icon

Ako zvládate život po narodení dieťaťa?

10. okt 2025

Ahojte žienky, chcem sa opýtať čisto zo zvedavosti, ako ste to vnímali, keď sa vám narodilo dieťa? Najmä tie, čo kojíte a tie, či ste po deťoch túžili. Ja mám vo svojom okolí asi iba takých ľudí, čo zažívali po narodení detí silné krízy a otrasy, vzťahové, osobnostné, atď. Úplne tomu rozumiem a v žiadnom prípade neodsudzujem, je mi jasné, že to nie je iba med lízať. Zaujímalo by ma však len či to mal niekto aj opačne, že príchod dieťaťa bol viac mebej pohodový, že ste si to celé dokázali obaja s mužom užiť, najmä tie prvé týždne a mesiace. Ste tu aj také ženy/ také páry, čo to vnímali naopak veľmi pozitívne, ktorým to nezobralo život, nenarušilo vzťah atď? Samozrejme záleží to isto od veľa okolností. Budem vďačná za vaše zdieľanie ☺️ a veľmi pekne vás prosím o komentáre bez urážok, výsmechov atď. Ďakujem 🙏♥️

gregik66
10. okt 2025

Dieta bolo vymodlene a planovane, ale aj tak to otriaslo nasim manzelstvom, aj mojou psychikou. Ako ss hovori, zmena z 0 deti na 1, je najhorsia 🙂

biba_18
10. okt 2025

zmenil sa nám život ale ani sekundu som neľutovala že mám dieťa ...

barka1
10. okt 2025

Moj partner mal 3 deti vzdy s odstupom 2 rokov. Je skvely otec. Vraj si to obdobie so ženou velmi užívali. Mali stabilní vztah aj finance zazemie. Deti boli plánované a chcene.

autor
10. okt 2025
@biba_18

zmenil sa nám život ale ani sekundu som neľutovala že mám dieťa ...

@biba_18 a zmenil sa k lepšiemu, či horšiemu?
@barka1 to rada počujem
@gregik66 chápem a držím veľmi palce, aby ste to zvládli ♥️, ako staré máte dieťatko? Lepší sa to časom?

gregik66
10. okt 2025
@anonym_autor

@biba_18 a zmenil sa k lepšiemu, či horšiemu?
@barka1 to rada počujem
@gregik66 chápem a držím veľmi palce, aby ste to zvládli ♥️, ako staré máte dieťatko? Lepší sa to časom?

@anonym_autor uz ma skoro tri, uz je to ok, ale prve tyzdne… no cista hormonalna burka

michaelam2
10. okt 2025

Nam to vztah nenarusilo, ak tak skor zlepsilo lebo sme si naozaj navzajom pomahali. Na dieta sme sa neskutocne tesili ale teda poviem ti, aj ked som myslela ze som pripravena na to co pride, nebola som 😀 na tu zmenu a tu neskutocnu unavu sa asi neda pripravit. Prve dva mesiace si poriadne ani nepamatam.

biba_18
10. okt 2025

@anonym_autor asi k lepšiemu keď som to neľutovala 😏 nedefinovala by som to ale k lepšiemu či horšiemu - proste zmenil…

neviem_123
10. okt 2025

Ja som cakala, ze budem mat poporodnu depresiu alebo baby blues lebo to na mna z kazdej strany vyskakovalo ale na moje prekvapenie to bolo celkom fajn, rada spominam na to obdobie, ale u mna zohral aj vyber porodnice, napriek tazkemu porodu som bola velmi spokojna s pristupom. A na vlastnom babatku je super, ze si s nim mozes robit co chces 😀 zobrat na ruky, do kocika, vybozkavat, obliect ako sa tebe paci😁... Ked bol trosku vacsi zacala byt s nim aj sranda na tych jeho vyrazoch sme sa dost nasmiali. Vztah to aj utuzi v tom zmysle ze nemame cas sa hadat na malickostiach napr. Takze za mna su toto pozitiva, negativa ti nejdem pisat lebo si sa nepytala,ale samozrejme, ze su aj tie. Pre mna ako je materstvo pekne tak aj narocne asi jedna k jednej. Ale kazda ro ma inak. Ja nie som uplne maminkovsky typ tak mi nejde vsetko ako po masle.

