Chcem tretie dieťa. Bojím sa, že ma spoločnosť odsúdi
Ahojte, mám 2 deti a chcela by som 3tie aj manžel by chcel. Ide o to že mám výšku a bojim sa že ma potom nikto nezamestná (mám červený diplom som ucitelka) teraz som na materskej 4 roky. Čiže bola by som ešte 3 cca. A vidím svet, vojna , hlad, zdražovanie, ekológia atd…príde mi to že ženy chcú mst žiadne alebo 1 dieťa- 2 max. Vidím (aspoň mám tej pocit) že ženy sa v kuse sťažujú aké to je s dvomi detmi na slučku, a treba mať zázemie, našetrené, kariéru.
Bojim sa že s 3 detsmi budú na mna pozerať ako na šialenú, alebo spoluobčanku, alebo neinteligentnu nemodernú, že nenájdem pochopenie a ľudia to budú brat že sa stalo a nechceli sme to atd.
Inak bývame v 3 izbovom byte, máme 2 dcérky (3 a 2 rocnu vážne dobre deti klasika vystrájajú sem tam a čo ), manžel ma stabilnú prácu, niesme boháči ale máme byt záhradku auto nevyskakujeme no máme sa dobre sme spolu šťastný. Vravím si buď rada zato čo máš! Čo by iný dali- a už rok diskutujeme či ísť do toho 3. Ho alebo nie… a stále ma to neprechádza nejak.
Kedy z nás konečne vymizne pocit, čo si len o mne pomyslia iní ľudia? Prečo máme stále potrebu zapadať do nejakej šablóny a nedajbože aby z nej niečo presahovalo?
Ak chcete tri deti a vieš, že to zvládnete, tak prečo Ťa trápi, čo si pomyslí Marysa z horného konca? Nech si myslí čo chce, vo svojom živote si ty hlavná hrdinka a máš si napísať svoj príbeh tak, aby si bolo spokojná ty, nie Marysa čo bola najďalej v okresnom meste.
Toto je asi naozaj najhoršia dogma s akou som sa stretla. Aby na nás nepozerali, aby o nás nerozprávali, a čo povedia ľudia?
@limoncino Ale ľudia sú aj takí, a práve preto, že iní ľudia stále niečo komentujú. Niektorým je to nepríjemné. Nie každý dokáže byť empatický a taktiež nie každý dokáže byť asertívny. Pre autorku je závažný problém, čo si o nej pomyslia ľudia. Ber to ako fakt. Stretla som ženu, ktorá išla na interrupciu práve kvôli tejto otázke: Čo si o mne povedia ľudia-susedia? Lebo už mala doma 17 ročnú dcéru. Len kvôli tomu potom plakala, lebo toto nezniesla, tie zbytočné blbé ľudské reči. Chápeš?
@loliki veľmi dobre premýšľam, zvazujem každé jedno slovo a stojím si za ním. 😊 Dakujem za upozornenie. 😉
Som nesmierne empaticka a aj vzhľadom k tomu sa jej snažím vysvetliť, ze obavy z okolia sú to posledné, čo by ju malo trápiť. Vzdelanie a zdravé sebavedomie v živote sú totiž dve odlišné veci. To prvé zvládla s prehľadom, a keď popracuje na sebadôvere a vlastnom názore, tak sa jej bude oveľa ľahšie žiť.
...čo povedia iní, je to posledné, čo by som brala v úvahu. Ak túžite po bábätku, ste schopní sa o 3 deti postarať, netráp sa tým, čo si iní pomyslia- to je ich problém, nie tvoj. Z ich lásky a z ich peňazí žiť nebudeš, ani tvoje deti. Tiež máme 3 deti a nemyslim si, že je to zlé rozhodnutie, či nerozvážne. Naopak, dcerka sa narodila v čase kovidu a priniesla nám mnoho radosti do pochmurnych dni, odputala našu pozornosť od negatívnych veci. A nakopla nás k zivotu- máš motiváciu ráno vstať, nevzdať to aj napriek tomu, čo sa vo svete deje. Pre nás je svetielkom, veľkou radosťou.
V našom okolí je viac rodín s 3 deťmi, nevidím na tom nič čudné. A všetko sme VŠ vzdelani ľudia.
Ale rovnako nesudim ani ľudí, ktori túžia len po jednom, či vôbec. Každého osobná vec.
Mnohým ľuďom by sa omnoho ľahšie žilo, ak by prestali riešiť "čo si iní pomyslia" a začali žiť podľa vlastných predstáv.
Držím palce 😉
Sorry, ale si hrozna malomestiacka.
