icon

Ako ste to stíhali kedysi?

anjika3
27. apr 2016

Táto téma je skôr pre staršie ročníky, ktoré sa stali matkami pred rokom 1989 - ako ste stíhali starostlivosť o detváky aj o domácnosť, keď neboli v obchodoch ani papierové plienky, ani výživy a všetko ste museli vyvárať atď..." Ja samozrejme radšej pripravím pre malého svoju výživu (aj keď niekdy dám kúpenú), ale neviem si predstaviť, ako by som u dávala látkové plienky. A práčky boli tiež tusším také, že bielizeň bolo treba ešte potom vypláchať.

mojkamojka
27. apr 2016

@eeffka presne 😀 nasi maju doma v pivnici este stale aj staru, lebo je funkcna 😀 Ale teda uz konecne peru na tej druhej 🙂 Ale vydrz tatramatky bezkonkurencna.

mimikas
27. apr 2016

ja neviem, ale moja mam uz mala automaticku pracku v 1980 🙂. A stihala vsetko, doma bola pekne o 3 a my zo skolky. My sme sa hrali pred cizakom a ona varila, prala, zehlila, potom isla k susede na kavu a my sme sa hrali u susedov vsetky deti z vchodu a tak sa to striedalo. Otec dosiel domov okolo 5. Cez vikendy sa chodilo normalne na kupalisko, do prirody ci lyzovat sa. Mam pocit ze to mali matky v tej dobe lahsie. Nexistovali zamestnavatelia co ich vydierali, ze by nemohli ist na OCR ked sme boli chori. Skolky brali vsetky deti, ak nemohli dojst po nas nasi, vzala nas neaka suseda. Nemuseli s nami na ihrisku vysedavat pol dna a ani nas rozvazat a robit nam taxiky. Ja som normalne do prveho rocnika chodila autobudom, potom MHD domov, vymenila som si tasky a isla som na hudobnu. Jedine ma mama chodila cakavat po hudobnej v zime, ked uz bola tma. Podla mna mali nase mami podstatne viac slobody a aj my ako deti

klara333
27. apr 2016

Moja svokra mi niekolkokrat vravela, ze nemala casu hrat sa s detmi, musela varit, prat, upratovat...aj u nas to fungovalo tak, ze sme chodili von s ocom a mama doma varila a spratovala. Dnes je doba ina, chodime spolu s muzom kazdy den s detmi von, pracku naprogramujem aby prala a doprala akurat ked sa vratime, riady supnem do umyvacky. Ako mohli kedysi zit bez vlhcenych obruskov...to mi nejde do hlavy 😀

rrybka
27. apr 2016

NUz vela mojich kolegyn lutuje ze sa viac nevenovali detom lebo prednost mala domacnost..ja sa napr.rada hram s mojimi detmi astiham varit cez tyzden polievku a druhe a nemame starych rodicov co by nam bavili deti ako v cias komunizmu co si treba priznat a aj si to ja tak patam ze nasrj starkej kaxdy doniesol vnuca a nezistovali ci moze a pod.takze aj pozitiva aj negativa

dai
27. apr 2016

@rrybka tak ale ani ti stary rodicia sa detom nevenovali, skor deti im pomahali... nie ako teraz ze sa detom vytvara program😉 ja som ako decko aj cele 2 mesiace stravila u starkych ale teda robili sme rovnako ako oni - rano o 4tej polievali zahradu, nasledne vytrhavali zelinu, zbierali urodu, s babkou chodili na bylinky a susili, so starkym na huby etc. ... a ked sme nepomahali tak rovnako ako doma sme pobehovali po celej dedine

