icon

Ako zvládajú pracujúce ženy starostlivosť o deti?

1. sep 2024

Ahojte mamicky.
Mame s muzom dneska taku debatu tak som sa chcela popytat ako to robia ine rodiny.
Manzel zmenil pracu a momentalne 2-3 dni v tyzdni je odcestovany. Ja mam tym padom na starost 2 deti - skolkar, skolak. Rano rozvoz deti o 6:00, 6:20 cca vyrazam od nas z mesta do druheho mesta do prace. Tam som o 7:00 najskor, cize odchadzam o 15:30 z prace, 16:00 berem deti z institucii a ideme domov alebo na kruzky. Deti su prve v skole/skolke a medzi poslednymi odchadzaju, to ma mrzi najviac 😔 A muz sa ma pytal ako to robia ine rodiny. A ja vlastne neviem, lebo nikoho v rovnakej situacii v okoli nemam.
Mate to niekto podobne?

fairyy
2. sep 2024

podla mna sa zbytocne natahujete v teme zena v domacnosti a pracujuca zena a co je lepsie a horsie ...tieto dve skupiny si nikdy rozumiet nebudu a nechcu...a ani jedna nie je horsia len totalne odlisna... casom vela zien zmeni nazor z oboch taborov, najma ak sa im stane nejaka narocna zivotna udalost
autorka vie, ze chce pracovat, len hlada riesenia a zatial dosla v tejto diskusii na dve uprava pracovneho casu alebo zmena prace a snad dojde na dalsie nech ma na vyber

zuzanapjat
2. sep 2024

@fairyy to ja ako naťahovanie ani nepovažujem. Autorka chápe, že každú ženu niečo iné obohacuje. Ja len som vysvetlila, že nie je "žena v domácnosti" ako žena v domácnosti. Že sa to dá pojať aj ako práca, x krát náročnejšia než niektoré zamestnania.

fairyy
2. sep 2024

@zuzanapjat eh 😅 ja som v tomto.v druhom tabore nez ty 😊 ja stiham po 10tich rokoch kariery(resp uz po 6tich odmakanych rokoch som mala tieto podmienky, takze stalo to za to) vsetko uz uplne rovnako ako ty doma a este dokazem.uzivit rodinu len z mojho platu ak by zrazu muzova vyplata nebola ani si nevsimnem a este aj moj manzel je perma doma a venuje sa 100% rodine 😊 takze za mna nech len ide autorka za svojim cielom ja jej viac rozumiem ako tomu druhemu taboru, ktory je len doma, bohzuial, ale je to tym, ze prve manzelstvo stroskotalo (a to sme sa spolu chodili 8 rokov a 2 roky zili spolu pred svadbou) a tam exmanzel mi zahlasil, ze nech nepracujem a on nas bude zivit, esteze som nesuhlasila inak by som.bola uvaznena v zlatej klietke

simca06022011
2. sep 2024

no zvacsa to je presne ako opisujes, ak nebehaju stari rodicia. Alebo potom zena ostava doma, alebo nerobi full time. to zalezi zase aj na inych veciach....
Ale teda, podla mna ak si spokojna v praci, vydrzala by somto.. je to obdobie... deti rychlo vyrastu. A toto mas este celkom dobry rezim, v inej praci ak by si mala pracovny cas iny 8-16:30, 9-17:30.pripadne ine kombinacie a dlhsie smeny = lepsie by to nebolo. Pripadne fakt skrateny, len zase, to ked som napr. ja poratala, tak to by som fakt chodila a hradila z toho cestovanie hore dole a nieco malo navyse :D cize poriesila som najskor flexibilny cas, potom postupne homeoffice s tym ze som chodila 1-2x do tyzdna, neskor sa chodenie zrusilo a chodim si uz len papiere = zobrat/odniest :DD

zuzanapjat
2. sep 2024

@fairyy ja mám tiež odpracované v rôznych zamestnaniach, vrátane podnikania a za mňa každé jedno zamestnanie bolo pre mňa menej psychicky náročné, ako byť deťom k dispozícii na 100%... len každý si pod tým 100% predstavuje niečo iné. Ani v jednom zamestnaní som sa toľko nenaučila, ako pri snahe podporovať u mojich deciek to čo ich baví a vedieť s nimi na tie témy diskutovať a pripravovať im priestor na to, aby ich mali ako rozvíjať. Nehovoriac o tom, že ani jeden šéf mi v živote tak nedvíhal tlak a netrénoval trpezlivosť ako moje deti. U nás doma sa potvrdzuje, že ak má človek k dieťaťu individuálny prístup, tak to žiadna škola, ani družina nikdy nemôže nahradiť. Takže jednoducho - družinu považujeme za stratu času v živote dieťaťa.

