Ako stíhate 20-mesačné a 15-ročné dieťa?

7. mar 2024

Prosim vás aký máte deň ako doma stíhate popri menšiemu dieťaťu mám ešte aj staršie 15 ročne no neustále musím varit Poprat žehliť upratovať lebo čo dokáže staršie dieta porobiť bordelu 🙆‍♀️ niekedy si prídem ako na nič lebo nemám potom toľko času na menšie dieta rozpráva malo ako sa mu chce ani nechce poriadne jesť som niekedy unavená poplacem si že neviem čo s menším ako sa mu viacej venovať aby bol spokojný 😞 trápi ma to

minesasubu
7. mar 2024

15 rocne by sa malo o seba postrat same a pomahat v domacnosti
nas 1,5 rocny syn pomaha ako vie ( zatial formou hry) a neexistuje aby ja som bola otrok a moje dieta si bude valat sunky na posteli/ gauci
muz sa tiez zapaja do domacich prac a chodu domacnosti

svokrinjazykmonika
7. mar 2024

Tam šípim problém v tom 15 ročnom.

januska12323
7. mar 2024

Prečo si 15 ročný svoj bordel neuprace?

nika11103
7. mar 2024

@minesasubu
@svokrinjazykmonika

Presne tak . Ja v 15tich som musela komplet cely byt upratať , pomáhať mame s hocičim , odniesť pnku , postaviť sa do radu na úrade keď nestíhala prist a samozrejmosťou kúpiť čo nákazu , bez nejakeho fixného vreckového alebo tak , nehovorím že mi nedali občas rodičia drobne na zmrzlinu či sladkosť , ale teda bola to moja “prirodzená povinnosť”. Dodnes si pamätám stresy keď ma ako taku siwstscku siedmacku posielali k mäsiarovi taku šunku take mäso a ja v strese z toho že som nevedela do ktorého radu sa postaviť haha. a ešte aj ľahšie jedla navarit . Takze autorka ty aby si upratovala po 15 ročnom to naozaj kde sme . Sak to je už veľký chlap !

zuzlaka
7. mar 2024

No 15 rocny si neuprace zjavne preto lebo je 15 rocny a je v puberte a ma to svoje pubertalne obdobie vzdoru. No uz by mal mat dost rozumu na to aby videl ze ty doma lietas a nie len kvoli nemu ci okolo neho.

crazy_cat_lady
7. mar 2024

15 rocny by si mal sam bordel upratat, ale zaroven byt aj napomocny tebe v domacnosti - povysavat, utriet prach atd.. otazka je, ci je takto zvyknuty od mala, ze nemusi nic robit a maminka spravi za neho, alebo je to pubertou. tam pomoze asi len dohovor a nejaka rozumna dohoda medzi vami - ked spravis to, mozes ist von atd atd..

dadka1997
7. mar 2024

No niekde sa stala chyba, 15 rocne dieta, by už sa malo o seba vediet postarať, i domace prace a podobne.. a mozno by si to nemala tak náročné ako si myslíš .. okrem chodenia do školy robi čo ?

nika11103
7. mar 2024

@crazy_cat_lady presne , pravdivo povedané . Ja som bola od mala vedená k tomu pomáhať upratovať . Ešte ako škôlkarka si pamätám že mama žehlila a ja som brala poskladané veci a aspoň ukladala do skrine . Aj keď nie vždy tam kam patrili, niekam som nedočiahla atd, ale to jej predsa neprekážalo , hlavne bolo, že ten zaklad mi odmalička dávala . Takze keď som mala 15 keby sa nedajboh niečo stalo , aj by som ju vedela zastúpiť v domácnosti. Možno by som na obed neurobila knedlo zelo vepřo , ale od hladu by som neumrela .

bolarazjedna
7. mar 2024

Variť by si musela tak ci tak, akurát, dáš trocha viac do hrnca... Žehliť ja napr nezehlim, a aj tak nechodíme v pokrčenych veciach, čiže to by som zrušila.... Upratať staršie dieťa môže po sebe, aj tebe môže pomôcť... Povysavat, vyniesť smeti, umyť riady... Prinajhoršom cez víkend, cez týždeň nech sa sústredí na školu. Ak sa mu nechce, lebo puberta, no tak nepôjde von s kamarátmi, alebo vypnes internet... Lebo keď ma na to čas každý deň aspoň pol hodinu (a to isto teenager trávi na mobile omnoho viac času denne), tak môže aj poupratovať.

