Bábätko v paneláku
Ahojte, chcem sa opýtať panelákových mamiciek, či im deti zobudia rušní susedia (hlasna hudba, hádky) vo februári rodim, ráno ma budí pubertiacka hlasnou hudbou a minule uprostred noci sa tak vadili, ze ta mladá vrieskala akoby nacvičovala heavy metal. To nebudem pisat, že denne perú po 22.00. Byvame tu rok, nechcem sa sťažovať, mi to pripadá, že to počujeme len my. Bývame pod nimi. Myslím, že predosli majitelia sa odsťahovali kvôli nim. Neprídu mi najnormalnejsi už na pohľad. Myslim, že nie su ani chapavi, vyzeraju dosť arogantne. Joj, ja takych ludi volám je*nutý proste.... Kto bude celé noce prať? Takže k mojej otázke.... Budili vam hlucni susedia deti? Alebo spali aj pri miernom hluku? V akom veku začali vnímať ten hluk?
@101lucia vyvesiť oznam o prerábke je povinnosť... takisto dodržať nočný kľud a ak existuje, tak aj nejaké všeobecné záväzné nariadenie ( u nás je to napr. hlučné práce len v prac. dňoch od 8 do 18hod)... ale ak sused potrebuje v nedeľu navŕtať jednu policu, lebo cez týždeň pracuje, tak sa z toho nezbláznim... ale keby pri prerábke bytu odomňa susedia chceli, aby som od 12 do 15 dala robotníkom pauzu, tak by som bola ochotná o tom diskutovať len v prípade, že susedia zaplatia prestoje... jednoducho v paneláku sa nedá vyhovieť každému - na prvom malé dieťa, na druhom sused po nočnej, na treťom imobilná dôchodkyňa, na štvrtom niekto iný a môžeš sa aj zblázniť...
@limetka69 odpoveď na svoju otázku dostaneš, keď sa ti narodí dieťatko 😀 ale jasné, chápem čo a prečo sa to pýtaš. My tiež bývame v paneláku a v podstate je tu kľud, sem-tam niekto začne vŕtať v čase, kedy by nemusel, ale nič hrozné to nie je. Ale z jednej strany máme spojené spálne so susedmi z druhého paneláku a bývajú tam mladí ľudia a stalo sa, že syn chcel spať (mal vtedy 5 rokov) a práve v ten istý moment mladý pustil hudbu tak nahlas, až som ja vyskočila, že čo sa deje 🙂 keďže to bolo v druhom paneláku, nešla som von a zvoniť im, ale počkala som, kým pesnička dohrá a tak silno som zabúchala na stenu, až manžel pribehol z obývačky, že čo sa deje 😀 mladý hudbu hneď vypol. Urobil to potom ešte asi 3 krát, kým sa aj im nenarodilo dieťa a ja som mala takú chuť to vrátiť, ale zas nie som taká potvora 🙂
A keď sme bývali u svokrovcov, tam sa dosť hlasno rozprávalo, búchali dvere a syn (vtedy 2-ročný) v pohode spinkal a ja som čakala, kedy príde spánok 😀
Nasa sa nezobudila na phnostroj co bol rovno pod oknami,susedia pravidelne prerabaju vrtaju a nic,akonahle ja stupim na vrzgajucu parketu je hore 😆
male babatka ten hluk este tak nevnimaju az neskor od isteho obdobia. Nasa spala aj keby kapela vedla nej hrala, ale akonahle jej zostalo teplo tak bola hore :D
Mne budili obe deti...hudba, prerabky.... odstahovali sme sa ...
@sissy27 je to o slusnom spravani..nic viac. Nie ze dat robotnikom pauzu.. ani u nas nemali pauzu..len v tom case nerobili nic hlucne. Na vrtanie a buchanie bol vyhradeny cas ktory som uz pisala. Ved nebuchas a nevrtas pocas celej prerabky ale su aj tiche prace. Jasne ze to nieje nic prijemne pre nikoho, ale ak ta niekto slusne poziada ze mu v tom case spi dieta tak je slusne to zobrat aspon do uvahy a nie sa tomu cloveku vysmiat do tvare. Buchanei pocas celeho dna by liezlo na nervy kazdemu...zatial ked vies ze poobede bude na 3 hodiny pokoj a mozes si oddychnut tak je to o niecom inom. Je to len o vzajomnej tolerancii.
@limetka69 chapem, tiez sme sa nemohli dockat, kedy z panelaku vypadneme. Mne to jednoducho prislo tak, ze kvoli tejto arogancii nie som panom vlastneho casu a aktivit. Napriklad: s malou som bola v noci hore, velmi zle spala. Ale cez den to slo, spinkala aj 3-4 hodiny, kedze som bola na materskej, kludne som mohla ist si s nou pospat (ked sme mali iba jedno dieta), ale nemohla, lebo sused vrieskal, robil disketu a podobne. Alebo som sa chcela ucit, manzela som poslala na dve hodiny kocikovat a nedalo sa, lebo susedia prerabali prave vtedy bytove jadro. Bola som vycerpana, deprimovana, vsetko.
