icon

Ako zvládnuť materstvo bez podpory okolia?

16. okt 2024

Ahojte, velmi ma trapi materstvo a rodicovstvo, ktore prave prezivam. Mam dost uplakane dieta, fakt je to na prasky, place na dennej baze aj ked ma z mojho pohladu naplnene potreby ako su zakladne potreby co sa tyka spanok, jedenie, pitie, hra, kontakt, dieta dojcim, cize ten kontakt ma este navrch okrem toho, ze je nosene, inak sa tie denne zachvaty placu zvladaju dost narocne. Prakticky cez den nestiham fungovat, na internete som v case spankov, ak by niekto chcel tvrdit, ze miesto casu co som tu mam robit ine veci. Spanky su vacsinou kontaktne v posteli ci v nosici. Nie je sanka na samostatny spanok, to sa odplatim z izby a je hore do 5 minut. Myslim, ze som pre potomka urobila vela, pravidelne sme cvicili kvoli motorike, boli tam urcite problemy, ale nic co by sa nedalo zvladnut a pekne sme si vsetko dotiahli. Isla som cestou blw, snazim sa znakovat, ist podla vyvinovych stadii atd aby dieta zvladalo vsetko co ma a aj zvlada a podla mna na to, ze je narodene skoro o mesiac skor nez bol termin porodu, tak ide milniky pekne a dokonca aj popredu. Viem, ze som si toho navalala na seba az prilis, beztak by to bolo narocne. Dieta ma 10m a vsetci vidia len soe je krasne, sikovne atd, ale nikto nepovie a ani ma pomyselne nepotlapka po pleci, ze som odviedla kus dobrej roboty, ked sa venujem dietatu denne a bez toho by sme neboli dnes tu kde sme. Keby sa vyflaknem co i len na cvicenie tak by zaostavalo, co sa pred polrokom dialo, nez som isla na fyzioterapie. Som na dieta sama, muz je stale v robote, nemam cas pre seba, okrem tychto spankovych casov, nemam ziaden oddych na precistenie hlavy a niekedy su situacie, kedy vybuchnem, paradoxne vtedy si vysluzim reci ako sa mam upokojit ked to nezvladam a podobne. Na druhej strane by som sa rada upokojila a zvladala to lepsie ale nemam na to priestor a vzdy dostanem spatnu vazbu len pri negativnek situacii a pri takychto pozitivnych situaciach nie. Mate to tak podobne aj vy? Ako ste riesili tuto situaciu doma v rodine s partnermi? Bude to rodicovstvo vobec niekedy ine? Lepsie? Mam pocit ze mam velmi citlive dieta a o to viac je pre mna narocne zvladat vsetky tie emocne prejavy dietata a to, ze nikto sa nepozrie na mna, co prezivam, aj ked to vzdy poviem, kazdy vidi len krasne uzasne dieta a moju robotu a dennu starostlivost za tym nie. Pricom pre mna su to preplakane dni zo strany dieta a tvrda makacka.

autor
16. okt 2024

@januska12323 vie, hovorim mu to pravidelne. Aktualne som chora uz treti tyzden, ale robota je robota, niekto ma take priority a niekto ine.

dskjhfdlkdjhl
16. okt 2024

To nie je tym, ze je workoholik. Ale to isto aj sama vies, mozno si to nechces priznat.

scila
16. okt 2024

Deti mali priemernú váhu, dcéra bola trochu chudšia. Druhému synovi sa po začatí príkrmov spravil ekzém po celom tele a vylučovacou metódou ( na tom čo jedol on aj ja, keďže bol ešte vtedy kojený), som musela prísť na to, čo mu škodí, keďže z krvi nič nezistili.
A pri najmladšom dieťati som si začala všímať, kedy plače bez toho, aby som vedela príčinu a písala som si čo som kedy jedla. A keď som potom našla súvis medzi mojimi mliečnymi jedlami a jej kolikami, tak som prestala jesť mliečne, a z večne urevaného dieťaťa bolo fajn bábo. A uvedomila som si, že synovia mali koliky zrejme kvôli tomu istému.