Milá autorka, si šťastná žena, a šťastným ženám sa darí. Máš milujúceho manžela a k splneniu Vašej spoločnej túžby viac netreba. Máte svoju šťastnú rodinnú "bublinu" a tú si chráň. Nedovoľ, aby nepokoj zo sveta Ti do nej zasahoval. Vojna, ekológia, ekonomika nie sú tvoja starosť. Ty nemusíš vyriešiť problémy celého sveta. Ty máš svoju rodinu, svoju domácnosť, svoju záhradku, svoj život...- to je Tvoja starosť. 😉
Keby sa každý staral o seba, o každého by bolo na svete postarané.
Prajem vám veľa lásky a veľa šťastia. ❤
Chod do toho, ta túžba tam bude navždy a časom by prišli výčitky, že prečo ste do toho nešli.
My máme dve, chlapca a dievča a veľmi túžim po treťom, no žiaľ môj manžel už nie. Tak už mi ostalo len dúfať, že ak to ma byt, tak to príde. Ale v momente, kedy by povedal on že tak dobre, skočím na neho 😁 ja by aj 4 deti mala, vôbec neriešim, kto by mi co povedal, a už tobôž nie to, čo si kto myslí. Drzim palce 🙏
A niesi trochu vztahovacna? Keď ti jedna kamoška povie ze sa konečne chystá do práce od deti a druha nechce deti koli ekológii to predsa neznamená ze musíš mat menej detí aj ty. Nemá to predsa žiadny súvis s tebou, hovoria o sebe.
Ja by som tiež tri deti nechcela, ani dve, mam jedno a nepotrebujem sa viac rozmnožovať.
Co teraz sa budeš cítiť ty blbo lebo chceš mať 3 deti a ja nie?
Alebo ja sa mam cítiť blbo lebo mam jedináčku a ty tri deti?
Ako občas treba "vypnúť" okolie. Nech si myslia co len chcú, je to ich vec.
Neviem ci ti nejako pomôžem, ale zareagujem. Ja neriešim dilemu ci ist/neísť do 3 dieťaťa. U nás je to tak, ze dal by Boh, aby bolo tretie... U nás už kvôli veku veľa nenavymyslame, ale byť tak mladšia, tak počet neriešim. Pre mňa je rodičovstvo tak krásne, áno, mame vcelku bezproblémové deti, tak mi bolo dopriate si užiť materskú dovolenku. Bola som 5 rokov na MD, nedávno som nastúpila do prace a nebol problém s uplatnením. Ja som zase riešila opačný problém. Počas MD som začala pracovať ako autor metodických materiálov, vcelku kreatívna práca a lepšie platená, do toho som nastúpila do prace na svoje pôvodné miesto, tento rok končím druhu VS a riešim kde ubrať, lebo deň má len 24 hodín. V prvej ani druhej práci nechcú ani počuť, ze skončím. Takže mam stres z toho, lebo mi je jasne, ze niečo pustiť musím. Mam veľmi veľa príkladov v okolí, ze aj mnohodetne matky sú ambiciózne, úspešne, žiadané... Toto nebude v počte detí, ale v niečom úplne inom. A nechcem ti brat ilúzie, ale červený diplom je úplne nepodstatny🤷♀️. Verím, ze sa rozhodneš správne a držím palce😉
Uff... Nezvyknem tu riešiť gramatiku a formu písaného textu, ale keď sa tu niekto vyvysuje, ze je VŠ vzdelaný s červeným diplomom, dokonca učiteľ a dokáže napísať takýto katastrofálny text, plný chýb, chýbajúcich ciarok, atď.... No, niekde sa stala chyba....
My máme dve dievčatá. V januári idem po 6.5 roku do práce. Ale manžel stale pokúša,že niečo si odrobim,nech mám dobru materskú a ideme na tretie- na chlapčeka.
No ja neviem. Bije sa to vo mne. Keď už začnem pracovať,neviem či sa mi bude chcieť zas riešiť bábätkovske veci 😏ja už som rada, že sú baby väčšie a dá sa s nimi už niekam ísť.
Aj to okolie reaguje vyplasene,keď im to spomenieme.Obcas kocikujem synovca a vidím ako okolie reaguje.,, vy máte 3 na dnešnú dobu dosť,,
Ja viem názor iných môžeme mať na háku,ale ovplyvňuje to trochu. Inak segrenky majú tiež 3 až 5 deti a skôr ich všetci obdivujú ako to zvládajú. Ale či ja mám na to už energiu,tiež už nie som najmladšia a tá trpezlivosť 🤦.