nikpa
7. mar 2024

Ja som bola v podobnom veku keď sa mi narodil súrodenec, ešte aj menej a pamätam si ako som každú sobotu musela komplet upratať byt. Okrem toho som si raňajky a desiatu do školy pripravovala sama, na obed som chodila so školy. Cez týždeň som sa učila, upratovať som nemusela ale do obchodu skočiť do obchodu a okolo bábätka pomáhať tiež.
A nie ze čo dokáže 15 ročne dieťa porobiť bordelu, no ako si si vychovala, tak máš 🤷

nevenka
7. mar 2024

No Teba bude mat nevesta rada...

Mam 4 deti - o tych starsich ani neviem,... ba viem...v zmysle, ze niektore cinnosti spravia za mna. Sice obcas im treba pripominat, ale spinave pradlo si nosia do prania sami, vynesu smeti, skocia na maly nakup, vylozia z umyvacky, povysavaju, utru prach...Maju 10,5 a 8,5 roka.
Potom mam este 3 rocne a uz to si vie odniest spinave spodare do kosa na pradlo, daco do smetneho kosa, poda mi plienku pre malu sestricku, ked prebalujem. Odnesie spinavu do kosa. Mala ma 14 mesiacov.

Ci je tato tema myslena ako vtip? 🤔.
Alebo si naozaj sluzka?

lenka2710
7. mar 2024

Kokos, ja keď si spomeniem, že ako 15 ročná som popratala cely dom, koláč upiekla, povysavala, keď bolo treba okná umyla, ešte aj v záhrade som cez sezónu co to spravila! Prepáč, ale 15 ročný je už skoro dospelý človek, dám mu vysávač do ruky, handru a nech ide! Pracku vie pustiť aj môj 4 ročný, 15 ročnemu keby si mu povedala co s čím dat do práčky, tak mi nehovor, že by to nezvládol!
Nam sa teda ako 15 ročným už rodičia nevenovali vôbec, prvoradé boli úlohy do školy a potom sme sa už zariadili po svojom

nevenka
7. mar 2024

@bolarazjedna no napriklad, u nas zehlit nieco fakt musim, mame tvrdu vodu, avivaz nepouzivam, susicku nemam, nezmesti sa fakt nikam. Susim kade take po byte, v zime je to katastrofa. Ale s tym ostatnym suhlasim.

basulaak
7. mar 2024

To 15 rocne dieta bude o 3 roky dospelym clovekom. Takze by som ocakavala, ze bordel nielen ze nebude robit, ale z mi bude pomahat v domacnosti a bude mat svoje vlastne pridelene cinnosti. 15 rocnemu uz lahsie pohrozis, siahnutim na vreckove a pod. Nezucastnujes sa na domacich pracach? Ok nebudes dostavat vreckove.

katica06
7. mar 2024

U nás 15ročné dieťa zvládne upratať po sebe, okrem toho obsuhovať myčku, práčku aj sušičku. Navariť upiecť jednoduché jedlá, cestoviny, praženicu, hranolky, muffiny, wafle.
,,Dakde urobili súdruhovia z NDR chybu?,,
Kde asi?

domkakvet
7. mar 2024

Tak 15 rocne dieta by nie len, ze malo byt samostatne, ale malo by ti aj komplet pomoct so vsetkym.

simona92101
7. mar 2024

Mam 5rocnu,ktora si sama poprace,a este mi aj pomoze s 1.5rocnou a 2 mesacnym mimi🤔 niekde sa stala chyba

autor
8. mar 2024

@katica06 od malička som ho viedla k tomu že si musí po sebe upratovať hračky všetko bol naučený že je jedináčik že keď neurobí tak urobím ja vždy som ho okrikovala že nie som jeho slúžka vôbec ma nerešpektuje že nemá robiť neporiadok zvyknutý že mu nachystam desiatu ale som mu povedala ako mi kamarátka jedna poradila neurobí si sám bude hladný

ibatanecnica
8. mar 2024

predpokladám že keď máš 15 ročné dieťa tak máš cc a35+. To si nevieš dupnúť? Nespravím desiatu, nenavarím , neoperiem ,neožehlím. No a nie neviedla si ho k tomu, keď si to za neho spravila ty. Si ho rozmaznala a teraz zberáš úrodu. Jednoducho sa na všetko vykašli a nech začne fungovať. Keď nie, nebude mať opraté, navarené, ožehlené.

