icon

Ako zvládnuť materstvo bez podpory okolia?

16. okt 2024

Ahojte, velmi ma trapi materstvo a rodicovstvo, ktore prave prezivam. Mam dost uplakane dieta, fakt je to na prasky, place na dennej baze aj ked ma z mojho pohladu naplnene potreby ako su zakladne potreby co sa tyka spanok, jedenie, pitie, hra, kontakt, dieta dojcim, cize ten kontakt ma este navrch okrem toho, ze je nosene, inak sa tie denne zachvaty placu zvladaju dost narocne. Prakticky cez den nestiham fungovat, na internete som v case spankov, ak by niekto chcel tvrdit, ze miesto casu co som tu mam robit ine veci. Spanky su vacsinou kontaktne v posteli ci v nosici. Nie je sanka na samostatny spanok, to sa odplatim z izby a je hore do 5 minut. Myslim, ze som pre potomka urobila vela, pravidelne sme cvicili kvoli motorike, boli tam urcite problemy, ale nic co by sa nedalo zvladnut a pekne sme si vsetko dotiahli. Isla som cestou blw, snazim sa znakovat, ist podla vyvinovych stadii atd aby dieta zvladalo vsetko co ma a aj zvlada a podla mna na to, ze je narodene skoro o mesiac skor nez bol termin porodu, tak ide milniky pekne a dokonca aj popredu. Viem, ze som si toho navalala na seba az prilis, beztak by to bolo narocne. Dieta ma 10m a vsetci vidia len soe je krasne, sikovne atd, ale nikto nepovie a ani ma pomyselne nepotlapka po pleci, ze som odviedla kus dobrej roboty, ked sa venujem dietatu denne a bez toho by sme neboli dnes tu kde sme. Keby sa vyflaknem co i len na cvicenie tak by zaostavalo, co sa pred polrokom dialo, nez som isla na fyzioterapie. Som na dieta sama, muz je stale v robote, nemam cas pre seba, okrem tychto spankovych casov, nemam ziaden oddych na precistenie hlavy a niekedy su situacie, kedy vybuchnem, paradoxne vtedy si vysluzim reci ako sa mam upokojit ked to nezvladam a podobne. Na druhej strane by som sa rada upokojila a zvladala to lepsie ale nemam na to priestor a vzdy dostanem spatnu vazbu len pri negativnek situacii a pri takychto pozitivnych situaciach nie. Mate to tak podobne aj vy? Ako ste riesili tuto situaciu doma v rodine s partnermi? Bude to rodicovstvo vobec niekedy ine? Lepsie? Mam pocit ze mam velmi citlive dieta a o to viac je pre mna narocne zvladat vsetky tie emocne prejavy dietata a to, ze nikto sa nepozrie na mna, co prezivam, aj ked to vzdy poviem, kazdy vidi len krasne uzasne dieta a moju robotu a dennu starostlivost za tym nie. Pricom pre mna su to preplakane dni zo strany dieta a tvrda makacka.

Strana
z3
tinalia
16. okt 2024

Ja som presne vedela, ze ked otvorim tuto diskusiu, ze tu najdem hejty dokonalych matiek z koňa 🤣 ani ma to neprekvapilo. Pritom potreba uznania a ocenenia je jednou z bežných ľudských potrieb (viď Maslowova pyramída). Zato že autorka ma túto potrebu nenaplnenu, tak sa tu niektoré po nej vozíte a urážate ju, že je dieťa a podobne. Ja obdivujem každú mamu, čo to so svojim dieťaťom zvláda. Tiez by som si niekedy hodila mašľu okolo krku, keď máme ťažký deň, ale keď si spomeniem na matky, čo majú náročné deti alebo sú slobodné matky bez pomoci, tak si sama vynadám, že takto vôbec rozmýšľam. Moj manžel sa našťastie o dieťa stará a sám mi aj navrhne, aby som si išla napr.posediet s kamoškami a mala čas aj pre seba, chodím venčiť psa aby som vypla od detského plaču... a je to super lebo aj 30minut prechadzky mi pomoze sa zasa vratit domov s čistou hlavou a načerpat energiu. Ja sa autorke ani nečudujem, že je tu z niektorych komentárov podráždená, pozrite sa ako niektore eagujete...

