Chcem tretie dieťa. Bojím sa, že ma spoločnosť odsúdi
Ahojte, mám 2 deti a chcela by som 3tie aj manžel by chcel. Ide o to že mám výšku a bojim sa že ma potom nikto nezamestná (mám červený diplom som ucitelka) teraz som na materskej 4 roky. Čiže bola by som ešte 3 cca. A vidím svet, vojna , hlad, zdražovanie, ekológia atd…príde mi to že ženy chcú mst žiadne alebo 1 dieťa- 2 max. Vidím (aspoň mám tej pocit) že ženy sa v kuse sťažujú aké to je s dvomi detmi na slučku, a treba mať zázemie, našetrené, kariéru.
Bojim sa že s 3 detsmi budú na mna pozerať ako na šialenú, alebo spoluobčanku, alebo neinteligentnu nemodernú, že nenájdem pochopenie a ľudia to budú brat že sa stalo a nechceli sme to atd.
Inak bývame v 3 izbovom byte, máme 2 dcérky (3 a 2 rocnu vážne dobre deti klasika vystrájajú sem tam a čo ), manžel ma stabilnú prácu, niesme boháči ale máme byt záhradku auto nevyskakujeme no máme sa dobre sme spolu šťastný. Vravím si buď rada zato čo máš! Čo by iný dali- a už rok diskutujeme či ísť do toho 3. Ho alebo nie… a stále ma to neprechádza nejak.
ked si vysokoskolsky vzdelana a dokonca s cervenym diplomom ako si nezabudla podotknut tak sa nemusis obavat o pracu do buducna 🤔 a zvysok sa ani neda komentovat 🙈
My mame 7 deti, tiez mam VS, vzdy som mala aj velke karierne plany, aj som sa celkom stihla realizovat😃, ale som stastna, ze sa moj zivot takto krasne vyvinul😍, a ako prekladatelka sa este naprekladam dost😁
A stretavame sa prevazne s pozitivnymi reakciami, ludia su vacsinou sice sokovani😃😃, ale su mili a prajni😊.
V kazdom pripade, zite zivot pre svoju spokojnost, nie pre spokojnost okolia😊. Drzim palce !
S manželom máme obaja vysoké školy, manžel ma skvelú prácu a aktuálne čakáme tretie dieťa- neplánovane. Takmer som sa zbláznila keď som sa to dozvedela. Ďalšie deti sme nemali v pláne, nakoľko som ešte na výške otehotnela s prvorodeným synčekom a týždeň po promociach dá narodil- čiže hneď po výške som išla na materskú. Potom z materskej do materskej s dcérkou (máme takmer 3 roky rozdiel) no a teraz som konečne mala ísť do práce po 6.rokoch na materskej a vtedy som zistila že som tehotná. Zatiaľ to mám upratané v sebe tak, že na materskú pôjde od septembra manžel aby som mohla ísť do prace, lebo sa už idem doma zblázniť. Asi ti moc neporadím teda, ale pokiaľ ty to tak cítiš a manžel tiež, choďte do toho. To čo si o nám budú myslieť druhí ľudia- že máme 3 deti ma trápi najmenej, nikto sa mi o ne starať nebude, ani ich nebude nikto iný živiť takze každého prt do toho, koľko ja mám detí. Len ja osobne to beriem ako obrovskú zodpovednosť, predsa to je živý človek a nie mačka. Verím že to nejak zvládneme. Držím vám palce 🤍
Tá gramatika ma mrzí - písala som rýchlo, neskontrolovala som si to. Áno, učiteľ musí písať ukážkovo.
A k otázke profesie - nemyslím si, že preto, ze si niesom istá alebo sa obavám o zamestnanie v budúcnosti, alebo o pohľade ľudí svedčí o tom, ze som nehodná svojho diplomu. Nadrela som sa dosť, som inteligentná, normálna zena, možno trochu neistá - a mám dobrú školu - za tým si stojím. Dakujem za povzbudenia - ide o to že kamosky zo školy, okolia, nechcu deti nikdy, majú jedno a už pracujú alebo chcú ísť čím skôr od deti. Nechcu viac a vraví to až posmešne že “chvalabohu idú preč od deti a tak…” druha ma eko obchod- tá zas nechce deti kvôli krízam, záplavám a odpadu atd…čiže sj okolie na mna vplýva.
