Ako zvládnuť štvrté dieťa po dlhšej prestávke?
Ahojte, som mamou troch chlapcov. Rodila som naposledy pred 10rokmi. Trochu sa obavam, ze som uz vsetko zabudla ohladom starostlivosti o novorodenca🙈 Ako ste to zvladli, ked bol medzi detmi vacsi vekovy rozdiel? Mam synov 15,13,10, takze uz su to velkaci, pubertiaci. Pomahali vam? Alebo vobec? Nebolo to narocnejsie, ak ste rodili po niekolkych rokoch? Dakujem 🙂
Robit si dieta na to, aby sa starsie starali ? Je to tvoje dieta ty si matka, tak sa staraj
Neboj sa, ja mam rozdiel 20mesiacov medzi deťmi a aj rak som mala po it, že niektoré veci som si už nepamätala po druhý krát -napr co som v akom poradí zavádzala prikrmov.
Postupne sa ti všetko vybaví, čo sa týka tých mechanických úkonov, ako prebaľovanie, kúpanie.... A určite si na tom lepšie, ako úplne prvorodicky.
Zase za 10rokov sa aj celá zmenilo, niektoré veci sa už odporúčajú robit inak.
Čo sa týka pomoci od pubertiakov - ja si myslím, že nútiť ich do starostlivosti, stráženia dieťaťa atď nevedie k ničomu dobrému.... Možno času na čas, ak aj oni majú záujem ok, ale nie príkazom, nech to nie je povinnosť ani forma trestu. Oni teraz potrebujú v prvom rade byť pubertiaci, so svojimi rovesnikmi...skôr by som ich zapájali do chodu domácnosti, upratovanie, nákup, vyniesť smeti...
A teraz viete aké pohlavie čakáte?
Robit si dieta na to, aby sa starsie starali ? Je to tvoje dieta ty si matka, tak sa staraj
@anonym_bf54c5 Takáto chujovina môže napadnúť len nejakú trosku. Myslím, že nik si nerobí dieťa na to, aby sa o neho starali iní, všakže?
Už celkovo to slovné spojenie "robiť dieťa" by som nadobro zrušil, dieťa nie je výrobok, že sa robí.
Moja sestra ma rozdiel medzi detmi 24 rokov 🤪
Neboj to zvladnes
Neboj sa, ja mam rozdiel 20mesiacov medzi deťmi a aj rak som mala po it, že niektoré veci som si už nepamätala po druhý krát -napr co som v akom poradí zavádzala prikrmov.
Postupne sa ti všetko vybaví, čo sa týka tých mechanických úkonov, ako prebaľovanie, kúpanie.... A určite si na tom lepšie, ako úplne prvorodicky.
Zase za 10rokov sa aj celá zmenilo, niektoré veci sa už odporúčajú robit inak.
Čo sa týka pomoci od pubertiakov - ja si myslím, že nútiť ich do starostlivosti, stráženia dieťaťa atď nevedie k ničomu dobrému.... Možno času na čas, ak aj oni majú záujem ok, ale nie príkazom, nech to nie je povinnosť ani forma trestu. Oni teraz potrebujú v prvom rade byť pubertiaci, so svojimi rovesnikmi...skôr by som ich zapájali do chodu domácnosti, upratovanie, nákup, vyniesť smeti...
A teraz viete aké pohlavie čakáte?
@bolarazjedna jasne, nechcem ich do nicoho nutit. Ja som to len myslela v takom zmysle, ze ak by chceli, tak mozu ist napriklad pokocikovat. Trochu sa pohrat, kym napriklad pojdem do sprchy. Necakam, ze budu babatko prebalovat, kupat a starat sa v tom pravom slova zmysle. Ano, dievcatko. Mam z toho este vacsi stres🙈🤣
@anonym_bf54c5 Takáto chujovina môže napadnúť len nejakú trosku. Myslím, že nik si nerobí dieťa na to, aby sa o neho starali iní, všakže?
Už celkovo to slovné spojenie "robiť dieťa" by som nadobro zrušil, dieťa nie je výrobok, že sa robí.
@thirstymonk ale je a Vela starych babiek uz nemaju tolko energie a tak vyuzivaju jej starsie deti
My mame rozdiel 15 rokov, bez problemov som si na vsetko spomenula. Starsi syn pomaha, ked potrebujem, postrazi, zahra sa aj nakrmi. Ale kocikovat by nesiel ani nahodou.