anonym_45a4d2
10. okt 2025

@anonym_autor nam to vztah nenarusilo, zmenilo sa vselico, ale nemozem povedat, ze by sa vztah zhorsil, to vobec. Ba naopak. Napriek tomu, ze sme to s kojenim mali tazke a syn bol aj par dni na JIS-ke, pri druhom dietati sme si to uz dokonca aj uzili, aj ked tam zas bolo daco ine s dcerkou a do toho samozrejme starsie dieta. A najlepsie som si uzila tretie a stvrte dieta. Casu mame na seba malo, sme spolu cez 20 rokov a manzelia 13. Mame sa stale radi.

anonym_b43ea6
10. okt 2025

Nám vzťah išiel rapídne k horšiemu.

siska53
10. okt 2025

@anonym_autor Ja som bola stastna ako blcha a velmi som si babatko uzivala. Jedno a aj to druhe. Ano, boli aj tazsie chvile, ale tie sa prekonali a radost z babatka to prevysila, ze az.

anonym_1012ce
10. okt 2025

Prve dieta nam otriaslo vztah. Zmena z 0 na 1 je najnarocnejsia. A u nas aj prve dieta bolo najnarocnejsie. Druhe a tretie uz bolo radost, to sme si naozaj uzili.

anonym_586a1f
10. okt 2025

@anonym_autor myslím, že to v prvom rade závisí od toho, ako sú rodicia dieťaťa nadstaveni. Ak boli roky od svojich rodičov ofukovani, veľa vecí robili rodicia za nich, nie sú pripravení na zatazkavajuce obdobie, zmena v živote ich zaskoci. Ďalej je dôležité, aký bol pôrod, ako sa žena cíti, či má alebo nemá problémy s kojenim a najmä je rozdiel novorodenec, ktorý väčšinu času prespi a novorodenec, ktorý väčšinu času preplače. Ja na to spomínam ako na jedno z najkrajších období v živote. Bývali sme sami vo svojom byte, už sme vedeli, čo od druhého môžme čakať, pôrod nebol ľahký, ale veľmi rýchlo som sa zostavila, kojenie bez problémov, dieťa spinkalo veľmi dobre. Muž nemal problém urobiť ci v byte, či okolo dieťaťa čokoľvek, takže našim vzťahom to neotriaslo, naopak, utuzilo ho to.

anonym_87137e
10. okt 2025

@anonym_autor ja som na tom dost biedne co sa tyka okolia.
Doma s 2 detmi..som maximalne spokojna ked som s nimi sama, deti mam take kludne pohodove povahy, dobre spia od malicka, starsie sa uz aj zahra same. Robime spolocne vsetko mozne a proste naozaj si materstvo uzivam.
Ale odkedy mam deti tak si nemam co povedat s rodinou lebo sa proste vo vsetkych nazoroch rozchadzame, samozrejme generacne rozdiely ( klasika strava, take tie kecy na city ze daj babke pusu inak bude babka smutna..) nerespektuju ma vo vela veciach, neprisposobia sa mi napr co sa tyka spanku deti…rozne situacie kedy si stale musim robit poriadok a bojovat akoby o to ze su situacie kedy proste ohladom deti plati moje slovo.
A nezhodujeme sa ani s muzom na vychove v dost zasadnych veciach v tychto prvych rokoch co ma dost mrzi. Vo vela veciach mi pride neschopny a lajdak..takze to trochu zmenilo moj pohlad nanho. A hlavne pride mi ze cakal ze starostlivost o dieta bude lahka. Ale ako partneri fungujeme rovnako, ako rodicia sa ale nazorovo rozchadzame
Ale ja som velmi stastna a uzivam si a hlavne si uvedomujem ze toto je naozaj iba par rokov kedy som hlavne ja stredobom vesmiru pre deti a potom uz budu mat kamosov a partnerov atd. Povedala by som ze teraz si zijem v takej svojej bubline kde neriesim nic super zasadne, nemam stres, manazujem si svoj cas a program, venujem sa aj sebe a mam taku pohodu na dusi.

