icon

Akú rolu má matka v modernej spoločnosti?

12. dec 2024

Ahojte,

Mam takuto mozno cudnu otazku do diskusie,zaujima ma nazor aj starsej aj mladsej generacie.
Mama aj svokra mi neustale pri vsetkom opakuju frazu,ze "To je udel zeny-matky". Napriklad, som s 3 dietatom na materskej a obcas uz mam toho plne zuby,chcem ist napriklad s kamaratkou na kavu ci zabehat si, alebo len byt chvilu sama-zresetovat sa(len dodam,ze nechodim temer nikam,venujem sa detom a rodine). A mama uz do mnq vzdy skoci,ze kam by som preboha chcela chodit,.ked poviem,ze aj mne sa treba trochu zresetovat nech mi celkom neprepne,tak mi vzdy povie: "ved si matka a to je tvoj udel,obetovat sa atd"..ale na druhu stranu,ak manzel povie,ze ma toho plne zuby,ze je vycerpany,tak ho obidve posielaju von,nech si oddychne.a ked tymto argumentujem,tak vzdy mi odvrknu,ze :" ale on je chlap"..
Aky je medzi tym rozdiel?nemaju v zivote obaja narok si oddychnut?ci len zena sa ma zrobit?bo aj mama aj svokra tak funguju,v tomto modele.muz si chodi kam chce a zeny su doma.
U nas chvalabohu manzel nezije v dobe kamennej a sam ma vzdy posiela von,ked vidi ze uz mam toho plne zuby,este mi aj kupi vstup do wellnes...

Stretli ste sa v spolocnosti s takymto myslenim?

Strana
z2
maris5
12. dec 2024

To, ze tak zili ony, neznamena, ze mas aj ty. Na toto odpovedat, ze otec deti je rovnaky rodic ako ja a o deti nech sa stara rovnako ako ja. Nenechaj sa do toho vtiahnut. Ziadne obetovanie sa, narodila si sa na to, aby si sa obetovala? Naco taky zivot? Deti o chvilu odidu z domu, a ty zrazu nebudes vediet co so zivotom, lebo si sa im obetovala.

zuzinka888
12. dec 2024

Boze tieto generacne traumy, vzorce a dristy.🤦‍♀️🤦‍♀️

kiki68
12. dec 2024

Im tiez tetky strazili deti, bezna vec. Inak by nevysli z domu

autor
12. dec 2024

@kittykat22 a kde si precitala ze sa nikam nedostanem?praveze manzel ochotne deti povaruje,aj ma posiela s kamaratkami von..
A samozrejme,ked sa da tak idem.v tomto mame doma jasno,ide aj manzel aj ja.ja pisem o tom,co maju v hlave babky..

sara07
12. dec 2024

chápem ale mysím že to má väčšina maminiek takto
ignorovať alebo ja som to už minule nedala a spýtala som sa čo je na tom zlé byť oddychnutá, usmiata ...v pohode , no proste to nechápu , udel sem udel tam
nie nechcem byť obeť ale matka , oni sa nevzburili a možno sa chceli len na to zabudli ,
a to ked som bola v kupeloch pre zdr. dôvody 4 dni že fakt som musela mne to dávali vyžrať ešte aj učitelky v škôlke 35 cca , a ked ostanem v nemocnici dva mesiace tak to potom čo či to je iné ?

sara07
12. dec 2024

@wolf_ ano moja 37 ročná bezdetna švagrina, žena ma byt doma pri detoch a nostop sa o ne starať , nikdy ich nestražila, jednak ked má taký názor ani by som jej ich nezverila a jednak nikdy sa sama neponukla, ešte ked idu cez pradzniny na 2 noci k babke - po 1 kuse dieta ,nikdy nestraži 3 naraz - tak má kecy a je podraždená
pritom babka si ich sama pyta že si ich chce užit a je jej smutno a deti chcu

nairia
12. dec 2024

som sa len nassssss*****... a udel zeny/matky potom je ist na dno svojich sil psychickych a fyzickych az tak, ze potom tie chudery koncia s chorobami, pripadne im prepne a niekde sa rozhodnu ukoncit svoj zivot? na to, aby mohla zena/matka dobre fungovat, potrebuje niekde aj energiu nacerpat, kedze z 99% ju len dava. to je to iste, ze ked si matka, nemas ani najmensie pravo sa na deti postazovat alebo celkovo povedat, ze si z nich unavena, lezu ti na nervy. lebo "co by za to dali zeny, ktore deti mat nemozu"...
ja viem presne, co by za to dali, a keby sa matkami stali a prisli do bodu vyhoretia, tak by ich to zlozilo dvojnasobne, lebo by sa citili nevdacne, ze tolko tuzili po dietati a zrazu narazia na tvrdu realitu, ze deti nie su len spiace babiky z reklamnych materialov. a ze s pribudajucim vekom to s nimi vie byt neuveritelne narocne.