nevenka
16. okt 2024

@autorka my sme mali strasne urevanu a narocnu prvu dceru. Pochodili sme s nou gastro vsade mozne, vysledky mala dobre, len bola viac "zaplynena", to je vsetko. Do roka mi vrieskala, kolikovala. Do 2 rokov odo mna ani pohnut a cudzi sa jej ani prihovorit v kociku nemohli, este zeny skor, chlapi absolutne, ani dedkov nemusela. Najprv vzala na milost moju mamu, potom svokru a az niekedy neskor starkych. Ked mala pol roka, zacala som sa tesit, ako krasne chudnem, no a ked mi zacali padat vlasy v chumacoch, prehanalo ma aj 6x denne, zacala som sa triast a mala.som vysoky tlak a pulz, tak ma napadlo, ze asi idem na krv, ale isto som len z toho vsetkeho unavena. No mala som hypertyreozu. Telo akoby sa zblaznilo. Nedostatok oddychu a spanku sa prejavil u mna takto. Potom som bola uz relativne ok, no porodila som tretie a stvrte dieta a po kazdom nove vzplanutia. Ale tie deti za to stoja. Pochval sa aj sama.
Ale ano, mna manzel pochvali veru, a ked deti nepodakuju napriklad za obed, tak ich vrati a "co sa maminke povie"...v tomto je uzasny. Ale zase nerobi to casto, proste nevie to az tak, ako by som potrebovala, tak ho vzdy podpichnem nejak a pochopi, ze je cas na pochvalu 😋

autor
16. okt 2024

@tinalia ano, podla mna to je prirodzena a kazdy chape ocenenie inak, aj v ramci vztahov ma kazdy nejake ine vyjadrenie lasky, niekto dotxk, niekto slova a napriklad ja som rada, ked za svoju snahu pocujem dakujem pekne, vo vseobecnosti to myslim a ked mi niekto povie, ze ano, mas to narocne, dobre sa staras o dceru je fakt prijemne pocut…ale potom clovek niekam pride a pocuje, co si o sebe myslis, co si male decko ze potrebujes pochvalu, potom sa to zvrhne na to, ze nase babicky prali na potoku a rodili v poli a same si zasili poporodne zranenia a isli okopavat zemiaky :D no ved vieme ako to choid a teda aky pozicaj taky vrat, ja nedokazem na toto pretekanie sa v materstve a zhadzovanie inych matiek reagovat pekne..ved to je vysmech celemu zenskemu pochopeniu..kto by mal matku chapat viac nez ina matka? Ale tu je to psia povinnost vychovat dieta a same sa na svet nepriviedlo, ved to vieme a napriek tomu, ze sme deti chceli, je nieco zle na tom povedat aka je realita materstva? Nie kazdy vidi vrchol svojej existencie v tomu, aby sluzil 24/7 dietatu bez stipky volneho casu na regeneraciu tela a mysle..sem tam idem aj ja so psom, ale muz je podstatnu cast z dna v praci a chodi robit aj mimo miesto bydliska a aj cez vikendy, je podnikatel a teda ano, je workoholik, lebo na firmu musi niekto robit a neklamem tym samu seba ako sa mi tu snazia niektore navraviet, lebo ked ma clovek firmu, treba sa o nu starat,lebo inak pojde firma dolu vodou..nie kazdy je radovy zamestnanec, ktory nema ani tusenia o tom, ake je to podnikat..

autor
16. okt 2024

@nevenka obdivujem ta, ze mas 4 deti, ked sama tvrdis, ze su narocne, ako to zvladas? Ake mas medzi nimi rozostupy? Uau, to je ale vyslovene obeta, ked mas este zdravotny problem..ako si na tom zdravotne aktualne?

colsami
16. okt 2024

Tiez som mala prve velmi narocne, takner 24h denne na mne, plus ine veci s kt.sme sa pasovali. A ano bola som na to samucicka sama. Babky dedkovia kamosky sestry, vsetci daleko a pracujuci. Este aj na kontrolu po 6tz od porode som isla s deckom lebo muza odvolali na sluzobku a realne som to male uplakane babo nemala komu dat na 29 min postrazit.