Stahovali sme sa do nedokonceneho domu, nemali sme linku, dokoncene kupelne - bolo mi to uplne jedno, hlavne ze som odtial vypadla.
ahoj my mame nad sebou 4 studentov!myslim ze viac netreba pisat..., a naozuaj najskor ked je malinke babatko ono tak nepocuje to nemusis mat strach aj my sme chodili po spickach a vlastne az nmeskor som si uvedomila ze ved ono tak nepocuje zas...no a teraz mal rok a ked je unaveny tak spi proste a dokonca ho nezobudil ani silvester..ale tak je to katastrofa..ked su party a zurky uz sme tolkokrat im volali no moj sen je tiez dom ale kedze sme v ba..neviem si to realne predstavit co sa tyka financii a aj keby tak pol hodinu chodit do roboty v zapche tie neni moc med lizat ale tak ten pokoj...predtym som byvala v panelaku s rodicmi na poslednom poschodi to je sto a jedno ste tam jak sami..ale zase aj to ma svoje nevyhody-zimu a strechu...
no.. treba si uvedomiť, že to nie je len o tom, že Ti zobudia deti, ale že sa možno ani ty nevyspíš a pri dieťati to budeš sakra potrebovať. Takže niekedy to vyzerá tak, že deti spia, ale ty čumíš do plafóna a keď už susedia konečne prestanú okolo polnoci chodiť, pobuchovať a pod. tak sa ti zobudí dieťa, že je hladné..garantujem ti, že po týždni už máš toho plné zuby..
Ale nie každý s tým má problém.. niekto spí super a niekto potrebuje absolútne ticho.. a takto je to aj s deťmi asi.
@angelinja toto by ma zaujimalo, tiez sme rozmyslali, ze ked do panelaku, kde vyberat byt. Uprostred, dole, pod strechou... Naozaj je to tak citelne, ze pod strechou je vacsi klud? Takze vacsinou Ti vadia z pohladu hluku susedia nad Tebou? Mne osobne najviac vadili susedia hore alebo to bole len tym, ze susednia dole boli normalni?
@dionyzka no my sme byvali na 8.posch a nikdy by som tak byt nekupila z jedineho dovodu. Ked sa v lete nahriala strecha bolo to neúnosné. Sauna je nič. 🙂 a k tym susedom, vadili by ti z kazdej strany, no lepsue povedane, pocut to aj z dola, z boku.... Takze asi boli normalnu ti susedia 🙂
nas maly spaval malo, uspavanie trvalo dlho, ale nejako mu zvuky od susedov nevadili. Nedrzali sme ho v totálnom tichu, ale tak, aby sa naucil oddychovat aj pri beznom fungovani domacnosti, aj pri pracke. Ale ako bol vacsi, vnimavejsi, zacal to viac riesit. Ked suseda nad nami v opätkoch lietala po nociach po byte, uz mu to vadilo. Neviem cim sa zivila, co mala v hlave, ale o 2., o 4. rano - papucky na opätkoch a prechadzala sa. Skoro kazdu noc. Mentalovi nevysvetlis, bola divna, ale co sa malého tyka, uz sa to nedalo dalej znasat. Koli nej uz sme poriadne dlho nespali, tak sme sa odstahovali.
Aj take sa stava, ze ti dieta place, susedov to rusi a ked ho uspavas a upokojujes, zacnu trieskat na radiator, aby si sa akoze uvedomila, ze oni chcu klud. A dieta vrieska este viac potom
to som tu len citala dakedy, ja som to nezazila.
Uvidis ako to pojde, ked sa maly narodi. Clovek dopredu nevie, ake bude dieta, nie je to len o tom, na co ho skusas privyknut. to by to bolo moooc jednoduche 😀
@dionyzka pod strechou je to s ohladom na babatko najlepsie (co sa tyka susedov, lebo nepocujes dupanie a otrasy - take bezne pri dnesnych laminatovych podlahach a podobne.). Samozrejme, v lete je to ina kava,ale tak horucavy su nejaky max mesiac a vies to poriesit klimou alebo vhodnym tienenim okien. Ja som nikdy neverila susedovi spod strechy, ako si to velmi pochvaloval, kym som sa sama nedostala do podstresneho bytu. Ale co sa tyka energii bytu celkovo, tak urcite je lepsie uprostred, resp. mat susedov okolo seba. (najhorsia verzia je prizemie/strecha v kombinacii s naroznou/ veternou/ severnou stranou). V panelaku clovek musi robit kompromis, ideal neexistuje.
