sportujem, ano popri domacnosti, vareniu, prani, behani za batolatom, vypisovani na konovi, piti kavy atd. 😀
Mala je jednoducho zvyknuta, inak to nepozna. Sedi si v kociari a ja bud na beziacom pase alebo beham s nou vonku. Ked plavam, tak copana v kociku vedla bazena a "povzbudzuje " o dusu. Ja si dam svoj trening a potom sa clapkame spolu.

jana_eyre
27. apr 2016

@zita19 veru, moja mama mala prve tri deti v rozmedzi 19tky az 23jky - stihala popri nich chodit aj do prace a doma bolo urcite vsetko na poriadku.. ja som prisla az v 30tke do nasej rodiny a uz to asi nebolo take easy - nasi si pisali taky rodinny dennik a tam je vidno ten rozdiel v zapiskoch ked som prisla ja.. 😀 uz to bolo narocnejsie, starsie deti skolopovinne a ja male uvrestane decko..

inak su tam aj take zapisky, ako sa mama stazuje ze su prvi traja hrozne lenivi a musi ich nahanat aj do upratania postele 😀 deti boli asi vzdy rovnake, len mamy vtedy deti viac nahanali a usmernovali..
a teraz sa casto krat stane, ze niektore mamy "respektuju osobnost a rozhodnutie dietata" a tak to upracu za ne..

a vidite, zas tu sedim, ale ospravedlnujem to tym, ze popri pisani veceriam..

bocianka123
27. apr 2016

ja to "ne"stíhanie našich mám vidím v tom, že sme boli silné ročníky... veľa detí... a hrali sme sa vonku , pred činžiakom ... a rodičia vedeli kde sme, s kým sme a aj nás častokrát počuli 😀 a nebolo toľko nástrah ... takže v tom to asi bolo, to bolo to "čaro" ... tak bol čas aj na pranie, žehlenie, varenie a pod. a k práčkam - už boli automaty ...

yanni
27. apr 2016

@mijo53 jeeeeej perie som parala aj ja. S babkou, mamou, tetkami z dediny. Vzdy sa stretli u nejakej inej a klabosilo sa. Ja este decko ale to bolo super, pocuvat reci dospelych 😀 😀 😀

analfabetka8
Odpoveď bola odstránená
yanni
27. apr 2016

@mijo53 aj ja varim lekvar. kazdy kazducky rok a minimalne 50!!!! poharov jahodoveho. Do roka sa zje. Decka si ho davaju aj do bieleho jogurtu. Varit, piect, zavarat atd. vie aj mlada generacia. Ten co chce, ten sa nauci (ak nevie) a aj cas si najde. Dokonca to ani po veceroch robit nemusim. Aj chlani pomozu, ked treba. A este aj hackujem, naucila som sa sama, jednoducho som si kupila knihu!!! (ziadny navod z internetu, youtube alebo nieco podobne). 😉

jana_eyre
27. apr 2016

jaaj a pri upratovani ma este nieco napadlo, co bolo vtedy vlastne ulahcenie.. ked pred 89rokom mala kazda 4clenna domacnost 6poharov, ktore sa umyli hned po pouziti tak to muselo byt uplne ine ako teraz, ked nakladam do mycky pomaly 6suprav riadov 😀

taktiez kazde dieta malo cojaviem 4tricka, co sa dookola prali, teraz ma kazde dieta 4 skrine.. aspon u seba to tak vnimam - mame zbytocne vela veci, ktorych sa priebezne zbavujem, ale nejde mi to takym tempom akym by som chcela.. proste logicky - menej veci - menej upratovania..

