Ako zvládať vyčerpanosť z malých detí?
Mam 2 deti 4 mesacne a 2,5 rocnu...baby ja uz nevladzem, starsia od rana ako vstane do vecera len pisti, jasi sa stale mami mami mami, jest nechce,....do toho babatku sa potrebujem venovat...chodim aj k psychologicke, beriem antidepresiva mala.som poporodnu depresiu...rodicia, svokrovci obcas pomozu ale to len na par hodin. Manzel do vecera v praci...Vecer zaspia a ja sa uz desim rana, ze to.znova cele zacne...Maminy s podobnym vekom deti ako ste to zvladali?
Teraz môžete len jedno, chodiť často von, ihrisko, park, prechádzky, male pospi vonku, staršie sa unaví, zabaví. Uvaris večer, s upratovaním pomôže manžel večer. Keď je doma manžel, choď sa sama prejsť, hoci len do obchodu, alebo k susedke na kávu.
Keď nevladzes, popros o pomoc kamošku alebo si zaplať opatrovateľku. Vôbec nemaj výčitky. Ja som sa trápila sama, mne nepomohol nikto. Tiež som mala popôrodnú depresiu a naozaj som bola na tom zlé, nedokázala som ani požiadať o pomoc. Z dnešného pohľadu by som to urobila úplne inak, aj posledné euro by som dala za opatrovanie na pár hodín a ja by som spala.
@vyrovnanaosoba praveze v tych horucavach sa ani na ihrisko neda ist, zavrete sme doma v klime 😒
Môžete ísť zavčasu ráno na ihrisko, určite neseďte celý deň doma.
My sme chodili a aj chodíme stále. Ci je teplo, či prší.
Ja som síce nemala poporodnu ale otehotnela jed mal maly asi vek tvojho. Pomáhalo chodit von. Po porode prvé 3 mesiace boli o kojeni, uspavani a prežití. Boli prázdniny, veľký doma a nestíhala som sa mu venovať. Ale tiez bolo fajn, keď sme vypadli von, tiez skoro ráno a do parku. Je tam aj ihrisko, prešli sme sa, najedli sa tam.
Ona je ti upustila aj preto, lebo neje. To ja vidím na mojom. Pokial niečo len oprple za chvilku je nervny , jasne od hladu.
Nakŕmiť ju tým co lubi a pridávať zdravie varianty. Prečo ti nechce jesť?
Mne pomohlo chodit casto von, ci uz kocikovat alebo na dvor - my byvame v dome. Starsiemu som nachystala jedenie vecer, babatko som dojcila. Starsi sa hral v piesku, na odrazadle sa vozil popri kociku. Kupila som roztek. Rozdiel medzi detmi je ani nie dva roky. Varila som rychle jedla, pecene kura vecer alebo ked bol muz doma som nachystala a rano dala len piect, francuzske zemiaky, vecer nachystat rano len piect. Vsetko som si co najviac nachystala a rano rychlo uvarila.
Obdivujem ta ako to dobre zvladas. Hovor si, bude to lepsie. Ukludni sa, to je zaklad. Skus tu 2,5 rocnu zabavit tak, jej napustí teraz v teplach vodu do vane, trosku, daj jej tam hracky, sadni si k nej a zabavte sa. Opakuj parkrat za den. 4 mesačnému sa nemusis venovat. Babo hlavne kuka, strčíš mu nieco do ruky a hotovo. Nevar ak nemusis. Objednajte si nieco alebo var na dva dni. Nech mas jeden den pokoj. Nie upratane nemusi mat kazdy den. Neboj casom to bude naozaj lepsie. Mysli na to a to pomaha.
Manžel nemôže ísť na materskú? Ešte pár týždňov môžete súbežne poberať materskú obaja... Finančné budete takmer ako teraz, keď pracuje... A o pár týždňov aj to bábo bude iné, možno už viac sa bude zaujímať o svet... A staršiu nechceš dat do jasiel, aspoň párkrát týždenne od septembra ? Nie aby si sa jej "zbavila", ale ak to nezvláda, tak možno to bude v prospech jej aj teba.
Nechce jesť, lebo v tej horučave jej nechutí. Piští a jaší sa, lebo je zdravé živé dieťa. Má takú hlučnú povahu. Keď sa Ti to zdá hlasné, tak si napchaj vatu do uší a bude to menej intenzívnejšie. Keď spia, tak si nájdi nejaký relax pre seba vo forme psychohygieny. Niečo čo v Tebe odbúra stres. Dohodni si pravidelné stráženie detí, aby si sa mohla na to tešiť a vypnúť.
tsk nasa starsis bola tie prve mediace vela na notebooku zial nijak inak som to nevedela. ked uz to obdobie preslo tak sa jej samozrejme vebujem a screentime siel spat do normalu
Syn sa narodíl keď mala dcéra 2r9m... Dala som ju do súkromnej skolky a mala som poriesene... Síce nosila domov choroby ale zvadli sme to nejako . Bolo to na nezaplatenie . Aj ona mala spoločnosť deti, aj ja som nebola na prášky...