Kazdopadne, nic v zlom, prebehla som aj diskusiu... Ja u Teba nevidim pointu a problem v tom ze "prahnes po chvale a uznani od inych" (co teda ja osobne nechapem a nikdy mi to nenapadlo ale mozno som necitliva), ale skor si myslim ze problem je v tom ze Tvoj muz ma na salame s nejakou pomocou s domacnostou a dietatom. Asi by bolo treba zacat tam. A to by mi vadilo ovela viac ako nejake chvaly na dieta a mna od cudzich. Ta ignoracia od muza. Moj sa nastastie zapajal ovela viac. Ked aj nie s batolatom novorodencom (niekedy to chlapom trva, vediet s nimi manipulovat) ale teda okrem dietata bolo vsetko vybavene zariadene nachystane, aj keby som cele dni z postele nevyliezla.

Zelam Ti nech mas viac pozitivnych pocitov. A dajte dokopy s muzom nejaky rezim, tam je podla mna primarny problem. Drz sa.

betulinka1
16. okt 2024

Si skvelá a sikovna. Pochvál sa sama. Vzdy ked ides okolo zrkadla sa pochvál. Ked niekto povie aka je mala sikovna sa pochvál. Ved aj musi byt, lebo kolko cviceni som absolvovala aby to tak bolo. Chvál sa sama. Ostatni sa pridajú. Teraz k tebe. To co prežívaš sme mali kazda. Je to v poriadku. Ked sa pozrem spatne 10 rokov dozadu, mam pocit, ze prvy rok som iba kojila, varila kase, potom prikrmy atd.. ale aj som bola sama. Ty mas ale muza. Dieta uz ma 10 mesiacov, je cas na trosku zmeny. Co by si chcela robit ak by muz postrážil dieta vecer alebo cez vikend? Tak to rob. Ak muz nechce strazit, tak nech mu pridu pomoct babky.

nugat
16. okt 2024

Autorka, pochval sa sama. Pochval samu seba pred chlapom. Vyzdvihni, co vsetko si v dany den urobila. Ved robis maximum a este viac. A on sa podiela na starostlivosti?

Len ti chcem uprimne povedat, mozno mozes aj trochu zvolnit. S nadsazkou - nemusis znakovat pri spolocnom jedeni bio organic jedal z eko nezavadnych skandinavskych tanierikov ako sedite na najmodernejsej stolicke podla odporucani pediatrov, pricom sa hrate s montessori hrackami, bilingvalne spievate, ukazujes pastelkami emocie dietata a pijete z uciaceho pohara filtrovanu vodu. A to vsetko v bezovych, tlmenych farbach, aby nahodou nikto nebol prestimulivany s nosicom po ruke a vzdy pripravenym prsom a sikovnym slovom na uznanie emocii dietata.

Proste, nie vsetko musi byt dokonale a podla najnovsich trendov a odporucani. Lebo mne to zavana niecim takymto: trosku si si na seba uplietla byc a nevies ako z kola von. Aby si si starostlivostou o dieta podla najmodernejsich postupov nevybudovala sposob ako si vyzadujes externu validaciu. A tiez, aby sa zo starostlivosti o dieta nestal komplex sebaobetujuceho martyra.

Btw, mne to tiez muselo docvaknut. 😉👌

samik88
16. okt 2024

Ja ťa chválim,si šikovná a dobrá mama. Našťastie ja s mojimi deťmi takéto veci nemusím riešiť,ale samozrejme každé dieťa si vyžaduje pozornosť a starostlivosť. Každé má iné nároky. Môj prvý syn bol tiež veľmi citlivý a uplakaný ,nikdy sme nevedeli čo mu je ,pol roka sme sa kvôli nemu poriadne nevyspali. A inak mal intoleranciu na bielkovinu kravského mlieka,takže je možné,že to bola príčina ako tu už niekto spomínal. Tiež bol nonstop na cecku. A musel mať aj cumeľ. Druhý je už naštastie kľudnejší ,ale pri bábätkách je stále nejaký problém,často plačú a my nevieme prečo. Podobné pocity som prežívala keď som prvýkrát porodila, bola som taká precitlivená a bolo mi smutno,že ma nikto nepochválil ,že som zvládla pôrod (samozrejme prirodzene bez epidurálky). Pri druhom som to už tak neprežívala ale dostala som veľmi peknú pochvalu od kamarátky a naozaj mi to dobre padlo ,lebo som to predtým od nikoho nepočula. A preto aj ja rada pochválim ktorúkoľvek ženu ,lebo skoro všetky sme veľké bojovníčky. Od tehotenstva,pôrodu po starostlivosť o bábätká a celú domácnosť. Drž sa a nezabudni ,že nie si sama.