malasandrika
2. sep 2024

@zuzanapjat a nad situáciou, že ostaneš na dieťa sama si nerozmýšlala? Lebo ja áno. V dnešnom svete mi manžela môžu zastreliť na zastavke v Bratislave. A čo potom so mnou a dieťaťom, ak by som bola bez príjmu?

autor
2. sep 2024

@fairyy suhlasim, je to zbytocna debata. Mna akurat hneva, ze na otazku ako lepsie balancovat rodinu a pracu ma zacne matka v domacnosti osocovat, ze som si mala najist muza, ktory by ma zivil. Pricom vehementne odmieta nazor, ze by zena snad mohla mat v zivote aj iny ciel ako varit a robit celodenneho animatora detom. Ved na to si ludia tie deti predsa robia. Vlastne pardon - toto je zmysel zivota zeny. Lebo otcovia su v ociach tychto zien pusteni na milost a chodit do prace je im odpustene. 🫣

janickacrazy
2. sep 2024

@zuzanapjat prepáč, ale trochu prehanas, napríklad u nás je úžasná družina, deti tam rady chodia, vyrábajú rôzne veci, darčeky pre rodičov, športujú, kreslia, úlohy porobia, majú tam kopu hračiek, hier, každý deň majú program

zuzanapjat
2. sep 2024

@janickacrazy no moje deti prídu domov a tiež spravia úlohy, kreslia, trávia čas ako oni chcú a robia to, čo majú radi. Doma hračky majú a spoločenské hry hráme radi spolu. Doma robia čo oni chcú a na čo majú práve chuť. V družine robia všetci to, čo sa im povie, či sa im chce alebo nie a či ich daná téma zaujíma, alebo nie. Darčeky mi doma robia bežne samé od seba.

zuzanapjat
2. sep 2024

Ktorá ťa osočovala? Myslela som si pôvodne, že tvoj manžel zľahčuje tvoje výhrady ohľadom toho vyčerpávajúceho kolotoča, ktorý ťa čaká. Preto som ti písala, aby si mu odkázala, že iné ženy proste ten kolotoč podstupovať nemusia. Mnohé ďalšie ženy zase majú pomoc babičiek, sestier a polovičné úväzky.

janickacrazy
2. sep 2024

@zuzanapjat u nás si môžu vybrať, čo chcú robiť, napríklad jedna skupina ide hrať vonku futbal, druhá kresliť, ďalšia skupina píše úlohy alebo hrá nejakú hru, ozaj naše druzinarky sú úžasné a robia im aj súťaže a všeličo iné, plus majú tam kamarátov

zuzanapjat
2. sep 2024

@malasandrika sama s dieťaťom som bola po rozvode pred mnohými rokmi. Pomáhala mi vtedy moja mamka. Keby sa niečo stalo môjmu terajšiemu manželovi tak je všetko zabezpečené tak, aby som mala značnú rezervu a nemusela stresovať nad ničím iným, len nad jeho stratou...

fairyy
2. sep 2024

@zuzanapjat a na dochodku co spravis? ci ti spravil manzel rezervny fond ?

zuzanapjat
2. sep 2024

@janickacrazy to je pekné a ja netvrdím, že družina nejako deťom škodí. Ja vychádzam z vlastných skúseností a z toho že svoje deti proste poznám.

zuzanapjat
2. sep 2024

@fairyy dôchodku sa nebojím. Ale chápem všetky ženy, ktoré upozorňujú ostatné na riziká byť na niekom finančne závislý.

malasandrika
2. sep 2024

@zuzanapjat To mi milé, že jeho smrť by Ťa finančne nezasiahla, ale ja som žena, ktorá by sa nespolieha na úspory, poistky atď … žiaľ, aj takého veci sa stávajú a treba rozmýšlať dopredu. Ak by sa zajtra niečo nedajbože stalo, či ja alebo manžel utiahneme domácnosť bez potreby siahnuť na úspory

zuzanapjat
2. sep 2024

@malasandrika v dnešnej dobe nie je ťažké nájsť si prácu - to tu píšem na rovinu tak ako to je...

dankabg
2. sep 2024

@zuzanapjat o Tom, že nie je ťažké si nájsť prácu,by sa dalo ozaj polemizovať. Hlavne pre slobodné matky s deťmi, ktorým nemá kto pomáhať. V Bratislave to možno ide, asi aj v Košiciach či Bystrici ale iné mestá na Tom nie sú bohvieako. Osobne si myslím, že je veľmi ťažké zladiť prácu a dieťa, aspoň teda pre mňa. Ja bohužiaľ nemám také manželstvo ako ty, do práce chodiť musím a hoci je to tam také aké je, stále to má vyhodu- nie su tam nočné a aspoň poobede môžem byť s dcérou. A bohužiaľ, nazdávam sa, že množstvo žien robí takéto kompromisy, lebo skrátka nemá na vyber

janickacrazy
2. sep 2024

@zuzanapjat aké veľké máš deti? Keď dorastu, tak sa do práce vrátiš či plánuješ byť stále doma?

