Ako zvládajú pracujúce ženy starostlivosť o deti?
Ahojte mamicky.
Mame s muzom dneska taku debatu tak som sa chcela popytat ako to robia ine rodiny.
Manzel zmenil pracu a momentalne 2-3 dni v tyzdni je odcestovany. Ja mam tym padom na starost 2 deti - skolkar, skolak. Rano rozvoz deti o 6:00, 6:20 cca vyrazam od nas z mesta do druheho mesta do prace. Tam som o 7:00 najskor, cize odchadzam o 15:30 z prace, 16:00 berem deti z institucii a ideme domov alebo na kruzky. Deti su prve v skole/skolke a medzi poslednymi odchadzaju, to ma mrzi najviac 😔 A muz sa ma pytal ako to robia ine rodiny. A ja vlastne neviem, lebo nikoho v rovnakej situacii v okoli nemam.
Mate to niekto podobne?
Ako dieťa som prichádzala prvá, odchádzala posledná.Prázdniny, neprázdnony o 6:00 v škôlke.
Pre mňa to bola normálka a myslím si, že to bolo aj šťastie, že rodičia takto pracovali.
Stále lepšie ako keď vidím kolegyňu riešiť celú stratégiu, jedna babka, druhá babka, manžel.
Prispôsobiť zmeny v 3 rôznych prácach ešte len to dá zabrať.
Tak my sme mimo SK, kde sa škôlka otvára o 08.00...ešte by sa dalo dať dieťa do družiny a tá začína o 07.00. A končí o 12.00
Ako to robíme my? Našťastie pracujeme obaja na smeny, takže sa striedame tento týždeň bude mať manžel ranné, ja poobede od 17-22.00. Takže ja ráno chystám, na obed vyzdvihuje deti, medzitým idem aj do práce, robiť kancelársku prácu,, poobede pracujem s klientmi (domov s osobami s postihnutím). Manžel je s deťmi. A tak dokola....ja robím na dve, manžel na 3 smeny.
Ja mám skrátený úväzok - 25 hodín týždenne. Do práce chodím na 8:30. Finančne to u nás ťahá muž, ja sa viac venujem deťom.
mam to rovnako, len ja nosim na 7mu a koncim o 16.. non stop casovy stres, co uz 🤷♀️😊
@medda_beda prepac, ale naozaj kazda jedna milujuca mama sa snazi byt co najviac so svojimi detmi. Mozno to pochopis ked budes mat svoje dieta. Neni to len tak, odlozit dieta na cely den do skolky a pohoda.
My babky ani nikoho ineho nemame, ale aka by som bola rada, keby som mala niekoho kto by mi 2x v tyzdni vedel deti vybrat aby som nemusela podstupovat tuto torturu.
Ako zena starajuca sa o dieta mas zo zakona narok na upravu pracovnej doby. Samozrejme, ze zamestnavatel sa moze branit kadejakymi prevadzkovymi dovodmi a neumoznit ti to. Ale poslala by som si ziadost, ze co si vymyslia.
Nepíš šéfke bud alebo, zbytocnw si vyhrotite vztahy, skus sa s ňou pozhovarat o skrateni úväzku, u nás jedna kolegyňa. Ma syna s niekoľkými dys a musí sa s ním veľa učiť, má 6 hod úväzok a 2x do týždňa ma HO. Možno by sa dalo ísť touto cestou Ty by si po čase mohla znovu pracovať na plný úväzok.
Neviem kde maju tie zeny do 18:00 deti, nasa skolka je max do 16:00, musime prist do 15:45, ja mam iba 30 h uvazok, to by sme inak nedali. Zvysok supluje muz a babicka. Kamoska na dve deti a moze max 20 h robit . Viac to nejde, jej Mama stale 30h robi a svokra je 800km daleko. Moja Mama je tiez 500km cca od nas. Takze sem tam to ide, ale nie za hodinu byt u nas. Dalsia kamoska ma zase babysitting, maju tri dni ked nestiha vyzdvihnut dieta. Tak to riesi tak a do 19:00 ma opatrovatelku.
autorka nevies detom tie tri dni v tyzdni vyplnit kruzkami? nic nemusis potom riesit max najst osobu, co ich odvezie na kruzok ak to bude uplne mimo skoly skolky a nebudes sa citit zle, ze su bez rodicov
Mne to co píšeš, nepríde ako žiadna katastrofa. Normálne fungovanie. Ja by som žiadnu výpoveď nedávala. Je to len obdobie. To prejde. Ja by som si prácu nepustila, peniaze potrebujete. Zase nie sú tie deti tam o 4 ráno.
