Ako zvládnuť ranné stresy s deťmi?
Som mama dvoch chlapcov 4r a 2r. Starší chodí do škôlky a mladšieho musím brať so sebou, lebo ho nemám s kým ráno nechať. Naše rána v ideálnom stave by vyzerali tak, že vstaneme o 6:15, oblecieme sa, zjeme raňajky, umyjeme sa a o 7 nastupime do auta a odídeme z domu. Realita je taká, že vstaneme medzi 6:15-6:30, potom syna naháňam, aby sa obliekol a najedol. Väčšinou je to s plačom, pretože sa neoblieka, robí milión iných veci alebo len sedí a pozerá do blba. Rovnako je to s jedením. Do toho chystám mladšieho. Potom nasleduje umývanie, naháňam ho, aby si šiel umyť zuby a tvár, väčšinou plače, že on nechce, alebo robí niečo iné, napríklad akurát vtedy potrebuje stavať lego. Samozrejme už nestíhame, samozrejme vždy sa stane niečo nepredvídané, napríklad dnes sa mladší pokakal, keď uz bol komplet oblečený a obutý.
Jednoducho každé ráno je to kopa stresu, kriku a plaču. Ja sa potom cítim zle, lebo na syna kričím a robím stres. Ak by sme vstávali skôr, nič by sa nevyriešilo, lebo starší by sa suchtal rovnako, akurát by bol nevyspaty. Neskôr chodiť nemôžme, škôlku máme ďalej od domu, chodíme autom. Poraďte, ako sa dostať do pohody, aby som aspoň naňho nekricala..som dosť cholerik a nechcem, aby mal na detstvo spomienky, že mama naňho stále kričala. A ako naňho, aby si uvedomil, že ráno je obmedzené množstvo času a treba makať?
@anjelicek26 pisem niekde, ze vsetci a ze do roboty na 6.? 😁 Pisem len, ze casto musia odist z domu priskoro na to, aby sa mohli zapojit.. 😉
Mne to prislo logicke, ze ked sa nezapaja, uz bude v praci/ na ceste do prace..
Podla tvojej otazky usudzujem, ze tebe toto na um neprislo..
Tot vsho.. 😉
@anjelicek26 autorkin ale chodí, je na deti sama,takže radiť jej,že má zapojiť otca je smiešne. Aj môj partner odchádza z domu keď sa syn budí, bohužiaľ začína v práci o siedmej a niektorí ľudia aj skôr
Vsak moze chodit do nejakeho “kruzku” na styl skolky, ktory zacina neskor.
Alebo to brat tak, ked sa podari vyrazit, bude dobre, ked sa nepodari, ostanete doma. Podla mna si to zbytocne komplikujes, kedze si na RD. Co budes robit ked budes chodit do prace?
a co tak vstat skor aby mal rano cas na to “motanie sa”?
ja vstavam prva o 5:00, vsetko v klude vychystam, nachystam, vratane seba, o 5:45 budim syna, kym vstane je 6:00 a 6:30 odchadzame, ma pol hodiny na oblecenie sa, zje kapsicku, alebo banan a ideme
mam sice len jedno dieta ale skolku mame daleko, takze vstavame skoro, velmi skoro
1. neranajkujeme doma, zbytocne zabity cas navyse, miesto toho si radsej o tu pol hodinu pospime.
2. Pri tak relativne malom vekovom rozdiely by ma ani nehlo davat starsieho do skolky. Starsi by pockal, az vekovo bude ak mladsie vo veku na MS. Usetrila by som si rok-dva zbytocneho ranneho vstavania s stresov
3. Ak by vekovy rozdiel vacsi, alebo by starsie chcelo do skolky, resp. nudilo by sa doma s mladsim, tak iba na jasnu dohodu s muzom, bud bude on chodit so starsim do skolky a ja budem s mladsim doma, alebo zakym ja odvediem starsie do skolky, on pocka s mladsim, nez sa vratim.
@breznica však ale autorka to napísala až neskôr, že otec chodí do prace na šiestu. Nedala to do úvodného príspevku, takže to nemala ako @anjelicek26 vedieť. Tak jej normálne radila zapojiť otca.
@elanor autorka píše že manžel je už v práci keď vstávajú.. kvôli škôlke a rannemu zhonu by asi nemenil prácu..
Úplne ti rozumiem ja som sa naháňala do škôlky aj zo škôlky pre malú kedysi sama keď manžel už o 5 vyrazal do roboty a domov prišiel 16.30 utekala som do roboty aj z roboty jak blázon,, tiež ma niekedy vytáčala ale vstaval už o pol 6 alebo o 6, ale proste deti rozospate motaju sa
@hederamonstera súhlasím s tebou. Mám rovnaký vekový rozdiel medzi deťmi ako autorka diskusie. Syna som dala do škôlky až 4 ročného a prvý rok chodil veľmi voľne do škôlky. Jednak nosil neustále nejakú chorobu a jednak som ho často odhlásila aj z únavy. Napr. sme si predĺžili víkend a podobne. Ona tá škôlka zase nie je nejaký zázrak, ako to je veľakrát podávané. Moje deti chodili len na dopoludnie, hlavne aby si zvykli existovať v školskom zariadení. Inak sa pekne hrali spolu doma. Práve v tomto veku, keď mal starší 4 a mladšia 2 roky sa začali spolu aktívne hrať a vydržalo im to roky.
