Ako zvládnuť vyhorenie z materstva doma?
Prišla som si sem pre radu, ako sa vysporiadať so situáciou, ktorú zažíva asi veľa mám detí.
Som mama dvoch chlapcov 4.5 a 2 roky. Už som na materskej skoro 5 rokov a mám toho akurát dosť.
Starší syn je náročný, neustále na seba upozorňuje, neposlúcha, neje,.skrátka nič s ním nie je ľahké. Mladší syn je zlatíčko. Manžel chodí do práce, prichádza domov o piatej poobede, deti chodia spať o pol ôsmej, pomáha mi s nimi.
Žijeme na dedine, pomoc s deťmi tu veľmi nemám. Starší syn chodí do škôlky, ale býva často chorý doma. Mladšieho som zapísala do všetkých škôlok na okolí a v meste, ale keďže bude mať v septembri ešte len 2.5 roka, nikde mi ho nevezmú. Žiadne jasle ani detské centrum tu na okolí nemáme.
Ja som sa už tešila do práce, mám dobrú prácu a dobrý plat, držia mi miesto. No v tejto situácii so škôlkou asi budem nútená dať výpoveď a byť doma ďalší rok a to mi už asi na komplet prepne. Nie som na deti dobrá, kričím na nich, som nervózna, nič ma nebaví a nič sa mi nechce ani začínať, pretože cez deň pri deťoch nemám čas a večer nemám energiu. Pred deťmi som sa rada starala o domácnosť, varila, starala sa o záhradu, mala hobby. Teraz to beriem ako niečo, do čoho sa treba nútiť. Dookola je všade bordel, hračky, nekonečné pranie a skladanie vecí , varenie a vyhadzovanie jedla, ktoré nikto nechce jesť, dojednanie zvyškov po deťoch..
Raz za čas babka postráži, ale to ma z biedy nevytrhne, keď sa opäť vrátim do rovnakého kolotoča. Potrebovala by som sa dostať znova medzi dospelých ľudí, riešiť prácu, cítiť sa užitočne, zarobiť si peniaze.
Poraďte mi prosím, ako sa z toho nezblaznit.
bývaš hodinu cesty od BA v rannej premávke a nemáte na okolí žiadnu súkromnú škôlku? to na ktorý smer bývate? len pre zaujímavosť, lebo my bývame smer senec a tu je tých súkromných škôliek veľa
Stale si neodpovedala, ci si dala prihlasky aj do skukromnych skoloch. Ja som bola v podobnej situacii, starsiu dceru mi vtedy presne na druhe narodeniny nezobrali do x skoloch ani jasli.Takze som to vyriesila sukromnou skolkou, rok som ju vozila do mesta 20 km a tiez som mala HO, okrem jedneho dna (to som musela do ineho mesta do officu 40 km). Cize ja som rano isla 20 km do skolky, potom domov do HO a poobede zase 20 kim ta a 20 spät. A prezila som A aj ditko. Od dalsieho sk. roka mi ju zase nezobrali ani do jednej (mame 2) skolky v dedine, takze som to zase riesila sukromnou ale to uz blizsie vo vedlajsej dedine (8 km) a to som uz nechala tak a bola tam az do skoly (teraz je uz 4tacka). Pri mladsej (isla tesne pred 3timi do skolky-starsia uz bola druhacka na ZS) som uz ani nevymyslala a prihlasila ju hned v tejto sukromnej a teraz uz tam konci a ide od septembra do skoly. Ty mas len same vyhovorky ako sa neda, nemozes, nechces atd.
Ak manžel zarobí dobre a platí odvody tak materskú bude mať rovnakú ako čistý príjem od septembra keď bude mať malý pol roka pokojne môže ísť na 28tt na materskú a ty zatiaľ do roboty a potom ak naozaj muž dobre zarába ani voziť dieťa do súkromnej škôlky by nemal byt problém aj keď nie je taká škôlka priamo v dedine.
@amelia89 Ako vie, ze budu chori? MOje baby napr. vobec chore nebyvali a nebyvaju (jedna bude mat 9-4. rocnik ZS a druha bude mat koncom decembra 6 rokov a pojde teraz od septembra do 1. rocnika ZS). Moj muz sa stale smeje, ze "dufajme, ze nam nezdvyhnu poplatok, lebo nase deti su uz ako taky inventar. Ci v skole, ci v skolke.
Nezufaj! Snáď ho niekam vezmú a keď nie, posielaj písomne odvolania, možno sa to ešte posunie. Naša je májová, dala som ju od februára tiež ešte nebude mať ani 3. A už mi riaditeľka volala že ju prijímajú. Čo som tiež nemyslela, že v strede roka a ešte ani nie 3rocna...
