Ako zvládnuť materskú dovolenku bez vyhorenia?
Ženy mna to už totalne nebaví. Ako mám prezit ešte dva roky? Momentalne 3mesacne a 1,5rocne dieta. Pozerala som už aj jasle ale s tými cenami by sme to neutiahli ani s dvoma platmi. Ja už som úplne zúfalá. Nevyspata. Bez energie. Bez svetla na konci tunela…..Staršej idu teraz zuby cize noci s ňou sa zhoršili. S bábätkom asi ani nemusím hovoriť. Cely deň sa len točím od jedného dieťaťa k druhému. Stále niečo. Furt som špinavá od mliečnych zvratkov kvôli refluxu, k pos*atym plienkam sa ani nevyjadrujem, furt niektoré dieta pre niečo place. Starsia chytá záchvaty hnevu lebo ešte nevie povedať čo chce, robí naschvaly, vymýšľa s jedenim…..Muž chodi z práce až večer. O oddychu alebo aspoň jednej hodine ticha môžem len snívať. Ja už takto nevladzem. Závidím mužovi keď rano odchádza do prace a ja tu musím ostať. Ze sa môže sústrediť na jednu vec a nikto mu tam nereve, nehulaka, že môže ist na záchod sám…. a zajtra zas ten istý kolotoc ako dnes, pozajtra to iste, popozajtra to iste….
krasne dobre rano. vitaj v otrocine menom mama. nie, nezlepsi sa to casom, len budu ine problemy. stratila si slobodu a uz sa s tym neda nic urobit, len sa s tym zmierit. takto podobne budes zit najblizsich 18rokov, len v inej podobe. pekny den.
@vlado818 no takto, keď si robím deti tak rátam s tým, že raz budem mať aj vnúčatá. A zo sociálneho hľadiska už od praveku sa starali o deti spoločne aj starí rodičia... Takže ano, je to povinnosť. Určite nie taka ako na rodičovi, ale je v poriadku ak máme dobrý vzťah s rodičmi, že rátame aj so starostlivosťou o vnúčatá. Ak nie, oberame ich o vzácne chvíle a výchovu z iného sociálneho aspektu,ktore deti potrebujú.
A vies o tom, ze tvoje pocity prenasas na deti,.ze preto su take zle, vsak? Hlavne to malinke.
Ja som v tom case sice v praci uz bola, ale ak hovoris, ze to aj tak nevyjde tak niekto na strazenie aspon na par hodin? Muz nema volne dva dni v tyzdni, aby si sla aspon na par hodiniek niekam vypomahat, kvoli psychike?
@nevenka no to verím, ja mám veľký rozdiel medzi 1. a 2. tam je 6 rokov medzi nimi no potom po roku ďalšie, po dvoch ďalšie a po 4 rokoch ďalšie, no u nás boli tri tehotenstvá cez viaceré opatrenia, posledná aj napriek garancií že už deti mať nebudem😁. Je to náročné teraz mám tri v puberte, ale tak zatiaľ žiadne sivé vlasy tak asi to zvládam aj keď som sama na nich. Keď boli malé bol to viac zaberák na fyzickú stránku keďže fakt sa človek nezastavil, teraz je to viac na psychiku keďže sa treba učiť a riešiť pubertalne prejavy. Ale systém sme mali od začiatku celkom fajn, hlavne taký stereotyp, ten dosť pomáhal lebo deti boli zvyknuté na určitý režim ktorý poznali. U teba by možno pomohlo 3 ročného dať do škôlky, keďže malá ešte pre neho nie je dostatočne veľká na hranie, možno sa nudí, potrebuje zmenu. Moji chlapci išli do škôlky až neskôr no keďže medzi nimi bol len rok tak oni sa veľa vyhrali spolu. Horšie to mám s dievčatami mladšími medzi nimi 4 roky a je to des rozdiel, keďže sú úplne niekde inde, malá chce napodobňovať staršiu tá ešte nie je vyzretá natoľko aby jej to nevadilo tak sú večne v sebe. Ale začína sa vekom zlepšovať.
Ahoj, ako by som miestami čítala o sebe. Prvá dcera po 3,5r cez IVF a teraz druhé tehotenstvo ani neviem ako. Rozdiel medzi deťmi budeme mať 16 mesiacov. Už teraz ma všetci pripravujú na to, aký to bude masaker. Snažím sa preto myslieť dopredu a nachystat sa na to, čo nás čaká. Prvé štyri mesiace s dcérou boli hrozné. Plač, plač, plač. Psychické a fyzické vycerpanie, frustrácia, nechutenstvo vstať z postele, výčitky, do toho chýbajúca podpora a pocit, že mi chýba predošlý život. Našťastie sa to potom utriaslo a na dobré obrátilo. Od druhého dieťaťa nečakám žiadne zázraky, navyše starosti sa zdvojnásobia. Ale teda my sme sa s mužom vopred dohodli na fungovaní:
- upratovanie len nevyhnutné, na väčšie budeme využívať platené služby
- varenie na dva dni dopredu alebo robenie zásob do mraziaku. Keď nebudeme stíhať, poprosíme najbližších alebo využijeme donášku.
- rodinu sme už informovali, že sa skončili naše návštevy každý druhý týždeň a čakáme od nich, že aspoň najbližší rok budú oni chodiť k nám.
- rodinu a blízkych sme vopred poprosili o pomoc a či budú vedieť byť flexibilní, keď ich požiadame o pomoc.