@thirstymonk ale je a Vela starych babiek uz nemaju tolko energie a tak vyuzivaju jej starsie deti
@anonym_bf54c5 mam 35 nie 55🙈
To si naozaj myslis ze pubertaci ti budu kocikovat dieta,pomahat,starat sa?To sa na to naozaj rovno vyprdni,dobre ti radim.Je to tvoje dieta,nie ich.
Moj brat mal 12 ked som bola bejbatko. Neviem presne , ako sa o mna staral ale viem, ze som velmi revala, ked siel na povinnu vojnu 😁 inak si viac konkretne z toho vztahu nepamatam. Potom len ako som revala, ked sa siel zenit 😅
rozdiel 11r. kočíkovať len so mnou, o nejakej pomoci nemohlo byť ani reči - aspoň bol samostatný v učení.
určite to zvládneš - lebo musíš.
@anonym_bf54c5 trápna pripomienka
@anonym_autor Moj otec sa narodil, ked mali jeho sestry 17 a 13. Jasne, ze sa starali aj ony a nemyslim, ze len z povinnosti. Ta starsia teta dodnes na to spomina, ma rozne mile prihody.
@anonym_autor Moj otec sa narodil, ked mali jeho sestry 17 a 13. Jasne, ze sa starali aj ony a nemyslim, ze len z povinnosti. Ta starsia teta dodnes na to spomina, ma rozne mile prihody.
@marianarem mna bratia cesali do skolky a pamatam si, ako ma musela ucitelka precesta lebo ma ulizali tak, ze som myslela, ze mi odpadnu vlasy 😅😅😅
Necakam pomoc, ze ma budu zastupovat v starostlivosti o dieta a ja si budem popijat kavu na balkone. Hovorim o beznych veciach. Pomoc je aj to, ze si k malej sadne, kym ja pojdem na wc.. Vy ste sa toho chytili akoby teraz moji synovia dostali ulohy, jeden bude krmit, druhy prebalovat a treti kocikovat.
Ja mam deti: 12, 10, 4,5 a 2,5. Neboj, to nezabudnes, to len objavis, tu starostlivost. A nasi pomahali, velmi sa na malickych tesili. A stale pomahaju, chodia po maleho do skolky, zabavia obcas, ked potrebujem. Jasia sa s nimi.
Necakam pomoc, ze ma budu zastupovat v starostlivosti o dieta a ja si budem popijat kavu na balkone. Hovorim o beznych veciach. Pomoc je aj to, ze si k malej sadne, kym ja pojdem na wc.. Vy ste sa toho chytili akoby teraz moji synovia dostali ulohy, jeden bude krmit, druhy prebalovat a treti kocikovat.
@anonym_autor ser na nich. Vdaka tvojej teme mi normalne vybiehaju rozne spomienky 😁 jeden brat je starsi o 12r, druhy o 10r a vztahy mame fakt krasne.
@bolarazjedna jasne, nechcem ich do nicoho nutit. Ja som to len myslela v takom zmysle, ze ak by chceli, tak mozu ist napriklad pokocikovat. Trochu sa pohrat, kym napriklad pojdem do sprchy. Necakam, ze budu babatko prebalovat, kupat a starat sa v tom pravom slova zmysle. Ano, dievcatko. Mam z toho este vacsi stres🙈🤣
@anonym_autor joj, ako Ti to prajem, ja mam znamu, co mala takto 3 chlapcov a stvrte bola dcerka. Chlapci sa o nu krasne "staraju", strasne ju lubia 🤩. Nech je to aj u Vas tak, nech ste zdrave hlave a vsetko ostatne sa podda.
@anonym_autor jeej, krásne 🙂 gratulujem 🙂 myslím, že či dievča ci chlapec, ten vzťah rodič-dieťa je skôr o povahe než o pohlaví, takže z toho mat stres az tak nemusíš.
Moja mama mala o 14rokov staršieho brata, keď bola malá, veľa sa s ňou hral a rád , aj jeho kamoši .. Potom šiel na vojnu, oženil sa (mala cca 8 rokov) no a potom už bola ako jedináčik. Nemali už potom hlbší vzťah. Ale možno za to mohli iné veci než vek. A dobre vzťahy nemusia mať ani vekovo bližší súrodenci.
To si naozaj myslis ze pubertaci ti budu kocikovat dieta,pomahat,starat sa?To sa na to naozaj rovno vyprdni,dobre ti radim.Je to tvoje dieta,nie ich.
@maminkadeticiek sú aj takí, predstav si
Blbe komentare si odmysli a druhym uchom von. Mam 5 mladsich surodencov. Vela sme pomahali, potom sme samozrejme vela pofrflali a neskor to rodicom vykrikovali v puberte, a potom sme zas skludnili hormony a teraz sme partaci vsetci, ked uz mame aj svoje rodiny.