martul
8. mar 2024

No a sme doma. Nechala si si rozkazovať od vlastného dieťaťa, vedel , že keď to nespraví tak ty nabehneš. Bol jedináčik, doteraz ste všetci okolo neho skákali tak si zvykol. Teraz keď je puberťák tak to bude sakra ťažké naučiť ho poriadkom.
Mám 15 ročného syna a teda robí všetko. Oprať, ozehlit jednoduchšie veci, základné jedlo pripraviť, v sobotu si ,,ramuje " izbu, zajtra sa chystá s otcom rotavátorovať v záhrade.
Ako ste si naučili tak máte, ani sa ti nečudujem, že ti je do plaču.
Ešte by som skúsila, nech trošku prevezme výchovu manžel, jeho nebude predsa len viac rešpektovať?

simca06022011
8. mar 2024

Tak 15rocne pomáha doma, upratuje si po sebe a dokáže chvíľu aj súrodenca zabaviť. Variť na viac dní, prať kazdy 2-3 deň. Neexistovalo by ze nám.male dieťa a riadim bordel po 15r cele dni. Už 12rocnej desiaty robím len výnimočne ak ide na výlety. Moj max he ze každé ráno dostane čaj do fľaše a raňajky s nami na stôl.
Ak nepomáha tak aspoň robotu nevyrába. Čiže na teba je aby si zakročila. Neurobí = nemá ani on výhody doma. WiFi vypnutá. Von sa nejde. Vreckové nie je. Jest si chystá, prádlo oprave v skrini nemá. Ohýbaj ma mamko.... vieš ako sa to hovorí. Nerešpektuje teba, nebude ani ženu v budúcnosti ( trochu prehanam, prejst ho to moze, ale je to pravdepodobne)

jana_eyre_2
8. mar 2024

No tak budete musieť určité veci zmeniť.. s 15r si sadni, osamote, úprimne sa porozprávaj s ním ako sa cítiš ty vo vlastnom domove, vypocuj ako sa cíti on a dohodnite si pravidlá.. čo bude robiť denne, čo týždenne, čo mesačne.. musí pochopiť že žije v domácnosti kde každý priloží ruku k dielu.. že nie si sama čo má robiť veci doma.. zapoj do rozhovoru neskôr muža, musí stáť za tebou (stojí?)

Ja mám 12r, 10r a 7r dieťa.. majú povinnosti, ale nie sú takí dokonalí aby som im ani hovoriť nemusela a upratujú po sebe, tiež som stále generál a keby som neriešila denne čo musia, vyprdia sa namna a celý deň by sa hrali, váľali a hádali.. veľa krát vybuchnem, ale to je skôr už tlak z toho čo všetko sa valí.. ak niečo nejde, ak ma nerešpektujú, ak príde nejaký problém ktorý ma fakt frustruje, vždy pomôže rozhovor o samote.. normálne úprimne bez kriku sa rozprávame a ja polopatisticky vysvetľujem ako sa cítim keď sa tak chovajú, vypočujem si aj ich.. nevravím že ich správanie sa navždy zmení, ale po rozhovore na chvíľu vždy.. mám za to že výchova je kolobeh, kruh ktorý ide dokola ale zväčšuje sa az sa zväčší natoľko že raz odídu do vlastnej domácnosti už dostatočne poučeni že sa veci nerobia samé nikdy..

