Ako zvládajú pracujúce ženy starostlivosť o deti?
Ahojte mamicky.
Mame s muzom dneska taku debatu tak som sa chcela popytat ako to robia ine rodiny.
Manzel zmenil pracu a momentalne 2-3 dni v tyzdni je odcestovany. Ja mam tym padom na starost 2 deti - skolkar, skolak. Rano rozvoz deti o 6:00, 6:20 cca vyrazam od nas z mesta do druheho mesta do prace. Tam som o 7:00 najskor, cize odchadzam o 15:30 z prace, 16:00 berem deti z institucii a ideme domov alebo na kruzky. Deti su prve v skole/skolke a medzi poslednymi odchadzaju, to ma mrzi najviac 😔 A muz sa ma pytal ako to robia ine rodiny. A ja vlastne neviem, lebo nikoho v rovnakej situacii v okoli nemam.
Mate to niekto podobne?
Kamoska to vyriesila tak, ze si na dva dni nasla studentku, ktora jej dieta vyberie v normalnejsom case zo skolky. Potom ma 3 dni HO. Takze mozno najst niekoho na take tie vyberacky zo skolky a tak, kym ty prides z prace.
Skrátený úväzok mám a je to najlepšia vec stíham komplet vsetko
@silvike a aky to spravi rozdiel? Stale nie su s rodicom ale s cudzim clovekom...
@zuzubb007 to by bolo najlepsie. Bojim sa ale, ze mi ho nedaju. A budem muset dat vypoved 😏
Tak to len slo o to, aby nebolo posledne v skolke.
Tak ono je to rôzne, ja by som vedela aj román napísať, môj muž najskôr robil v zahraničí, potom 12-tky každý deň, čiže prišiel večer o 7 domov a ja tri deti zorganizovať ako len chcem. Mne napríklad veľmi pomáhal najstarší syn, ktorý po škole vyzdvihol mladších súrodencov zo škôlky/školy.
Nemyslela som, chodiť skôr do práce. Ráno odvedieš deti, ako vždy a v tie dni, kedy je manžel preč, pôjdeš z práce o hodinu skôr. V tie dni, kedy je manžel doma a deti popoludní vyzdvihne, budeš o tú hodinu dlhšie.
Ja to tiež nepochopím a ani neporadim. pracujem do 15, kým prídem MHD do škôlky cez pol mesta som tam okolo 15.40 a sú tam dve deti, bola už aj posledná tak ja neviem či iný nerobia alebo robia do 14 asi 😃 a ráno chodí niečo pred 7 tiež je medzi prvými.
Nezijes na Marse. My mame s muzom 7 a pol hodinovy prac. cas, flexibilnu prac. dobu, obaja mame pracu do 15 minut od skolky a aj tak su nase deti medzi prvymi v MŠ a medzi poslednymi odchadzaju.
Skolka je do 17tej ale o pol piatej tam nie je ani nohy, obvykle len moje deti.
A to sa bavime o hlavnom meste. Netusim kde robim chybu😆.
Ako to robia iné rodiny... každý to má inak. Ale môžeš manželovi povedať, že môj zarobí toľko, aby moje deti nemuseli ani do družiny a ani ich ráno nebudím ako na panské. Som proste doma. Pracovať budem až budú samostatné a aj to len ak budem chcieť. Takže aj takto to majú niektoré rodiny. Keď idem po syna do škôlky o 15:15 už sú tam len tri-štyri deti zo 16, takže evidentne si to takto poriešilo viac rodín.
My chodime na pol siedmu ráno do školy a väčšinou tam nie je dcéra prvá, práve naopak, už tam zo 5 deti čaká...chodievam po ňu keď stíham na pol stvrtu- stvrtu, sem tam sa podarilo aj na pol piatu, ale bohužiaľ, nedá sa to vždy načasovať a ovplyvniť. Áno musí skoro vstávať, ale ona má toľko energie, že sa veľmi rýchlo preberie a je plná zivota. Vďaka tomu skorému stavaniu sa konečne naučila chodiť skôr spávať. Bohužiaľ. Nie každý má takú možnosť vodit dieťa na pol ôsmu a chodiť poňho o druhej. Hlavne keď v blízkosti nežijú starí rodičia a peniaze na výpomoc v domácnosti nie sú. Nehovoriac o Tom, že ani samotná škola nie je v mieste nášho bydliska
ja vozím do škôlky ráno o 8-8:30 a muž vyzdvihuje o 15:30-16h 🤷 a čo som si všimla, tak vtedy je nás tam najviac, proste sa striedame
@zuzanapjat moj zarobi tiez. Vsetky manzelky od jeho kolegov na rovnakej pozicii su zeny v domacnosti. Ale ja sa nechcem nechat zivit manzelom. Preco by som mala svoju karieru zahodit kvoli manzelovej praci. Niekto ma v zivote aj vyssie ciele ako byt zena v domacnosti. Sorry.
