Ako zvládnuť starostlivosť o novorodenca bez stresu?
Ahojte. Prichadzam po radu. Mozno ma tu mamicky aj odsudia, ktovie. Máme doma malé bábo, dnes má 2 týždne a týžden sme doma z nemocnice. V nemocnici to bolo akoby lahsie, i ked som chcela veľmi domov, ale zamrnkal, dala som flasu (nemala som mlieko a musel pit kvoli zltacke) napil sa, grgol, prebalila a spal dalej. Odkedy sme doma je to hrôza a zdá sa mi kazdy den horsí, kazdy den mám pocit ze to menej zvládam. on akonahle sa zobudi, ja nemam cas si ani uvedomit ze je hore ze by dal
vediet mrnknanim, ale spustí taký hurónsky plač, ale tak strašný, akoby ho vyslovene drali z kože. celý cervený, nereaguje ani na prihovaranie sa, chovanie sa, hladaknaie napr. kym priatel robi flasu, reve tak ze z 0 na 100000. zo mna vtedy zacne vyslovene kvapkat pot, lebo to obcas aj ja pospim na hodinku a zobudi ma taky psycho plac ze ani neviem ako som zatial nedostala nejaky infartk od zlaku. Dam mu jest a je ok. no ... ok ako ok, kedze este aj koliky do toho prisli takze nie vzdy je to ok, niekedy sa dalej kričí. kojím uz ale mám tak 20ml mlieka, to mám tak na ukludnenie,nenaje sa z toho. dokonca ani ked si odsajem 60 ml za cely den ked mam dobry den a dam mu vo flaske, mu nestaci. Boli sme dnes u pediatra s kolikami, povedal ze to treba proste prezit. Má coliprev, probiofix, espumizan, masieujem ho, cvicim s nim. mam pocit ze sa dusim, ked pocujem ten rev mam strasne pocity potom ma. za to vycitky svedomia. som strasne nevyspata a ubolena este stale. Lubim ho, je to len babätko malé ale to ako dokaze plakať je pre mňa extrém. aj to kojenie, ked sa zle
prisaje na 1x taky nerv co chytí zacne ma kopat a pästickami buchat cely cerveny, tale male babo a tak obrovske nervy. prosim, je aj vase take? je to normalne? prejde to niekedy? zvyknem si? teraz ma zobudil jeho plac zo spanku ale taky ze som sa počurala, proste riadne
pocikala z navalu zlaknutia ze co sa deje ci ho niekto zaziva reže. prosim mamicky, poradte mi.. je to ok? ked tak reve mam chut nanho nakricat ale nerobim to len to v sebe dusim a hovorim si ze je to len uplne male bábätko. snazim byt kludna prihovarat sa mu milo obcas uz len z donutenia uz. citim sa strasne, som
ohavná matka.
Boze, drzim Ti velmi palce nech sa to zlepsi, velmi Ta chapem lebo som to so synom mala rovnake a trvalo to nekonecne dlho, on nam plakal ,teda ručal stale a ked bol väcsi tiez, za vsetko.
Ja som si nezvykla, proste museli sme to prezit. Ale povzbudim Ta, teraz je to kludny, velmi mili chlapcek a to som sa nie raz obavala ci mu ta povaha neostane.
Este mas novorodeniatko, verim ze bude lepsie 🩷😇😇
❤️
Bábätká a malé deti nevedia regulovať emócie, možno máš celkovo “temperamentnejšieho” novorodenca a ono do toho ho ozaj môže to bruško kvôli kolikám bolieť, tak to dá aj patrične najavo. Obaja moji synovia boli veľmi uplakaní prvé mesiace, v podstate až po roku sa to deň čo deň začalo zlepšovať. Asi som ťa veľmi nepotešila, ale ozaj tieto prvé mesiace treba len nejako prežiť. Sú aj také dobré bábätká ktoré ledva zaplačú, ale to sú skôr výnimky.