Dakujem za každú odpoved
Myslim,ze tak ako okolie vplyva na teba mozes aj ty vplyvat na okolie. Postupne kazdemu prezentuj svoj nazor prip.neskor mozes rozpravat ako sa snazite a ked ostanes tehotna vsetci ti budu gratulovat,ze konecne sa vam to podarilo 😂 netreba sa bat ludom rozpravat svoj nazor,pravda,len takym co zato stoja.
Kamosky ti mozu byt ukradnute - tvoje deti zivit nebudu ani starat sa ti o ne nebudu ;) Co si mysli o tebe niekto iny nie je tvoj problem 🙂
Ja som učiteľka s červeným diplomom a už 5 rokov doma a budem aj dalsie roky. Mam tretie , teraz 4 mesačne a uvažujem o doktorandskom štúdiu. Tretie dieťa bolo najlepšie rozhodnutie. Kúsok neba v dome. Štúdia, práca počkajú. Aj tak keď raz začnem robiť tak asi budem do 80tky. Ale mladá som len teraz.
Nevšímaj si druhých ja mam 5 deti som ten najšťastnejší človek
Ak niekoho irituje, že som napísala informáciu s červeným diplomom- nechcela som nikoho pohorsit, len povedať v skratke, že som makač a pracovať raz chcem v oblasti, ktorú som skončila. Určite som Vám nechcela na večer dvíhať tlaky. 🙂
Kamošky ani gramatika Ťa nemusia vôbec trápiť. Ľudia Ti budú závidieť červený diplom, 3 deti aj prázdniny. 🙂 Také sú na Slovensku dobroprajné ženy.
No ty vole, ze co povedia druhí. 🤦🏼♀️🤦🏼♀️🤦🏼♀️ Na počet detí existuje nejaká všeobecne platná a uznávaná norma?? Nerozumiem tomuto zmýšľaniu. Okolie Vás bude vždy komentovať či už v dobrom, zlom alebo iba tak, aby reč nestala. Len si treba uvedomiť, milá pani učiteľka, ze reči sa robia a chlieb sa je. 😊 A nikto Vám naň nezarobí ani deti nevychová.
To je naozaj pre Vás mienka a názor iných taky podstatný? Žijete pre svoju rodinu alebo to hráte viac na okolie? Keď sa s najbližším človekom - manželom rozhodnem mať dieťa, je jedno kolke v poradí, tak ma otázky naň akéhokoľvek typu nevykoľaja. ❗
Mame 3 deti.bohuzial neriesim uz vojnu, ani to co bude a ako.proste naucila som sa zit pre dnesok.Deti si uzivame aj ked sem tam vyvadzaju....ano vela ,,kamosov,, nas odsusilo ze mame 3 deti..ok ..kamosmi uz nie su🤣🤦♀️za to vela ludi nas obdivuje ako to zvladame, priznam sa sem tam mi to dobre padne🙂ja sa uz velmi tesim do prace aj ked musim zacat odznova kedze firma idisla zo sr.nebojim sa prace, naopak tesim sa.nejak som sa prestala bat buducnosti aj ked som realista.momentalne kupujeme vacsi byt, nezijeme si zle a tesime sa zasa na nove zazitky....ono niekedy velmi premyslat je horsie ako urobit to co citime ze je spravne.;)
A este som zabudla, sice cerveny diplom nemam ale tiez som statnicovala ked najmladsie malo 2 mesiace;) a vraj niektori o mne vraveli ze sa mi robit nechce🤣🤣🤣takze naozaj som ludi prestala riesit.pre nas 3tie dieta bolo naj aj ked to da zabrat..nemenila by som nikdy, zvlast ked bolo planovane♥️
Autorka chápem ta, ja som bola tiež na skole makačka, sem tam nejaká moja bunka zatuzi po kariére ale ked pozriem na síce 3 deti nemenila by som nikdy.