Keď zarabate dobre tak určite opatrovateľka alebo upratovačka aspoň choďte vždy jeden deň v týždni vonku ona vám za 4 hodiny uprace plus si kup roboticky vysávač s mopom sušičku myčku hrniec co sam navari a máš vyriešené môžeš s nimi chodiť skoro každý deň vonku ísť do detského centra vypiť kávu oni sa budú hrať aspoň nebudeš doma mne by takisto hrabalo stále doma byt a kolotoč dookola ..
A odvolania píš hneď teraz všade ako ti budú chodiť rozhodnutia. Nie až v januári
a preco je ta mamicka medzi 4 stenami vlastne? Ved matersku si treba uzit.. Su ihriska, detske centra, ksmosky, rodina. Treba sa stretavat, zit v komunite. My sme na rodicovskej nevedeli co skor. Den ubehol ako voda. Nechapem naco je niekto medzi 4 stenami doma s dietatom. Ved to musi byt na mašlu.
@11bodka11 lebo kym ta mamicka lobzi s detmi po vonku, doma jej vsetka robota stoji. Ak nechce konovat po nociach s upratovanim, varenim atd. tak to robi cez den popri detoch. Neda sa behat po vonku od rana do vecera, na to niesu ani financie, a to by ani kon nevladal tolko cvalat za zadkami deti... Vy ked ste boli kazdy den niekde mimo bytu, kto vam porobil zatial domace prace? A ad2- dieta si takto zije len vyletiky a zivot gombicka, ale treba mu aj varenie, aj pranie aj upratovanie ukazat, nie?
@zoja1234 cele dni sme boli mimo bytu? Prosim? Rano som uvarila a isli sme von. Potom sme prisli, naobedovali sa, dieta islo spat. Ja som si zatial pozrela serial alebo citala. A poobede zas von. Co by som tolko akoze mala doma upratovat? Mam pracku, susicku, umyvacku, roboticky vysavac, cize uplna pohoda. Mame aj velky dvor. Cize deti nebol medzi 4 stenami.
@zoja1234 kazda sme ina, ano mam kamosky, ktore su ako ty a to co popisujes varia, upratuju a peru a trva im to cely den a je to v poriadku ony su tak happy predsa..a potom su take ako ta nad tebou, na ktoru si reagovala alebo napriklad aj ja, kde pre nas varit znamena 30 minut denne, na pracku a susicku necakame doma, krutia sa same ked behame po vonku a vysavac roboticky povysava krasne, kym sme na ihrisku 😊 a co sa tyka pratania po pouziti vec odlozim na miesto hned nenecham ju sa valat a mam ziaden nabytok a policky a vystavene veci, takze nie je kde utierat prach okrem parapety a nocnych stolikov a kupelna sa priebezne umyva pocas celeho tyzdna.... nevidim jeden jediny dovod byt doma cely den 😉
No tak potom ale obe povedzte ze mate prachy, a mate na 4eurove limonady v kaviarnach, vstupne do detskych atrakcii atd.. Plus si treba uvedomit ze nie kazda z nas ma doma susicku, mycku ci roboticky vysavac.. Vy to vidite inak ale mnoho zien to jednoducho nema, cize nemaju cas posedavat vonku po lavickach a kaviarnach s detmi..
A 30minutove varenie okej, povedzme obcas ked sa fakt nestiha tak to viem aj ja hodit cestoviny do vody.. Ale dieta potrebuje aj poriadnu stravu, aj kolac domaci obcas, nie umele jedlo, nemoze vyrastat len na rychloveckach predsa.. a aj manzel potrebuje jest a zobrat si obed aj do prace.. Jasne kebyze chcem behat po vonku cele dni s detmi, tak to s prehladom im vykydnem obed zo skla do misky.. Vtedy by som bola panicka ako niektore tu..
@zoja1234 ked sa mi dcera narodila nemala som ani susicku, dokonca ani umyvacku.. a aj tak som bola 9-11:30 a cca 15-18 s dietatom von... navarene, upratane, ozehlene... a nie v noci som zvacsa pracovala na HO tak do cca 23-24tej :D Jedine co som mala bol roboticky vysavac, lebo to aj popri praci bola nutnost pre mna. Varim vzdy a vylucne cerstve veci, bio veci dostavala dcera nonstop a aj tak som cely den nebola v kuchyni :D aj teraz je to rovnako, a obed = hodina maximalne, ten hrniec na sporakuu ak je nieco co sa dlho vari, sa pekne uvari aj v rure sa upecie, kym ja urobim ine veci. A nie dieta kolac domaci nepotrebuje, nepotrebuje ziadny kolac. U nas je to vec vynimocne, ja upeciem nieco v nedelu raz za cas. To nie je o panickovani, ale o tom, ze ako si clovek zariadi= tak bude mat.