Držím palce a prajem veľa síl
Tie prve tyzdne s prvym babatkom vedia byt velmi tazke a plac vlastneho dietata vie matku velmi stresovat. Aj tie pocity ohavnej matky su bezne, ja som ich tiez mala. Tie prve 4 tyzdne po porode boli ozaj psycho, potom trochu lepsie a po 3 mesiacoch uz pocit psycha zmizol. Drzim palce, bude to urcite lepsie, tieto zaciatky niekedy fakt len vydrzat, den po dni, proste ciel je dozit sa vecera 🙂 O mesiac sa ti uz zacne aj usmievat, viac reagovat, bude to optimistickejsie.
Veľmi dobre to poznám a chce to čas ak budeš chcieť pokojne napíš a môžeš sa vykecat, niekedy treba aj vyhľadať psychológa kvôli mega hormónom ktoré sú po pôrode v nás.... Nie je to žiadna hanba. Držím ti palce aby si to zvládla stále lepšie lepšie. Ak chceš pošlem ti masáž bruška a synovi bol na koliky najlepší balonix med, fitlopta a pesničky yuve yuve - Mongolsky rock...ano s tým sme zaspávali 4m.🙈... Ale v prvom rade sa nauč brať jeho plač ako spôsob komunikácie. On ti vlastne hovorí mamaa chcem jeest alebo boli ma bruchoooo.... Takže keď to nebudeš brat ako nieco zle ale ako reč, bude to lepšie
Mne dcéra spustila taký plač keď mala asi dva mesiace . Mala koliku a nijako som ju nevedela utíšiť
Ja viem, že je maličké bábo a práve preto by som rovno prešla na bezlaktozove mlieko, a hlavne aj ty, všetko čo zjesť tak bez laktózy, ak by nepomohlo a budeš ho kojit tak vylúčiť úplne mliečne. Je to také otrepané, ale po mojich deťoch už viem, že žiadnu koliku nemali. Do 3m deti nemajú enzým na štiepenie laktózy a tým pádom každé druhé má koliku.
Kolko vazi? Taky 4400g chlap uz moze byt hladny ako vlk...
A pre vlci hlad nepozna matku😅
dobre nervy tebe aj susedom🌞🌸🚀
Drzim palce a posielam vela síl. Robíš všetko čo môžeš, nie si zla ani ohavna matka. Pamätaj si, je to len obdobie, prejde to ❤️
Dudel ma? Dojcenie by som uplne zrusila, budes viac ok. Poriadne naliat umelym mliekom a raz mu koliky prejdu.
Bude to týždeñ čo týždeň lepšie. Náš bol prvý mesiac úplne na rukách, stále plakal. Prešlo to. Držím palce mamina❤️
Pokracuj s kojenim, aj to malo je lepsie ako nic. Skus si pripravit vodu spravnej teploty do termosky, namerane mnozstvo mlieka do odmeriek a pradzne flase k posteli aby si vedela do minuty namiesat mlieko a hned na poziadanie krmit. Tych par minut s kriciacim dietatom vzdy vyznie ako nekonecno. Skus takto predchadzat dramatickym situaciam. Zakratko vypozorujes kedy, v akych intervaloch sa budi na hlad. Ja som malu zvykla v danom case nakrmit v spanku hned ako sa zacala mrvit a nikdy sme nemali preplakanu noc. Snad to pride casom aj u vas.
ja by som dojcenie zrusila, miesanie takto mlieko um je podla mna na figu a stresuje ta to este viac (aj ked sledujem, ze sa to propaguje, ze lepsie ako nic pre dieta, ale v mojej dobe nam vyslovene neodporucali mixovat, neviem preco a neviem preco sa tak casto tieto trendy a rady menia). V kazdom pripade, na psychike ti ako pridava odsavanie a prikladanie a tak? ak v pohode, tak skusaj castejsie, mozno sa ti to rozbehne a vynechate UM postupne. Ale teda UM= Riadne sa naje = dostane flasu a bude spat. Co sa tyka revu.. ja som mala normalne hodiny a vedela som ze cca kazde 3h jeme.. a mala som tu flasu nachystanu a proste necakalo sa, bleskovo sa robilo mlieko aj v noci. Na UM sme uz v cca 2-3mesiacoch spali CELU NOC. Zo zaciatku jedna flasa isla pred polnocou, ked som normalne isla spat... Na pucenie po jedle nam pomahalo riadne sa vygrgat, raz po jedle ale o cca 10-15 min sa mala zacala mrvit a nervna, tak zase, zdvihnut vygrgat, ja som si ju tak prehodila cez ruku (brucho na ruke, hlavicku mala pri lakti, a vzdy sa vyprdela a vsetko). A opatrna manipulacia, hlavne klud.