- riešime bývanie a rozhodli sme sa odísť do domčeka na dedinu. Staršej dcére zariadime na dvore detsky kútik, aby mala možnosti byť von a hrať sa. Vzdali sme sa síce vysnívaného bytu vo veľkom meste, ale rodinné záujmy sú na prvom mieste.
- ak to bude fakt neznesiteľné s 2 deťmi, sme pripravení využiť opatrovateľku alebo staršiu dcéru dať na 2 dni v týždni do jaslí/súkromnej škôlky. Má rada deti, takže by nemusel byť problém.
- muž si bude čerpať home office vždy, keď mu to umožnia
- akékoľvek domáce práce a vybavovačky pokryje hlavne manžel, prípadne si ich rozumne rozdelíme
Hlavne sa nezblázniť a chceme si zjednodušiť všetko, čo sa dá. Dôležité je pre mňa nastaviť si deň tak, aby som mala vo najviac času pre deti a zároveň musela čo najmenej riešiť nejaké bočné veci.
@7lenka11 zvladnes to, neboj sa. U mna boli len dva problemy - ako uspavat aby sa nebudili a vycitky, ze sa nevenujem starsiemu.
Vsetko sme vyriesili a sice ma babo len pol roka, uz je to tak klasicky dobre (mentalne breakdowny boli aj pri jednom😂). Drzim palce, tes sa
@hederamonstera ďakujem 🙂 to uspavanie sa ako podarilo vyriešiť?
@vlado818 to pivo ma pobavilo 😀 čiže cez týždeň max 1-2h denne sa povenovať deťom (aj to zväčša za prítomnosti matky), v sobotu na pivo a v nedeľu veľkoryso "žene" povarujem deti, tak si to myslel? 😂
Poznám ,tiež mám medzi dcerami malý vekový rozdiel . Ono tie prvé mesiace sú naozaj ťažké . Potom už keď mladšie bude mať 6m+ že už aj posedí či na brušku sa zahrá budeš mať chvíľočku kľudu . V prvom rade ja viem ,,s je to ťažké ,ale verím ,že detičky chvíľočku nepotrebujú pozornosť ...napr bábätko spinká a staršia sa hrá ...sadni si ,v kľude sa najedz ,vyloz nohy ,daj si kávu ,čaj či si sadni na mobil.....upratať a navariť môžeš neskôr ...prípadne bábätko do nosiča a pomaličky si niečo robiť . Žiadny zhon . Bude bude,nebude nebude . Prajem veľa síl 🙂
@veronika1754 ja som rozmyslala nad tou skolkou, no len zapisy boli vlastne v maji, ci kedy, a to aj pre deti, ktore by nastupili od noveho roka a to sme na zapis este nrspi, mal plienky, ledva rozpraval nieco. Odplienkovany bol teraz v septembri len. A zas, ak ma nosit dalsie choroby, tak radsej to dako prezijem. Stacia mi tir zo skoly zatial 😅. Navyse, sa asi budeme stahovat a to uz budem riesit novu skolku, nie tu, kde sme teraz. Ale to sa uvidi, ako to bude pokracovat.
Nie hľadať opatrovateľku, ale v prvom rade zapojiť hlavne MUŽA!
@7lenka11 manzel so starsim sli do inej izby a ja som s babom. Obi dvaja sa budia aj na padnutie pierka…nikto sme sa nevyspali. Ale ked mensi prespi celu noc, budeme vsetci spolu.
A cez den uspavam babo vonku (aspon je starsi casto vonku ;)), lebo starsi robi strasny hluk
Rada ti pomozem..ak si z môjho okolia😉
@vlado818 ty si uvedom,že tá žena je v práci 24hodin denne.Nie ako ty,že ideš na 8mu, v kľude si tam odrobis...áno v kľude,žiadne dieťa ti tam neplač vkuse za chrbtom...prídeš domov o 16-17 a máš voľno.Zena nie. Ta sa zastaví až si večer o 22 ide ľahnúť,aby sa okolo jednej zobudila na placuce dieťa....atď atď atď
Lenže to ma 80 percent ľudí tak. Nič zvláštne. Moje obe deti nechceli jest, staršia bola extrémne žiarlivá na bábätko, keď už bolo ako tak, že už deti boli v pohode, skončila materská a hor sa do práce.
Čiže nie si sama... treba si to zorganizovať.
Je tazko sa obhajovat na zenskom/ mamickovskom fore....🤣
Male deti chcu byt s mamou. Nie s tatom prioritne. Proste to tak je. Ano ja to chapem ze je to tazke, nepoznane.
Ale casom je to super. Dcerka ma 6 a uz je to super partak. Nevadi jej napr slapat dzunglov 5 km na dovolenke.
Autorka, odkial si? Pridem ti postrazit. Viem si zivo predstavit, ako sa citis. Ja som takto dva roky snivala o navsteve fitka…
@vlado818 ak toho otcami viac nevidia,tak to máš pravdu.Vtedy chcú byť s mamou. Môj manžel s deťmi trávil veľa času a to ešte dorabal veci okolo novostavby,keď prišiel z prace

@vlado818 ja by som chcela, aby vsetky deti s muzom boli prec a ja prespim aj 2 tyzdne. To je jak chciet hodinky s vodotryskom. Ze pivo.😂. A odist od 3 mes.? Dikyyy.