Neuvažovala si dať staršiu do škôlky? Môj syn bol veľmi aktívne neposedné dieťa, dala som ho do škôlky v 2 rokoch a on bol spokojný aj ja, zahral sa mal nové zážitky prvé kamarátstva. Všetkým nám to prospelo 😊
@kris_tin257 len do škôlky musí byť decko odplienkované a tu väčšinou riešia ešte plienky aj okolo 3 rokoch
@sisska96 môj syn bol odplienkovany až v troch rokoch, súkromné škôlky to nevyžadujú
Moja, verim a prezivam aktualne. Zo dna na den a nizke ocakavania mi pomahaju. Nie som prisna, ani na seba, ani na bejby, ani na starsieho, a vsetko sa nejako utrasie
Mala som 3 deti presne do 3 rokov....neboj prežijes...treba si to zjednodušiť ako sa dá......teraz máme 5 deti.....to je život....naozaj treba vypustiť hlavu a nájsť si relax aj pri detoch...hudbu...kavu...čokoľvek....nie si v tom sama
Dat dieta do skolky/jasiel nie je riesenie. Stale treba chodit po neho, zanasat. Prat spinave veci/ obliecky... O peniazoch za jasle/ sukromnu skolku ani nehovorim. Nikdy nekonciace choroby, ktore bude mat mozno cela rodina. Ale ako citam daj dieta do skolky a budes mat pokoj.
Ja som mala rozfiel medzi detmi 11 mesiacov. Náročne tiež. Staršia zle spávala a budievala sa niekolkokrat za noc . Mama aj svokra chodili do prace, odtial pomoc nemohla prisť. Snazila som sa mať denny rezim. Doobeda som varila, hadzala veci do pracky a venovala sa priebezne detom. Pred obedom na chvilu do parku alebo vybaviť čo bolo treba, Potom spánok, vtedy som si dala v klude vytuzenú kavu a vychutnavala to ticho. Muž chodieval okolo 16.00 z roboty a už sa venoval detom hlavne on, chodili do parku. Vtedy som upratala, urobila som pradlo, veceru. Nebolo to také romanticke ako to mozno znie. Denno-denne som bola do krajnosti vycerpana. Už som sa nemohla dockat kedy pride muž domov. Často sme ho čakali už na zastavke aby som mu mohla odovzdať deti čim najrychlejsie.
Tiež skus, ak sa dá, zapojiť muza ked pride domov. Nech sa im venuje hlavne on. Potrebuješ mať volno od detí, nepocuť ich a nevidieť ich. Drzim palce, neboj toto nebude trvať večne. Postupne, naozaj postupne sa Tvoj zivot bude normalizovať. Ver mi. 😉
@kapanek1 prečo by nebolo? Veď ráno ho zanesies do škôlky v rámci prechádzky s bábätkom, potom máš čas sa venovať babu a navariť, upratať, poobede o 15:00 zase zajdes pre dieťa do škôlky alebo ho vyzdvihne manžel. Určite je to menej náročné ako mať dve malé deti nonstop doma, tiež som to tak mala.
@dceramamababka dakujem ❤️🙏 snazim sa tiez o rezim ako tak...
@kapanek1 skolka je velka pomoc. To zavezenie je nic. Peres aj tak. Choroby a budovanie imunity jedneho dna pride
@majlo1234 dakujem 🙏❤️ ake stare mas deticky?
@bolarazjedna manzel nechce o materskej ani pocut, a ani o sukromnych jaslach 😔 vraj mi pomoze ked pride z roboty
@anketkarka no praveze strazit pravidelne by bolo super, ale nema kto 😪
@betulinka1 no babo musim uspavat aj 3-4 za den, drzim jej cumlik kym nezaspi a musi mat klud. Ta starsia mi ho stale budi tym jej vecnym vrieskanim a jasenim sa, dokonca dojde za mnou a taha ma od neho prec....pomoc
Najlepsie je babatko naucit spinkat aj pri hluku, pri telke, pri bežných činnostiach, lebo sa zblaznis 🙈🙈🙈 2,5 rocnu asi tazko utíšiť 3-4x za den, ze teraz tíško 🤷♀️. Nevies jej dat vtedy rozpravku na telke? A este mi napadlo, ze Skus si vymysliet pre tu staršiu rozpravku o tom ako starsia najlepsia sestricka na svete ostala pri uspavani bábätka tíško. A ked mate cas pre seba, alebo pri uspavani jej ju Skus Akoze citat z nejakej knizky. Opakovane par dni. Deti vela veci vedia pochopit na rozprávkach a potom jej vies pripomenut ako sa správala napriklad Janka v knižke. Ze ake je to dolezite a ked babo spi mate na seba vy dve cas. Takto by to uz 2,5 rocna mohla pochopit. Ja chapem, ze si unavena a tazko sa pri únave vymysla ale za skusku nic nedas.
Škôlka by pomohla. Staršia už má pomaly vek.
To ma mrzí... Ja mam doma čerstvo 2rocneho a 4mesacneho, manželovi sa tiež nechcelo na materskú, ale potom mal pozitívne ohlasy od kolegov a kolegýň, tak šiel do toho. Ja si to neviem vynachváliť, je to značná pomoc, že je doma. A vlastne celé leto môžeme byť spolu ako rodina. Pomoc večer po práci není to isté, ako keď od rána je doma, zoberie staršieho von, kým ja doobeda navarim, a vieme hocikedy rozdeliť úlohy s deťmi, keď je to potrebné.

Neopisujes nič výnimočné, tak je to asi vždy akurát máš výhodu v tom,že občas Ti pomôžu a máš aj manžela. V tom veku detí mi pomáhalo prežiť Magnézium a len vydržať. Bábätku toho okrem splnenia základných potrieb toho veľa netreba a mala Ti bude onedlho v období vzdoru. Jednoduché to nebude ale musíš len vydržať alebo zostane muž doma a Ty do práce.