h2
16. okt 2024

Milá autorka, úprimne oceňujem, čo všetko robíš pre svoje dieťa, robíš to úžasne. Odvádzaš dobrú prácu a patrí ti za ňu uznanie. 👍🙂

aurora33
16. okt 2024

Manzel si nevie vziať na chvíľu dovolenku a byt s dieťaťom? Nevadí ti to že on sa nezapája?

deedol
16. okt 2024

Ja ta chapem 🙂 ja som sa zvykla virtualne potlapkat po pleci aj sama, ze ako mi to ide 😁 plus muz ma chvalil a chvali. Od inych to nepotrebujem. Tvoj ti obcas nieco pekne povie? Co sa tyka placu, moze byt citlivy, ale ako pisu baby, moze tam byt aj nejaky zdrav problem, najcastejsie alergia.

fajnova
16. okt 2024

Pochvalu za výchovu by mali rodičia dostať až na sklonku života, keď si budú istí, že z ich detí vyrástli dobrí ľudia. Za to, že dieťa pekne kaká a papá sa pochvala neudeluje. To dieťa sa samé na svet nepýtalo, vy ste ho sem priviedli a je snáď normálne, že sa o neho staráme najlepšie ako len vieme. V živote mi nenapadlo, že by ma mal za to niekto chváliť 😆

deedol
16. okt 2024

@fajnova autorka nepise o kakani a papani. Ak riesila fyzio, nebodaj vojtovku, tak to je fakt narocne na psychiku a tie spravne pohybove vzorce su casto vydrete.

Inak autorka, dieta ked sa rozrozprava, tak ta bude chvalit. Pre mojho som najlepsia milovana maminka aspon raz denne ❤️

autor
16. okt 2024

@fajnova ak mas dieta, ktoreho vrchol uspechu je krasne kakanie, tak ti blahozelam ze mas nenarocne dieta, ja take fakt nemam a od tehotenstva, cez porod a vsetko to teda bola dobra makacka a stale je..kazdy ma ine dieta a nie kazdy k nemu prisiel ako slepe kura k zrnu, ze len spinka, papa a kaka

deedol
16. okt 2024

A muz by sa mal zacat zapajat, lebo s dietatom nebude mat ziadny vztah, co by bolo dost smutne

autor
16. okt 2024

@h2 dakujem, si skvela 🙂

autor
16. okt 2024

@aurora33 aj by vedel, al epodla vsetkeho nechce, uz sme to riesili, ked som navrhla, aby sme si sli niekam aspon na tri dni oddychnut, tak povedal, ze si dovolenku zobrat nemoze, ale na rodinnu chatu na tri dni ist chcel 🙂

autor
16. okt 2024

@deedol pochvali ma, ked si to vyhadam, inak nie..inak je to presne ten scenar hore, dieta je krasne, uzasne sikone, cvicim s nim ja, na fyzio chodim ja, ja obstaravam domacnost, nakupy, varenie, pranie, no vsetko, on donesie domov peniaze..samozrejme, ze mi vadi, ze sa zapaja tymto sposobom, ze aj ked odidem na ten nakup, musim im nachystat veci na stol, lebo nenavari a kym som hodinu na nakupe potravin tak mi vola, ze kde som lebo dieta place a asi chce spat..
Neviem ako alergia, opytam sa na to lekara, ci vieme urobit nejake testy alebo cosi, nemam to vypozorovane cez kozne alebo respiracne problemy, take som si nic nevsimla, robim si zoznam co zaradujem a nikdy nemalo reakciu na nic, len ten plac, mozno len to len vysoko citlive dieta a s tym nic nenarobim