Že budú ľudia na vás zazerať ako spoluobcianku pri 3.dieťati?😂 Preboha veď ich nechceš 10🙈
Počet detí je rozhodnutie teba a tvojho manžela, okolie si svoj názor môže strčiť hlboko do zadnej časti tela. Ja mám vysokú školu, muž je veľmi úspešný v práci, máme firmu, každý sa v nej realizujeme podľa svojho vzdelania. Mimochodom, ty si učiteľka fyziky a bojíš sa, že by si si nenašla prácu? V BA takéto predmety učia už pomaly nejakí majstri, lebo už naskutku nemá kto … Áno, môžeš sa stretnúť s komentárom k počtu detí, ale tak ako inteligentná žena na hlúpu poznámku hádam vieš adekvátne reagovať, nie? Mne raz začala nejaká tetka na úrade komentovať, že mám tri deti a v dnešnej dobr blablabla … Hovorím jej, prosím vás, vy sa ako plánujete podieľa na výchove a materiálnom zabezpečení pre moje deti, keď vás toto trápi? Normálne ostala zaskočená až zahanbená a bolo poriešené 🤷♀️. A pokiaľ ide o dobu, žijeme najlepšie obdobie v histórii ľudstva, NIKDY sme sa nemali tak dobre ako teraz! Na pochopenie, kde ľudstvo mometálne je, napriek tomu, že každý má vkuse pocit, že sa má zle, odporúčam knihu Svetlo sveta od Stevena Pinkera.
Taka vzdelana zena by predsa mala mat tolko inteligencie, aby chapala, ze svoj zivot zijes ty a nie spolocnost. Ak riadis svoje stastie podla spolocnosti tak nemozes byt stastna. Alebo si este nedozrela. Ja mam vysoku skolu s cervenym diplomom a mam aj doktorat, robila som v zahranici vo vyskume a mam tri deti. Ano karieru som musela nechat ale keby som aj dnes chcela ucit na vyske , myslim, ze by ma zobrali vsetkymi 10 timi. Takze o miesto ucitela sa fakt nemusis bat. Neries spolocnost, je to tvoj zivot, tvoj svet, tvoje sny. Nepotrebujes stampel od spolocnosti. Drzim palce, inak dost male rozdiely ja by som si este rok dala na oddych 🤣
Diplom,nediplom....žena má mať toľko detí,o koľko sa vie postarať sama v prípade,že nebude mať muža.Moj názor.
Iste, všetci striehnu, kolke dieťa ideš mat. Ved ľudia, štát je tolerantný. Keď 3bulo hlási požiar v priecke a povie matka 13 deti.... Nikto nič. Pošleme dafky a nerieši sa kŕdeľ nahá tých deciek v blate. Na tvojom mieste, keby som chcela 7.,tak ho mam a necumim po okolí, co si o mne myslia strelene Grety. 😭
Ja mam tiez VS s cervenym diplomom a 3 deti ❤️😁a par mesiacov po narodeni tretej sme koketovali s myslienkou na stvrte...ale do 3 r dietatka som nikdy nebola doma. Aj teraz uz takmer 6 mesiacov pracujem. Len jedno mi neda, a to tu nikto nespomenul - do 3i bytu by som vedome asi dalsie dietatko neprivadzala. To uz by sa zislo vacsie byvanie...ale ano, vsetko sa da 😉
Doma mám 13 a 11 r dcéry a som tehotna...
Už som mala relatívne klud ,dobru prácu,pohodu a zatúžili sme po dieťatku...
Ľudia si tukali aj niektorí tukajú,že sme vybehli zo svojho komfortu atď...ten mi za to nestojí...
Rob,ako citis ...a nie ako to vnímajú ľudia...
A áno,baby by ste sa čudovali koľko blbcov beha po svete a urážajú ľudí,ktorí majú viac ako jedno...
Poväčšine sú to síce bezdetni 30-nici,ale je ich dosť...dokonca aj niektoré rodiny sú také,že nepodrzia ,iba útočia a nadávajú....
V tejto dobe je naozaj vynimocne mat viac ako 2 deti....
Ja mám 5 deti a máme vlastné bývanie obaja máme prácu a to ani jeden nemáme vysokú školu a sme šťastní a spokojní
Fiha, mna stale prekvapuje, ake mnozstvo zadrapcivych komentarov sa tu vie v kazdej jednej teme najst. Napriklad to, ze ma autorka cerveny diplom, spomenula nie ako vystatovanie sa, ale iba na dokreslenie vysky dosiahnuteho vzdelania vzhladom na moznosti uplatnenia v buducnosti. A tu jej niektore budu ratat ciarky a v rychlosti preklepnuty plural mnozneho cisla vzoru pekny. Na tejto otazke nevidim nic cudne ani trollovske.

@maximko25 škoda, že máte až takúto skúsenosť. Ale tak aspoň sa Vam vyčistili vďaka tomu vzťahy. Radsej žiadne ako neuprimne, vsak...