icon

Ako zvládať frustráciu počas materskej dovolenky?

kajus2227
3. aug 2025

Ahojte maminy, nechcem sa tu ľutovať ani nic podobné, vedela som do čoho idem, prežila som to nedávno a to je asi práve ten problém..... mám 3 deti, bola som 2 roky na materskej s dcérkou, keď mala 18 mesiacov zistila som, ze som neplánovane otehotnela, vytúžený syn .... avšak materská s dcérkou druhou, bola pre mňa neskutočne náročná, strašne veľa mrnčala ale ze skoro nonstop presne do 2 rokov, kým nevyšli všetky zubky, zubky jej šli stale 4 naraz a 2 mesiace, práve tie posledne stoličky jej šli polroka do porodu a este tesne po ňom, bola som z nej neskutočne unavená a nervozna, priala som si stale 3 deti, na potrat som nedokázala ist najmä pri pocite ze by to bol presne chlapec, avšak nie je to opäť take ľahké, uz sme si prešli regresiou ktorá trvala mesacnymi placmi pred každým jednym spánkom, syn je bezcumlikovy, a opäť prichadza pravdepodobne obdobie zúbkov, vidím na dasienku bielu čiarku, avšak uz opäť takmer 2 tyzdne a nic sa nemení a ja prepadam zufalstvu, ze to bude presne take ako s druhou dcérkou, dcérka ide akurát od 25. do skolky ale len na 3 dni a na 5 hodin.... nápad ako pomoc od babiek nehrozí, že v zahraničí, svokra býva síce hneď vedľa ale ta si vezme jedine najstaršiu, s mladšími absolútne nic, maximálne postrazi kým idem s jedným k doktorke... robiť? partner vir

Strana
z2
kajus2227
autor
3. aug 2025
@sovica

@kajus2227 Čo znamená, že ste v zahraničí? Čechy, Nemecko, Rakúsko...? Lebo napr. v Nemecku je iné daňové zaťažene, keď je človek ženatý a keď je slobodný. Máte 3 deti a stále ste "len" partneri a nie manželia?
A teda také, že nie je pripravený, aj finančne, na tretie dieťa... No, tak si mal dávať pozor resp. mali ste zvoliť nejakú ochranu. Chápem, že si s nervami v koncoch, ale keby si si dala dieťa zobrať, tak ver, že aj to by ťa psychicky veľmi ťažilo.

@sovica človek to dá, ale stale sa pýtam ako .... bojím sa aj o vztah, som čoraz nervoznejsia, unavenejšia zo dňa na den.... uz mi povedal partner aj v záchvate, ze nech nechám deti doma a nech idem aj sama von, ale to bola taka hádka, takí sme uz boli ze som nedokázala odist .... ze proste nech idem, s kruhmi pod očami, po 6 smenách, po 2 nočných, nedokázala som proste.....

kajus2227
autor
3. aug 2025
@beata_k

@kajus2227 Ja ti rozumiem. A este ako. Som doma na retazovej materskej. V septembri idem do prace. Sa tesim jak male dieta na Vianoce.

@beata_k kolko mas deti ? 😒

beata_k
3. aug 2025
@kajus2227

@beata_k kolko mas deti ? 😒

kajus2227
autor
3. aug 2025
@beata_k

@beata_k neviem ci budem mat na výber.... ci nepôjdem na tú dohodu aj ja.... aspoň na 2 dni v týždni....

kajus2227
autor
3. aug 2025
@beata_k

@beata_k ničia nas aj financie, ničí ma pocit neuzitocnosti, zároveň ze budem odchádzať od deti do prace, posledná moja materská..... ale bojím sa ako to dopadne takto dalej

beata_k
3. aug 2025
@kajus2227

@beata_k ničia nas aj financie, ničí ma pocit neuzitocnosti, zároveň ze budem odchádzať od deti do prace, posledná moja materská..... ale bojím sa ako to dopadne takto dalej

@kajus2227 A kludne si poplac, ulavi sa ti. No musis sa trochu pozbierat. Deti maju len teba a spoliehaju na teba. Ja verim, ze to zvladnes. Si dobra mama, inak by ti to bolo jedno. 🙂

kajus2227
autor
3. aug 2025
@beata_k

@kajus2227 A kludne si poplac, ulavi sa ti. No musis sa trochu pozbierat. Deti maju len teba a spoliehaju na teba. Ja verim, ze to zvladnes. Si dobra mama, inak by ti to bolo jedno. 🙂