fajnova
16. okt 2024

Nie, mám vymodlene dieťa, tehotenstvo som si odlezala v nemocnici a aj tak sa narodil predčasne. Tiež sme to nemali jednoduché a fakt mi nikdy nenapadlo, že by ma niekto kvôli tomu mal na rukách nosiť. Pre svoje dieťa spravím prvé aj posledné a robím to nezištne, nič za to nečakám. A je to tak celý život, aj teraz, keď je vysokoškolák. 🥰

autor
16. okt 2024

@fajnova tak by si si mozno mohla odpustit impertinentne poznamky na adresu inych zien..je to fakt nechutne ked toto robi matka matke alebo zena zene, neviem kde sa to vo vas berie…
Ja som bola trikrat zo zdravotnych domovov na pn pocas tehotenstva, okrem toho som mala pravidelne krvacanie v tehotenstve a ine zdravotne komplikacie a tiez sa mi narodilo dieta skor, sice len o necely mesiac, ale aj tak..ked mi ho doniesli na izbu, musela mi ho prist davat sestricka dokopy, lebo prestalo dychat, uplakane od mala, nespominam si na den bez placu a to nie je plac, ani mrnkanie..pochodene hore dole specializovane ambulancie, pravidelne cvicenie..
Predstav si, ja cakam, oddych..oddych na to, aby som sa vladala postarat o svoje dieta a aby som si trosku prevetrala hlavu, lebo to to dieta potrebuje, oddychnutu a spokojnu mamu 🙂

fajnova
16. okt 2024

No... Nemáš to v živote jednoduché..

kristinaanna
16. okt 2024

a prečo sa na konci dňa nepochváliš sama ako si to zvládla? robíš to pre druhých? staráš sa o svoje dieťa preto, aby ta druhí chválili? pozri sa večer do zrkadla a povedz si aká si úžasná a super že si to dnes zvládla. Nečakaj pochvalu od iných.

autor
16. okt 2024

@kristinaanna nie, robim to pre dieta, ale cloveku dobre padne, ked niekto vidi tu snahu a neberie to ako automatiku..ale ocividne od druhych nemoze clovek ocakavat nic

h2
16. okt 2024

Ja ťa úplne chápem, človeku to proste dobre padne, keď niekto ocení jeho prácu. Mrzí ma, že ženy tu na MK sú také necitlivé, zjavne si nezavítala na správne fórum, tu je väčšina (alebo aspoň veľmi veľa) žien plná nenávisti a frustrácie... Škoda hovoriť. ☹️

belllinka
16. okt 2024

Si ako taký malý psík s vrtiacim chvostom, čo čaká na pochvalu 🙂 Spamätaj sa, nie si psík, ani malé dieťa, si žena, matka, každý vie, že si to dieťa vypiplala a tým, že pochváli dieťa, tak vlastne chváli aj teba. A nejaká hádka kvôli vynucovaniu pochvaly? 🙄 No trápne by mi bolo, keby mi muž dal takú vynútenú pochvalu.

masinka
16. okt 2024

Ahoj autorka , tiez som mala dieta ako ty opisujes, akurat ze bolo uz druhe v poradi, takze okrem neho som riesila este aj takmer dvojrocne a tiez mi nikto nepodakoval a ani ma nepochvalil. To je skratka udel matiek, musime sa pochvalit same 😀 Decka su uz v puberte, starsia ma brigadu a nedavno prisla s tym, ze jej sef povedal ze zoberie aj mladsiu, lebo vidi ze maju dobru vychovu, tak som si vravela ze konecne ma niekto ocenil 😂

autor
16. okt 2024

@h2 hej hej vidim, vsimam si, toto je vec ktoru. Nikdy nepochopim, kde sa to v tych zenach berie, len druhemu povedat, ake su zle, trapne, bla bla bla, matky roka, co vsetko zlvadli same, nikto ich nechvalil, nepodakoval a preto su take a druhym povedia, ze cakaju ako psik na pochvalu? :D ja neviem, to ani decka doma nepochvalia a beru veci ako automatiku? Mne je smutno z toho, kam ako ludstvo spejeme pri tomto co tu vidim…pochvala je normalna psychologicka zalezitost, v praci, v rodine, v medziludskych vztahoch…@belllinka to je myslienka aj pre teba..ty si doma nechvalis decka? Vsetko robia automaticky a len ich zjazdis ked je daco zle a ked dobre tak nic? Co to z nich vyrastie

