Ako zvládajú pracujúce ženy starostlivosť o deti?
Ahojte mamicky.
Mame s muzom dneska taku debatu tak som sa chcela popytat ako to robia ine rodiny.
Manzel zmenil pracu a momentalne 2-3 dni v tyzdni je odcestovany. Ja mam tym padom na starost 2 deti - skolkar, skolak. Rano rozvoz deti o 6:00, 6:20 cca vyrazam od nas z mesta do druheho mesta do prace. Tam som o 7:00 najskor, cize odchadzam o 15:30 z prace, 16:00 berem deti z institucii a ideme domov alebo na kruzky. Deti su prve v skole/skolke a medzi poslednymi odchadzaju, to ma mrzi najviac 😔 A muz sa ma pytal ako to robia ine rodiny. A ja vlastne neviem, lebo nikoho v rovnakej situacii v okoli nemam.
Mate to niekto podobne?
@zuzanapjat vzhľadom na to, že máme 3 malé deti, tak si neviem predstaviť veľmi ísť do práce. Som rada, že stíham čo treba s nimi 🙂
A keby som sa rozhodla inak? Na tom by sme sa museli najprv s manželom zhodnúť. Ak by nesúhlasil, tak by som nešla. Viac mi záleží na rodine a manželstve.
Ja si myslím že tým deťom sa nič nestane. Sama píšeš že niekedy je to raz do týždňa, niekedy 3x. Všetky ostatné dni prichádzajú do školy posledné a odchádzajú prvé. Za mňa je to ok a zvyknú si
@lenkakravcova a podriadila by si sa kvôli rodine a manželstve všetkému s čím by manžel nesúhlasil? Napríklad keby šlo trebars o vodičák, návštevu zmiešaného bazénu kde sú aj chlapi, stretnutiu so spolužiakmi zo školy, stretnutiu so svojou rodinou, proste keby mal manžel milion vyhrad a obmedzeni... podriadila by si sa?
@zuzanapjat jeje to je otázok.
Stretnutie s rodičmi nie je možné zakazať, keďže má ísť práve o opak - navštevovať sa
Vodičák by nemal načo zakazovať - pribudli by mu povinnosti vloženia deti (alebo platiť šoféra😀 ).
Návšteva zmiešaného bazénu - ak by to "zakázal" mne, musel by aj sebe. Na oboch platí to isté.
Stretnutie so spolužiakmi - nemá prečo opäť.. nechodím sa opíjať, beriem so sebou deti väčšinou 😀
Čize toto sú skôr blbosti, ktoré by nikto normálny nezakazoval. Ale dajme tomu, keby že nemám vybraté deti zo školy a vyberiem sa ku kaderníčke, tak to by mi zakázať mohol. Lebo v prvom rade by som mala pozerať na svoje povinnosti, ktoré som si vybrala že budem plniť. A keby že na nich kašlem, tak by to bolo kus blbé - vzhľadom na to, že on by si svoje (živenie) plnil.
@lenkakravcova ale ty by si chcela ísť do zmiešaného bazénu... on sa nerád kúpe a tak nemá problém si to zakázať a teda zakáže to i tebe... tak podriadila by si sa? nemal by problém voziť deti do školy a zakázal by ti šoférovať, prijala by si to? stretnutie so spolužiakmi a spolužiačkami by bolo večer v podniku. Ty síce nepiješ, ale ani deti tam logicky nevezmeš a stráženie pre nich máš. Nešla by si? Čiže sa pýtam na veci, ktoré ti zakázať môže ak chce. Podriadiš sa?
U nás to je tak stále. Teda bolo, dcera sko prva prišla a posledna odchadzala. To sa inak nedá keď robia obaja rodicia fulltime. Teraz už dcera ide ráno sama a už aj v druzine nechce byt dlho, tak som ju prihlasila Max do 17tej. Pôjde sama domov
@zuzanapjat
Tak áno, tak by som nešla. 🙂
@lenkakravcova dik za odpoveď. Ja by som to nezniesla. Dohodnúť sa na kompromise, občas ustúpiť vo vzťahu v niečom okey, ale pre mňa je obrovská stopka už len to: "to by mi zakázať mohol". Že tu skloňujeme "zakázať" v manželstve, kde sú dvaja rovnocenní dospelí ľudia. Prakticky sa podriadiť vo všetkom, čo manžel zakázať môže... Samozrejme je to tvoj život. Ja by som sa cítila ako nesvojprávna. Každopádne prajem ti aby si bola spokojná v manželstve i v živote, ako určite aj si. Brú noc. 🙂
@zuzanapjat ja to beriem tak, že nejdeme v manželstve proti sebe. Ak by mi chcel muž niečo zakazovať, tak by to bolo pre naše spoločné dobro. Rovnako ja mu tiež len tak z nejakého pocitu nezakazujem veci. A keď by mu niečo skutočne málo vadiť, tak radšej nie. 🙂 (to isté čakám naopak). Samozrejme o všetkom sa dá vždy porozprávať. Ale keby že na tom trvá, že mu na tom skutočne záleží, tak by som nešla proti nemu.
