Aký máte názor na prespávanie dieťata u starých rodičov a svokrovcov?
Zatiaľ nemáme dieťa...Ale máme veľa zdravot. problemov :( Mám momentálne 31 rokov a túžbu po dieťatku asi od 25...No to nie je dôležité...Dôležite je to, že sa nezhodujeme v jednej pre mna dôležitej veci zo svokrovcami.
Majú už jedno dieta od druhého syna ....Malá chodí k svokrovcom od 1 roku a 3 mesiacov prespávať na dve, tri noci k svokrovcom. Im sa vidí , že malú nevidia často, ale raz do týždna su určite s nou a plus tieto stráženia.
Ja som sa vyjadrila pri jednej spoločnej diskusii, že mne sa vidí také dieťatko malé,aby išlo na tak dlho od rodičov na noc, ale, že je to každého vec.
A teraz oni spanikárili, že im dieťa ( ak raz budeme mať) nebudem dávať na takéto prázdniny.Ja s tým problém nemám, ale dietatko musí byť staršie možno dva až tri roky...
Neviem, čo raz bude, ale pre mna to bude vytúžený poklad .... a ja to tak cítim....Čo si o tom myslíte, lebo teraz som zlá ( a to majú strach dopredu)
nasa spala 1.x sama u mojich rodicov ked mala takmer 2 roky, a v pohode, odvtedy este vela krat, napr, ked sme sli do divadla alebo co. Teraz ma 5, a uz prespala aj u kamaratky zo skolky, a bola sama tyzden na prazdninach u svokrovcov.
Aj 2 rocneho syna by som nemala problem nechat spat u mamy ci svokry, on obe zboznuje, a viem, ze by za mnou neplakal.
zalezi najma od dietata, mam 7 rocneho synovca,a ten k babke bez mamy nejde ani na cely den, nieto na noc 😔
podla mna je to skvele, ak to vsetkym zucastnenym vyhovuje, teda rodicom, starym rodicom a aj a najma dietatku.
aspon si ich uzije, kym su este nazive....
viac sa bojim toho, kde budu nase deti prespavat az budu mat 15, 16...a vyhlasia, ze idu ku kamaratke na noc 🙂 ale take male o to strach nemam....
Ahoj,
nasa Angelina prvykrat prespala u starkych rodicov ako 4-rocna... a to ona sama chcela. V skolke sa deti uz dlhsie " chvalili", ze prenocuvaju u starkych. Musim povedat, ze ten den, som ja sama a ani starki na to pripraveni neboli;))) Asi jedina sa tu noc Angelina vyspala ;))) Teraz prenocuvava , ale skor nepravidelne, ked to zdravotny stav starych rodicov dovoli.
Podla mojho nazoru dolezite je...aby dieta chcelo;) aby starki strach nemali ;) , aby ak to neklapne... Dali rodicom vediet, ze ok...skusili sme, nezaspala - nezaspal ...pridite si pre neho...aby dieta malo istotu!!!
A mozno uz zacat aj v spominanom veku...com skor , tym lepsie... .
Prvu noc sa nevyspis;) ...hoci mozes ...Ale vzdy to bude lepsie a lepsie;)
môj brat keď som bola ešte bezdetná mi keď som si chcela zobrať synovca na noc, že deti sa nepožičiavajú a nech si zaobstarám svoje 😀 , ako sa mu narodil druhý syn tak pravidelne využíval moje baby sitterské služby, s tým, že už som o synovca nemusela žobroniť
teraz ako dvojnásobná matka som rada, keď sa na chvíľu aspoň jedného z mojich čertov zbavím, oddýchnu si oni i ja. So starými rodičmi zažijú kopec vecí, ktoré nezažívajú s nami ako rodičmi. Lebo my sme tí, ktorí stále upratujú, nútia ich jesť, robiť poriadok, a kopec iných nudných vecí. starkí sú tí, ktorí rozmaznávajú a vychutnávajú si svojich dvoch vnukov, viem, že je o nich dobre postarané, chodia k nim radi a my s mojím mužom máme čas aj na seba.