yanni
27. apr 2016

moje nervy. Uz tu zase niekto spamuje? 😕 😠

tiumen
27. apr 2016

😂😂😂

papricka33
27. apr 2016

Ja teda neviem, ale keď čítam niektoré komenty, stúpa mi sebavedomie 🙂 Prvýkrát som rodila v r.2002, plienky-latkove štvorce (prilezitostne jednorazovky), mala dojčena 2 roky, žiadne kupované výživy, popritom prestavba starého domu, štúdium na VS, mama 400km, svokra 300km (chvalabohu 🙂...
Druhýkrát som re rodila 38 ročná pred 2rokmi. Plienky-tie iste latkove štvorce 🙂 len som si pre radosť kupila pekne vrchné pulky a zopár vkladaciek, malý ešte stále dojceny, žiadne umelé vyzivky som nekupoval a, vlhčené utierky som dokopy kupila asi 6 balíkov, (ritku sme vždy len umyli)... Dom, zahrada... Daleko od rodiny.... Je pravda, že ked som si zacala trocha privyrabat už padam občas na hubu od únavy :-/

zitaje
27. apr 2016

Ja mam 40 a mam pocit, ze zijeme tak, ako sa podla zakladatelky zilo 30 rokov dozadu 😎 😅
Pouzivala som latkove plienky, detom varim, v skole sa nestravuju, hotove nekupujem. Zavaram dzemy, robim syry, masticky, sirupy, susim bylinky aj ovocie, snazim sa co najviac toho vypestovat v zahrade. Deti chodia do skoly na bicykli. Starsie maju casto na starosti toho najmladsieho, ale robia to vcelku ochotne, kedze im casto viac vyhovuje postrazit braceka, nez napr. umyt riad 😉
ALe je pravda, ze tiez stiham menej, nez by som chcela, energie nemam tolko, kolko som mala napr. v 30r. a co sa tu spominalo, ta halda kadejakych raroh, to nici aj mna. Mame strasne vela predmetov, raz sa nastvem a polovicu vyhadzem. Ale snazim sa detom venovat, nie sice v tom zmysle, ze by som im robila neustale animatorku, to je podla mna skor skodlive, ubija to tvorivost a fantaziu - ale ukazujem im take veci a miesta, ktore by same nenasli. Chodime na vylety do lesa a aj dalej, nech poznaju aj ine miesta, pozerame na internete veci, o ktorych sa rozpravame, robime spolocne uzitocne programy - napr. oberame ovocie v sade, zbierame sipky a hloh ci nejake bylinky, vyrabame nieco (ale nie take samoucelove "tvorive" veci, ale proste co treba okolo domu). Tieto veci sa daju nastavit aj tak, ze deti mi pomahaju, ale aj tak, ze spolu nieco robime a otvaram im obzory a ucim ich... vec pohladu.

lulka12
27. apr 2016

Prvý syn sa narodil v roku 1988 .... Plienky látkové a nasledovalo vyváranie a neskôr pranie v automatickej pračke...
Strava robená domáca a keďže nebol práve jedák dalo to veľa úsilia a pokusov kým dom mu vyhovela..
Bývali sme samostatne a tak domácnosť a starostlivosť o dieťa nebol žiadny problém....
nemali sme auto a presuny s kočikom na sídlisku sa rovnali behu na zastávku aby sme predbehli ostatné 😀 😀 😀 😀
Pri druhom synovi som už mala šťastie aj na jednorázové plienky a aj iné výdobytky doby...

A pri dcérka , ktorá sa narodila v roku 2010 som zistila ako je to fajn mať dobrý kočík, vozili sme sa v aute a mohli sme si zájsť jednoducho kde sa dá....
Som rada , že sa doba zlepšuje a aj keď sa možno niekto pozastavuje nad tým aké je to dnes jednoduché a čo všetko je pre mamičky zľahčené tak si vravím prečo by nemalo byť.....

Veď nik netúži urobiť krok do doby kamennej ani netúžime rodiť doma na Lazoch...
Prečo by mala žena fungovať bez výdobytkov doby ak je to zjednoduší život.....

Menej uštvaná mama má viac času na deti , muža a aj seba.....a to nemusí byť na škodu... 🙂 skôr naopak.