Vďaka. 🙂 dobrú aj tebe
@lenkakravcova vieš čo minulý mesiac som bola na výbere znamienka, zákrok som odkladala 3 roky, lebo som sa bála výsledku. So zhubným som rátala, našťastie sa tento scénar nenaplnil. Takže áno, rakovina, streľba, zraziť auto ma môže aj cestou do obchodu, taký je život.
A nie, nepreferujem kariéru pred dieťaťom. Našla som si také zamestnanie, kde si bežne môžem zobrať z hodiny na hodinu dovolenku, môžem prísť s dieťaťom do práce, mám HO. Nie som ochotná byť finančne závislá od muža. Nie som ochotná počuť ani 1x, že si niečo nemôžem kúpiť, objednať atď … a najmä, ja nie som zviazaná náboženstvom, takže kľudne môžem byť aj ženou, ktorá je seberovná s mužom a jej jedinou náplňou nie je stepovať pri sporáku a mope.
@malasandrika ja som mala na takéto veci čas. Keď som chcela vybrať znamienko, šla som hneď na súkromnej klinike (platil muž).
To, zase také že si niečo nemôžem kúpiť u nás veľmi nie je - vzhľadom na to, že povinnosť muža je živit rodinu. Nestepujem pri sporáku s mopom. Na mopovanie mám robotický vysávač.
@zuzanapjat mna zaujala Tvoja veta, ze v dnesnej dobe nie je tazke si najst pracu. A myslis si, ze aky zamestnavatel Ta zavola na pohovor po xy rokoch bez prace? Lebo pracovat nie je len o praci, je to o rezime, zrucnostiach a to Ti ziaden zamestnavatel neuveri, kym v zivotopise neuvidi, co si realne robila. Ano, mozes robit na zivnost alebo podobne, ale budes vediet v tom behat po napr. 15 rokoch bez skusenosti s pracovnym trhom?
@lopka1313 lenze ja pracovne skusenosti mam. A uz som bola tak 6-7 rokov doma a stale mi chodili ponuky .... okrem toho co vidim a pocuvam tak praveze ludi je vsade malo. Skolstvo, opatrovatelstvo, zdravotnictvo, dokonca aj obycajnych normalnych predavacov a manažerov predajni je malo. Dnes mas problem este aj dobreho kuchara si najst do restauracie. My mame doma problem najst si volnych stavbarov apd.
@zuzanapjat Voľné pracovné miesta sú voľné preto pretože sa tam ľudia striedajú ako ponožky.Neľudské podmienky a nízke platy.
Ktorý príčetný človek by chcel toto robiť dlhodobo.
Áno prácu nájdeš väčšinou ľahko, ale za akú cenu.Na úkor zdravia a rodiny a ešte ani nič nezarobíš.
Veľa ľudí má dlhodobo prácu len preto, že si občas kusne do jazyka ak má zamestnanie určité výhody tak prehliadaš úmyselne to zlé.
Takže ak sa máme baviť o tom či je ľahké nájsť normálne zamestnanie kde sa k tebe správajú ako k človeku tak nie jednoduché to nie je.
@medda_beda dovolim si pripomenut, ze kopec bezne pracujucich zien pri detoch ma taku pracu ako opisujes. Ucitelky, opatrovatelky, sestricky.... Cize nevidim dovod preco zena v domacnosti by automaticky mala potom ist robit manažerku banky, alebo majitelku firmy s 200 zamestnancami.
Ja som so synom sama, bývam v Ba a som tu úplne sama, tzn. bez akejkoľvek rodiny, tá je 300 km odtiaľto. Kým bol malý v škôlke bol tam prvý a odchádzal posledný, koľko krát ma čakal už oblečený s učiteľkou pri dverách, nebola nadšená ale chápala, že sa mi inak nedá, a to som v tom čase ešte prechádzala pekelným rozvodom, bez peňazí ( výživné začal ex platiť až po 3 rokoch lebo toľko trval rozvod). Krúžky, nákupy, domácnosť, všetko bolo na mne. Prácu som dorábala po nociach a cez víkendy (2 víkendy v mesiaci) kedy bol u otca som ešte brigádovala aj 15 hodín nech máme z čoho žiť. V škole na prvom stupni bol ráno v družine, poobede tak isto posledný... Zvládli sme, všetko sa dá zvládnuť keď človek musí... teraz už je veľkáč a chodí do a zo školy sám...
