icon

Ako zvládať náročné a energické dieťa?

26. júl 2024

Ahojte, je tu niekto taky komu sa narodilo jedno dieta a povedal si ze dost kvoli tomu ake je to dieta "zive" ? Dcera ma cerstvo 2 roky, myslela som si ze sa trochu ukludni v tomto veku , ale pride mi to skor naopak. Ja ani neviem ako opisat jej spravanie, ona neni zla da sa s nou velmi dobre komunikovat, no odkedy rano vstane, vkuse beha, skace, salie sa, vyprava nonstop, vkuse sa pyta aj na tu istu vec 100 krat, zahrat sa sama vobec nie, vkuse jej niekto musi asistovat , pomahat s niecim . Ja som z toho vycerpana, vidim ze aj manzelovi staci byt s nou hodinu dve a ma dost z nej, podobne babky, kazdy vravi po chvili s nou ze si potrebuju oddychnut. A ja proste ked s nou som cely den niekedy a hlavne ak mam robit pri tom aj ine veci v domacnosti som z toho na nervy, potom som zla....Ma niekto podobnu situaciu ? Ja ked vidim ako niekomu dieta posedi na mieste, alebo sa 15 minut same zahra len ticho zavidim. Citim sa ako totalne neschopna ze jedno decko neviem zvladnut.

Strana
z2
simsalabim
26. júl 2024

Moja starsia bola taka, v skolkarskom veku sa to zmiernilo, este viac v skolskom. Dnes je to sikovna mlada zena.

hederamonstera
26. júl 2024

Ako by si ty mohla za to, ze tvoja dcerka ma takuto povahu? Vsak predsa kazdy sme jedinecny, deti detto. Zivot ti ju z urciteho dovodu nadelil, aby si sa nieco naucila, zmenila na sebe, osobnostne narastla.
To zvladnes, kazde dieta je vyzva vzdy v niecom inom, v inom veku. Skus pogooglit nieco o povahe tvojej malej a co by jej a tebe mohlo pomoct to zvladnut. Drzim palce

anjelicek26
26. júl 2024

Nechápem, prečo máš pocit,ze musíš dieta a jeho povahu/temperament/energiu nejako ovladat...ano nesadne si na zadok a bolo by to "jednoduchsie", keby taka nie je, ale zas ju nevymenis... my mame také len 1 a stačí mi,prvé tri roky som si nesadla na minutu😅🤣 Ostatné boli kľudne samostatne kde položím tam najdem jednotky. Ale tak sa narodili,to sa nevychovava.

zuz1177
26. júl 2024

Ano, tiez mam takeho syna :D A tiez som si za 3 roky na materskej nesadla a tak nejak som sa potom tesila, ze sa vraciam do prace, lebo si tam fyzicky oddychnem :D No syn bude mat coskoro 5 rokov a uz je to trosku ine, tu energiu vie vyuzit aj na to, ze mi doma pomaha a obcas si aj na 10-15 minut sadne a sustredene nieco robi. Mame doma teraz 2,5 mesacne babatko, ja som si skor nevedela predstavit mat dalsie dieta, no s tymto velovym rozdielom sa to da uz v pohode zvladat.

anjelicek26
26. júl 2024

Inak vekom sa to nezlepsi,len to vieš sústrediť na iné veci.. syn od 4roch rokov plava,chodil na hokej a gymnastika.. od 5 rokov hadzana k tomu, od 7 trampoliny, od 9 ešte tenis, od desať poziarnici, spieva v zbor, maluje,angličtinu.. ma dni,kedy ma dva kruzky po sebe, on to potrebuje vylietat.. jeho treneri sú ale radi za také dieta...

deti95060810
26. júl 2024

jedna dcéra... kým som sa venovala menšej tak ona zatiaľ napr. pila jar, alebo sa čľapotala v záchode, jedla prášok na pranie, natierala Cif na vaňu, ničila knihy v knižnici.... pomohla nám mš.