@fairyy toto sa mi vobec neda. Tie dni niesu pevne, kazdy tyzden je iny. Niekedy jeden den, niekedy 3. A fakt nemam osobu co by mi ich vodila niekam.
@lasona a kedy to prejde? Vyhliadka na dalsie minimalne 3-4 roky takehoto zivota vo mne vyvolava uzkosti.
@zuzanapjat tiez mi zdvihlo obocie „vyssie ciele ako zena v domacnosti“
Autorka nemas vyssie ciele, mas len ine ciele. Neobetujes karieru manzelovi ale detom, ktore mas dobrovolne. Ziaden zazracny navod sa nekona, bud sa vymenite s manzelom, alebo skrateny uvazok, alebo „externa“ pomoc.
Ja som doma a nikdy som to nebrala tak, žeby som zahadzovala nejakú kariéru kvôli mužovi. 😀 Keď tak, už kvôli deťom. A kvôli deťom by som to urobila kľudne. Však čo je dôležitejšie? Práca alebo rodina?
Človek nežije aby pracoval, ale pracuje aby žil. Čiže priorita je rodina.
Na konci života nebudem predsa ľutovať že som bola s deťmi malo, lebo papiere v práci nemohol urobiť niekto iný.. hlavne ak si to môžeme dovoliť (že muž živí rodinu).
U nas otvaraju skolku o 7. To uz tak zavcasu mate skolku?
Veľmi sa už teším o rok na pracovný život, kazdy človek potrebuje okrem rúk (plienky a pod) používať mozog, inak degeneruje, vedecký dokázané.
Môj cieľ je menej MK a viac produktívnej činnosti.
Mám tri deti. Žiadna rodina v okolí. Najmladšia je teraz v 3. ročníku. Doteraz pracujem len na polovičný úväzok. Teda všetko okolo detí je hlavne na mne. Muž pracuje na HO a zabezpečuje domácnosť finančne. Deti nechodia a nechodili do družiny, lebo vždy bol niekto doma
@lenkakravcova Ja nemozem chodit normalne do prace lebo moj muz vela cestuje. Nie preto, ze mam deti. Keby bol muz doma tak ziadny problem sa nekona. Takze to berem tak, ze kvoli manzelovi by som ja zahodila svoje karierne ciele.
Nie kazda zena je rada "priviazana doma k sporaku".
Ja to nikomu neberem. Urcite su zeny, ktore su doma stastne spokojne. Naplnuje ich starostlivost o rodinu. A niekto rad chodi do prace a potrebje sa realizovat aj inde.
Pre mňa je základ flexibilná pracovná doba. Ak môže vyzdvihnúť/odniesť manžel, tak ide a ja si vtedy nadrábam. Keď ja nemôžem ani manžel, no žiaľ moja mama musí zasiahnuť, nie je to však často. Keď nadrábam, bývam aj do 17. Tragédia to nie je.
Do nastavení iných domácnosti ma nič, ale rozhodne by som nechcela byť ženou v domácnosti a spoliehať sa na manžela, ale to je už iná téma …
@gladys_07 ja to berem takto: Ake predopoklady potrebuje clovek mat aby mohol byt zena v domacnosti?
1. Musis mat muza, ktory ta uzivi
2. Dvojka vlastne neni...
Alebo je tam dalsi skill, ktory mi unika?
Ked chces robit karieru tak predsalen potrebujes mat minimalne znalosti, odbornost a vedomosti.
Preto berem, za seba, byt zenou v domacnosti ako degradaciu.
@malasandrika mame flexibilnu pracovnu dobu. Ale mne nevyhovuje ani zostavat ine dni v praci o 2h dlhsie a dohanat hodiny.
No autorka mne tiež nie, ale nie som ochotná meniť prácu, ani platiť opatrovateľku, či nonstop volať mojej mame.
Vieš, Ty hľadáš dôvody, ako sa nedá. Podľa mňa čakáš, že sa manžel obetuje, čo ale asi nebude chcieť.