Inak rozoberať čo a ako bude je momentálne v tvojom prípade priskoro, keď ešte nemáš vlastné dieťa. Hlavné je, že je ochota zo strany starých rodičov o dieťa sa postarať a kedy im ho budeš ochotná zveriť bude len a len na tvojom rozhodnutí
Mozno cim skor,tym lepsie...moj prvykrat spal u nasich,ked mal asi 2r.a 3m.
A odvtedy sice nie,no nie je to dobre...aj ja som sla spat az vo veku mozno 3r.a museli ma doviezt naspat.az potom uz som prespala v pohode.
Syn teraz zo zaciatku place,ked ho tam dovezie muz rano,zatial len raz tak sa stalo,uvidime o par dni,ako to bude..
Podotykam,ze ja som bola zvyknuta chodit k starym rosicom casto s mamou,syn je zas zvyknuty na mojich rodicov,chodia k nam 1-2xdo tyzdna,napriek tomu to dopadlo u nas takto..syn lepsie znasal to odlucenie,ked bol mensi.
Teraz ma 4r.a4m.a nechosi do skolky...chceme ho takto trenovat,keby motyka vystrelila a predsa by ho do dakej vzali.
Ja v tom problem.nevidim,ale zas viac ako na 1npc by som nepustila zatial. 🙂) chybaju mi totiz, uz ked idu len na 1den orec s tym,ze navecer su dovezeni. 🙂)
Ja som taka maman-poule: Mama-kvocka 🙂)
Neboj ty nic este budes rada ked budes mat deti ze ti ich svokrovci vezmu na noc a budes mat cas vylozit si nohy a byt napr s muzom a robit si co chces🙂
Môj malý má 2 roky a 4 mesiace a ešte ani raz nespal bez nás nikde. Tiež je to moje vytúžené dieťa a neviem si predstaviť, že by som ho niekam dala na noc, takže tvoje pocity úplne chápem. Nechápem ale svokrovcov, čo sa do toho miešajú a robia paniku. Bude to tvoje dieťa a ty o tom rozhodneš. Takže sa riaď len a len svojimi pocitmi a srdcom 🙂
vždy daj na svoje pocity. Každé dieťa aj matka sú iné. Keď budeš mať bábätko možno sa tvoje pocity zmenia, možno nie. Záleží ako budeš ty dôverovať svokrovcom, že by sa o malé postarali. Ja mám 2 a pol ročnú dcéru. Bez nej som bola v noci len pár hodín, keď sme boli na kamarátkinej svadbe a to som ju mala možnosť ísť uspať a nechať so svojou sestrou. Tej som plne dokázala dôverovať, čo sa týkalo malej. Ale záleží to aj na dieťati, aké má ono city. Naša malá dokázala bez problémov zaspať len so mnou ešte donedávna. So svokrou vzťah len taký aby bol, tak tej nehrozí nechať na prázdniny na roky dopredu... Švagrina nemala problém nechať malú ani nie dvojročnú mame svojej na týždeň, no mala hneď dve za sebou detičky.... tak to takto riešila. Mám malú sesternicu, ktorá u nás kedykoľvek bola na dve noci a mala asi 1 a pol roka.
Je to presne o dieťati a mame. Ja by som to ale nedokázala a viem, že ani dcérka nie je na to v tomto veku ešte pripravená, ísť na noc a viac... Ak raz, tak len k ľuďom, ktorým plne verím a budeme obe v pohode. Ale netráp sa tým teraz, čo príde príde a potom budeš mať ty to najväčšie právo rozhodovať o svojom bábätku...a nech ťa netrápi, čo svokrovci povedia...