autor
26. júl 2024

@zuz1177
@anjelicek26
@simsalabim
@deti95060810 vdaka za odpovede, ja som len chcela vediet ci aj ine mamicky to tak maju a ako to zvladli, ci je to vobec normalne....A nemam pocit ze ju mam ovladat, skor mozno ze ako sa to da zvladnut aby som nezosalela, ja ani neviem, hovori zo mna este aj PMS....ale tak dufam ze casom sa to zlepsi 🙂

denden77
26. júl 2024

eeej, vidim sa v tom.. uz bude mat 4 a stale to pokracuje 😁

dominikakr
26. júl 2024

Mám presne takéto dieťa, v novembri bude mať 3 roky. Pol minúty nesedí, sama sa zahrať nedokáže absolútne. V jednom kuse rozpráva, naozaj od rána (čo začína o 4...), až kým nejde spať (o 8 večer...). Vkuse vkuse vkuse a treba jej odpovedať, vysvetľovať, atď. Nonstop skáče, lieta, behá, pri všetkom vydrží tak 3 sekundy a presne ako píšeš, každý z rodiny je z nej unaveny tak po dvoch hodinách 😀 cez deň už nespí, čiže makám nonstop a aktuálne tehotná... Mám pocit, že od únavy odpadnem. Nepomôžem teda, len vyjadrujem spolupatričnost a súcit.

anjelicek26
26. júl 2024

@dominikakr presne toto, od 1.5 roka cez deň nespal a ešte aj tak namesacny v noci občas behal po dome😅🤣

ivangeline
26. júl 2024

Viac jej dôverovať. Učiť ju čo a ako. Mať doma bezpečne miesto. Tak to zvládneš. Jeden rozbitý kvetináč je nič oproti zdraviu dieťaťa. Vychádzať zbytočnosti. Proste zariadiť izby bezpečne pre ňu. Chodiť s ňou veľa von. Mať pevný režim. Naučí sa, že vtedy varis a vtedy toto.. ;) Môže asistovať. Čistiť cibuľu napr.. ak je nielen nepokojná a fyzicky veľmi zdatná, no i rýchla, daj jej čistiť cesnak. ;) Veľa cesnaku. A podobne úlohy…

A oddychovať ju naučíš tak, že budeš oddychovať aj ty.

autor
26. júl 2024

@ivangeline no neviem si predstavit dať čistiť cesnak 😄ci to myslis akoze len olupat tu vrchnu vrstvu? To už vidím po 5 sekundách, mama nejde, pomoc 😁

lonely66
Odpoveď bola odstránená
nikol789
26. júl 2024

Moja mala ma 2 roky a presne ako keby som tento príspevok písala ja🙈🤦🏽‍♀️ mna keď sa niekto spýta na druhé dieťa už alergiu chytám😂vždy som chcela 2 ale táto moja mala, to je za tri deti, takže vďakabohu je zdravá a ďalšie dieťa tak skoro neplánujem (chcela som mať dve po sebe)
Vďakabohu že je teplo že sme furt niekde, je to lepšie ako doma
Snazim sa variť večer na ďalší deň…lebo keď varím ráno/doobeda tak je umrcnana, lebo chce ísť von
Veľa veci sa snažím robiť s ňou(dať prádlo do prscky,spoločne vyvesiť, utierať prach,umývať dlážku, vysávať)
Áno trvá ro dlhšie ale nemám občas na vyber😂
Keď muž príde z práce tak buď varím alebo upratujem keď nestihnem doobeda
Jediná pomoc je moja mama s otcom,ale keďže sú pracujúci tak berú malú cez víkend na pól dňa, alebo noc..
Viem ocom hovoríš, verím že to bude lepšie

nikol789
26. júl 2024

@zuz1177 mala ide od septembra do škôlky, bude mať 2,5 roka
Neviem či sa to zlepší, ale skúsim😁idem na pól dňa aspoň

dzejny656
26. júl 2024

My to tak máme, dcéru milujeme, ale stačí nám táto skúsenosť raz, viac to už nechceme opakovať 🙂

lonely66
Odpoveď bola odstránená
terry658
26. júl 2024

Ja som mala také prvé,potom druhé a teraz mám také tretie. V minulom živote som musela byť masový vrah 😂 ale aspoň sa nenudíme.