@beata_k zhrniem to tak, partner nesuhlasi s operkou, navrhuje jedine pre mna práca na dohodu a s detmi doma, odmieta cudzieho človeka k deťom

kajus2227
autor
3. aug 2025
@beata_k

@beata_k odrádza ma jedine ten pocit, ze posledná moja materská a ze narobím sa este dosť..... lenže takto sa bojím, ze sa zrútim

beata_k
3. aug 2025
@kajus2227

@beata_k zhrniem to tak, partner nesuhlasi s operkou, navrhuje jedine pre mna práca na dohodu a s detmi doma, odmieta cudzieho človeka k deťom

@kajus2227 Tak ak odmieta, tak nech je s detmi on. Ci ako si to predstavujw? Kto bude s detmu kym ty budes v praci? Kto s nimi bude ked bude soplov za vagon?

kajus2227
autor
3. aug 2025
@beata_k

@beata_k co mam robiť v situácii ked synček mrnčí a dcérka nonstop dokola nieco odomna chce ale nonstop, mama mama mama, a hrať a hento a tamto just aby som sa na ňu pozerala, pričom ho ľubi, donesie plienku, mliečko, hladka ho, stekli .... ale toto je proste ona, neskutočne náročná na pozornosť od narodenia, nespokojná, večne nespokojná ju volám.... place, odidem z izby place, malý spi, do každej druhej izby musi ist so mnou, ja v strese aby nezobudila malého, čiže ani z izby od nej neviem odist, vydýchnuť lebo plače za dvermi a stupňuje a musím proste ist tam lebo jej plac zobudi malého, zároveň vie co je byt tíško aj povie tíško spinka malý a zrazu jej ujde a skrikne, nonstop som v permanentnom strese a napätí

kajus2227
autor
3. aug 2025
@beata_k

@kajus2227 Tak ak odmieta, tak nech je s detmi on. Ci ako si to predstavujw? Kto bude s detmu kym ty budes v praci? Kto s nimi bude ked bude soplov za vagon?

@beata_k no ze ak by som šla na dohodu trz pocas materskej, ked som si teda dala 2 roky, tak bude on doma s detmi.... kým ja budem v praci

beata_k
3. aug 2025
@kajus2227

@beata_k no ze ak by som šla na dohodu trz pocas materskej, ked som si teda dala 2 roky, tak bude on doma s detmi.... kým ja budem v praci

@kajus2227 Ano? On bude s nimi? Tak nech je s nimi aj teraz, nie? Ci potom nebude unaveny z prace?
Si to trocha jednoducho predstavujete...obaja.

beata_k
3. aug 2025
@kajus2227

@beata_k co mam robiť v situácii ked synček mrnčí a dcérka nonstop dokola nieco odomna chce ale nonstop, mama mama mama, a hrať a hento a tamto just aby som sa na ňu pozerala, pričom ho ľubi, donesie plienku, mliečko, hladka ho, stekli .... ale toto je proste ona, neskutočne náročná na pozornosť od narodenia, nespokojná, večne nespokojná ju volám.... place, odidem z izby place, malý spi, do každej druhej izby musi ist so mnou, ja v strese aby nezobudila malého, čiže ani z izby od nej neviem odist, vydýchnuť lebo plače za dvermi a stupňuje a musím proste ist tam lebo jej plac zobudi malého, zároveň vie co je byt tíško aj povie tíško spinka malý a zrazu jej ujde a skrikne, nonstop som v permanentnom strese a napätí

@kajus2227 Skus nosic. Jedno ti bude spat a s druhym sa mozes hrat.

colsami
3. aug 2025

Keby si sa vedela zatat a prestat fajcit, mas aj na operku. Ci uz Ty alebo frajer, alebo obaja. Pri troch malych detoch by to bolo viac nez uzitocne aj zdraviu vsetkych prospesne.