@zuzanapjat Pretože byť ženou v domácnosti neznamená, že tá žena nemá žiadnu pracovnú históriu a, že je po rokoch doma vymletá.
To je veľmi individuálne.
@zuzanapjat A nikde sa nepíše, že človek na to aby sa mal dobre musí mať ridiacu pozíciu.
Každý človek na každej pozícii by mal zarábat aspon toľko aby mohol žiť dôstojne.Všetko navyše by mal byť bonus.
@medda_beda ano je to individualne, ale vacsina diskutujucich na tu temu ma pocit, ze zeny v domacnosti sa automaticky nevedia zaradit do prace, nenajdu si pracu, nemaju pracovne navyky, prax, rozumovo degraduju, nevzdelavaju sa, vnutorne chradnu a neviem co este. Ak som napisala ze nie je problem si najst pracu, tak nie je to problem. Ak clovek surne pracu potrebuje - tak to nie je problem. Ak chce automaticky byt na pozicii na ktorej ine od skoncenia skoly tvrdo dreli roky, tak to problem je.
Mňa zachránila len možnosť mať Home Office. Ráno o šiestej vstanem, začnem si prácu, pobudím a vychystám deti, školáčka odchádza z domu s kamarátkou, škôlkárku manžel odvezie. Ak sa mu nedá, zabehnem s ňou do škôlky ja, tak či tak, práca si ma počká. Pracujem do tretej, potom utekám do škôlky pre ňu. Ak je ešte treba, večer sa ku práci ešte vrátim. Ale väčšinou ťahám bez obednej prestávky a tak všetko stihnem. Keď sa manžel vráti, zoberie deti von, ja sa mocem okolo domácnosti. Priznám sa, som trošku vyfľusnutá, ale veľmi si vážim možnosti práce z domu. Občas do kancelárie zájdem za účelom socializácie, ale vtedy mi cesta do práce a z práce zaberie min.3 hodiny, to som fuč celý deň.
@zuzanapjat Niekedy to problém je niekedy nie je ako slobodná, bezdetná som si nemala problém nájsť prácu, mala som problém ju vziať.
Bola som obmedzená časom, cestovaním a aj finančnou odmenou.Takže ak bývaš niekde pomimo nemáš financie na auto tak sa môže ľahko stať, že si tu prácu nenájdeš ani v obchode.A pri deťoch je to ešte náročnejšie lebo tam musíš mať pokryté vyzdvihnutie detí zo zariadení.
@medda_beda home office je bezkonkurenčne ideal. Zial ako som tu v diskusii spomenula aj klasicky pracujuce zeny maju obrovsky problem ked ich manzel opusti, alebo zomrie a ked nema zaujem o deti a nemaju nikoho z rodiny kto by im pomohol. Vezmi si len zenu co robi 12tky dlhy a kratky tyzden, horko tazko to vykryva s manzelom a zrazu sa manzel pominie, alebo mu prepne, najde si milenku a vykasle sa urobit cokolvek viac ako poslat peniaze, aj to niektori si papierovo urobia tak, ze maju šmatlavy plat aby im sud dal co najmenej platit. Moze podla teba potom zena co robi 12tky ostat v takej praci? Ked ma deti napr. vekovo 4 a 7 ?
@zuzanapjat Áno môže, ale musi mať pomoc od rodiny, okolia.
V mojom okolí väčšina ľudí pracuje na zmeny aj na vyšších pozíciách a bohužial pozície od pondelka do piatku na 8 smičky sú skôr pri nejakej administratívnej práci v školstve aj to nie vždy a to veľakrát prináša aj nižší plat pokial sa jedná o obyčajnú pracovnú pozíciu, takže matky sú často v nevýhode a nie len matky, všeobecne rodičia.
Ani 8smičky nemusia byť výhra keď máš byť v práci o pol 6 ráno.
Proste mať deti je luxus a niekedy sa musíš obracať.

@lenkakravcova len aby reč nestála, zaujíma ma, do akej miery tvoje rozhodnutie ovplyvnilo náboženské presvedčenie? Teda ma zaujíma, či tá rola matky doma vychádza aj z náboženstva, alebo by ti vyhovovala aj keby si bola ateistka? Keby si sa rozhodla ísť do práce, bol by s tým doma problém?