adelusha
27. apr 2016

Ano s tou prehnanou starostlivosťou aj o uz veľké deti je pravda, rastu nam generácie nesamostatnych lenivých mladých ľudí. Mužov synovec pred necelym rokom zmaturoval, do školy mal rok odklad, čiže skončil ako 20 ročný, teraz uz ma 21 a do dnešného dňa nebol v žiadnej robote, ani neviem zeby niekde aspoň brigádoval. Ale vzdy ked sme tam boli na návšteve, tak sedel pri počítači a mastil kadejaké online hry a môj muz aj so svojim bratom im chodili do bytu prerábať co bolo treba, ked ich švagriná poprosila. Lebo jej dvaja synovia sa ničoho nechytili, akoby mali obe ruky ľavé. Môj otec ako zamestnávatel ma uz roky problem doplniť kolektív o mladších chlapov, ti starí mu uz nadsluhujú asi 2-3 roky v dôchodku. Ti mladi nevedia problemy samostatne riešiť, ako on hovorí- nenosia hlavu do roboty, najradšej len slúchadla na uši a počúvať hudbu a robit bez rozmyslu, pamätám ako mu nejakí brigádnici urobili 150 kusovu sériu výrobkov o centimeter kratšiu nez mala byt. Za dva dni ich nenapadlo ani raz premerat kusy, ci isto sedí rozmer 😒

mimikas
27. apr 2016

@rrybka ono to zalezi aj od rodiny, no moja stara mama nas zas nikdy nebravala, vzdy sme boli s nasimi, proste babky nejavili zaujem 🙂 (aj take su). Je pravda ze zeny sa viac domacnosti venovali, ale mne zas moja mama stale hovori ze ona by nechcela vychovavat a ani vyrastat v dnesnej dobe. Ze zeny su na tom podstatne horsie ako kedysi. Ocakava sa od nas vsetko, ze budeme uzasnymi matkami, milenkami, robit si karieru, starat sa o seba, byt pekne a stihle a pod. To niekedy nebolo. Plus stale zarabame menej, zamestnavatelia mnohe zeny vydieraju, nemozu chodit na OCR, pracu im neprisosobia ak su tehu a pod. Vtedy to nebolo. Zeny koncili v praci v normalnom case, ziadne o pol 6 vecer,v praci sa o zeny dobre starali. Ja si sice pamat ze moja mama makala okolo domacnosti, ale tiez si aj pamatam, ze sme chodili na dovolenky, kupaliska, lyzovat sa, mama strasne rada a vela citala a cvicila 🙂

stardust
27. apr 2016

v minulosti prevladal este zdravy rozum. Nikomu neprislo divne, ked skolak siel so skolskou taskou sam do skoly a zo skoly....dnes vzbudzujem nevolu u uciteliek, lebo nejazdim na aute, syn chodi do spadovej skoly (cize blizko domova) autobusom sam a ked sa mu nechce cakat na bus, ze sa prejde po chodniku domov. Vsetci ostatni si vyvazaju svoje decka autami, hoci tiez byvaju blizko. Alebo ze vyzadujem od deciek, aby si po sebe poupratovali. A viac sa viedli decka k samostatnosti. Sranda je, ked sa maturant uchadza o studium na univerzite a pride na informacny pohovor s rodicmi a su to prave jeho rodicia, co vsetko konzultuju s profesormi a potomok cusi ako vos...ehm ehm...