Ono chvilu trva kym si urobite svoj rezim a klud. My sme nemuseli davat nic na koliky, iba k UM som davala probiotika, dolphius praskove.
Moja starsia dcera bud spala alebo vrestala o zivot. Nic medzi tym. Moja starka mi dokonca povedala, ze nikdy za svoj zivot nevidela dieta, co v momente ako pootvori oci, zacne ziapat ako o zivot. Bolo to velmi tazke, lebo spavala velmi malo. V tomto obdobi som prisla o vacsinu kamaratok, lebo sa s nou proste nedalo, kojila som ju kazde 2 hodiny a nikam nestihla poriadne prist a uz som musela ist prec. Bola som z nej na prasky. Ale... preslo to, aj ked sa mi to obdobie zdalo ako storocia. Teraz to je sikovna a mudra 24 rocna zena.
Ja by sa sa vykaslala úplne na dojčenie, načo sa trápiš ešte aj s tým, ze cely deň "pumpujes", 60, ml mlieka? Dat ho úplne na UM, ono niekedy aj to miešanie mlieka nerobí práve bábätku dobre. Vždy maj vodu v termoske, mlieko vo fľaši a potom za minútu len zmiešať a sup do pusy.
Prvé týždne sú zaberak neskutočný. Preto je jediné,čo rob,je fakt to dieta. Domácnosť nech večer poriesi muž, navarene nech rieši donáška alebo svokra donesie. To malé proste nemá inú možnosť komunikácie,ako rev. A ich doslova boli každý jeden prd. Bude lepšie. Potrvá to,ale bude. Môj ma 5 mesiacov a reve stále,ked ho niekto položí ďalej ako meter od seba. Spi len v našej prítomnosti. Ale už aspoň kaka a prdi bez bolesti. Normalne nadšenie z toho 😅🤣Kojenie nám nevyšlo, čisto odsavam,krmim z fľašky materské, na prsniku je len v noci 1-2×... spi horšie ako novorodenec, tlacia sa mu zuby.. ale.. vedome sa smeje🥰🥰 Sme pre neho stred vesmíru. Pol noci ma drží za ruku. Okamžite sa ukludni a prituli,ked ho vezmem. Emócie,láska, vďačnosť. Oni nám toho aj veľa dajú, len ta únava...
To je úplne normálne správanie novorodenca, dvoch takých máme už za sebou a tretí nás čaká :D
Skus podstatne viac piť aj v noci a prikladať k prsníku.aj keď sa ti zdá.ze nemáš mlieko. Bolo by super.kwby si sa rozkojila viac.
A netráp sa.vsetky sme si tým prešli .to sa utrasie.