Je mi velmi luto Tvojej situacie. Ale vies, za mnohe si naozaj aj sama mozes. Peniaze nemate ale do prace ist nedokazes od rocneho dietata, fajcit prestat nedokazes, svokra pomoze "len" s jednym dietatom (co by sme my ine za to dali), zo vsetkeho si vystresovana.... Nadych a vydych. Ja nic nebudem radit lebo moje rady by tu nepadli na urodnu podu, ani moje podanie. Ja som totiz racionalny clovek a nechcem Ti prikladat. Ale co Ty vsetko pises z coho si furt strese, no, pre mna nepochopitelne.
Ale skus najst trochu racia a spravit normalne plany a rozhodnutia take, co budu dobre pre Teba aj deti aj rodinu. Lebo takto to lepsie naozaj nebude...

kajus2227
autor
3. aug 2025
@kajus2227

@kajus2227 zhrniem to takto, pre všetkých, co by ste robili baby na mojom mieste v mojom aktuálnom stave..... samozrejme bez myslienky, žeby mali prísť deti otca lebo hento toto tamto, nesuhlasi (samej by mi ľahšie nebolo s 3 detmi), to len tak mimochodom lebo moze prísť aj správa ze odist alebo s kým si si deti robila.... toto proste nie.... najlepsie riešenie aktuálne pre mna a určite nie je ostat sama.... lebo moze aj take nieco prist.... trosku som aj ja urobila chybu, pretože som bola zle na tom uz po dcérke a išla som zaťato do toho pričom som vedela v čom som, ako som na tom .... financne, psychicky a trz tu revem..... ale je uz malý tu, milujem ho ale milujem aj svoje ďalšie deti a nezvládam uz byt takáto nervozna na všetky 3..... co mam robiť

kajus2227
autor
3. aug 2025
@beata_k

@kajus2227 Ano? On bude s nimi? Tak nech je s nimi aj teraz, nie? Ci potom nebude unaveny z prace?
Si to trocha jednoducho predstavujete...obaja.

@beata_k ja nie .... priateľ.... on je taky odhodlany byt s nimi ...

kajus2227
autor
3. aug 2025
@colsami

Keby si sa vedela zatat a prestat fajcit, mas aj na operku. Ci uz Ty alebo frajer, alebo obaja. Pri troch malych detoch by to bolo viac nez uzitocne aj zdraviu vsetkych prospesne.

Je mi velmi luto Tvojej situacie. Ale vies, za mnohe si naozaj aj sama mozes. Peniaze nemate ale do prace ist nedokazes od rocneho dietata, fajcit prestat nedokazes, svokra pomoze "len" s jednym dietatom (co by sme my ine za to dali), zo vsetkeho si vystresovana.... Nadych a vydych. Ja nic nebudem radit lebo moje rady by tu nepadli na urodnu podu, ani moje podanie. Ja som totiz racionalny clovek a nechcem Ti prikladat. Ale co Ty vsetko pises z coho si furt strese, no, pre mna nepochopitelne.
Ale skus najst trochu racia a spravit normalne plany a rozhodnutia take, co budu dobre pre Teba aj deti aj rodinu. Lebo takto to lepsie naozaj nebude...

@colsami napísala si to dobre.... mne aj toto pomôže.... ano stresuje ma vsetko a neviem co s tym a na to sa hneva aj môj priateľ.... ze furt stresujem aj z obyčajnej doktorky
.... akoby som si nevedela dat rady ....

petamich
3. aug 2025

Ja to asi nechapem, partnera s detmi nechat nechces, aby si si vydychla ale do roboty 2x tyzdenne ist chces 🤷‍♀️ to vam sice pomoze financne ale tebe psychicky a fyzicky urcite nie a jemu tiez nie. Ano mas to tazke, na druhej strane, citam medzi riadkami, ze ciastocne si to zhorsujes sama.

Co by si vlastne potrebovala? Dieta vratit nevies, takze co presne by si teraz potrebovala? Cas pre seba? Pomoc s detmi? Nejako to neviem vycitat.