Ale ano v normalnych rodinach to VZDY tak fungovalo a aj funguje, ze si clenovia pomahaju. A aj deti a aj pubertiaci. Jasne, nebudu sa STARAT o to dieta, co ani necakas, ale tak ako ma kazdy clen rodiny davat ruku k dielu v domacnosti s inymi pracami, tak domacnost a rodina su jednoducho "system" v ktorom zijeme a ked vsetko funguje ako ma a mame sa radi, tak ano, neboj sa, aj chalani Ti pomozu so sestrickou, niektory menej niektory viac. Moja teta tak mala stvrte dievcatko po troch chalanoch (ti boli skoro po roku) a potom bola mala princezna. Nech sa vam dari.
PS: k tym blbym komentarom,... To ako keby ste povedali ze "zabudni ze Ti tinedzer bude vysavat, je to Tvoj dom, on ho nechcel, staraj sa Ty a jemu daj pokoj". Ale to ludia, kde to v rodine vsetko tak uplne pekne nefunguje, nepochopia...
@anonym_autor
nas ma 5, druhy 2 a fakt sa o malú pekne starajú. Vacsi ju uz par x kŕmili lebo chcel, samozrejme pri mne. Mladsi ju zakriva vzdy dekou, ked plače dinesie bábiku svoju, donesú mi obaja plienku atd 😀. Kludne môžu pomáhať do takej miery ako bude im pasovať. A naučíš sa ist v klude aj sama na wc.
@anonym_bf54c5 nikdy v dejinách to nebolo tak, že žena sa má jediná starať o dieťa. Vždy to bola celá komunita. Teraz je tu bláznivý názor, že žena sa má starať sama, a ak nezvláda, tak načo si robila deti. Veľmi odporúčam napr. knihu Chlapec, ktorého chovali ako psa. Od uznávaného psychiatra. V doslove krásne vysvetľuje, aký patologický vplyv má tento individualizmus...
@anonym_autor z toho nemaj stres. To bude ich malá sestrička, malá princezná. 🙂 bude to fajn.
Neboj nic, bude super- my mame 4 synov- ale zase po sebe 2,4,7 a 8. a co by som dala za vacsie deti- lebo takto sme mali 4-roch malkacov co nepomohli nic a este ich bolo a je treba obskakovat. tvoji velkaci budu urcite pomahat , ak ich poprosis ( prikazes 🙂 ) a urcite budu hrdi bratia. a ty sa do toho, co to je starostlivost o babo rychlo dostanes. Drzim palce, velka rodina je srandy kopec 🙂
@thirstymonk
no by si sa čudoval, hlavne pri rodinách s veeela detmi - tak 10 a viac. Tam tí 12 rocny uz preberajú dist úloh pri tych mladších. Videla som pár reportáží a teda haleluja... Pani este ako unikat este po 60 tke rodila, tiez ich mali okolo 10...
Na jednu stranu neocakavam od staršej ze ma mladšieho živiť a satit, ale ja tiež nie som robot a sme rodina tak si pomáhame ci co. To co sú tu za názory. Ja tiež nemusím deti brat na výlety, plánovať im všetko, upratovat po ich...ale chcem, lebo sú to moje deti. Nestačí ich len kŕmiť. Už sa nečudujem, že je tu toľko tem ake majú všetci hrozne vzťahy so súrodencami. Dá sa to síce skazit extremom kedy rodicia posunu zodpovednosť za mladšieho na staršieho, čo samozrejme nie je správne, ale za taku blbosť ako chvilu zabaviť im snáď nedopadne hlava. Mňa starsi brat odprevadzal do školy a aj keď sem tam hucal aká som pomalá, vždy som bola pyšná ze s nim idem, asi mu zavolám ci nemá traumu.
Mne dnes 25 ročný syn zobral zo školy svojho 7 ročného brata a počkal s ním doma , kým prídem . Urobil s ním tie pidi úlohy čo mal, zahral človeče, dal mu jesť. Nevidím na tom nič zlé keď vypomôžu súrodenci .
Mám 1 a 12 ročnú. Pomáha, aj pofrfle. S bäbatkom je to trochu, ako so šoférovaním. Proste to nezabudneš, ja som bola po narodení malej u laktačnej. Mala som ten istý problém, čo pri prvej. Pomohla nielen s kojenim, ale aj zo správnou manipuláciou s bábätkom.

@anonym_autor Mám brata, ktorý sa narodil, keď som mal 19. Jasne, že sme pomáhali všetci súrodenci... 🙂