Tak mna budi susedove mimino. Teda kym to bolo mimino tak som chapala ale uz ma skoro 2roky a vecer doslova vrieska od 20:00 do 22:30,v noci od 02:00 zasa minimalne hodinku koncertuje a rano o 6:00 az do vecera tak dupe a trieska stale s niecim ze mne fakt cingali pohare vo vitrinke. A jeho mama salamistka,ze a co mam s nim robit?! To je to byvanie v kralikarnach.
Moje deti spali ako bábätká dobre, ale pred pôrodom na nenapadlo riešiť to, či nás nebudú rušiť susedia. Skôr som ľutovala ja ich, keď mal syn ako dvojročný obdobie vzdoru a vrešťal ako o dušu. Alebo keď v noci ako novorodenec plakal. A nedali si to vysvetliť tie decká, že sused má náročnú prácu a potrebuje sa v noci vyspať 😀
treba si uvedomiť, že paneláky neboli absolútne stavané na plávajúce podlahy a panelová konštrukcia vôbec neznáša dobre, čo sa týka akustiky, poloprázdne priestory. Panel je tvrdý a pevný, zvukové vlny ho rozvibrujú a tieto vibrácie sa šíria celou konštrukciou.. podlahy, steny, stropy.. je to takmer nemožné efektívne a lacno odhlučniť.
Na to aby sa v panelákoch dalo žiť, je treba dobre izolovanú podlahu ..ideálne hrubé kvalitné linoleum a hrubý koberec + záclony a závesy až po rohy izieb, vysoký nábytok. Minimum ucelených voľných plôch na stenách, mäkké materiály, ktoré tlmia zvuk. Pri dnešných moderných trendoch to tak nikto nemá a paneláky sa stávajú neobývateľnými z hľadiska hlukového komfortu.
@mummy01 vidíš, toto robila moja dcéra v tomto veku (2 roky), v noci sa zobudila a jačala a ja som skúšala všetko možné aj nemožné ako ju do odučiť, jedna z posledných metód bola hra "kto z koho", to asi teraz robí tvoja suseda, to čo sa tebe zdá že "salámistka". Bože bolo to tak dááávno, dnes je na druhom stupni ZŠ a puberta klope na dvere, mobil v ruke a slúchadlá na ušiach, kľudne môžu všetci susedia vŕtať prať a prerábať, nerušia ju 😀
@stanno s tymto prispevkom ohladom podlah suhlasim do bodky! trend plavajucich podlah ma hrozne ucinky a vyrazne znizuje kvalitu byvania. My sme s ohladom na susedov skoncili presne pri tych kobercoch, co nam zabezpecilo aj viac tepla ako vedlajsi efekt. Ale ku klasickym kobercom sa dnes uz chce vratit malokto, zial.
@limetka69 Musim ta velmi sklamat na to si nezvyknes nikdy. Mozem ti opisat moju situaciu, ktora nastala po kupe bytu. Pod nami byvaju cigani, kde si zasrani priblizne od 09.00hod.rana do tej 15.00hod.poobedia kazdy den pustaju hudbu, nie potichu, ale nahlas az rezonuje cely panelak. Nikto sa nestazuje, kazdy to ma na salame, pretoze vacsina je v praci, skole, skolke. Manzel sa bol pytat na SBD co s tym. No ano da sa spisat peticia. Ja mam spisovat peticiu, co tu byvam necely rok a doteraz to nikomu nevadilo len nam? Pochopitelne cigan nechodi ani do skoly, do prace...Ked sa nam narodila malinka, bola to katastrofa. Malej to sice nevadilo, ale mne ako unavenej mamicke velmi. Nespis v noci, lebo sa staras a ked si chces pocas dna zdriemnut nemas sancu. Bola to silna zataz na moju psychiku. Teraz musim napisat klop, klop. Situacia sa trosku zmenila. Zasrani niekam odisli, momentalne je klud. S ostatnymi susedmi nie je problem. Stane sa, ze o polnoci pocujem plakat susedovu malu ale pre take situacie mam pochopenie, pretoze sa to stava aj nam 🙂 Velmi vela zavisi od susedov v panelaku. Po 22.00hod.vecer zavolas hliadku ale co mozes pocas dna? Proste nic. O pracke ani nehovorim bezna vec po desiatej, o cigaretovom dyme na chodbach taktiez, o zapachajucich psikov tiez, ze je bezne napluvane vo vytahu, ze je vytah docmarany vulgarnymi obrazkami s textami ako fck...To je proste panelak, stale sa musis niekomu podriadovat a prisposobovat. Zial nie kazdy ma na RD, ludia ziju vselijako a castokrat ani netusime co sa skryva za susedovymi dverami bytu 😝