mijo53
27. apr 2016

ja si pamätam, čo bolo ďaleko pred 89 rokom a ako je to teraz. Pri prevej dcére som nemala automatickú práčku, bola som s ňou doma 2 roky ako zdravým dieťaťom a zadarmo. Režim som mala taký, že ráno som vyvarila plienky, 5x vyplachla a vyvešala. Potom som uvarila minimálne polievku, aby sme okolo 9-tej mohli ísť do mesta , alebo aj za mesto s kamarátkou na prechádzku. Mali sme doma veľmi veľa kníh, encyklopedii, to som jej čítala. Ako 3 ročná išla do obchodu si kúpiť nejakú maškrtku /obchod bol vedľa nás/ Od 6 rokov chodila na klavír, tanečnú,l vedela sa korčuľovať a neskôr ju manžel naučil aj lyžovať - ja som bola športové drevo. Pri mladšej som už mala automatickú práčku, doma som bola s ňou 3 roky - zadarmo so zdravým dieťaťom. Ako 6 ročná chodila na klavír, výtvarnú a športové aktivity na starosti mal manžel. Keď mala staršia dcéra rok, končila som VŠ - sama som si prepísala diplomovku na mechanickom stroji a na starosti som mala ešte svokra - vdovca a manželovú babku. Bývali sme vo velikánskom dome, ktorý mal asi 15 okien a tie sa umývali kolem do kola, často som navštevovala svojich rodičov, nemali sme telefón, chodili sme na huby, lesné plody, keď som ešte deti kojila, posadila ich na zem a oberala černice - až sa teraz tomu čudujem. Na ihrisko sme nechodili, lebo mali dvor, hračiek mali dosť, samozrejme, že nie toľko ako majú deti teraz - hotový Dráčik. Bolo treba pomáhať aj rodičom, lebo veľa chovali a pestovali, ale mali sme všetko domáce, okrem chleba a mlieka /myslím mäso, zeleninu, ovocie/ Teraz sa ľudom nechce robiť, popri všetkom som stihla aj slušnú kariéru. Pamätám si, čo stíhali moji rodičia, to by dnešná generácia nedokázala. Vtedy sa doma tkalo, pierka párali a pod. , moja generácia už len plietla, hačkovala, vyšívala

anjika3
autor
27. apr 2016

A takisto ženy si nevyhľadávali na nete hodnotenia detských lekárok a o očkovaní - skrátka dieťa malo lekárku v mieste bydliska, očkovaní sme boli všetci - ja som najprv si prečítala referencie na všetky detské lekárky v BA 2 a takisto dosť veľa hodín som strávila pri článkoch, aké môžu byť po očkovaní reakcie - a malému aj tak nič nebolo 🙂

dai
27. apr 2016

@mijo53 ale stihala by to aj tato generacia🙂 to len niektore zeny su pose...nkane z 1neho dietata🙂 myslim ze vaecsina urcite nie😉 Moja mama napr. vystudovala VS popri 3om detom, s otcom sa starali o velke pole ktore sme mali vo vedlajsej dedine a dochadzali sme tam kazdy vikend bez auta - mama samozrejme zavarala, robila dzemy etc., piekla kazdy vikend, sila, strikovala etc. ... popritom spravila karieru - v praci koncila na pozicii obchodneho manazera jedneho z vtedy najvaecsich podnikov v SR, vzdy bola krasna a upravena - doteraz je... dalo sa to vtedy, da sa to teraz - teraz je svet menej bezpecny, z toho vyplyva zvysena opatrnost, ja napr. nebyvam v malom meste s 1 autom na ulici ale vo velkom s nepretrzitou dopravou - jasne ze inak sa pozeram na dieta same vonku ako sa kedysi nan hladelo...

Stale si myslim ze zial zije vela hlavne mladych matiek v dnesnej dobe velmi pasivny zivot, realne zazitky nahradzaju zazitkami v tv alebo napr. tu na konovi, zbieraju liky na vseliakych forach, nepecu pre radost ale pre krasny obraz, kvoli 1 dokonalej selfie zabiju aj hodinu svojho casu... Jasne ze sa nic neda stihat ked polku dna som na nete a druhu cumim nejake primitivne serialy v tv - kedy potom mam citat knihu ci sa realne venovat sama sebe? toto su zial pozieraci casu dnesnej doby ...

lenkacalikova
27. apr 2016

Tak ja mam svagrinku superzenu...ta stiha vsetko sama,manzela vidi az vecer...vsetko vari sama,nikdy nekupila ziadnu vyzivu ani ziaden "polotovar"

lenkacalikova
27. apr 2016

@lenkacalikova pokracujem 😂 pouziva vysostne latkove plienky,stiha domacnost,venuje sa detom a este aj stiha vyrabat hracky,sit,pliest a neviem co vsetko este 🙈

dai
27. apr 2016

@lenkacalikova ale na toto predsa nemusis byt superzena - staci ze ta to bavi a chces to🙂 kto chce, cestu si najde... kto nie, najde si vyhovorku😉

lenkacalikova
27. apr 2016

@dai svata pravda 😊 myslim,ze ona sa v tom nasla.