@maximko25 zrejme ste boli obklopení povrchnymi ľuďmi, keď ste s nimi aj kontakt prerušili. 😔 Tiez sme sa stretli často s otázkou ci sme plánovali, ale hrdo a s úsmevom na tvári povedali, ze sme sa tomu nikdy nebránili a sme vďační, ze nam bolo dopriate. 😊 Čuduj sa svete, úsmev hneď akosi zamrzol. 😁 Keď je človek vysporiadaný a prijíma od života co mu ponúka, nemôzu ho takéto plytké otázky vyviesť z miery. Napríklad nikdy by som sa toto tehotnej ženy alebo jej muža neopýtala. Je to trápne. 🙈😁
@10zabka preco? Napisala to dobre. Nic ma nevytoci viac ako ludia, fakt idiotskí negramotní ľudia, ktorí majú deti. Normalne by som to zakazala, aby sa rozmnozovalo. Prestanme sa tvarit, ze na vzdelani nezalezi. Na adekvatnom vzdelani, nie na VS v Sladkovicove...
@fineta ano tak reagovali aj na nas...ked sa nas drzo opytali ci nam ,,uslo,, a ja ze nie vedome sme chceli tak nam prisli zle z toho aki ludia dokazu byt drzi, lebo do oci by som sa ja toto nikoho neopytala.a vlastne uz som vo veku ze ani neriesim preco ludia robia co robia ale no toto 3 dieta bola pre nas mala skola🤦♀️mna velmi mrzelo ze to o nas rozpravali ludia ktr sme brali za kamaratov, chodilu spolu na vikendy aj s detmi a potom sa dozvedeli ze nas ohovaraju pred inymi....🤦♀️ani neboli taki povrchni ako falosni a to sme az tskto zistili:( my s manzelom sa snazime chovat k ludom uprimne, ale niekedy clovek naozaj neodhadne povahu druheho:(
autorka, je fuk, či máš diplom červený alebo punčový. ak si učiteľka a máš v budúcnosti učiť deti, som neskutočne šťastná, že nebudeš učiť práve to moje. pretože takmer čo príspevok, to veľa chýb, nie jedna-dve 😀
a k otázke: ak chceš aj ty, aj muž, tak ho majte, je to len vaša vec. zvážte si, či uživíte 3 deti, alebo či ich uživí 1 z vás, ak by sa druhému niečo stalo. nikdy nevieš. ak áno, načo sú ti názory iných, dokonca cudzích ľudí?
Tvoj príspevok je písaný veľmi negatívne a submisivne?neviem ako by Ti chýbalo sebavedomie.Ved, ak chcem s mužom viac deti ozaj by ma nezaujímalo čo si myslia ostatní.Ja mám okolo seba buď ženy s 3 deťmi, alebo jedinacikmi.A tých s 3 je veľmi veľa🙂
Skôr by som na tvojom mieste išla medzi detmi do práce mne sa tie vekové rozdiely zdajú male.Tak na blbe otázky budeš odpoveď áno, chceli sme 3 deti.Nikdy by som si nedovolila komentovať niekomu počet detí
@loliki ano, je udivujúce, ze vzdelaná osoba sa zamýšľa nad tým, ako sa bude na ňu pozerať spoločnosť pre 3 deti. Ze je nemoderná, šialená, neinteligentna atď. Toto je nepochopiteľné.
Pochopím obavy napríklad zo zdravia ďalšieho dieťaťa, z dlhej rodičovskej dovolenky a zaradenia do pracovného procesu atď.
Ale dôvody, ktoré autorka "nahlas" popisuje sú neopodstatnené a nie každý jej rozumieme.
Buď po dieťati túžime a spravíme všetko, aby nám bolo dopriate alebo nám je prednejší názor spoločnosti. Nie je väčší dar ako fungujúca veľká rodina s dobre vedenými, vychovanými deťmi. Takých spoločnosť potrebuje.

@h2 učí fyziku 😉