eca12
Autor odpoveď zmazal
dskjhfdlkdjhl
16. okt 2024

@nevenka Nikoho nehejtujem, nauc sa citat s porozumenim, budes mat krajsi zivot😉

aurora33
16. okt 2024

Tak to je veľmi smutne, že sa muž takto dištancuje. On to dieťa chcel?

tinalia
16. okt 2024

@autorka no ved tu sa chodia viacere po celom dni odbavovat na inych zenach, cely den tu vysedavaju na koňovi. Maju idealne vztahy, ale to ze tu niektore zeny sedia den aj noc a komentuju vsetko..neviem kde na to beru čas a este k tomu su aj dokonale matky a manželky 😁 ja verim tomu, ze toto narocne obdobie u vas prejde a dieta bude tvoja radost, lebo sama vies, ako velmi sa mu venujes a ono sa ti to jedneho dna vrati, ked ti aj same vyzna lasku a to bude vtedy pre teba ta najkrajsia pochvala z čistej lásky 😊 drž sa, si skvelá mama👌

doriiis
16. okt 2024

Ja ti rozumiem autorka.Najlepsi pocit je,keď niekto pochváli tvoje dieťa a zároveň hneď nato,pochváli aj teba.
Aj si sa s tvojimi pocitmi niekomu zverila? Povedala si niekomu nahlas,že za cítiš nedocenená?

majlo1234
16. okt 2024

Mna serie, ked to manzel neoceni, lebo je to aj jeho dieta, z koho tesam kvalitneho cloveka😂 od ostatnych pochvalu nepotrebujem, ale uz sa mi aj tej uslo. Mozno musis pockat, kym podrastie, lebo zas na malom decku sa toho vela chvalit neda(no offense) 🫣

majlo1234
16. okt 2024

A par rokov to este o moc lahsie nebude-to vravim ako matka dvoch deti do teoch rokov😂

tana85
17. okt 2024

je zaujimave, ze tieto spomienky mam velmi cerstve, v zasade aj teraz toho robim ovela viac okolo deti/domacnosti, ale viem sa uz za to adekvatne odmenit a pochvalit. cerstve mamy si toho nakladaju prilis vela, pricom prve mesiace staci "prezit". ale materstvo je velmi nedocenena praca, pricom ked pozries na to, kolko muzov nechce ist na rodicovsku. a preco? lebo vedia, co to obnasa, nie vzdy su v tom len peniaze. vidia len, ze zena je doma a nepracuje. si vycerpana a frustrovana, aspon z tych kometarov to citit. tiez som to takto prezivala, ostala som sklamana ako malo sa mama/svokra zapajali, muz toho robil vela, ale niekedy to na mna tak dolahlo, ze ako automaticky sa to cele berie lebo "dieta sa na svet nepytalo, tak sa staraj ked si ho chcela". prejde to, tie place u mladsieho dietata u nas presli ked uz mal cca rok, ako zacal normalne jest, hybal sa, vnimal viac hracky a sestru, tak uz bol ovela spokojnejsi. jedny starosti vystredaju ine, pridu nekonciace skolkarske choroby, ale ty by si mala cim skor zapojit aj muza. peniaze su potrebne, ale nestali by mi za to, aby som robila aj po vikendoch...

