icon

Má dcéra skončiť s klavírom po piatich rokoch?

13. aug 2026

Dcéra chodí na klavír od ôsmich, teraz má 13 a povedala, že od septembra už nechce pokračovať. Hrá pekne, učiteľka ju chváli, len ju to vraj už nebaví a chce skúsiť niečo iné.
Ja mám zas pocit, že je škoda po piatich rokoch len tak skončiť, keď jej to ide. Nútiť ju ale nechcem. Nechali by ste ju s tým seknúť?

anonym_91a84a
13. aug 2026

A zostáva ti niečo iné? Raz ju to nebaví, tak ju to nebaví. Ja by som to rešpektovala.

anonym_77ee25
13. aug 2026

Áno, nechala. U nás sa tiež po 5 rokoch skončilo s tancom a neznáša aj spomienku na to obdobie. Nič to nikomu nedalo .

thirstymonk
13. aug 2026

@anonym_autor Áno nechal. Mám 8 rokov klavíra a 5 rokov organu. To najhoršie, čo môžeš urobiť, je prinútiť ju robiť niečo proti svojej vôli.

Ak s tým "nesekne", čo čakáš, že sa stane? Bude tam chodiť ešte dva roky nasilu a potom to aj tak skončí. Bude mať totálne bezvýznamný papier - vysvedčenie zo ZUŠ, s ktorým si tak môžeš utrieť vieš čo. A to myslím doslova. Asi v slovenskom školstve neexistuje menej dôležitý papier ako vysvedčenie zo ZUŠ. S tým nemôžem absolútne nič. Môžeš to považovať za nejakú svoju relikviu, ale to je tak všetko.

A aj keby chcela o 50 rokov študovať na konzerve, tak ZUŠ nie je podmienkou k štúdiu n a konzerve.

jblheart
13. aug 2026

@anonym_autor Však keď ju to nebaví tak ju nechaj vyskúšať niečo iné. Možno sa po čase vráti ku klavíru. Navyše s klavírom je to ako s bicyklovaním nie ? Raz to vie a po čase keď sa k tomu vráti to len opráši a ide nie ?

sissy27
13. aug 2026

@anonym_autor ak nemá byť nejaká klavírna virtuózka, ktorá bude hviezdiť niekde na svetových pódiách, tak nevidím dôvod, prečo by tam mala chodiť keď ju to nebaví.
Takých detí, ktoré sú šikovné a pani učiteľka ich chváli, sú na SK tisíce, ale reálne koľko z nich sa nakoniec živí hrou na klavír?
Za mňa nech si kľudne vyberie niečo iné, čo ju baví.

guudy
13. aug 2026

@anonym_autor je to klasicky nastup puberty. Poznam vela rodin, kde to vzdali presne v rovnakom veku.
My sme riesili tiez identicku situaciu so starsim dietatom. My sme sa doma viac krat v priebehu par mesiacov bavili s dietatom o plusoch aj minusoch zanechania aj pokracovania v ZUS. Plus teda malo dieta uplne skvelu ucitelku, ktora vyrazne znizila svoje naroky a zaradila viac korepeticie, ktora dieta v tom case naozaj bavila. Nakoniec sa dieta rozhodlo pokracovat, toto prechodne obdobie trvalo 1,5 roka. Ta najtazsia faza puberty presla, nakoniec bol posledny rok na ZUS pre vsetkych doslova za odmenu a vsetky strany si to uzili. S odstupom rokov sme otvorili tuto temu s dietatom, ako to dodatocne vidi a teda trauma nebola, prave naopak, hrdost a spokojnost, ze to dieta nevzdalo pri prvej prekazke a dotiahlo nieco do konca.
Netvrdim, ze to takto maju robit vsetci. Len uvadzam priklad, ze aj takato situacia sa da zvladnut.

janinah
13. aug 2026

Dcera chodila roky.chcela.ma tie dva stupne ci ako sa to berie...a je jej to teraz uplne nanič.Možno raz nieco nauči svoje deti.

anonym_251df8
13. aug 2026

Mna tak vynutili dochodit zusku. Neskutocnu pachut to vo mne zanechalo. Uz som potom nikdy sama od seba nehrala na ziadny hudobny nastroj vo volnom case. Vo vztahu k rodicom to len ubralo. Urob si s touto informaciou ako uznas za vhodne.