Moja tiez strasne vela plakala, ja som mala uz mikrospanky co som niekedy celu noc chodila okolo ostrovceka v kuchyni a spievala a hojdala a spievala a mala do toho vrieskala a zaspala na 10minut a znova hodiny chodit. Bol to masaker. Mala hrozne koliky, s mliekom som sa rovnako trapila ako ty. Nakoniec sa to postupne zlepsovalo a po 3-4 mesiacoch to preslo uplne a ja som sa uplne ukludnila a rozkojila cize s UM sme uplne prestali. Psychika robi na kojenie vela. Drz sa maminka. Bude lepsie, teraz ma mala 10mesiacov a ta neskutocna obrovska laska co mi to dieta dava stoji za kazdu jednu neprespatu noc. Uz mi aj rozumie dnes som sa stazovala, ze nieco by som upiekla, ale pri nej nemozem a ona, ze "jooooj mama" tak lutostivo a objala ma a pusinky davala. Som sa roztopila ako maslo 🥰
Obe decka boli takéto. V porodnici je dieťa ešte ospale, skoro cely deň prespí. Potom sa vylucuje vraj melatonin a dieťa sa tak naplno prejaví po 3 týždňoch. Bohuzial, bude to trvať niekoľko mesiacov. Skus sa s mužom dohodnúť, že vecer bude dieťa strazit a ty si pospis. Naj obdobie s dietatom je okolo roka, to sa budeš dat zlomiť aj na druhé, neboj 😀
@ahhola praveze je narodeny o 4 tyzdne skor a ma 2900 g momentalne , aky je malý taky velky operny spevak to je
Ahoj, tiez sa mi vzdy budieval s revom, tiez som to neznasala, ale tak on hocco sa mu nepacilo, nadychol sa a spustil 😁 prve dva tyzdne este ok a potom to bolo uz len same revy, clovek ho pustit z ruk nemohol, fakt. Tam bol spokojny a tichucko kukal. Inak vzdy a vsade rev.
A brusko - presne to vsetko co si vymenovala sme mali. Ono to prejde. Ja mam pocit ze to ani nijak extra nepomahalo. Pripadne si kup cipky do zadocku Lecicarbon, su skvele, okamzita pomoc, nenavykove (nepocuvaj kecy ak ti to niekto tvrdi), krasne zaberu hned, nam pomohli preklenut to tazke obdobie. Asi jedina vec z toho vsetkeho co bola naozaj efektivna.
A tu trochu tvojho mlieka by som vyuzila vzdy po zobudeni, dat ho rychlo na prsnik, kym teda manzel zarobi mlieko. A mimochodomz ved zarob skor a potom ho len zohrejes. Ja davam zohriat v horucej/vracej vode, ked mam viac materskeho nez vypije, tak si odsavam. Za ani nie minutu je teple.
Drz sa. Sucitim s Tebou, ale prezijete to a bude lepsie.
Si skvelá mama. Všetko, čo prežívam je v poriadku. Drž sa
zienky dakujem za podporu... ja by som to kojenie aj stopla ale maly sa ide zblaznit za prsiami, jeho len dvihnem a uz hladá a trha mi oblecenie, niekedy to je jedina zachrana na ukludnenie . uz som vysadila mliecne dnesnym dnom a je to pre mna extrem, po porode nemam absolutne chut jest a jedine co som dokazala zjest bol jogurt a nejake acidko. okrem toho pred par dnami som mala 2-3 dni vysoke horucky lebo sa mi zapalili prsia, bolo to strasne, plus maly do toho vrestal, bola som v deliriu. dnes mam poslednubtabletku zinatu. kaxdy mi tlaci to kojenie ale iba trpim. ked by som mohla spat idem odsavat, odsajem si po 20 +20 min 35 ml , mlieko mam uz cochvila priesvitné. zufala som extremne, nechcem aby tento stav prerastol do poporodnej depky velmi sa toho bojim
Ak chceš, napíš správu. Čo sa kolík týka, žili sme s tým 7 mesiacov. Nakoniec som našla ako tak cestu.
Tam potom je ozaj hladny. Davaj UMko a netrap sa. 🌸
Aj ta to tvoje mlieko deprimuje, ze je ho malo, ze sa nenaje, vykasli sa na to a davaj len UM. Dusevne sa ti ulavi.
Koliky treba prezit, skusat masaze, skusat v akej polohe sa mu ulavi. V 6tyzdnoch su koliky na vrchole.
Moj reval ako tur, hodinu cucal mlieko, pol hodinu odgrgaval, pol hodinu som odsavala mlieko (manualne a malo) a kolotoc zacal od znova. Ziaden spanok (moj) len rev (jeho). Prezili sme. Neskor som kupila nosic (skoda ze nie skor) konecne som nebola ako s gulou na nohe, nosenie sa mu pacilo.

...nie si vôbec ohavná..si super mama,len to chce sa dať dokopy, oddýchnuť, nájsť režim a bude dobre... ☘️☘️