autor
16. okt 2024

@masinka Ahoj, to je skvele, a sice si na to cakala vyse 10 rokov, ale vidiet to na babach, ze to co si do nich investovala prinieslo ovocie..tieto narocne deti su masaker a stacilo by mozno aspon den volna mat, alebo aj par hodin alebo na sklonku dna pvoedat, uf mala si to tazke, pekne si to zvladla, chod si oddychnut…si super a baby urcite tiez 🙂

lalala94
16. okt 2024

@autorka keď ti tvoj muž nechce pomôcť a v okolí nemáš mamu ani svokru, ktoré by ti dieťa postrážili, tak si zaplať opatrovateľku a choď sa vyspať. Prečítaj si tie svoje príspevky. Prskáš tu a za všetko sa urážaš, pritom ti tu nikto nič zlé nenapísal. Si extrémne precitlivená a myslíš si, že si jediná na svete, ktorá to má ťažké. No nie si. Na jednej strane ťa chápem, nedostatok spánku a vyčerpanosť je sviňa, mám to rovnako. Akurát to rozhodnutie mať dieťa je dobrovoľné a nikto ťa do toho nenútil, preto ťa nikto nechváli a netľapká po pleci, ako to super zvládaš, lebo robíš to, čo prirodzene robiť aj máš - staráš sa o dieťa a pomáhaš mu napredovať. Dieťa je lotéria, lebo nikdy nevieš, aké bude. Niekto má pokojné bábätko, ktoré pekne prosperuje, dobre spí a je pokojné, niekto má doma malého urevanca a všetko s ním spojené je boj (moja prvá dcéra bola taká). Mne môj manžel sem-tam povie, že ma obdivuje, lebo by to s nimi nedal (máme dve malé deti s rozdielom jeden rok), ale úprimne mi je jedno, čo hovorí. 😀 Proste tie deti sú tu, treba sa už o ne postarať. Zmeň mindset, bude sa ti ľahšie žiť.

sense
16. okt 2024

Keď je muž blb a nevie ťa oceniť ani trochu odbremeniť . Popros o pomoc rodinu. Alebo si nájdi niekoho kto ťa odbremení či už pomocou v domácnosti, alebo pokocikovanim dieťaťa a ty si oddýchneš.
Pozri moje dieťa prerevalo 3 mesiace, spalo len keď už nevládali revat. Vpotom sa to zlepšilo do 8 mesiacov keď začala byť hore každých 45min. K tomu ešte práce (aj keď len ma čiastočný úväzok) keďže materská je u nás až 3 mesiace. Občas som mala pocit že či mi to bolo treba. Rodina 1000km od nás. Ale je to len fáza v živote. Ktorá prejde. A ver to tak to že chvália dieťa, chvália teba....žiaľ muža nezmenis, ani okolie ,môžeš zmeniť len seba a svoje myslenie... A poviem ti že v čase "zúfalstva " som sa rozprávala pohľadom do zrkadla, aj som si po nadávala , aj sa pochválila a aj keď sa vraví že samochvala smrdí, nesmrdi a keď to neurobí nikto iný pochválim sa sama aj odmenim..áno keby ma niekto vidí si pomyslí že mi preskočilo. Ale duševné mi to chvíľkové pomáhalo .. zlé časy prešli a z toho urevanca je už partacka... nevraviac o Tom že to bolo následne veľmi kľudne poslušne dieťa bez fázy vzdoru.