stari rodicia su pre vnucata velmi doleziti, zvlast, ak maju pekne vztahy. moje deti tiez prespavali skoro u starych rodicov, ale ja mojej mame aj tatkovi maximalne doverujem, viem, ze vedia prebalit, nakrmit, moji rodicia su mozno doslednejsi nez kolkokrat ja. nevidim dovod, preco by nemohli prespat deti u starych rodicov v akomkolvek veku. ved ked su v pohode, preco nie. co by ine maminy za to dali, keby mali takych fajn babky, dedkov, kde by radi deti chodili. moje deti sa tam pytaju, miluju babku a dedka. a ja tak isto mojich starych rodicov. ved sme tam utekali zakazdym, ked sa dalo, sesternice, bratranci, babka nas mavala tam ako hadov a uplne v pohode od malicka 🙂 velmi radi sme tam chodili a v lete sme tam boli nasackovani stale 🙂
naozaj to riešiš skoro. Vôbec nevieš, aká budeš matka a ako s tebou hormóny zamávajú. Ja by som malinké dieťa nedala ani nemohla dať na prespanie, pretože som kojila. Jedno dieťa 18 mesiacov a druhé 3 roky.
Takže ak hľadáš výhovorku aby si sa tým zatiaľ nemusela zaoberať, povedz im, ak dokojíš, nevidíš problém a máš od nich pokoj. Moje deti prespávali u starých rodičov (nie u svokrovcov, tých nemám) odvtedy, ako deti prejavili záujem a boli schopné byť bez mamy (samozrejme po úplnom odstavení). Aj tak sme boli s dedkom dohodnutí, ak bude problém, dieťa večer dovezú. Takéto veci sa nesilia, takéto veci sa nechávajú na deťoch, ak sú emocionálne a psychicky vyzreté, prečo nie? Aj budovanie vzťahu vnúča - starý rodič je veľmi dôležité.
Božeeeeeee, neriešiš to vôbec priskoro??? 🙂
Až budeš mať svoje dieťatko, pochopíš, aké je super, ak ti má kto dieťatko postrážiť. na jednu, dve, či tri noci.. neexistuje hranica, kedy je vhodné dávť dieťatko k starým rodičom na noc , každé dieťa je iné, ale podla môjho názoru, čím s skôr "naučí", tým to je lepšie... starší nemal problém.. od roka v pohode chodieval.. mladšieho som kojila dva a pol roka, tak nejaká noc bez nás nehrozila :D :D ako píše @tanapeta, to že dávame dieťa občas "preč", neznamená, že ho neľúbime.... len jednoducho, aj od materskej dovolenky treba "dovolenku" :D
neboj sa pride cas a ty budes rada, ked si aspon jednu noc budes moct odychnut, moje deti chodia na vikend k mojim rodicom na striedacku, byvame blizsko seba, takze ak chcu ist domov pridu 🙂 🙂 🙂 🙂 je pravda, ze tam zacali na noc chodit asi az okolo 2 a pol roka, pretoze zaspavali len vo svojej detskej postielke a tu babinka nemala 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 moja najmensia tam este nespinkala, ale aj to pride 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 cez den tam bola uz velakrat 🙂 🙂 🙂 🙂
je to aj troska o vztahoch ...a o povahe dietata...syn prespal u svikrovcov ked mal syn 4 mes, boli sme na svadbe cca250 km prec...mala som same nervy, vobec som si neuzivala a tym padom ani mm..ked mal 1,5 roka, prespal u mojich, vtedy som brala v poho, uz bol velky a my sme neboli az tak daleko....len preto, avy som si ulahcila zivot alebo odpocinula, neposielala som ho nikam, necitila som tu potrebu, aj ked sme mavali tazke noci....ani sam sa nepytal...ked mal 5 r, svokra ho zobrala na den, narozpravala ho aby ostal na noc, nakoniec ostal na 2 noci;) bol z toho nadseny, babka ho vola odvtedy kazdy vikend, co sa nam s mm nezda, my ako rodina sme spolu tiez iba cez vikendy, snazime sa to vyuzivat...dokinca mame so svokrovcami dost zvlastne vztahy, to je na dlhsie...byvaju cca 10 km od nas...no ale 6r syn k nim pojde na par dni teraz pocas prazdnin.....s nasimi bol syn uz aj na chate, cca 3krat, od svojich 5 r...velmi si to uzivali vsetci.... dcerka bude mat 2 roky, ona este nikde nebola prespat, hoci s tým svokra uz zacina... myslim ze ani nepotrebuje, staci ked bude vacsia...