mimla
27. apr 2016

Ja som sa narodila dávno pred 89tym. Moja mama mala pračku, aj normálnu žehličku. Nechodila s prádlom na potok na kameň. Bývali sme v byte, nie na dome, takže nemusela muklovať na záhrade. Moje spomienky na detstvo sú plné scén, kedy mama hlavne umýva riady, perie, vešia a žehlí prádlo. Nehrala sa s nami tým spôsobom, ako sa to dnes prezentuje ako norma. Ale bola s nami stále, stále sa nám venovala, rozprávala sa s nami. Pomerne skoro sme sa hrali v "parku" na sídlisku, a bolo to v dohľade z balkónu. Občas išla s nami na ihrisko, ale tiež sme tam chodievali aj sami. Niekedy spáchal otec s nami nejaký výlet cez víkend, obzvlášť v dobe, kedy kúpil auto. Chodili sme do ZOO, na kúpaliská a podobne. Jasle boli od pol roka, ale bol socializmus, takže samé OČRky a PNky. Nikto nerieršil že ste často doma s deťmi.

mojkamojka
27. apr 2016

@anjika3 nevyhladavali lebo po a) nebol net a po b) a to je dolezite si si detsku lekarku nemohla vybrat, mala si spadovy obvod a tam si patrila podla ulice. Ziadne, ze vyberiem si... Takze tie hodnotenia by ti aj tak boli na dve veci...

rhiannon
27. apr 2016

Ano, starsie generacie boli menej lenive, viac sa vedeli obetovat atd. Ale nezabudajme - vtedy nebolo tolko info, co vsetko skodi atd. Capli nam na dudel med a bol pokoj, capli do choditka, nacpali na joc krupicou, dali do ruky hocico, vo nam chutilo. Nevenovali sa, nechali vyplakat, vo viere, ze si len cvicime pluca atd. Vysledok je vysoka chorobnost celej populacie, katastroficky stav nasich chrbtic atd. Takze o to to maju zas dnesne zeny tazsie. Vedia, ako velmi tie veci skodia, tak sa uhanaju za tym dat detom to najlepsie...

mijo53
27. apr 2016

@dai ja aj teraz nakladám doma uhorky, nakladám kapustu, lebo jeden lekár mi vysvetlil, že pri kúpenej neprebieha kvasný proces, robím kompóty, džemy, chodím na huby, suším, mrazím aj zeleninu, robím domáce buchty, knedle, ap., dnes je všetko v obchode, ale ja si neviem predstaviť kúpiť mrazené pirohy, ovocné knedličky alebo lokše

dai
27. apr 2016

@rhiannon ale nie🙂 ja teda som bola decko s dudlom a asi som sa aj vyplakavala - a zdrava ako dub , chrbat ma bolel asi len mesiav tesne pred porodom🙂 psychicka ujma ziadna, vztah s rodicmi aj surodencami super... cize by som moc negeneralizovala😉

rhiannon
27. apr 2016

@dai to, ze ty napriek tomu si ok, neznamena, ze vsetci su 🙂 takze by som negeneralizovala ;) statistiky v tomto nepustia. Kopec vyskumov je na tuto temu 🙂

rrybka
27. apr 2016

@dai ahoj nuz u nasej starkej teda skor mala s nimi aj s nami roboty..chlapciska hej bral chleba hadzsli rybam potom pytali na kolotoc mojho brsta stale nahanala lebo bol zivy a ribbite dvete boli na dennom poriadku takze o pomo i ani reci to az ked som bola vacsia som co to pomohla.