belllinka
16. okt 2024

áno, máš pravdu, decká chválim 🙂 Ale ty si stále evidentne ešte dieťa, keď stále čakáš pochavalu za bežné veci. Koľko máš rokov, ak tak 18-19, tak sa to ešte dá ospravedlniť, ak viac, tak by si sa mala spamätať, že už nie si dieťa nebudeš stále stredobod pozornosti a chválená a potľapkávaná po pleci.

simona1306
16. okt 2024

asi dostanem hate za to, co napisem, ale nemusis tiez prskat na tie zeny co ti tu napisali na vec trocha iny pohlad. Ano, mas to tazke, ale takisto to ma tazke mnoho inych, urcite nie si jedina. Mne to pride, ze proste si sem napisala len preto, ze chces pocut chvalu na seba ako to zvladas, lebo tvoje okolie ta nevie ocenit. A uz ked ti tu niekto napisal nieco ine ako chvalu, tak si isla do utoku . Mozno si citlivejsia, a potrebujes to pocut, ale to si vykomunikuj so svojim muzom, so svojou rodinou, nevidim dovod, preco by ta tu na fore mal niekto chvalit. Mozno tie zeny, ktore ti napisali nieco ine maju ovela vacsie problemy, ovela narocnejsie deti, a len im prislo nefer ze ty chces pochvalu , a ony same ju nedostavaju tiez. Materstvo nie je o tom, ze ta vsetci budu nosit na rukach za to, ze dieta vychovavas a pripravujes ho na dospelost. To je snad samozrejmost, a bolo tvojim rozhodnutim mat dieta a teda si zodpovedna za to, vypiplat ho tak, aby zvladol nastrahy ktore ho cakaju. Ak tuto ulohu zvladnes do konca, najvacsia pochvala ta caka od svojho dietata , ked bude dospele a podakuje ti za to, akeho cloveka si z neho vychovala.