toto sú problémy dnešnej modernej doby🙂tak nad týmto som ešte ani raz neuvažovala..že dám-nedám od kedy je vhodné-nevhodné..moje deti prespávajú u babiek pravidelne, nemajú žiaden stres, nočné mory nič..babky sa tešia, deti ich milujú🙂proste krásny vzťah, na ktorý budú neskôr spomínať..lebo zážitky s dedkom s babkou sú nenapodobiteľné..a od kedy tam dieťa pôjde spať je predsa induviduálne od dieťatka a od starých rodičov /zdravie, vek../ja som kojila dva roky..takže neskôr začali samé doslova uchodiť babke-dedkovi..nebránim im..🙂a myšlienky typu, že čo všetko im babka dovolí-nedovolí urobiť-spapať..to mi príde smiešne, určite im nedá spapať lego kocku🙂naše babky vychovali za horšej doby deti a sme tu🙂
Nečítala som celú diskusiu, lebo sa píše jedno a to isté, ale skoro každá píše - u mojích rodičov prespalo dieťa - u mojej mami. Nikde sa nepísalo u SVOKROVCOV! prečo asi??????
lalinko2010
Môj malý chodil pravidelne počas školského roka spať k svokre každý druhý týždeň jeden deň v týždni od cca 1 roka. Ráno mi ho stále doniesla. Keď bol starší, cca od 2 rokov tak ho brávala už aj do škôlky. Nevidím v tom žiaden problém, aspoň som si troška vydýchla a porobila čo mi bolo treba. Na 3 dni v týždni dávať dieťa preč mi príde dosť veľa. Malý sa tam stále teší, babka sa mu venuje. Mne je zakaždým smutno, keď nie je so mnou, cítim sa ako bez pravej ruky, ale rada si oddýchnem.
@evadeg zbytočne riešiš niečo, čo sa ťa ešte netýka, vačšinou sa situácia vykryštalizuje sama. A ešte budeš rada, že budeš mať možnosť sa dieťaťa na chvíľku "zbaviť" aby si si oddýchla, aj keď ti bude určite chýbať, ... nehovorí o pravidelných 3 dňových návštevách vkuse každý týždeň, to by som ani ja tak nedávala.
Tak ja toto vobec neriesim. Maly ma 16 mesiacov a velakrat spal u mojej mamy. Aj nedavno. Ze mu vsetko dovoli? da mu jest to co ja nie? co uz to su babky. Viem ze to nerobi naschval. Maly sa tam tesi, ked vidi babku tak nahodi velky usmev a krici bááááába 🙂 ja som bola s muzom na rybacke po troch dnoch som prisla domov a hovorim: Ahoooj bubko a on nic dalej robi brmbrm 😀 😀 😀
Ja som si tiez hovorila ze kym nepojde do skolky tak nebude prespavat nikde. A realita je uplne ina.
Niekedy mi ho rano zobere a poobede donese, a jak mi to dobre padne. Vsetko vyupratujem vyumyvam a ked pride mozem sa mu naplno venovat bez toho aby som odbiehala do pracky, vypnut zemiaky..... pevne dufam ze mu to vydrzi az do skolky a bude sa tam tesit a ne rumazgat doma jak moj brat ked bol maly 😀 😀 😀
môj syn išiel teraz v pondelok k svokre na prázdniny prvýkrát, má 5 rokov, je pravda, že do jeho 3 rokov sme u svokry bývali, u našich prespával už ako 4 rročný sem tam na noc....jemu to neuškodilo...len ja som sa nevyspala...na moje počudovanie, teraz ked je preč spím v pohode...aj ked, už by sa mohol vrátiť, lebo mi chýba :D
uvidis, ake budes mat dietatko, moja dcerka bola taka, ze nechcela ist nikomu anilen na ruky, zaspavala len somnou pri kojeni, az ked mala skoro 2 roky som ju dala prvykrat k babke Mozno nakoniec uvitas, ked ti ju bude niekto chciet zobrat na vikend 😀
moja mama si maleho pytala od 2-3 mesiacov na noc, ja ani počut 😀 , ked mal 8 mesiacov sme boli pozvani na oslavu,tak som ho dala mamine,ta bola vytešena že konečne 😀 ,samozrejme telefonovala som viac krat,potom ma aj zdžubala už nech neotravujem(v dobrom) 😀 , maly prespal celu noc. odvtedy sme si raz za čas zvykli s mužom spravit si večer len pre seba-večera,vinko.... a maly vtedy bol u mami. Spokojnost na oboch stranach a aj u maleho. Doteraz sem tam ide na noc ale nie moc často,ale po pravde nikdy nebol dlhšie.