mirka113
26. júl 2024

Ako keby som čítala o mojej dcérke 😃. Bude mať 2 roky, je to naozaj šikovné a múdre dievčatko, krásne rozpráva ale ústa sa jej neuzavrú od rána, niekedy má potrebu kecať v noci hoci aj hodinu 😂, neposedí, vkusne niečo robí, niekedy sa cítim ako štvaná zver a nevládzem. Takže momentálne si ďalšie dieťa ani neviem predstaviť, verím, že sa to časom utrasie 🙂.

liliana8
26. júl 2024

Aj ja mam takeho syna. Tiez je zlaty, len ma vela energie a oproti rovesnikom mensiu potrebu oddychu/spanku. Je to vycerpavajuce, obcas som na hranici svojich moznosti, ale hlavne preto, ze sme na to sami. Odkedy je v skolke, je to jednoduchsie. Proste 1 clovek mu ma problem stihat. Ta energia sa musi prerozdelit medzi viacerych (ako v skolke) alebo sa musia pri takom dietati vystriedat a vypomahat viaceri clenovia rodiny. Nam pomahalo byt co najviac vonku, na kruzkoch. Ked mal nove podnety, bol/je zlaty. Ked je doma, ovela viac vymysla.

simona20201309
26. júl 2024

Ako trávite deň? Aký má režim? Aký má prístup k mobilnému telefónu, hrám? Ak púšťať Rozprávky tak aké?
Strašne veľa záleží od prístupu. Nájsť aktivitu ktorá ju možno záujme, dat viac voľnosti, podnety, ...
Teraz je leto, od rána do večera sme von.

eskop
26. júl 2024

Moja je tiež taka, ona sa na 3,5 roka a doteraz sama nevydrží ani minutku

ivangeline
27. júl 2024

Môj 15 mesačný vie čistiť cesnak… mama nejde náhrad, viem, že to zvládneš. A ukáž znova.

nikpa
27. júl 2024

Vitaj v klube, mam to doma x2 čiže nie jedno dieťa mi toto robí ale hučia, behajú a robia humbuk spolu. A to je to jediné čo robia spolu lebo okrem toho sa len dotahuju za hračky a bijú 🙈 keď už mám nervy v koncoch, hovorím si, že to raz prejde a zavriem sa sama do spálne 🤷😄 takže len vydržať žena, raz to snáď prejde.

autor
27. júl 2024

@simona20201309 ked sa da ist von, sme vonku samozrejme. Teraz ako boli velke horucavy poobede sa stalo aj ze sme nesli von lebo tam bolo peklo. Pristup k telefonu nema samovolny, pustam jej na tablete nieco ked sedi na zachode alebo ked nieco potrebujem surne urobit/vyriesit lebo pri tom jedine chvilu posedi. Hlavne naucne nejake alebo potom cocomelon pesnicky. Problem je ze varit musim nakolko muz je na HO. Ale realne dakedy obedujeme o 3 poobede ....

lucka_ke
27. júl 2024

škôlka, najlepšie športová alebo lesná, kde bude mať dostato pohybových aktivít, nemáte v okolí?

iwesska
27. júl 2024

No ja som teda este kludne 2r.dieta nevidela. Praveze teraz to len zacina,objavovanie sveta,obdobie preco a vzdor. Bohuzial,to musis len vydrzat, ak ju nechces dat do hniezda zachrany😂 A to ti hovorim ako mama 2 deti s ADHD😁

iwesska
27. júl 2024

A preco si nenavaris vecer,den vopred,kym sa jej bude venovat muz? Nechapem naco tieto zbytocne stresy kvoli obedu.

14petulka88
27. júl 2024

Aj nas najmladsi je taky aktivny, tesila som sa na matersku, ze si trosku oddychnem od prace a veru este som viac vystavena 😂

autor
27. júl 2024

@iwesska tak lebo chceme aspon obcas jest cerstvo navarene jedlo :D navyse nie vsetko je dobre na dalsi den.....

Strana
z2