autor
17. okt 2024

@tana85 ano, ja nemam problem to povedat otvorene, ano som frustrovana, ano som vycerpana. Ja osobne neviem pracovat s tym placom, proste to ani neviem vysvetlit ale mna najviac frustruje ten plac a to mam velmi uplakane dieta a nemozem ju ani keby mam s kym (co nemam) niekomu nechat lebo ona zacne hned plakat ked ja odidem. Neviem ci je tak naviazana na mna ale asi ano. A to nema ani separacku aktualne, proste nic, ona je taka emotivnejsia od mala, to je strach.
Ja sa mu to snazim vysvetlit, ale skutocne ma firmu, proste sa musi obracat, ked nebude robit, nebude cirma prosperovat ale musi si to nejak nastavit aby tam mal zodpovedneho zamestnanca alebo viscerych ktori ho budu suplovat alebo co ja viem co. Sama som z rodiny kde otec viac nebol doma ako bol, tiez workoholik, nechapem ako to mama zvladla, ale tak pamatam si ako s nami chodil otec aj k lekarom, aj sa podielal na chode domacnosti, varil, upratal, mna vozil na kruzok a byvali sme vo viacgeneracnom dome, cize ked daco, starkovcov sme mali po ruke, ale zas mama sa obraxala, nenechavala nas starkovcom ze na berte si ich. Mne sa zapaja mama ked sa jej da pomoct s varenim, donesie nam cosi, kocikovanie a hranie orichadza v uvahu cez vikendy ale to pomenej, ma toho dost aj vo volnom case okolo domu, zahrady, atd, pracuje este a ma zdravotne problemy cize ju nechcem bejak extra trapit. Muzova rodina sa nezapaja, to je nulove.
Ako ja si uvedomujem ze my sme v prvom rade chceli dieta, ze sa neoytali na svet a ani starkovci nie su povinni nam robit pestunky, ale muzovi rodicia strasne tlacili na to roky a stale nam pilíi usi, pricom nemozem povedat ze by nas oni do toho dotlacili, vsak som dospela a dieta som si urobila vtedy ked sme ho chceli my a nie oni. Ale teraz ako je na svete tak ani nevedia, ani nepomozu, nic. Ved postaram sa ale ked uz clovek nechce pomoct mozno by stacilo len mile slovo.
Ano viem ze stale cosi bude, jedno obdobie strieda druhe a nikdy to neskonci len sa to zmeni.

mamutka
17. okt 2024

Necitala som úplne všetko, ale vidím, že tvoja mamina to mala podobne. Stále sama na všetko. Ty ju chváliš? Poďakovala si jej, s tým, že obdivujes ako to všetko zvládala?
Kedysi bola taká doba, hlavne v niektorých rodinách, že sa výchova dieťaťa považovala za samozrejmosť a ženskú robotu. Mnohí ľudia to tak majú stále. Ľudia nevedia prečo by ta mali chváliť a za čo. Normálne sa staráš o dieťa, aj ini sa starali. Ja som mala prvého veľmi náročného, plus moje zdravotne problémy, ale čo koho do toho?
Zároveň ale pravda je, že keď chvália dieťa, chvália teba. Ako inak by to mali povedať? Keby hovorili že dieťa je pozadu a nešikovne, doslova by ta tým hanili a dotklo by sa ta to. Lenže oni chvália. Nechápeš že zároveň teba, ale oni nechápu prečo by mali dospelú ženu chváliť ako malé dievčatko. Neviem presne čo chceš počuť. Anička, úžasná si, dobre že sa jej toľko venuješ, len vďaka tebe rastie a hýbe sa?
Proste robis veci ktoré musis robiť, keď to dieťa miluješ a chválenie dieťaťa poteší každú matku. Neskôr ti dieťa bude hovoriť, aka si úžasná, najkrajšia, najlepšia. Od dospelých to nečakaj.
Ty máš problém s mužom. Nejde o to, že sa stara o firmu bla bla, to je všetko ok, prežiť treba. Ale keď ideš von a on vyvoláva kde si a pod? To je veľký problém, strasne debilny prístup od neho a to ta frustruje. Treba mu trochu vyčistiť žalúdok.
Každopádne, s ľuďmi musis priamo. Pred nimi povedať “mala zvláda toto lebo som s ňou drela toľko a toľko, dr povedala, že to robíme super, da to síce zabrať, chvíľu si neoodychnem, ale stoji to za to…… Mala nevedela dlho to a to, tak som vymyslela/urobila/zmenila… a už jej to super ide…… plánujem ešte to a to s ňou, veľa plače, potrebujem čokoládu, doneste mi niečo na nervy keď prídete, lebo tu dnes podávam extra výkony…”
Ľudia veľa veci majú v kolonke “nememu decku ani vlastná mater nerozumie” naozaj, keď sa nepochvális sama, ini s tým ťažko začnú

Strana
z3