Je to dobre,rodičia tiež potrebuju vypnut a tak isto je dobre ked nahodou treba,tak viem že maly može ist k babke a super je že si vytvorili dobry vztah medzi sebou a ide tam bez problemov či cez den alebo v noci sem tam. 😉
Som tu neskoro ale...poznam matku ktora po porode cca 3mes..dala svoje babatko svojej mame na 2 mes...u mna choreee...dieta ma byt v noci s mamou...ok jedna noc v pohode...aj dve...ale pravidelne ho tam davala na dlhu dobu...a ona isla domov...s muzom chodili na disky,chaty...atd...a babatko male u jej mami..ani kojit nechcela...smutne...ona tvrdila ze je to dobre a spravne...nuz...neviem...u mna je to chore
moji spali u starych rodicov v troch rokoch, ked som bola v porodnici a skor sa mi zdalo skoro. Ale nenapadlo ma to riesit v dobe, ked este nemam deti. Chapem vsak, ze situacia u vas je ina. Svokra musi citit, ze ty rozhodnes a musi to akceptovat. Ak sa mieni kvoli tomu pajedit, tak jej to moze pokazit vztahy so synom a tebou a to by si mohla uvedomit, ze jej za to nestoji. Napr. moja najmladsia ma 16 mesiacov a nie je urcite schopna u niekoho stravit ani len dve, tri hodky cez den len tak, nieto este par dni alebo noc. 3- mesacne dieta ma byt pri svojej mame, max. ockovi. Nenapadlo by ma take male babo davat od seba prec a cpat ho k starym rodicom. V kazdom pripade sa spliehajte na svoje pocity a blaho a spokojnost dietatka je vasou prioritou, nie spokojnost svokry. Je vzdy uplne super, ked svokra je ochotna postrazit a povarovat, ked to rodicia potrebuju, ale nemala by si narokovat dieta nejako nasilne alebo viac, nez je vola matky jej ho nechavat.
No, načo to riešiš neviem, ale tak ľudia si v hlave robia kade aké myšlienky a zbytočne sa nimi stresujú.
Nie, nedávala by som svoje dieťa na noc k svokrovcom, ani svojim rodičom. Ak by tam chcela ísť, tak už by to bolo o inom, ale teda bavíme sa o dieťati, ktoré už reálne vie, že niečo chce alebo naopak nechce. Nemám rada nátlak, ktorý sa často na deti vyvíja a ja nevidím jediný dôvod prečo by ročné deco malo bývať na víkend u starých rodičov, ak len ten, že sa ho jeho rodičia chcú "zbaviť". Áno, poznám xy takých, čo nechávajú dieťa u rodičov, svokrovcom, dieťa tam často plače, lebo je logické, že chce byť pri matke a nie, nepríde mi na tom nič normálne, ani správne.
Ty sa nehaluz a nehas, čo ťa nepáli alebo skôr nezakladaj zbytočné požiare.
Ty teraz riešiš, či budeš svoje dieťa (ktoré ešte ani nemáš) dávať svokrovcom na prespatie ? To myslíš fakt vážne ??
Mimochodom - prečo by tam nemohlo prespať, keď bude chcieť ? Ak už bude dosť veľké na to, aby si ho v pohode k nim pustila a ono bude u starých rodičov spokojné, ešte budeš rada, že máš chvíľku pre seba a niekto sa tvojmu dieťaťu bude venovať.