alaguema
27. apr 2016

@anjika3 keby nebola iná možnosť, dávala by si látkové plienky, ktoré sú mimochodom aj zdravšie. Naše mamy mali síce "len" automatické práčky, ale babky ani tie. Na druhej strane, deti mohli behať po dedine celý deň až do večera a nikto sa o ne nemusel báť. Dnes trávime (aspoň my) veľa času s deťmi vonku a to vďaka bohu za veľký dvor, kde môžu byť bez permanentnej kontroly. Kedysi bolo pomerne bežné dvojgeneračné bývanie, tak babky vypomáhali. Čo ja ozaj obdivujem, sú ženy čias, keď mali po sedem detí, pracovali na poli a o práčke (akejkoľvek), nemali ani potuchy, všetko sa robilo ručne, piekli chlieb, varili na peci, tkali, šili, priadli...a popri tom všetkom tých sedem detí. Dnes by mamičky, čo tu vyplakávajú, ako "nič nestíhajú", po dvoch dňoch takého režimu, asi upadli do bezvedomia 😀

zitaje
27. apr 2016

@alaguema no vies co, ja sice pracku mam, a deti len tri, ale aktualne mame take obdobie, ze za poslednych 10 dni sme museli asi 5-6x ist do mesta vybavovat cosi (a stravili sme tam vzdy aspon pol dna) a ono to strasne vidiet, ako vela roboty sa nakopi, ked ju clovek doma neurobi... ono to zavisi od zivotneho stylu. Oni boli doma, nechodili denne do prace na osem hodin.

anatalia77
27. apr 2016

Okrem toho čo ste už vymenovali tak aj v obchodoch nebolo tolko tovaru. Chleba boli biely a čierny,mlieko modré a červené,jogurty snád dva druhy...a dnes? Chvílu beží paleo štýl,potom sa príde na to,že to,čo bolo včera zdravé tak dnes je kontaminované. Volakedy sa zašpinili 2hrnce. Dnes ak jedlo neobsahuje 7zložiek tak sa stravuje nezdravo.
Pranie-detto. Volakedy tuším Palmex v krabici,dnes gél,prášok,vločky,loptička...
Zistiť si recenzie-a už som nalepená na internete a už čítam a valím oči.
A tak je to zo všetkým.

alaguema
27. apr 2016

@zitaje jasné, dnes je úplne iná doba a robíme veľa vecí, ktoré oni robiť nemuseli. Ale starostlivosť o domácnosť bola fyzicky náročnejšia, to je fakt. Ja som sa teraz vrátila z pracovnej večere napr. a naložila som umývačku, na sporáku sa mi varí obed na zajtra. Príprava surovín mi zabrala 20 min., potom jedno ťuknutie na gombík a varí sa to. Keby som to mala variť na šparhelte, ešte len zakladám a regulujem oheň 😀, potom by som zohrievala vodu na riad, ktorý by som musela umývať ručne v dvoch lavóroch, ktoré by som musela ísť vyliať niekam na dvor a potom by som varila obed na zajtra neustále sledujúc, či oheň nie je príliš, alebo málo a vypomáhala si štiepkami, ktoré je tiež treba pripraviť. A to by som ešte nemala zamiesené na chlieb 😉 Ja si myslím, že to máme jednoduchšie po tejto stránke, po inej stránke, musíme zvládať viac stresov. Ale čo sa týka domácnosti, je to jednoduchšie.

zitaje
27. apr 2016

@alaguema ehm, no vsak to, my kurime drevom, cez vikend nam doviezli 10 kubikov, muz to tu ukladadal a cosi popilil... umyvacku nemam 😀 ale je pravda, ze aspon varim na indukcii 😎

anatalia77
27. apr 2016

@alaguema áno stres nás vyčerpáva. Ved ked je pohoda tak všetko ide od ruky. Nemyslieť na to,či sa niečo nezmení. Miesto toho,aby sme žili plnými dúškami,tak len plytko dýchame a vzduchom šetríme,však aby bolo na horšie časy. A to vyčerpáva!

dahra
27. apr 2016

@mojkamojka
@eeffka - ja len k tej tatramatke - kupena v roku mojho narodenia /1978/ a dosluzila v 2007, ked sme mamu doslova donutili vyhodiť ju, lebo sice nasa až tak neskakala, ale vobec nenapustala vodu a museli sme do nej vedrom stale vodu nalievat, programy uz neprepinali, museli sme rucne posuvat, ako vyzerala, pomlčím, no mama stale vravela, že ved ešte funguje. 😀 😀 Pomaly aj v rukach by skor oprala. Keď ju viezli do srotu, mama sa za nou divala z okna, aj slzy jej vyhrkli, stravila s nou polku života. 🙂