sisska96
13. aug 2026

Načo má pokračovať ak ju nebaví? Nemá zmysel

euka210
13. aug 2026

@anonym_autor moj na gitare mal krizu uz skor, mozno okolo 4.rocnika a nesuviselo to este s pubertou. Kedze ma hudobny sluch a od mala som to vnimala a gitaru vyuzije hocikde, tak sme trvali na tom, ze bude pokracovat dalej. Ucitela ma dobreho a stale respektoval, ze doma velmi necvici. Teraz pocas 7.roc Zus a 8.na Zs ho chytil gospel a sam zacal hrat na gitare, ucil sa akordy, hral na farskom tabore teraz, kde im chybal gitarista a zavolali ho, ci bude hravat na detskych omsiach, lebo nemaju studenta, len dospelaci zaskakuju. Takze som sa dockala, ze to bola dobra cesta ze ma vytrvat. A kazdy den "trieska" do tej gitary.
Mladsi 12r zase skoncil 4r na flaute a mal by ist dalej na trubku...ale tu odmieta, spekuloval nad klavirom. Nechali sme mu cas, rozpravali sa co a ako chce. Nakoniec sa rozhodol, ze bude pokracovat na dychovom, ale az v sept.sa rozhodne aky nastroj...tiez ma ucitela v pohode. Keby sa rozhodol skoncit, tak by sme ho nenutili, to nema zmysel nasilu. Na flautu chcel ist a slo mu to. Ale vystupenia velmi nemusi.
Tak sa porozpravajte, ze co by chcela atd. Ja to beriem tak, ze to musi dieta aj bavit a hudba ma cloveku prinasat radost. Ked chce skusit nieco ine, tak nech skusi.

anonym_583b43
13. aug 2026

Moje obidve deti mali krízu, ale rok pred obsolventskými skúškami som im nedovolila skončiť. Keby prišli na to, že ich to nebaví po 1-2 rokoch tak nepoviem. Mňa tiež veľa vecí nebaví a musím sa zaprieť. No nakoniec deti boli radi, že to zvládli a občas si aj zahrajú.

januska12323
13. aug 2026

@anonym_autor môžeš sa s ňou akurát porozprávať a akceptovať jej rozhodnutie. Pokiaľ z nej nechceš klavírnu virtuózku je to len hobby a hobby má byť zábavné. Čo chce namiesto klavíra?

reela
13. aug 2026

Presne tak ako tu hovoria zeny - skus jej dat moznost vyberu, cim nahradi zusku. Ja som si dala tak rok pauzu, a potom som chodila na anglictinu, vdaka comu som ziskala neskor C1 certifikat. Keby som pokracovala dalej zuskou, tak neziskala by som tolko do zivota. Zivot je zmena.

anonym_3eb90c
13. aug 2026

Ja som musela takto povinne chodit na vytvarnu a sestra hrat na klavir. Ani jedna z nas na tie kruzky, co nam vybrali rodicia chodit nechcela. Ja som bola donutena to dokoncit, sestra mala viac stastia a podarilo sa jej s tym po par rokoch seknut. Ani jedna z nas na to obdobie nespomina s nadsenim, nic nam to nedalo. Bola to pre nas cista strata casu, ktory sme mohli vyuzit lepsie/prijemnejsie. Tiez nerozumiem, preco si rodicia v tomto smere museli tvrdohlavo presadzovat svoje. Uplne zbytocne.

katrinka8
13. aug 2026

Dcéra mala takúto krízu pri flaute každý rok. Na konci roka končila (kvôli teórii), v auguste volala pani flautistke, že pokračuje. Psychiatria, našťastie pani flautistka mala pre to pochopenie - že to sú stále malé deti ešte. Ale v 5. ročníku naozaj skončila. Chodila ešte na výtvarnú, ale to od 4 rokov a dochodila ju celú, lebo to ju bavilo a baví stále. Teraz má 16, "na tajnáša" si občas vyťahuje flautu, keď je sama doma a nik ju nepočuje, zahrá si sama pre seba.

anonym_cc576b
13. aug 2026

Nas syn tiez toto zahlasil, bude mat 13. Ze on s tym sekne. Lenze, on ma v hlave taky zmysel pre muziku, noty, manzel hovori, ze to je cista matematika, ta teoria a on to lavou zadnou chape, vnima, ze by bola skoda s tym skoncit. Ku klaviru si sice nesadol cele prazdniny, dcera sama, kazdy den si nieco zahra. Len u nas to bolo tak, ze chce skusit gitaru (manzel hra na gitare), tak sme sa dohodli, ze si vezme druhy nastroj gitaru a ze okej, to dam 🙃😆. Tak uvidime, ako to pojde od septembra.
Mna cely zivot mrzelo, ze som nechodila na spolocenske tance. A zas, kde sa ma clovek naucit aj tu teoriu, ak nie v ZUS? Lebo tak ja zabrnkat na gitare par akordov zvladnem aj teraz, ale ze by som tomu rozumela, ani nahodou a mrzi ma, ze vobec nic neviem. Mozno ked budem mat deti velke, tak sa na to dam na stare kolena, len pre seba a svoj rozvoj a dobry pocit.
Dcera okrem klavira, chodi este na tie spolocenske tance, aj ju to bavi, lenze tam je tlak na sutaze, co ona zas nechce, nema ani tanecneho partnera a sutaze ju nebavia. Chce tancovat len pre radost, lenze tam je tlak, ved je to "tanecny sutazny sport". A neviem najst nieco, kde by sa to ucilo len pre radost. Ucitelka chce mat vysledky a medaily...co sice chapem, ale nejaka alternativa pre zabavu pre starsie deti ani nie je. Len mini tanecky pre mini deti...