že je ozaj skoro toto riešiť, lebo veľa názorov človek po narodení dieťaťa zmení. Treba byť troška flexibilný 😉
Ak maju zaujem a chcu, preco nie, ke mi sice smutno, ked je starsia na noc z domu, lebo zrazu ne tu neobvykle ticho, ale vitam to, ked mladsia trochu vyrastie, velmi rada odovzdam obidve na noc, kľudne aj na dve...je to uzasna zmena, ked je po tolkom vase clovek zniva sam na zachode, v aprche a aj najesť sa moze bez otazok, placu a rozliatej polievky. No riesit to teraz, ked este dieta nie je ani na ceste ke zbytocne. Ludia maju vacsinou cely priebeh tehotenstva a nasledneho materstva velmi zidealizovany. On ten pad do reality vacsinu prinuti trochu zmenit postoj.
Ja mám 16 mesačného syna a teda ešte sme neboli na noc od seba odkedy sme doma z nemocnice... Ja kojim takže ani si to neviem predstaviť... Pár krát sme boli u svokrovcov na víkend ale všetci 3 spolu... Ale zase ja mám takú svokru že ona by si ho samého ani nezobrala možno keď bude mať 5 rokov 😀
Moja sestra so svokrou býva a keď mal jej muž veľa roboty tak chodila ku nám teda ku mame na "prázdniny" spolu s malou aby si ju aj ona trochu užila a teraz už býva u nás aj sama ale to až odkedy chodí do škôlky (má 4 roky).
Možno keď svokrovci uvidia že maličké je na teba naviazané a ak budeš kojiť tak ustúpia... Držím palce v prvom rade nech sa vám už zadarí bábo ❤☺
Čo si pamätám, tak ja som u babky spávala asi od 4 rokov. Strašne rada som tam chodila a strašne nerada odchádzala domov. My sme v tom čase nemali sliepky, psa, kočky...nič - a babka to mala. My bývame pri kostole, no oproti babke bola v tom čase Krčma POD ORECHOM, teraz je tam penzión (no oboje zaujímavejšie ako kostol, predsa len do kostola sa nedá chodiť na zmrzlinu ani na malinovku 🙂 ). Ďalšia vec: babkini susedia boli moji kamaráti - chalani v mojom veku, kdežto naši susedia boli samí starí (a aj dosť pošahaní) ľudia..... je toho veľa, čo by som vedela pospomínať. Proste neni nad prázdniny u babky. Aj teraz občas, a to už mám 21 rokov tam rada zbehnem a aj prespím, keď mi doma všetci lezú na city. 🙂 🙂
moja dcera spala sama mimo domu prvykrat ako patrocna, syn este sam nebol. Vyhovuje nam to tak, tiez som nazoru, ze dieta ma spat mimo domu (bez rodicov) az vtedy, ked to ono same chce. Dnes ide dcera k starej mame aj na tyzden (svokrovci uz neziju, inak by v pohode mohla chodit aj k nim), dufam, ze aj syn este stihne podobne pobyty absolvovat. Dieta do troch-styroch rokov by som nedala (nehovorim o nudzovych pripadoch), zda sa mi to zbytocne skoro.

Moja zatiaľ nikde takto neprespala.. a neviem či by som aj ja dávala pravidelne každý týždeň malú na 3 noci preč. To určite nie. Nemyslím, že stresuješ, ale myslím, že to je dosť často hlavne ak je to pravidelne každý týždeň. Samozrejme občas to je iná vec. to som aj ja rada, keď ju mamina vezme preč na celý deň. Od našich sme sa odsťahovali len pred 5 dňami tak neviem. bývajú cez plot 😀 Občas iste pôjde tajde hajde .. neboj hlavu hore a uvidíš aké to bude keď budeš mať bábo. Ja som tiež vo veľa veciach stresovala keď som ešte tehu nebola. Mala som iné názory na výchovu ako svokrovci či moji rodičia. Ale ako sa malá narodila. ver že si dupneš a urobíš podľa seba a nech sa každý hnevá koľko chceš. budeš robiť tak ako to v tej danej chvíli a situácii budeš cítiť. 😉