zuzanapjat
2. sep 2024

@dankabg tak mne by nemal kto pomáhať. Ale to ani keby som tu prácu v prípade smrti manžela už mala... Čiže prv by som sa musela sťahovať bližšie k svokre a meniť aj tak prácu...... to isté autorka, jej nemá kto pomôcť ani teraz keď manžel žije. Takže keby sa mu nedajbože niečo stalo čo by robila? To sú také scenáre......

zuzanapjat
2. sep 2024

@janickacrazy 5, 9, plánujem a neobávam sa toho, žeby som ju nevedela nájsť

malasandrika
2. sep 2024

@zuzanapjat je rozdiel nájsť si hocijakú prácu a prácu v tom, v čom som pracovala alebo som vyštudovala. V minulosti som pracovala aj ako upratovačka či sanitárka v lekárni (s vš, inak sa nedalo), postupne som sa vypracovala na odborne spôsobilú osobu, ktorá si niečim prejsť musí. Kvôli vezeniu dieťaťa na krúžok by som toto všetko určite nezahodila, aby som skončila pri sporáku a mope.

zuzanapjat
2. sep 2024

@malasandrika veď to je v poriadku. Máš to tak, ako ti vyhovuje.

dankabg
2. sep 2024

@zuzanapjat no tohto sa aj ja veľmi obávam, že by som sa, pokiaľ dôjde v blízkej dobe k tomu najhoršiemu, musela sťahovať...je to pre mňa najkrajnejsie riešenie, ale dokiaľ je dieťa malé, tak tie nočné prosto robiť nechcem. Ono každý sa skrátka potrebuje a chce realizovať inak. Ale nie každý má na to vhodné podmienky. Uzavrela by som to asi takto. Nie je zle ostať doma s deťmi trebárs aj do puberty, pokiaľ si to môžu rodičia dovoliť a nie je zle po troch rokoch na RD nastúpiť do roboty a mať opatrovateľku na výpomoc.

zuzanapjat
2. sep 2024

@dankabg ja uplne suhlasim. Autorku absolutne neodsudzujem, aj ju chapem.

autor
2. sep 2024

@zuzanapjat moj manzel mi ponukal x krat nech zostanem doma alebo hladam polovicny uvazok. Mna ale tato konkretna praca bavi a nechce sa mi odchadzat. A aj peniaze su tam fajn. Nebudem sa tajit tym, ze potrebujem byt financne nezavisla. Ale zamyslali sme sa ako to robia ine rodiny v podobnej situacii.
Vychadza mi z toho, ze bud tie zeny nepracuju na full time alebo maju okolo seba armadu babiek a tetiek, ktore pomahaju.

zuzanapjat
2. sep 2024

Áno je to tak. Rodiny to proste musia nejako vykrývať. Málokto to má tak, že napr. jeden rodič s prehľadom nesie ráno, druhý v pohode po práci vyberá apd. Mňa bavila každá práca ktorú som robila... vždy som mala aj super šéfov, aj super kolektív. Len jednoducho sa to u nás doma takto nastavilo, ja to beriem ale tak, že mi nič neutečie... a tiež mám proste pocit istoty pri predstave rôznych scenárov... Ja si myslím, že ideál by bol, keby ženy ktoré cítia, že by radšej boli doma - mohli mať na to podmienky a naopak tie, ktoré proste milujú svoju prácu, aby mali tiež podmienky ju robiť...

simca06022011
2. sep 2024

... alebo neriesia a nepozastavuju sa nad tym, ze su deti cely den v skolke... ved v podsatte kym stihas, tak nie je problem. Ved nosit ich stihas, tak uz to je dost luxus a nema to kopa zien. K tomu si staci urobit kvalitny cas po skole/skolke/cez vikend... a nic sa nestane ;)

lenkakravcova
2. sep 2024

@malasandrika A čo ak by sa v tej práci tebe niečo stalo?
To isté, čo sa môže stať manželovi, sa môže stať aj žene po ceste z alebo do práce. Tak ešte deti ostanú bez matky, ktorú si ani neužijú, lebo bola v práci čo ju nakoniec zabilo.. Keď strašiť, tak obojstranne. 😀

lenkakravcova
2. sep 2024

Ženy, ktoré pracujete, prestaňte tu ostatné strašiť tým, čoho sa bojíte vy.
Smrť manžela? ---) poistka
Dôchodok? ---) dobrovoľne odvody
Dnes sa už dá ošetriť snáď všetko.
Proste normálne si priznať, že preferujem kariéru pred rodinou a deťmi a nehladať blbé výhovorky. 🙂
Takisto ja naopak preferujem sedieť doma pri deťoch, lebo ma nebaví chodiť do práce - radšej porobím čo mi treba doma, nech to tam nejako vyzerá a nech ma aj muž po práci kus voľno a nenahaname sa obaja. 😀