a inak k rychloveckach? co napr. udusene maso na stave na akykolvek sposob, pripadne opecene na rpirodno, k tomu zelenina, ryza/kasa (do 30min-40minut ) je v com horsia strava ako hodiny vareny gulas? :D
@zoja1234 v zivote som v kaviarni s malou nebola. Byvame v malej dedinke. A veru penazi nazvys nemame. Ale pracku a umyvacku ma kazdy. My chodime na ihrisko, do parku, cele leto na bicykli na zmrzku do vedlajsej dediny, ku kamoske na dvor sa pohrat. K starym rodicom na dvor, tam sa stretnu s bratrancami. V lete byva letne kino, den deti u nas na ihrisku a kopec akcii. Poobede ked muz pride z roboty tak decka behaju v zahrade, maju trampolinu, hojdacku atd. S mackou sa hraju. My s muzom zatial porobime v zahrade. Vecer spolu popolievame, mala ma malu krhlicku. V lete bazen napustime. Vecer na bicykle zvieratka pozriet chodime. Nechapem stale preco by zena na RD mala byt zavreta doma. Ale tak kazdy ma ako si zariadi. Ved tie dni idu ako voda. Mne uz sa to krati a nechapem kedy to ubehlo.
@simca06022011 presne aj ja varim rychlovky. Rano dam na sporak alebo do rury. Zatial sa oblecieme, naranajkujeme, spracem bezny neporiadok, dovarim a o pol 10 uz ideme von.
Skus zmenit svoje nastavenie mysle.
Vaz si co mas, tes sa z kazdej drobnosti.
Toto nie su len otrepane frazy:
Do prace budes chodit este 30 rokov.
O 8 rokov ti starsi syn buchne dvere izby pred nosom a nalepi si cedulu mame vstup zakazany
O 15 rokov mas deti prec z domu.
Su aj zle dni, aj chvile na slucku. Ale pominu rychlo. Uzivaj drobce kym mozes, drz sa!
Ešte malá poznámka, ja nikde nevravím, že som zavretá doma. Ja som len vyčerpaná a vyhorená zo života s deťmi a neustálym riešením ich potrieb. Samozrejme, že s nimi nie som zavretá medzi 4 stenami, denne sme vonku a robím im program. A samozrejme, nebývam v jaskyni, mám aj robotický vysávač, dokonca aj práčku a sušičku a viem si zorganizovať čas. Jediné, co riešim je, že som z toho už vyčerpaná a konečne chcem mať normálny produktívny život medzi dospelými. Chcela som len vedieť, ako tento tlak na dokonalosť na materskej zvládajú iné matky a ako sa vyrovnávajú s vyhorenim.
@dkethe ja viem, stále si to vravím. Tento čas uplynie rýchlo a ešte mi za tým bude smutno.
@11bodka11 nema kazdy mycku, ver tomu, nieje to standard, ani povinna vybava. A nie kazdy zije v domceku. Nie kazdy zije v malej dedinke kde ma pol rodiny a vybavi si pri nich navstevy aj vyzitie s programom na pol dna. To ze to tak mas ty neznamena, ze to tak maju aj vsetci ostatni
@11bodka11 to mňa sa pýtaš? Deti som chcela preto, lebo som ich chcela a milujem ich nadovšetko. To však neznamená, že nemám nárok cítiť sa unavená.
@zoja1234 no ved kazdy ma ako si zariadi. Ja by som napr nikdy neodisla byvat prec kde nikoho nepoznam. A vidim ze som dobre spravila. Ze tu zijem v tej nasej komunite a kazdeho mame blizko. Ked si predstavim ze byvame sami niekde v cudzom meste, tiez by som mala depky na materskej. Muzi si v robote cele dni a zeny ide potom slak trafit, to im verim. Mozno by sme mali vela penazi, ale nam to nestoji zato.
Ved jasne, kazda mama je unavena. Aj ja vecer ledva cakam kym zaspia, ked vystrajaju. Ale ked si predstavim ze budem mat toto iste plus 8 hodin v robote, bude to este vycerpavajucejsie. Uz som to zazila. Rano zhon, rychlo syna zaviest do skolky, ja som ledva do prace stihla na 7:30. Do 16 v robote, zastavit sa v obchode. A den v tahu. Upratat nebolo kedy. Teraz si nakupim a upracem hocikedy priebezne. Vtedy som celu sobotu upratovala atd. Teraz mame vikend volno.

Sukromna skolka alebo opatrovatelka. Treba skusit. Som doma tiez 5ty rok, ale najmladsi ma len 1 rok. Keby si mam vybrat ci stratim robotu alebo ide do jasli, tak ide do jasli. A mozno sa uvolni miesto niekde v skolke pocas roka-dcerka mi nastupila v januari tak do skolky(vo februari mala 3). Vecer sa vykaslat na upratovanie a urobit nieco, co spravi radost tebe 😊