A teda uprimne znies ako 19-rocna dievcina, co necakane zostala tehotna, nie dospela matka troch deti 🙂 je to tretie dieta, dve si uz zvladla 🙂 nadych a vydych a trochu viac nadhladu, brat tie dni jeden za druhym...

lucylizzie
3. aug 2025

Ahoj, pisala si, ze si mala/mas depresiu a beries lieky. Uz nechodis k psychiatrovi? Ja by som ti poradila psychiatra alebo aspon psychologa. Pomoze ti minimalne so stresom, s usporiadanim hodnot, zivota... rozumiem, ze si hotova z deti, ved si stale s nimi! Praca by ti podla mna prospela na par dni v tyzdni a ked by boli deti s tatom, tak to je super, aspon by sa aj on zbadal co je to byt s troma detmi...

anonym_64387c
3. aug 2025
@kajus2227

@colsami napísala si to dobre.... mne aj toto pomôže.... ano stresuje ma vsetko a neviem co s tym a na to sa hneva aj môj priateľ.... ze furt stresujem aj z obyčajnej doktorky

@kajus2227 ahoj, velmi ti rozumiem, mam teraz presne take obdobie, ze som strasne nervozna, len co vstanem deti kricia, nie je chvila pokoja doma, a ja tak tuzim aspon par minut po tichu a samote. Zistila som na sebe ze lepsie zvladam den ked idem spat medzi 22-23 a aj ked deti vstanu o 6, tak nie som rozbita a pomaha mi, ked je pokojne rano. Takze niekedy im aj normalne pustim rozpravku aby som nemusela hned vstavat a obskakovat ich, ale pokojne sa umyjem (to mi da dobry pocit ze som umyta a ucesana), prezleciem sa, dam si daco rychle, urobim si kavu a mozem sa sustredit na deti. Ale zvazujem navstevu psychiatra, mam podozrenie na poporodnu depresiu alebo vyhorenie. Ako sa ti prejavovala poporodna?

anonym_149210
3. aug 2025
@kajus2227

@kajus2227 Tak hlavne ze tie financie prefajcite.. A inak, mas presne to co si chcela, tak teraz zbytocne fnukas..

any_soj
3. aug 2025

@kajus2227 rozumiem, tiež mám 3 (skoro 7, 4 a 2) a poznám denne ten pocit bezmocnosti, že chcem každému dať čo potrebuje, ale proste neviem sa roztrojit. Môj manžel ma absolútne podporuje. Napríklad už rok chodím raz týždenne na 4 hodiny preč (kurz contemporary dance + cesta). Neviem sa roztrojit, ale môžem robiť na tom, aby mali mamu, ktorá žije aj mimo nich. Aktuálne napríklad sme celá rodina na 10 dní v úžasnom kempe - ja som dobrovoľníčka pri príprave festivalu, čo ma baví, a manžel je väčšinu dňa s deťmi a užívajú si krásnu prírodu. Žijeme vo väčšom dvojizbáku. Namiesto domu a záhrady máme starý obytný príves, s ktorým môžeme mať každý víkend inú "záhradu" - les , hory, lúky, jazerá - a ani sa o ne netreba starať. Chcem tým povedať, že je dôležitejšie byť v pohode a užívať si jeden druhého, než majetok.
Prečo žijete v zahraničí, keď je vám tam tak finančne zle, že nemáte na aupairku pár hodín týždenne? Myslela som, že do zahraničia sa chodí lepšie zarobiť, nie živoriť... Musíte tam byť?
Veľmi ma mrzí, že ti priateľ nie je oporou. Nie, nie je. Ak vidí vášho syna, drží ho na rukách, a dokáže ti vyčítať, že veď on ťa varoval, že ho máte odstrániť.... Ak má trochu otcovskej lásky a hrdosti, mal by sa hanbiť, že chcel, aby si syna dala potratiť, a nohy ti bozkávať, že si tak nespravila, napriek jeho postoju - a nie že "veď som ťa varoval". Je to tak nekonečne smutné....

Viaceré ti písali - používaš nosič? Dobrý, ergonomický, a dobre nastavený? Môže veľmi pomôcť.

Odporúčam aj zvýšiť antidepresíva. Mne po pôrode vždy treba dvihnúť. Totiž to zúfalstvo, ktoré cítiš, z toho, že každý niečo chce - to nie je objektívny pocit, je to precotlivene vnímanie z tvojej strany.

A aj moji su bezcumlikovi. Ale len preto, že ako malí boli v nosiči na prsníku vždy v pohode. Ak by boli umrncani, ak by som z nich mala také pocity ako ty, a cumel by mohol pomôcť - aj tri by som im dala! Skús aj ty....

