icon

Čo robia vaši muži na materskej dovolenke?

6. feb 2024

Ahojte maminy. Tie z vas, ktore ste doma na MD a aj vas manzel je doma na MD so starsim dietatom, co vsetko robi doma? Ako sa zapaja do chodu domacnosti?
My sme teraz obaja s muzomna MD, myslela som si, ze si povinnosti doma rozdelime a pojde vsetko ako po masle...ale teda nie je tomu tak a ja neviem ci sa zo mna stala harpia na materskej alebo co😁
Chapem, ze na MD isiel aj preto, aby si oddychol od svojej prace a ze mi pomoze s detmi. Snazim sa ho nechat vyspat do 8, niekedy do 9(ak vstane 7,30 to je skoro na neho. Tuka do mobilu do pol 1 v noci🤔), ranajky vacsinou robim ja, kavu mu urobim..kym vstane tak sa postaram o deti (prebalit, prezliect, zuby, ranajky, atd...), upracem kuchynu, hodim do pracky, povysavam,...bola som zvyknuta pri jednom dietati chodit von doobeda, aj poobede. Teraz ideme ledva doobeda na hodinu. Poobede na 1,5 h a potom domov, lebo jemu je zima. Cez obed ked deti spia, on spi tiez. Vecer okupe starsiu to ano. Ked treba uvari obed, veceru (snazime sa varit na dva dni, takze podla mna sa nevari az tak casto)🤪 starsia je relativne samostatna co sa tyka hrania, v noci nemusi k nej vstavat, zaspava sama, nema ani nejake maniere, ze sa hadze o zem. A on mi stale hovori, ze je unaveny. Ja neviem z coho - v noci kojim ja, prebalujem ja, rano vstavam ja, mladsiu kupem ja, varenie je tak pol na pol. Upratujem ja v byte. Cez obed ho necham spat. Niekedy to urobim tak, ze mladsiu uspim doobeda v posteli a beriem starsiu von, aby si oddychol.

anjelok
6. feb 2024

@lalala94 a kde som napisala, ze mi vadi muz na materskej? Prave naopak, som urcite za to, aby mohli byt aj oni. Vadi mi, ze na 1 dieta je mozne poberat 2 materske, t.j. 2 rovnake davky na to iste dieta.

dkethe
6. feb 2024

Vydzubali ste so systemom a muz vydzubal s tebou 🤣🤣 zabila by som ho na tvojom mieste, no mozes si za to sama.
Mne sa paci ked muz ide na MD a stara sa, ale zena sup do prace! Zrovna suseda mam na md s dvojrocnym. Ked som na homeoofice, nonstop ho pocujem buchotat na chodbe - vonku na prechadzku, z obchodu s kocikom sa vracia s plnymi taskami, poobede na sanky za blok, vona jedla od nich ide, potom tu chodbu rajbe co blato kocikom nanosi 🙈.... Proste kmita. No zenu ma v praci.

lalala94
6. feb 2024

@anjelok dve rovnaké dávky na jedno dieťa - v tomto prípade dve materské na jedno dieťa (akurát nie súbežne) sp úplne bežné aj v zahraničí, to nie je nič špeciálne a je to normálne. Blbé by to bolo vtedy, ak by bol povolený súbeh dvoch rovnakých dávok na jedno dieťa.

nikaeli
6. feb 2024

Čítam si ešte raz tvoje odpovede - má problém v noci spať, do pol jednej ťuká do mobilu - ráno ho necháš spať do 8/9ej a potom spí s mladšou cez obed. Jemu netreba čaj/ lieky na spanie, jemu treba zmenu režimu a aktivity. Veď podľa toho, čo o ňom píšeš, nerobí ale že vôbec nič 🤷🏻‍♀️ mal by sa vrátiť do práce.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
nikaeli
6. feb 2024

@janinah a my, čo ho poznáme, sme veľmi vďační za jeho pracovné nasadenie 🙋🏻‍♀️ pozdravujem!

ivangeline
6. feb 2024

Hmm,moj bol az pri 4tom. ;D Takze rano sme sa striedali. A celkovo viac bol v kuchyni a varil. Viac braval deti niekam von. A urobil davno zabudnute,na co by inac cas nebol. A mali sme viac kvalitneho casu aj spolu.