danana
27. apr 2016

@rhiannon zvláštne, že som najmladšia zo šiestich dcér, ale nejakú chodítka a med na cumli, to som u nás v rodine ani nepočula. Až moja neter(čo bolo prvé vnúča) 20ročná už teraz, mala takéto kraviny a aj to zo strany jej otca, nie z našej. Vysoká chorobnosť nieje z toho, že sa dávalo deťom čo im chutilo 🙄
Moja mama nema alergiu nanič. Ja na všeličo možné. Moje sestry tiež nie. Jedna je astmatička, druhá histerička a 5/6 fajčíme, takže si myslím, že sme dobrá vzorka. S chrbticami sme všetky ok, až na mňa, ale to prišlo po prvom pôrode...

Ako tak čítam, väčšina tu opisujete zivot z činžáku a neviem. My bývame na dedine a si teda nepamätám, ako mama niekedy pila kávu. Už je na dôchodku a aj teraz má kávu vypitú za 5 minút. Ja ako malá sommala a aj mám luxusný život.

Opisovala mi to asi tak, že o štvrtej budík, dať žrať bycom, baranom, prascom spraviť pomije, vykydať(otec bol už o piatej v práci,alebo na týždnovke), to akurát stihla deti nakrmiť, jedno do školy, jedno do školky a tretie v kočári, prísť domov vyvariť plienky, upratať, navariť, po decko do školky, potom učenie s tým zoškoly. Znova dať statku o piatej žrať, na roli niečo okopať a to ste mali vidieťtie fušky, keď sa zaváralo. A to totálne všetko. Ja robím lenlečo,uhorky a moravanku. Ona ešte trojo druhov hub a všetky možné nemožné džemi, ovocie atď... Nejaké hrsnie u nás pasé a dotsraz sa smejeme na tom, že ak baby chceli ísť na rande, tak ma museli so sebou trepať v kočári, alebo najskôr uspať, kým mama robila desiate. Osobne som sa hrávala na lúkach na stromoch s chalanmj z ulice a ked som náhodou došla neskôr ako som mala, dostala som aj s varechou aj remeňom a neriešilo sa to.

A kedže sme boli samé baby doma, cez leto sa ešte dva mesiace okrem zaorávania, okopávania robievalo aj drevo, aby sme mali čím kúriťna zimu. Takže, to, že sedím hodinu na koníku,kým som mohla mať už dávno požehlené, je len moja lenivosť, nie uponáhľaná doba 😉

Pracovať ale v dnešnej dobe je naozaj svinstvo. Keď sa chceme mať lepšie, muž musí chodiť na týždňovky a ja aby som trošku vychovala deti, na polovičný úväzok. Kedže sa robí napr od 07:00 do 19:00

loginexistuje
27. apr 2016

No si zoberte co je za doba ... kedysi sme sa v 7 rokoch uz davno sami hrali vonku na sidlisku do skoly a na kruzky sme chodili tiez otec sice robil od siestej ale o pol stvrtej uz bol doma

dnes pustite dieta von a nahodou vbehne pod auto a vy liecbu musite platit lebo ste na neho nedali pozor ... a to nehovorim o tom ze dnes v mene slobody je nie su sledovani a riesene rozne zivly typu fetakov ci uchylakov.

Dnes je fakt problem zladit rodinny zivot s pracou ak robia obaja manzelia a maju deti. A zaroven proste je doba plna stresu ci vobec bude mat clovek pracu ci uplati vydavky a to sa nebavim o nejakom nadstandarde ale o byvani, jedle, liekoch pripadne kruzkoch pre deti