Som veľmi rada, že aspoň spí dobre. To je veľký dar a veľmi ti to prajem ❤️

januska12323
3. aug 2025

Zlé rozhodnutia doteraz nebudem komentovať to už je jedno. Namiesto cigariet zaplať opatrovateľku alebo nejaký detský kútik alebo čo sa dá na pár hodín týždenne. Ty v tom čase nič nerob, oddychuj. Keď dáš psychiku do poriadku choď do práce a vymeňte sa s otcom detí. Skúsi pindať aké je to ťažké.

anonym_3e363f
3. aug 2025
@kajus2227

@beata_k ja nie .... priateľ.... on je taky odhodlany byt s nimi ...

@kajus2227 prepáč, ale ak obaja fajčíte a veľa, tak na operku máte

anonym_0eb4bb
4. aug 2025

Ja už si tieto diskusie začnem ukladať a používať ako argument keď sa má niekto spýta prečo len jedno dieťa 😁

Inak súhlasím s názormi vyššie, mate to celé zle nastavené obaja a to fajčenie je na tom najhoršie…doslova vám idu peniaze do vzduchu, ktoré ste mohli použiť na au pair

venom19
4. aug 2025

Kazdemu sa zda, ze jeho problemy su najhorsie, neriesitelne. To je normalne. Ja to ale vidim inak. Mate tri zdrave deti, pracu, partnera, ktory sa zaujima.... Mate problemy, ktore sa ale daju riesit, avsak, kde nie je vola, nie je cesta. Treba sa trochu prisposobit, nieblen povedat, ze sa to neda alebo to nezvladnem. Drzim palce.

anonym_f1d3db
4. aug 2025

A kedy stíhaš popri tom všetkom, čo si opísala veľa fajčiť? Si zrátaj koľko času stráviš fajčením a venuj ho niečomu inému. O financiách nehovoriac. Keď ti doma prepína, čo chápem, ja by som sa zbláznila, choď do roboty a deti daj do zariadení. V zahraničí je to normálne, že matky pracujú už popri malých deťoch, to asi vieš. Čo majú deti z vyhoretej mamy? Prídeš na iné myšlienky a budete mať aj viac peňazí. A hlavne sekni s tým fajčením, nijako ti to nepomôže, skôr uškodí.

alenka58
4. aug 2025
@kajus2227

@kajus2227 uvedomuješ si svoje zlé rozhodnutia ktoré budú ešte dlho mať dopad na Vás, vedome si spravila tieto rozhodnutia, vedome by si mohla prestať fajčiť aj partner, to len tak na okraj viem že to nie je ľahké ale aj tento krok by Vám veľmi pomohol a dala by som deti do škôlky, jaslí a išla do práce, lebo neviem ako vám pomôže tvoja práca na 2 hodiny týždenne

galadriel90
4. aug 2025

Ja napriklad nerozumiem, ze prečo u žien stále (často) vyhráva túžba po ďalšom dietati, pred reálnym zhodnotením moznosti.
Raz keď mám málo peňazí, alebo žijem v 2i byte v podnájme, alebo nemám za zadkom village- pomoc babiek, rodiny atd, alebo mam hlúpeho ci leniveho muža, alebo mam prvé dieťa náročné ci nejak postihnuté.. Preco vždy pri takýchto scenaroch, U tej ženy vyhra vagína pred zdravým rozumom a zodpovednosťou. A príde ďalšie dieťa a ta žena place... Hoc by som sa od túžby a hormónov plieskala o zem, ale keby som mala doma akúkoľvek z hore vymenovaných situácii, nejdem jednoducho do ďalšieho dieťaťa. Lebo potom je to len trápenie. A nielen moje, ale tie deti neskutočne trpia pri akomkoľvek nedostatku. A všetko sa im to premietne do správania a fobii ktoré budú mať o 30 rokov. Z takýchto nevysporiadanych domácnosti plných únavy, frustrácie a nedostatku si odnesú len nevyriešené komplexy ktore im negatívne vyformuju osobnosť.
Ženy, pre boha majte rozum, uz dávno skončila doba kedy sa deti rodili z povinnosti ako na páse každý rok, a prispôsobte sa 1. celkovej situácii vo svete a 2. svojim vlastným moznostiam a schopnostiam.

Strana
z2