mamatroch
16. okt 2024

S takymi pocitmi sa stretli mnohe z nas... od ludi zvonku uznanie necakam, oni aj tak nevedia, kolko namahy ma vsetko stoji, okrem ineho aj kvoli mojim zdravotnym problemom... No rokmi sme sa naucili fungovat tak, aby to vyhovovalo nam. Zase je ale pravda, ze mne manzel aspon niekedy hovori, ze maju tie nase deti stastie, ze maju mamu, co sa im tak venuje a to ma vzdy potesi, presne pre ten pocit, ze niekto vie aj bez slov a oceni. A tiez mi kolkokrat povedal, ze je rad za to, na co vsetko myslim (mam 5-rocneho a dve teenagerky, cize skola, terminy u lekarov - tych je u nas naozaj vela, choroby deti, darceky na sviatky...).
U Teba citim skor, ze by si potrebovala nejaku kamosku, s ktorou by ste sa o prezivani materstva mohli rozpravat a ktora by Ta pochopila, pretoze to pozna sama. Nemas nejaku taku v okoli? Mozno aj nejaku susedku s malym dietatom, s ktorou sa vzdy len pozdravite - mozno sa skus aj Ty prihovorit, spytat sa, aky maju den a ci spolu nepojdete kocikovat alebo ju pozvi ku sebe na kavu / caj a pod. Deti sa pomotkaju, zahraju a vy si pokecate... Alebo aj tu su vselijake skupiny, terminovky alebo napis do skupiny z Tvojho mesta...
A neboj sa, casom to bude lepsie. Ver mi, uz som zazila vselijake chvile, poporodne depresie, choroby dcery spojene s dusenim a premodravanim, u druhej nador na mozgu, no a momentalne ma druhykrat za tri roky zlomenu ruku na tom istom mieste... no a treti sa prve 4 roky zivota zivota tvaril, ze mu v porodnici zabudli pribalit pud sebazachovy... Ono vzdy sa najdu tazke situacie a obdobia, ja som tiez nechodila vzdy vysmiata ako leco... ale pri kazdom z deti mozem po rokoch povedat "Aj keby som vedela, kolko slz, strachu a siahania az na dno svojich sil ma budes stat, aj tak by som si vybrala Teba"... V kazdom pripade si hrdinka, ze zvladas vsetko sama, viem si predstavit ake narocne bolo uz len to cvicenie s dietatkom... ja som s dcerou cvicievala vojtovku a plakala ona, plakala som ja, do toho vystraseny pohlad starsej 2-rocnej dcery v style, preco ublizujem tomu malemu babatku (z jej pohladu to tak vyzeralo, lebo ved tlacila som ju nasilu k stolu a plakala)...
Teraz je to tazke pre Teba, predsalen dietatko este nekomunikuje velmi a muz cely den v robote... Ked sa vsak nauci chodit a budete uz chodit na ihriska, tak sa postupne spoznate aj s inymi maminami. Resp. nemate v okoli materske centrum? Tam sa da byt aj v zlom pocasi, deti sa tam pomotkaju, trosku pohraju a maminy posedia pri cajiku / kavicke, byvaju tam i rozne kurzy ci prednasky pre maminy alebo aj pre deti... A ak by aj nie, okolo roku a pol uz aj deti zacinaju rozpravat, tak uz to bude krajsie, ked budes vidiet jeho radost z mravcekov, kvietkov, aut, deti... a budes sa usmievat nad jeho komentarmi a zasnut nad tym, ako sa vyvija jeho myslenie a ake zacina byt mudre - aj Tvojou zasluhou.
Pripadne ak mate moznost - my sme to jeden cas tak mali - dohodni sa s manzelom na jednom popoludni tyzdenne (hoc aj v sobotu), kedy budes mat volno iba pre seba a on sa postara o dietatko. Nie hodinku, ale normalne cele popoludnie (kedze uz je dost velke, pokojne to poobedne kojenie nahradi manzel prikrmom) a Ty sa chod bud prejst, zacni behavat, chod si zaplavat alebo sa zavri v izbe a citaj si, hackuj, pusti si hudbu a vyloz nohy alebo napis, zavolaj niekomu, koho si uz davno nevidela... hoc aj bezdetnu kamosku... ja si rada pokecam s jednou mojou bezdetnou kamoskou napr., je to pre mna take osviezenie, vidiet aj inu perspektivu zivota a pocut aj ine temy ako deti... skratka rob vtedy cokolvek co Ti robi radost. Mne to velmi pomahalo v narocnnych obdobiach, vediet, ze mam pravidelne stvrtkove popoludnie volno... taky svetly bod na konci tunela 🙂

hederamonstera
16. okt 2024

Mala ti to raz vrati neboj sa. Ver mi.

Len polav z tvojich narokov. Rovnako by prospievalo aj kebyze to tak neprezivas. Asi si tak bola vychovavana, perfekcionistka zavisla na externej motivacie (pochvala od druhych). Dieta ta nauci ako to ma byt

nevenka
16. okt 2024

@dskjhfdlkdjhl ale prosim Ta...vsak Ty si nejaka, autorka diskusie je nejaka, ina ako Ty. Ale Ty ju hejtujes hned v prvych prispevkoch. Chcela sa troska postazovat, ano a potrebuje od blizkych pocut slova uznania, preto je vadna, ked Ty to tak nemas? Fakt si bola neprijemna a utocna, ozaj. Tu sa uz neoplati niekedy ani nic napisat.
Ja som tiez taka, ked som sa stazovala, ze niekedy mam pocit, ze sa snazim zbytocne, aj tak nerobim dost, tak mi svokra s vaznou tvarou povedala, ze si jedna uzasna a skvela mama a objala ma. A potom dodala, ze mamam toto nikto nepovie, lebo veci ludia beru akosi automaticky a potom sa trapime. A pritom staci tak malo.
Ps: Mam 4 deti a vsetky narocne, ani jedno nebolo ukazkove kludne babatko. Uff...