bubinko1506
27. apr 2016

@rhiannon hm, ja som bola decko s dudlom, v choditku som lietala po dome alebo po dvore, nasi ma nechali bez problemov vyrevat, ved nebudu za mnou skakat pri kazdom zamrncani. kojena som bola len 6 tyzdnov, potom som bola na sunare, neskor mi na noc dali krupicu, nech spim.
moja mama, pre niekoho asi tyranka, ma ako rocnu supla do jasli a vratila sa do prace. nic z toho mi neuskodilo - chora som byvala len zriedka, nemam problemy s chrbticou.
a zrejme by nasich mali za to zavriet, ale ked som neposluchala, tak som dostala po zadku - len raz som sa hodila o zem v obchode, viackrat som to neskusala 😀
byvali sme s babkou a ta mala asi 3 macky - jasne, ze sme s macickou jedli pekne spolu, ved aj ona bola hladna 😀
hravali sme sa s ostatnymi deckami vonku na ihrisku a ako 7-rocne sme v pohode chodili same do skoly alebo na kruzok.

rrybka
27. apr 2016

@rrybka pardon za preklepy

ewellina
27. apr 2016

@mojkamojka 😀 Naši ešte na tatramatke stále perú, však načo novú, keď stará ešte funguje, ne? 😎

bubinko1506
27. apr 2016

@ewellina nasi vymenili tatramatku minuly rok v novembri - mali ju 25 rokov 😀

katrin21
27. apr 2016

@anjika3 ja som rodila v roku 2000 prvykrat a tiez som pouzivala latkove plienky... 40 som ich mala, 20 na den a tak sa striedali, kym druhych 20 sa pralo a susilo... Pracky boli automaticke uz daaaaavno, aj pred rokom 89 , takze tam problem nevidim
ako sa to stihalo? pomahala mi mamina.. ale postup bol taky, ze sa plienky museli hned zaprat, ak boli okakane 😀, potom sa hadzali do vedra s vodou, ktore bolo v kupelni , lebo inak by to smrdelo a potom sa az davali prat do pracky... nevyvarali sa zakazdym.. len raz za cas.... samozrejme, prali len plienky zvlast a oblecko zvlast...
Pampersky sa pouzivali iba do mesta a na noc niekedy... 😀 a ked este kedysi neboli, tak sa normalne plienka zabalila do sacku a zobrala domov... aj z vyletu, zo vsade...Zeny neboli take pohodlne ako dnes, prislo im to normalne a druha vec je, ze sa nechodilo s dietatom tolko kade tade.. nebol internet ( takze mali casu aj viacej) , ziadne materske centra, maminy boli doma + prechadzky ,nakupy, sem tam navsteva.. zilo sa celkovo inak.... a ziadne kavickovanie v nakupnych centrach, tie tiez neboli .....
Ritku sme umyvali zakazdym v umyvadle, ked bola okakana.. ked bola ocikana iba, tak sa pretrela navlhcenou plienkou ( vodou) .... inak aj teraz dcerke min 2-3x denne ritku po kakani radsej oplachnem, ako stale tie hnusne chemiou napustene vlhcene utierky. tie su dobre, ale ked je ritka moc pokakana,voda je voda... aj prevencia zaparenia to je. darmo.

A co sa tyka varenia? vyzivy sme nevarili nejako, max. jablkovu obcas.. alebo sa nastruhala mrkva s jablckom certsva...... ale normalne som varila kazdy druhy den polievocku v malom hrnceku, to budem aj teraz..nejake kridelka 2 kuracie sa tam vyvarili, mrkva, a pod.... a bol prikrm... obedik... Ani teraz neplanujem dietatu davat denno denne nejake HIPP masove vyzivy, alebo co to je.. to tak na vylete ... ale nie doma.....

Vsetko je to len o zvyku.. tak ako zijem bez mikrovlnky, da sa zit aj bez inych veci, ked ich clovek nema, najde si system...

a moja mama kedysi, mala nas 3, prve dve segry davala do jasli tusim od 6 , tak nejako.... muselo sa ist do prace na 6 rano! takze kedy vstavala a ako to stihala cez mesto do jasli, potom do prace, ani nechcem vediet.. ja by som asi padla na nos od vycerpania uz po par dnoch.....

katrin21
27. apr 2016

od 6mesiacov som myslela..