@lilizzachy ja mam tiez taky pocit, ze som jedina matka co chodi do prace a ide si dusu vyplut aby to vsetko postihala. Asi vsetci podnikaju alebo su na RD alebo maju babky. Netusim.
Ja ti to samozrejme nezazlievam. Ale ak nechceš nechať kariéru a manžel tiež nechce ísť na inú pozíciu, tak čo s tým chceš robiť? Cudziu osobu si platiť nechceš, ktorá by deti vyberala skôr, vadí ti že by aj tak deti neboli s vami. Čiže na jednej strane ti je detí ľúto a na druhej sa nechceš vzdať svojej kariéry - ak ti neumožnia skrátený úväzok. Chceš od manžela aby sa prispôsobil a našiel si inú prácu? Píšeš, že dlhodobo takto fungovať sa ti nedá.... to pochopili určite aj tie ženy manželových kolegov......
Ja som bola na deti vzdy sama. Vsetko som riesila sama a ano, casto odchadzali zo skolky alebo skolskeho klubu medzi poslednymi. Najma kym sme zili v malom meste, tam mal kazdy nejaku babku, co uz o 15:00 stepovala pred dverami. Vo velkom meste to bolo lepsie, bolo nas viac, zamestnanych, bez starych rodicov. Ale bolo to narocne obdobie. Chcelo to dobry manazment kruzkov aj domacnosti.
My to tak nemáme. Obaja máme flexibilnú prácu a k tomu neobmedzenú možnosť home office, takže nám odpadá dochadzanie. Malú dávame do skolky okolo 9 a väčšinou okolo 15.30 ju už vyberáme.
Ja som praxovala v mš a teda veľa deti ostávalo do 17:00. Niektoré už dobre že nečakali s upratovačku. Podľa mňa je to v pohode čas aj rano aj poobede pre deti. Tiež sme s bratom chodili skoro do mš a neskoro z nej a nemám z toho ziadnu traumu a psychické problémy.
A vyšší cieľ ako byť žena v domácnosti... ja ti to vysvetlím asi takto... ja svoju energiu naplno venujem svojim deťom a ich potrebám. Tým, že nemám stresy ako to všetko stihnúť a skĺbiť s prácou, nie som unavená na to, aby som sa o domácnosť starala a ani na to aby som sa deťom venovala. Nemám dôvod byť podráždená atď. Nie som unavená na sex s manželom a doma máme vkuse pohodu. Ak ti nevyjde skrátený a manžel bude mať pracovný čas ako doteraz, ak to nebudeš už fyzicky a psychicky zvládať odnesú si to aj decká. Nie iba ty. Skús si napríklad rozbehnúť nejaký online shop, aby si mohla pracovať z domu, ak to bude neúnosné. Proste mysli na svoje zdravie, lebo si tú dušu vypľuješ.
Ja mam male dieťa, ale sestra to ma takto - muž robí na dve zmeny, nočnu a rannú. Pri nočnej vie pre deti vždy ísť a aj ich vie zaniesť do školy a škôlky. Do školy a škôlky chodia okolo 7:30, pre malého do školy po vyučovaní lebo nechodí do družiny a pre malú do škôlky až okolo pol 4, pýta sa byť čo najdlhšie, že ona chce byť v zmiešanej triede lebo tam ma kamošky 🤷🏻♀️
Ked ma rannu tak ich nosí moja sestra, ta robí 12tky, dva dni robí dva dni voľno, a tie dva dni co robí sa pre nich striedame my. Bud ja, môj muž, naša mama, jej svokra, svokor, otec... Vždy to nejak vykryjeme.
To tu furt ospevuju polovicke uvazky na zapade.... Aby sa tymto zenam skratil pracovny cas na 7.hod.,...a co by sa stalo? H0uno, jedine. Rodicia by boli v klude, kliesla by nehodovost a co este? 🤔
@zuzanapjat pisem, ze bud mi skratia uvazok alebo dam vypoved a budem muset hladat pracu, ktora sa da sklbit s tymto zivotnym stylom.
@zuzanapjat ja toto vsetko co pises stiham tiez. A do toho pracujem. Akurat teraz to uz zacina byt neunosne. Ale doma sedet nebudem. To by som sa zrutila uplne. Ja som bola 2 mesiace nezamestnana a skoro som sa doma zblaznila...
@dzejny656 ja som zvyknuta, ze o 15:00 uz som doma s obidvoma detmi
Robím iba na čiastočný úväzok. Aby deti stihli aj úlohy a aj krúžky.
@dzejny656 myslim, ked je manzel doma
A dievcata, ktore robite na ciastocne uvazky, co robite?
Muž v zahraničí, 3 deti, robím na polovičný v obchode. Predtým som robila v administratíve
Mzdy

Ja som napríklad chodila po brata na základnej škole keď som bola do škôlky. Na noc chodila ku nám starká ktorá býva v oproti paneláku.