@limetka69 ja som sa do panelaku pristahovala z murovaneho bytu, pocula som aj pocujem vsetko ked si sused vedla kychne tak mu zakricim nazdravie. byvam tu uz 3 roky pomaly si zacinam zvykat a pocujem to menej. ked budes mat dietatko doma ti poradim robit vsetko tak ako si bola zvyknuta, my sme pocuvali hudbu ked spal aj sme vysavali. proste klasicke zvuky on si nato zvykol a nebudi ho to, pracku od susedov sice pocut ale dietatko ti to neprebudi to hovorim z vlastnej skusenosti. moj sa dokonca nebudil ani na vratnie do panelu a to susedia pod nami prerabali cele prazdniny 😉 a este k tomu budeniu, pockaj kym bude mat tvoje mimi sople a ty o pol tretej rano zapnes vysavac ze ides odsat sople 😀
na dedine máš kostolné zvony, cirkulárku, zvieratá - psy, kohúty,... si nevyberieš
@david93 este si zabudla rozhlas...ten hra zasadne v najnevhodnejsiu dobe 😀 😀 😀
@dionyzka my sme pod strechou, je super, že zhora nepočujeme hluk od susedov, ale v zime zima - všetko teplo uniká cez strechu a v lete hic nenormálny, lebo asfalt na streche tak rýchlo nevychladne... keď fúka košický severný vietor mám pocit, že mi nad hlavou štartuje prúdové lietadlo... fakt si nevyberieš
@limetka69 zachvilku bude tvoje dieta "rusit" suedov tiez.
Moje deti na hluk od susedov nereagovali, dokonca my sme raz o 22 vecer museli vysavat lebo drahy rozbil pohar a deti spali.
Jedine vrtanie ich zvyklo rusit,ked zaspavali.
Aj to az ked boli starsi.
A ja bezne pocujem plac deti,rovnako bolo pocut nas,pocujeme,ked susedom daco spadne ci s dacim buchnu..alebo sa hadaju.. My sme tiez hlucni,vsak mame male deti,takze v panelaku je to normalne.
Aj vonku,ked pojdes s kocikom,neovplyvnis ci dakto (daco- nebude hucat, akurat,ked pojdes okolo.
@limetka69 nečítala som odpovede ostatných mamičiek, ale z môjho uhla, po dvoch deťoch a sem-tam hlučných susedoch - deti absolútne nič nevnímali. Oni odtolerujú všetko. Horšie to bude s tvojím spánkom, lebo keď už teraz ťa rozčulujú, tak keď budeš v noci viac ako 3x vstávať (kojenie alebo fľaša), tak potom už vôbec nezaspíš, lebo ťa to vnútorne zasa rozčúli. Raz som zažila hádku pod nami do 2 v noci, ale že príšernú. Deti ani brvou nemrkli, a ja do rána hore roztrasená....
Ostatným susedom to vôbec nemusí vadiť, pretože zvuk sa môže šíriť práve k vám. Horní a dolní susedia schytajú najviac a napríklad boční skoro vôbec nič nemusia počuť. Najhoršie je, keď sa robí hluk nad vami, to schytáte najviac...
Ja by som hlasovala za presťahovanie u vás. My máme napríklad v pohode susedov. Tí pod nami, čo robia sem tam hluk, sú v prenájme, takže vždy, keď to presiahne istú hranicu, stačí zavolať majiteľovi, a ten ich vždy uzemní na pár mesiacov... Keby to tak nebolo a musela by som to tolerovať stále, tak idem preč. A nemysli si, že si jediná, ktorá by to takto riešila. Susedia pod týmito našimi hlučnými nájomníkmi sa už 2x menili práve z tohto dôvodu. A tiež mali vždy deti, ktoré tým vlastne chránili.
@david93 to je pravda, ale niektoré zvuky v paneláku sú zvlášť nepríjemné. Je to spôsobené dvoma vecami. Jednou je, že napr. buchotanie je nízkofrekvenčný zvuk, ktorý navyše aj cítiš (otrasy) a ľudskému organizmu je to dosť nepríjemné.
Druhý nepríjemný typ zvukov sú hlasy, smiech a pod. Ľudský sluch je najcitlivejší práve v tomto spektre frekvencií a je to dosť rušivé.
Navyše na zvuky z vonku si človek nejako ľahšie zvykne a prestane ich vnímať (dúfam 🙂) )..

@dionyzka tiez si myslim, ze skor presvedcim muza, ze sa odstahujeme, mna budia susedia, ani budik mi netreba, tak vlastne babo ma zobudit moze, bude to príjemnejšie a aspon mam cvik uz 😀