anonym_77ee25
13. aug 2026
@anonym_cc576b

Nas syn tiez toto zahlasil, bude mat 13. Ze on s tym sekne. Lenze, on ma v hlave taky zmysel pre muziku, noty, manzel hovori, ze to je cista matematika, ta teoria a on to lavou zadnou chape, vnima, ze by bola skoda s tym skoncit. Ku klaviru si sice nesadol cele prazdniny, dcera sama, kazdy den si nieco zahra. Len u nas to bolo tak, ze chce skusit gitaru (manzel hra na gitare), tak sme sa dohodli, ze si vezme druhy nastroj gitaru a ze okej, to dam 🙃😆. Tak uvidime, ako to pojde od septembra.
Mna cely zivot mrzelo, ze som nechodila na spolocenske tance. A zas, kde sa ma clovek naucit aj tu teoriu, ak nie v ZUS? Lebo tak ja zabrnkat na gitare par akordov zvladnem aj teraz, ale ze by som tomu rozumela, ani nahodou a mrzi ma, ze vobec nic neviem. Mozno ked budem mat deti velke, tak sa na to dam na stare kolena, len pre seba a svoj rozvoj a dobry pocit.
Dcera okrem klavira, chodi este na tie spolocenske tance, aj ju to bavi, lenze tam je tlak na sutaze, co ona zas nechce, nema ani tanecneho partnera a sutaze ju nebavia. Chce tancovat len pre radost, lenze tam je tlak, ved je to "tanecny sutazny sport". A neviem najst nieco, kde by sa to ucilo len pre radost. Ucitelka chce mat vysledky a medaily...co sice chapem, ale nejaka alternativa pre zabavu pre starsie deti ani nie je. Len mini tanecky pre mini deti...

@anonym_cc576b Prezradíš kraj? My sme tiež chceli tancovať iba pre radosť, ale trénerka tlačila na pílu a pre dobro všetkých sme s tým skoncovali.

ancovicka21a
13. aug 2026

Mňa ako dieťa nútili chodiť na klavír.. absolútne som k tomu nemala vzťah a pred posledným ročníkom som naschvál nespravila skúšky..to bolo doma kriku..ale rodička dosiahli iba to,ze som k tomu mala odpor..dnes mam 40+a noty vôbec nepoznám..

anonym_f476b6
Autor odpoveď zmazal
anonym_f476b6
Autor odpoveď zmazal
anonym_02a0bd
13. aug 2026

aj moj skoncil po troch rokoch, dokonca uprostred roka nechcela ani dokoncit rok, odvtedy si ku klaviru ani nesadol, zbytocne vyhodene peniaze

anonym_de718c
13. aug 2026

@anonym_autor 8 premarnenych rokov mojho zivota. Prosila som rodicov ze s tym chcem prestat. Nedovolili.
Ptosim aj za tvoju dceru, nechaj ju rozhodnut sa. Nech sa jej ten klavir nesprotivi navzdy ako mne.

anonym_de718c
13. aug 2026
@ancovicka21a

Mňa ako dieťa nútili chodiť na klavír.. absolútne som k tomu nemala vzťah a pred posledným ročníkom som naschvál nespravila skúšky..to bolo doma kriku..ale rodička dosiahli iba to,ze som k tomu mala odpor..dnes mam 40+a noty vôbec nepoznám..

@ancovicka21a napodobne u mna ale noty este poznam. Moje deti sa naucili hrat na klavir same. Syn chvilu chodil do ZUSky ale potom prestal, ze ho to tam nebavi. Odvtedy sa vela naucil sam, vie hrat podla not, dvomi rukami, cvici denne. Keby chcel moze ist do ZUSky ale nutit ho nebudem. Na zaciatku som mu pomahala s notami a prstokladom.

1angelika
13. aug 2026

Chápem ťa, že ťa to mrzí ale nič nasilu nie je dobré, nechaj ju tak.

marty_4
13. aug 2026

mozno by som jej povedala, ze este chvilu nech skusi, potom by som ju nechala s tym seknut. nech si najde nieco, co ju bude bavit a naplnat.