@malasandrika nehladam dovody ako sa neda. Ale ked budem do 17:00 v praci tak zase nestihnem deti vybrat a ist s nimi kruzky. A prave ked on deti vodi tak nechcem na neho nechat este aj poobede ich brat a rozvazat ked viem, ze toto robim ja.
To by sme dosli do bodu ked by on bol na cestach alebo mal nonstop deti. Ono aj to cestovanie je unavne a viem, ze je rad ked pride domov. Nemozem mu potom hodit na hlavu vsetko a ja budem do noci vysedavat v praci. Hlavne ked viem, ze on je nas zivitel rodiny a bez mojho prijmu sa obideme.
Tak potom si si odpovedala na svoje otázky. Ja kľudne hodím manželovi dieťa na krk aj ráno aj poobede, keď je doma. Ja si to odnesiem inokedy. A práve, keď mám nadrobené, vtedy to využijem.
1. Mať muža čo uživí v pohode celú rodinu 2. Mať schopnosť vydržať s vlastnými deťmi 3. Suplovať naše školstvo, ak chce mať človek deti vedomostne na vyššej úrovni 4. suplovať školskú jedáleň 5. suplovať vychovávateľky a teda vytvárať deťom doma podmienky aby sa nenudili - inými slovami nie iba byť doma, ale vedieť sa venovať. Ja sa doma nenudím nikdy. Ty si sa išla za 2 mesiace doma zblázniť. Je rozdiel prísť domov pomaly podvečer a navariť nejakú rýchlovku a je rozdiel čakať doma dieťa o 12:20 s obedom a do večera plniť jeho potreby. Takže inými slovami netvárme sa, že je ľahké byť v domácnosti keď iné sa psychicky rúcali cez covid, cez PNky svojich detí a s príchodom školy a škôlky im padá kameň zo srdca, alebo využívajú služby babičiek aby boli bez deciek a oddýchli si psychicky.
deti to neberú tragicky keď sú prvé v škôlke a odchádzajú posledné. To len my rodičia si myslíme, že to tak je 🙂 Moji sa tešili, že majú všetky hračky len pre seba keď tam boli sami. Len pani učiteľky občas utrúsili, že "niektoré deti prvé prichádzajú a posledné odchádzajú". Ale čo som mala robiť? Práca od 7:00 - 16:00, manžel pracuje v zahraničí a domov chodí raz za 2 mesiace... Tak to bolo aj v jasliach, aj v škôlke aj v škole kým ešte chodili do družiny. Keď už boli väčší chodili domov sami busom. Netreba sa na to pozerať ako na nejakú tragédiu.
@arieska ja som ako dieťa jasle, škôlku a družinu zle znášala. Takže rodičia robili všetko preto, aby som zo škôlky odchádzala skôr a v družine som bola párkrát. Keďže si pamätám, že najlepšie mi bolo keď som bola chorá a mohla som byť s mamou doma, tak logicky citlivo vnímam to, žeby moje deti mali tráviť za mňa zbytočný čas v družine a dlhší čas v škôlke. Doma si syn robí domáce úlohy v kľude, dohliadam na to aby chápal obsah úlohy. Bez časového stresu a bez toho aby bol po celom dni unavený sa učí učivo ktoré preberajú. Ja ľutujem deti ktoré prídu z družiny a musia sa učiť, robiť projekt ... kopec družín ani domáce úlohy s deťmi nerobí, alebo je to odfláknuté bez toho aby dieťa pochopilo čo robí v zošite...
Určite nekonči s prácou. Znie to tvrdo ale manžel nie je vždy istota. Až nepríjemne veľa príčin túto krehkú harmóniu dokáže narušiť ako sa stalo aj mne. Bol to pre mňa našťastie len šok psychický a samozrejme časový. Ale finančný nie. Mám v okolí prípady, keď na závislosť žena tvrdo doplatila. Skôr ten čiastočný úväzok alebo sa pokukať po niečom inom, samozrejme kým ešte máš toto.
Moja otázka znie, či je to problém mať v tejto časovej dobe deti v škole či škôlke? Nemá ti byť čo ľúto, veď si na to sama a je to absolútne v priadku. Stíhaš prácu aj deti, aj krúžky, daj si medailu a moc nerieš.

Tak u nás dcére o 15.30 ešte len končia krúžky, ktoré má vrámci škôlky, takže skôr pre ňu ani nechodíme.