marianarem
10. okt 2025

@anonym_autor Pohodove to pre mna urcite nebolo, bolo to velmi narocne. Ale nikdy by som svoje pocity neopisala, ze "zobralo mi to zivot". Tak som sa nikdy necitila, len to bola ina faza zivota. Vztah to neposkodilo ani trochu, skor naopak, posilnilo ho to.

kiki68
10. okt 2025

Ja som bola happy, muz tiez, on mal poklad v podobe syna a bolo. Bol s nami mesiac doma a potom uz zostal na HO. Vztah samozrejme presiel tym, ze zrazu sme mali menej casu na seba, potom sa to upravilo. Len trosku makacka. Inak nam to vztah iba upevnilo, druhe dieta uz je vacsia pohoda. To je zase taky moj poklad, to je to slubene dievcatko. Takze to ja zas vlacim vsade ako draheho psa 😀 Clovek musi len chciet a ono to ide. Hlavne teraz uz nemam stres z toho, ci mam dost mlieka. Pri synovi ma podrzal dost muz, ze to mlieko mam. Moj chlap je taky kojofanatik, fanusik nosenia deti a nikdy nenecha dieta vyplakat. On sa zmenil skor smerom von, cize je taky typ, ze mam deti, tak som ako viac muz. Aspon mam taky dojem

ivik4
10. okt 2025

Nenarusilo nam to zivot v tom zmysle ze sme uz nemali cas na seba, lebo to sme nikdy nedopustili, obaja mame radi aj svoje zivoty a konicky a skrz maleho sme neprestali ,,zit" aj to svoje. No zivot nam to diametralne zmenilo ako kazdemu lebo mozes si akokolvek hovorit ze to bude tazke, realita je cisty záhul. Velmi velmi narocne je rodicovstvo a to nevravim len o prvych mesiacoch alebo rokoch. Su to dlhe roky prisposobovania sa az sa to postupne zlepsuje a zlepsuje.
A po porode, ja som ziadnu pohodu teda nemala , mne dieta nonstop kricalo na retu prvy rok.. potom tiez ale uz trochu menej.
Dieta som mala po dvoch stratach vymodlene a krvopotne tazko donosene

vkatush
10. okt 2025

Ja dostávam zväčša škaredé pohľady a blbé komentáre, lebo sa naozaj nemám na čo sťažovať. 😅 Vždy keď sa o tom s niekým bavím, každý len aké je to ťažké, náročné, koľko sa hádajú,...
Áno, máme na seba menej času, ale náš vzťah to posilnilo, láska sa ešte znásobila, lebo môj úžasný muž je aj dokonalý otec. Fakt som lepšieho pre našich chlapcov nemohla nájsť. Ale zase máme pohodové deti, s ktorými neboli nejaké extra starosti (zatiaľ). To dosť pomáha.

euka210
11. okt 2025

@anonym_autor my sme deti chceli, pri prvom to jasne ze je zmena, ked sa clovek zrazu stane rodicom, ale prisposobili sme sa tomu, ze mame dieta a pozornost sla jemu, ucili sme sa starostlivosti o neho, stalo sa prirodzene sucastou nasho zivota. Manzelstvo a vztah to vobec nenarusilo, uzivali sme si dieta, ale aj riesili problemy, ze bol slaby spac atd. Ja som mala typicku krizu, ci som dobra mama, ale manzel je super a stale ma podrzal. Syn bol inak pohodak, ze po roku som uz rozmyslala nad dalsim 😁
Druhe dieta po 2r uz bol teda ovela vacsi zaberak a toto viac zatazilo aj mna, aj nas oboch, aj vztah.

