icon

Chcem tretie dieťa. Bojím sa, že ma spoločnosť odsúdi

28. dec 2022

Ahojte, mám 2 deti a chcela by som 3tie aj manžel by chcel. Ide o to že mám výšku a bojim sa že ma potom nikto nezamestná (mám červený diplom som ucitelka) teraz som na materskej 4 roky. Čiže bola by som ešte 3 cca. A vidím svet, vojna , hlad, zdražovanie, ekológia atd…príde mi to že ženy chcú mst žiadne alebo 1 dieťa- 2 max. Vidím (aspoň mám tej pocit) že ženy sa v kuse sťažujú aké to je s dvomi detmi na slučku, a treba mať zázemie, našetrené, kariéru.
Bojim sa že s 3 detsmi budú na mna pozerať ako na šialenú, alebo spoluobčanku, alebo neinteligentnu nemodernú, že nenájdem pochopenie a ľudia to budú brat že sa stalo a nechceli sme to atd.
Inak bývame v 3 izbovom byte, máme 2 dcérky (3 a 2 rocnu vážne dobre deti klasika vystrájajú sem tam a čo ), manžel ma stabilnú prácu, niesme boháči ale máme byt záhradku auto nevyskakujeme no máme sa dobre sme spolu šťastný. Vravím si buď rada zato čo máš! Čo by iný dali- a už rok diskutujeme či ísť do toho 3. Ho alebo nie… a stále ma to neprechádza nejak.

Strana
z4
tabitka337
29. dec 2022

Možno treba zmeniť kamarátky 😉 my máme 6 deti a naši priatelia maju 6, aj 7 detí a veru, povzbudzujeme sa navzájom 😉

fiffinkaa
29. dec 2022

Ja poznám úspešnú majiteľku hotela ktorá má 5 deti a výbornú účtovníčku, ktorá má veľkú účtovnú firmu a má 4 deti...v mojom okolí je veľa veľkých dobre situovaných rodín na úrovni, mne to tak príde že čím bohatší ľudia tym mnohopocetnejsie rodiny.

breznica
29. dec 2022

@lenkakravcova aj tie číslovky 🙈

gertrudaosem
29. dec 2022

Keď sa bojíš tak ho nemaj.

slovakboy
29. dec 2022

Krásny príspevok. Ste skvelá rodina a určite majte aj tretie dieťatko. Ľudí na zemi vôbec nie je veľa. Len sú nenažraní. Okrem toho rast ludstava sa zastaví na 11mld ľudí spontánne aj vďaka vyššej životnej úrovni. Typicky príklad je Bangladéž. Len pre teoretickú predstavu - ak postavíš každého človeka na štvorec o ploche 1m2, tak sa všetci ľudia na Zemi zmestia na štvorec o strane 90km. A aj keby nás bolo veľa, tak prečo práve my by sme mali sa zmenšovať. Slovensko potrebuje rodiny s viac ako dvoma deťmi. A vlastne cela Európa. Aj Rusi, ktorých je menej ako Pakistancov a ešte sa prerieďujú. Toľko demografické okienko. A že by ti spoločnosť niečo vyčítala? Nemyslím. Naopak ti budú závidieť, alebo vás obdivovať. Páči sa mi aj štýl tvojho písania. Neútočný a láskavý. Gramatiku tu nikto nerieši, ja sám tu robim kopec chýb už len preto, že píšem z automatickej klávesnice z mobilu, a to môže byť aj tvoj prípad. Nechce sa mi opravovať interpunkciu a dávať čiarky. Veľmi vám fandím.

slniecko5
29. dec 2022

Ničoho sa neboj. Mám piate, neplánované a prinieslo nám s manželom, aj pubertakom toľko radosti, že až...najlepšie, čo sa nám mohlo stať ❤️.

tabitka337
29. dec 2022

@elenita dá sa žiť aj v 3i byte, my sme boli so 6 deťmi, treba mať len dobre vymyslený úložný priestor. Zmestiť sa isto dá.. viem o jednej rodine čo mali 9 deti v takom byte. Samozrejme, dom so záhradou určite lepšie na bývanie 😉

loliku
29. dec 2022

Necitala som vsetko len po kamosky, sorry ale tie tvoje kamosky su riadne kravy 🤣 nemat deti koli odpadu....maj 3dieta ked chcete, ked sa oneho vies postarat a ked budu mat kamosky problem radsej vymen kamosky... u nas je viac takych co maju 3 aj 4... uprimne tie so 4 nechapem 🤣 ale viec co je natom najlepsie? Im to je u prdele a su v pohode viac ako ja s 2...kazdy nech ma tolko deti na kolko sa citi a raz si budes vycitat ze si koli zopar individuam nemala tretie

euka210
30. dec 2022

Tiez si myslim, ze viac deti by mali mat prave inteligentni ludia, aby pribudalo takych.
V 3i byte 3 deti v pohode, ja som tak vyrastala a vosli sme sa.
S fyzikou sa bat o pracu nemusis, mat-fyz potrebuju v skolach ako sol.
Asi mas nespravne kamosky, resp.maju ine myslenie...su proste ludia, pre ktorych je najdolezitejsia praca a kariera, ale su i taki, pre ktorych je rodina to naj, fakt na okolie nehlad...mozu len zavidiet ze oni viac ako 1 dieta nezvladaju.
Ucitelstvo je pri detoch ideal, nikdy som to nevnimala z 2.strany, lebo mama bola ucitelka, ale teraz vidim aky problem je inak zladit deti, pracu, prazdniny...

miamaria
1. jan 2023

Za ten rok, co si nerozhodna, si mohla mat porodene, resp. byt tehotna uz davno, nechapem, z akeho dovodu potrebujes povolenie od cudzich ludi, rodiny, okolia... rodina si ty a manzel, ked chcete obaja este dieta, tak naco cakat? Okolnosti ako vojna, ekologia atd... mozu byt vzdy horsie ako teraz, ja keby som tak zvazovala, tak nemam dodnes ani jedno dieta, lebo by som zila stale v strachu a strese, ako sa vyvinie situacia vo svete dalej a z toho dovodu odsuvala deticky na neskor, moj nazor

lavinis
1. jan 2023

Červený diplom nič neznamená (mám ho tiež)
Spoločnosť ťa neodsudi, čo si myslíš, že ženy s 3 deťmi nepracujú?

majusik1304
1. jan 2023

Ahoj autorka. Strach nie je dobrý radca... treba počúvať svoje srdce, nie strach a najmä strach z toho čo povedia druhí.... viem je to nepríjemné, tie pohľady, komentáre a pod, ale netreba to riešiť. Mne sa nedávno narodilo štvrté dieťa a sme raritou v okolí a tetky babky len trestia oči na nás 🤩...
A sme normálny bežný ľudia s VŠ... držím palce. Robte to, čo vy chcete, nie to čo si myslíte že očakáva/chce okolie. Netreba sa báť ísť proti prúdu...

mirco50
Odpoveď bola odstránená
Strana
z4