Zvoľni nároky a budú aj rána príjemnejšie. Nemusia obaja ráno raňajkovať, nemusia byť sami oblečený ešte pred naložením do auta, nemusíte vstávať každý deň občas môže starší ostať doma, a už vôbec ničomu nepomôžeš keď budeš na rozospate dieťa kričať.
jeeeemine, pamatam si tieto rana. ked som ostala na deti sama. najmensia ani nie dva roky, druhy 4 roky, a potom prvak a tretiak na zakladnej. to bolo vzdy stresu a kriku a obrovske umenie nic nezabudnut 😀
radu nemam, ale potesim Ta, je to len obdobie!
moji maju teraz 5, 7, 10 a 12 a uz je to pohoda. vstavam 6:45 a 7:15 odchadzame z domu, vsetci naranajkovani a aj desiaty pochystane.
baby Ti dobre radia, skus nieco z toho a takto o rok to bude lepsie tak ci tak a potom kazdy rok o cosi viac 🙂
Ďakujem všetkým za rady, niektoré začnem využívať. Pre kľud v rodine ho asi budem obliekať, snáď sa mi to neskôr nevypomstí. Raňajky preskočíme alebo zjednodušíme podľa toho, čo budú mať v škôlke na desiatu. Skôr vstávať ani neskôr odchádzať sa naozaj nedá a ani manžel nemôže dať výpoveď len preto, aby mohol ráno chystať syna do škôlky. A ani ho nenechám doma zo škôlky, on tam je rád a je to preňho dobré. Nemáme na dedine nejaké extra možnosti na zábavu pre také dieťa a nemám kapacitu celý deň vymýšľať program znudenemu dieťaťu.
Táto téma bola skôr zameraná na to, ako samu seba dostať viac do kľudu, aby som sa nenervovala každé ráno. Viem, že dieťa nezmením, len musím počkať, kým vyrastú. Ďakujem všetkým ženám, ktoré sú so mnou na jednej lodi, aspoň viem, že v tom nie som sama.
a co tak croisant, ovocna kapsicka do auta do ruky ? namiesto ranajok. Ale poznam to, ja mam tiez starsiu skolkarku na tento sposob, sedim a pozeram do blba namiesto ranajok a obliekania a tiez stresy :D ale mne hrooooozne pomohlo odkedy muz zacal pracovat od 7, nie od 6 tak ju tam vozi on, sice tam byva medzi prvymi ale aj tak je to velka pomoc. Ale teda nejaky rok a pol som ich vodila sama, takze starsiu zobudit, priznam sa trocha jej pomaham rychlo obliect nech tam neni hodinu, potom vycikat, nachystam lahke ranajky ak chce, pritom ju ucesem.uz sa nam stalo aj ze jedla napr jablko len po ceste atd. Nam teda doteraz robieva skrt najviac ze vie zahlasit na chodbe ze ju boli brusko, pritom sa jej od rana pytam ci nechce kakat, a potom uz oblecena, a v skolke nechce za svet ist, to drzi aj cely den. Takze u nas potom nahanacky kakaj kakaj :D
A ešte dobrá rada je, nechať mu čas na hru. Ráno mu dovolím pozerať rozprávku a hrať sa, ale veľa krát to nestíhame. Skúsim si to lepšie zorganizovať, aby na to bol čas, nech je spokojný.
Tiež mame niekedy choas ráno, mám deti 5,4 a 1, vstávajú o pol 7 a o pol 8 musíme ísť z domu keďže chodíme peši. Ja raňajky nevynechavam lebo moje by do deviatej na jedlo nevydržali a boli by hladné :D tak ale už k tomu čo mne pomohlo... najviac času mi zaberalo ráno to ze si vyberali dlho oblečenie (mam dievčatá) takže fungujeme tak ze musia mať večer nachystané čo si oblečú, ďalšia vec co mi pomohla je premyslieť co budu ráno jesť, večer spravím toasty a ráno ich len zapečiem, dám im jogurt co sú asi najrýchlejšie raňajky alebo večer spravím pomazanku a ráno už len natriem. Kým oni jedia, ja mam čas na najmladšieho. Tiež pomáha to, že ich motivujem rozprávkou na par minút, nie je to ideál ze ráno ešte pozerajú a zaberá to čas, ale mame pravidlo ze ak sa rýchlo oblečú, najedia tak môžu pozrieť, keď sa motaju tak majú smolu a nestihnú takže ráno si to rozmyslia 🙂
@jana_eyre_2 a? Moze si najst inu, s lepsim casovym rozlozenim. Nemusi zena padat na hubu. Aj on je rodic a ma pbderi vediet postarat, nie len po fin. strane
Ja by som raňajky nezrušila, ale zato by spal už v tričku, v ktorom ide do skolky. Ešte sa nepotia, je to jedno. Zvyšok veci mám pripravené, oblečiem spodok za minútu. Tiež mám budík na 6:10, vstanem 6:50 😂, o 7:15 vypadnem, ale naranajkovany a pohár vody je základ a druhé koľko v skolke tiež zje.