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
11. okt 2025

Ženy ďakujem veľmi pekne každej jednej za vaše zdieľanie ♥️

rorino
11. okt 2025

@anonym_autor áno život sa ti zmení určite,v mojom prípade k lepšiemu,a neubližilo mojej psychike ani to,že som sa cez tri roky nevyslala.Ja som vedela,že dieťa nemusí byť ideálne a vytešovala som sa od prvého okamihu a som š5astná a vďačná ,že ho mám,aj keď puberta je oproti bábätku iný level😂🤦.

euka210
11. okt 2025
@rorino

@anonym_autor áno život sa ti zmení určite,v mojom prípade k lepšiemu,a neubližilo mojej psychike ani to,že som sa cez tri roky nevyslala.Ja som vedela,že dieťa nemusí byť ideálne a vytešovala som sa od prvého okamihu a som š5astná a vďačná ,že ho mám,aj keď puberta je oproti bábätku iný level😂🤦.

@rorino aj my uz mame pubertu a veru to je zase nieco ine

vladuska20
11. okt 2025

Nic nam nenarusilo,muz chodil do prace mimo sk,ked bol doma celu zimu,vzdy od 1 az po 5te pomahal,kym som ja kojila,on urobil umele mliecko.Prebalit,muz napustal vanicku,ja chystala oblecenie,maleho.Potom sme si ho prehodili do uteracika.Vzdy asistoval pri vsetkom,aj pri porodoch bol a masiroval mi krize.5te si ale najviac uziva.Detom sa venuje vsetkym.Aj na kruzky,do skoly vozi.Aj makaju spolu,vsetcia.A vzdy mu deti od mala asistovali ked nieco robil na dvore,teda na dome.Zivot tak rychlo uteka,ach kde je to moje prve malinke klbko,uz je to 17r.Najmensi maznak bude mat 3r.

rorino
11. okt 2025
@euka210

@rorino aj my uz mame pubertu a veru to je zase nieco ine

@euka210 raz aj to prejde 😉a verím,že potom s úsmevom budem na to spomínat a rozprávat mu ako nám dal zabrat😂

anonym_458319
14. okt 2025

@anonym_autor dieta sa nam nedarilo, problemy na oboch stranach, ako zazrakom sa podarilo ale znicilo nam to vztah, som jednorodic, tazke tehotentsvo, tazke zaciatky, cele zle, dlho som sa z poporodnej depresie dostavala, bolo to pre mna najnarocnejsie obdobie v zivote myslela som si ze neprezijem
Prezila som ale traumatizovana, nastastie mam to spravne dieta, ktore si tam hore na mna pockalo tie roky a toho parazita co som mala pri sebe zodpovednost a rodina odradili natolko, ze sa spakoval a odisiel sam
Mam skvelu pracu, dieta v sukromnej skolke, mame krasne byvanie a doma mam pokoj a klud, ano samota ma niekedy zoziera velmi ale musim ist dalej
Ja a j moje dieta sme skvele a dufam ze sa raz najde niekto kto tu vynimocnost bude vidiet a bude ju s nami zdielat

caar_oliine
3. dec 2025

Nam sa zmenil zivot tak ako vsetkym ale prve 3-4 mesiace sme si naozaj uzili. Nasa dcera bola babatko co krasne spinkalo aj v noci, moj muz sa o nas krasne staral ked som bola po sekcii, zvladli sme vsetky problemy s dojcenim a bolo to v globale uplne super. Teraz ma nasa mala 8m a je to velmi narocne. Obaja sme uz celkom vyflusnuti, este ked sa k tomu prida nejaka choroba no amen 😃 ald vztah mame stale skvely, nehadame sa, lubime sa, lubime aj nase dieťa.