veronikah96
12. dec 2024

Viem, že sa to zle od nich počúva, ale vy mate svoju domácnosť, fungujete po svojom a hlavné je, že muž takýto názor nemá. Oveľa horšie by bolo,keby aj muž očakával, že sa nepohneš z domu. Obidvaja ste plnohodnotní rodičia a tak ako má právo zresetovat on, presne tak aj ty a babky s tým v princípe súhlasiť vôbec nemusia. Nehovoriac o tom, že nikomu nepomôže, keď budeš vystresovaná a nervózna, lebo to sa prenesie na ostatných doma,to radšej ísť na kávu/do mesta/hocičo na jeden deňa a doma je pokoj 🙂

lujza123
12. dec 2024

To je len výhovorka niektorich žien, majú nahovno chlapa, nahovno život, nahovno pracu…. ale nemajú odvahu, silu a vôlu to zmeniť…
Takže namiesto toho aby si priznali svoje zle životne rozhodnutia a snažili sa to zmeniť radšej sa schovaju do tejto role obete - ženy ktorá trpí lebo to je úlohou ženy, matky.
Nemusia mať potom vycitky ze sú neschopné nieco riešiť, lebo však to je ich údel, je to dané a nemenné.

Niektoré to ešte vyšperkujú do úplnej absurdity, nemajú radi sami seba, okolie ich nedocení tak sa rochnia v tejto “obetavosti” . V hesle čím viac sa nezmyselne zoderiem tým lepšie

A je to veru naprieč generáciami, robia to aj mladšie ženy.

zoja1234
12. dec 2024

@autorka chceš zamedziť takýmto starodavnym "dristom" ktoré ta len zbytočne vytacaju? Stačí nevesat mame a svokre na nos každý svoj krok/myslienku/udalosť dňa, a hotovo. Nemajú odkial vediet ze si bola vonku dobiť baterky, keď im to neoznámis. Je to hrozne jednoduché...
Ich generácia je taka, a iná nebude. 90% z nich nepozná byt zatvorená doma sama x rokov s deťmi. Im s detmi pomáhala ostatná rodina/pol dediny, kedze sa vtedy ešte prevažne žilo "na kope"... My sme od rodičov a z rodných miest odsťahovaní, často aj 300km,muzi logicky v práci, a my zatvorené doma s deťmi. My už aspoň mame internet, chvíľu rozptýlenia, hernicky a plavárne. Oni nemali ani to a keby mali rovnaké podmienky ako my, nedávali by to. Preplo by im rovnako, ak nie ešte viac.

murko14
13. dec 2024

Dôvodom je len praobyčajná ľudská závisť. Ony nemali možnosti, my máme, a to je kameň úrazu. Musia samé seba presviedčať, že tak ako to mali nastavené vtedy, to bolo lepšie, správne. Zmýšľaním muž - otec vs. žena - matka sme sa taktiež posunuli a to, o čom ony mohli len snívať, my teraz žijeme (aspoň verím, že väčšina).

aurora33
15. dec 2024

Tak tvoja matka a svokra su poriadne zaostalé a hlúpe ženy.

milanemila
15. dec 2024

Mas spiatocnicku matku 🤷🏼‍♀️ ja mam 2 male deti a ziaden takyto “udel matky” nemam. Chodim 4x do tyzdna cvicit a obe deti alebo to jedno co nechodi este do skolky je s tatinom alebo babkou. Rovnako ako moj manzel vybehne s kamaratmi, tak aj ja idem s kamoskami. Moja mama ma 60r a v zivote mi nic taketo nepovedala, ze by som mala sediet doma na zadku, byt putka a iba behat okolo zadku muzovi.

kvietok1233
9. jan 2025

A ešte reči chcela si decko tak sa staraj, veď ty si matka...ide ma z toho poraziť keď to počujem 🤣

karolinakr
28. jan 2025

ta obeť nie vždy bola prijata, ked sa deti odsťahuju z domu a nájdu si partnera, kvôli ktorym zminimalizuju kontakty s rodičmi, muž si môže najsť milenku - a žena v 55ke vyčerpaná a na ocot, bez koničkov a priateĺov sa môže citiť využita, odkopnutá a rovno si to hodiť...
Povedz rodičom, to je velmi dvojsečný meč " sa obetovať" a žiť iba pre rodinu....Každy musi mat priateĺov, pracu, koničky a čas na seba..
To by malo byť v každom manželstve a to nehovorím, že človek ked nerastie, tak upadá.
Možno v Afrike s takymto sloganom by mamka zabodovala, ale pre niekoho, kto chce robit karieru, je úplne mimo..

karolinakr
28. jan 2025

ta obeť nie vždy bola prijata, ked sa deti odsťahuju z domu a nájdu si partnera, kvôli ktorym zminimalizuju kontakty s rodičmi, muž si môže najsť milenku - a žena v 55ke vyčerpaná a na ocot, bez koničkov a priateĺov sa môže citiť využita, odkopnutá a rovno si to hodiť...
Povedz rodičom, to je velmi dvojsečný meč " sa obetovať" a žiť iba pre rodinu....Každy musi mat priateĺov, pracu, koničky a čas na seba..
To by malo byť v každom manželstve a to nehovorím, že človek ked nerastie, tak upadá.
Možno v Afrike s takymto sloganom by mamka zabodovala, ale pre niekoho, kto chce robit karieru, je úplne mimo..

Strana
z2