A venovanie sa 20m? Snáď si ho celý deň nevšímas? Pochybujem že to tak je.. určite sa mu venuješ dostatočne, ale v Tom kolobehu máš pocit že je to málo.. skús sa na chvíľu zastaviť a spísať si čo si s ním cez deň robila.. uvidíš že to nie je málo.. a ak áno, pridaj aktivity.. základ je ísť na prechádzku a rozprávať sa s ním..

katica06
8. mar 2024

Tak u nás aj menšie dieťa pochopilo, že keď ono neuprace ja síce upracem, ale tie veci idú do čierneho vreca, čiže do smetí. Stačilo raz.aj to že keď nenaloží/vyloží riad z myčky tak nebude čistý tak zo špinavého sa nenájde. Ani oblečenie netriedim, nenakladám do skrine, ono to dieťa zbadá ak ráno nenájde ponožky či obľúbené tričko

mamutka
8. mar 2024

Tiež mám 15 ročného a s tým upratovaním je to bolesť, to je fakt. Sám od seba neurobí nič, ale ked ho poprosím slušne, ako dospeláka, vyberie umývačku, pustí práčku, povesa prádlo, ide so smetami, na nákup…. Jeho izba je šialený bordel, tam nepomáha nič. Skús si ako s dospelákmi s ním sadnúť. Nás je tiež rozmaznaný, dlho bol sám, najmúdrejší je na svete, zduty až hrôza často, ale teda kľudna reč ako s dospelým robí divy.
Ten vtip tu vyššie ma pobavil, že variť by si musela aj tak, len dáš viac do hrnca 😅
15 ročný chlap dokáže 12 hodín denne zrat.
Vysvetlí mladému, že si svoje veci môže robiť sám. Nesnaží sa posilňovať, nerieši kalórie a pod? Nás teraz “naberá hmotu” 😁 z môjho varenia by nevyžil. Normálne si urobi štyri vajcia na panvici hodinu po raňajkách, pred obedom ešte chlieb, krátko po obede ma zas hlavu v chladničke a pod. To je kyselina, pre to sa neda stíhať variť 👀
Vysvetlí mu, že čo sa jedla týka, berieš jeho návrhy, nech sa zapája, čoskoro sa bude chcieť hrať na samostatného a pod a baby piesni do kolien z chlapa co vie variť.
Plus teda ako fajn posilku bude mať nosenie nákupov. Urob mu zoznam, daj ruksak a každý deň sa prejde s x kilami na chrbte, budeš mať nakúpené a on posilku a svaly.

lienka.7
8. mar 2024

@autorka 15-rocne??? Ide asi o preklep, ze?

lienka.7
8. mar 2024

@zuzlaka puberta - nepuberta, a co? Za to ze s nim trieskaju hormóny bude teraz ležať hore pupkom a mamka okolo neho skákať??? By som mu dala takú pubertu ze az 👌

betulinka1
8. mar 2024

15 ročný bordel???? moji chalani majú 9 rokov, spravia bordel ale aj si upracú, aj povysávajú, utrú prach, umývačku riadu vyberám iba ak sú niekde preč, inak je to ich starosť. Iné od nich nevyžadujeme ale aby som upratovala izbu 9 ročným chalanom na to môžu zabudnúť. Jasné, že som ich to najprv musela naučiť, trpezlivo ich vracať aj s vysávačom aha ešte tu a tu, všetko dvihni aj stoličku.... ale teraz už som spokojná. Ja potom izby vytieram a vidím podľa handry, že to vysávanie už robia dosledne. 15 ročné dieta ti už má pomáhať s 3 ročným aby si mala na seba aj čas.

simona92101
8. mar 2024

@katica06 toto s tym mechom praktizujeme tiez 😃 muz raz zhrnul vsrtky hracky z regalov do vreca,ze ked nevie upratat tak hracky pojdu chudobnym detom.razom bolo upratane 😃

katica06
8. mar 2024

@simona92101 u nás v dedine je mladá baba ktorá ovdovela , zostala sama s bábätkom a 2mladšími chlapcami. Pravidelne jej darujeme oblečenie,obuv, hračky. Dieťa už vyrastlo a ona šla do práce.
Ale moje deti by aj rozdrapilo keby uvideli svoje obľúbené veci na jednom s týchto detí. Tak stačilo len povedať čarovné slovíčko a bolo upratané. Na druhej strane musím spomenúť ,že veci ktoré nepotrebujú, vyrástli z nich radi darujú chudobným.

natall113
8. mar 2024

Niekde bude asi chyba, upratovať po 15 ročnom? Nemá ruky nohy?
V tomto veku som už aj sama zašla ku doktorke keď sa dalo a neznášala som keď sa mi mama hrávala v izbe/skrini takže všetko som upratovala sama.
Veď si s ním sadni a stanovte si nejaké pravidlá, pomoc v domácnosti