Žiadna hra ráno. Po ceste si môže pozrieť knižku… ale tak my to máme zabehnuté, že ráno vstaneme a ideme, ani by ho nenapadlo hľadať hračky
mohla by som napisat ze to mam horsie napriklad ale to by ti asi nepomohlo. Ja musim byt o 8 v praci a deti musia byt v skole a jaslickach, kazde inym smerom 🙂 Neviem, kedy chodia vecer spat a pod, ale celkovo by som to brala tak ze:
- mladsie by som kludne zobrala v pyzamku, bez ranajok. V com je problem? Ide vlastne len na otocku a chvilku v skolke. Ranajky si date ked pridete domov a cestu predrieme. Starsie mal "len" 4. Ja by som ho obliekla. Ja este obliekam niekedy aj 6 rocaka. Cez vikend ani cez prazdniny nehrozi, uz davno to zvladne sam, ale rano o 6 je to dot krute, takze tam by som sla... Do ranajok by som netlacila, mozno len nieco na vypitie a pod.
Juuj úplne to poznám, ja mam tri deti a každé ráno bojujem so sebou, s nimi, s každým v rodine 🤣náš ocko odchádza skôr ako deti vstávajú, tak len ja, a presne mám jeden exemplár, moja milovaná dcérka nedokáže ráno nič, total nič, v, skoro 7 rokoch spí na nohach, doslova za ňou musím chodiť po dome a povely - pančušky, daj si tričko, umy si zuby a počkať ci to urobí, lebo keby odídem od nej napr chystať mladšieho alebo hocičo iné tak proste ostane stáť alebo sedieť kde je a nepohne sa 🤣🤣tak to začínam pomaly brat s humorom a netuším ako to urobím od budúceho týždňa kedy nastupujem do prace a celý cirkus budeme musieť stihnúť s polhodinovym predstihom 🤣🤣držím si palce a plánujem sa raz poriadne za toto všetko odmeniť minimálne cestou okolo sveta haha
@elanor 😨 super odpoveď fakt.. nevieš nič o jeho práci, zameraní, vzdelaní a mieste bydliska, ale šup kvôli náročnej hodine ráno ktorá je najnarocnejsia možno tak najbližší rok, dva (lebo deti rastú) sa ma manžel zmeniť len tak šmahom ruky zmeniť robotu..
@jana_eyre_2 ak si si nevsimla, je to jedna z moznosti, aj tu treba zvazit.
Uz oni si vedia ci im zato stoji, ci nie, resp. ci tuto moznost uz v minulosti zvazili, alebo nie.
To je ale na autorke, tebe to moze byt 80, tak neviem co tu vzrusene bzucis ako nezvozna osa.
@elanor jediný kto tu bzuci si ty, ja som sa na teba normálne ozvala a ty si začala útočiť nepríjemným spôsobom.. neboj už ťa nebudem označovať, nerada komunikujem s ľuďmi čo si neuvedomujú že reagujú útočne..
@elanor alebo sa skús zamyslieť ty a prečítaj si svoju prvú podrazdenu reakciu namna.. bude vidno kto je koho zrkadlom..
Kedy idú spať večer?ja sucitim, lebo ranné vstávanie je pre mňa horšie ako 2 nočné po sebe.Ked tu čítam, že niekto dobrovoľne vstáva 05, aby všetko nachystal a nebol v strese veľký obdiv.
Ja som ráno dovolila len rozprávku nie hranie a pod...a ideál je nič🙂)umyť, niečo malé zjesť a ísť, ale ja sa potrebujem zobudiť, takže sme mali dosť času na zívanie na gauči
Stravu aj, keď malú by som nevynechala, keď je v škôlke zlý jedák a cukor ho preberie🙂
Ja som mala v škôlke jedno dievčatko, ktoré mama prinášala na rukách a potom si sadla na koberec a prebrala sa asi po hodine, cez obed vždy spala najdlhšie taká spiaca pomala princezná.

a este ako pisu baby, ranajky (nudzove) do auta - kapsicku ovocnu s obilninami (maju v dm), alebo jogurtove kapsicky existuju... mat doma pre pripad, ze sa vsetko pokasle a nebudete stihat.