clarae
6. feb 2024

A este, ako bolo spomenute urcite by som ho nenechala vyspavat ..keby ze ma nocnu alebo on vstava k malej cez noc, tak ok ale takto, do jednej hladiet do mobilu a stazovat sa, ze je nevyspaty, no asi preco… uplne nezodpovedne…to skor teba by mal nechat pospat ked vecer kojis…aby ste neskoncili obaja s depkou, chlap z nudy a ty z vycerpania

anjelok
6. feb 2024

@lalala94 neviem, kde v zahranici to tak je a ani ma to nezaujima. Pri aktualnej ekonom.situacii na Slovensku je to nonsens (este sama pises, ako to niektori zneuzivaju). Ale ako som pisala, nie o tomto je tema autorky, takze nebudem sa k tomu viac vyjadrovat, svoj nazor som napisala.

luciaaaaa
6. feb 2024

V com konkretne si treba vazit muza za to, ze isiel na MD? To si robis zarty podla mna. Vacsina muzov nejde na MD preto, ze chodia normalne do prace a zeny zvladnu postarat sa o 2 deti a este ak zijete v nejakom mini 60m2 byte. Spat do 9, spat cez obed a v noci sa bavit na mobile, toto je obraz ucelovych MD, kedy si chlapi doma valaju jajka a zena tak ci tak vsetko robi sama. Ja mat takeho chlapa, hanbim sa a nezacinam diskusiu slovami, ako si vazim chlapa. Moj muz chodi do prace a doma a okolo deti robi viac ako tvoj na MD.

hederamonstera
6. feb 2024

Boze ty chlapi su vzdy taki sikovni ked potrebuju. Toto je moja vysnivana dovolenka.
Ty v noci kojis a on si cez den spinka? Fakt? Dalej nekomentujem

viestta
6. feb 2024

Strc mu listocek do ruky a nech ide na nakup, moze zobrat aj starsiu, aspon sa vyvetraju obaja. Ked sa vrati, poloz mensie do kociara a nech ide kocikovat

luciaaaaa
6. feb 2024

@lalala94 kde konkretne v zahranici je bezna 6 mes.materska chlapa mozna subezne s tou zenskou? Mame znamych kade-tade po svete a nemam info, zeby 2 dospeli ludia boli doma s 2 malymi detmi sucasne 6 mesiacov.

queen_mary
6. feb 2024

A nie je znudeny? Vtedy byvaju lidia unaveny. Moj muz bok na materskej ale popritom normalne pracoval. Financne to bolo vtedy fajn - plus 1 prijem.

raffaella
6. feb 2024

No ty vole, tak tá jeho materská je snom každého chlapa a snáď aj ženy. Veď on nešiel na materskú, on si hodil platené voľno s full servisom od vlastnej ženy. To preboha prečo toto robíš? Veď ty sa staráš reálne o 3 ľudí, z toho 2 na to majú plné právo a to tretie veľké decko by som do zadku kopla.

lenka567899
6. feb 2024

@luciaaaaa v Nemecku, Švédsku… ale tam majú chlapi a celkovo spoločnosť iné nastavenie oproti deťom a neexistuje takáto situácia ako má doma autorka

cafelatte
6. feb 2024

Môj muž bol na MD sám bezomna a robil všetko, plne ma zastupil, rano vstaval s prckom a ja do prace plus dalsie 2 deti, varil, pral, mopoval, cez deň spolu spali užívali si.

janage
6. feb 2024

On je prespaty, preto nevie zaspať. Však spí v noci v kuse 7, 8 hodín a ešte cez deň s malou ďalšie koľko 2h? Pre pána. Keby vstaval v noci každú hodinu, tak hej spať na obed s dieťaťom dáva logiku. Ale on v noci nie je unavený. Treba opačne pridať aktivitu cez deň a večer zaspí raz dva.
Možno ešte skôr ako docita rozprávku na dobrú noc.

lalala94
6. feb 2024

@luciaaaaa ja som napísala, že materská pre otca je úplne bežná aj v zahraničí (napr. Fínsko) a o 20:42 som jasne doplnila, že blbé by bolo, ak by bola možná súbežná materská oboch rodičov na jedno dieťa, ale takto to nie je ani na Slovensku. Autorka je na neplatenej RD (predpokladám s druhým dieťaťom) a jej manžel na MD (s prvým dieťaťom).

sheila121
Odpoveď bola odstránená
luciaaaaa
6. feb 2024

@lenka567899 odkedy je v DE materska 6 mesiacov?

lienka.7
6. feb 2024

@autorka no je unavený z nič nerobenia 👌

luciaaaaa
6. feb 2024

@lalala94 co nie je na Slovensku mozne? Vsak na SR je mozne poberanie dvoch MD sucasne, to je pripad aj autorky. Ona na mladsie dieta a otec na starsie dieta. To je presne ten nonsens nasho systemu, ze na 1 dieta si MD moze uplatnit aj otec aj matka.

queen_mary
6. feb 2024

@luciaaaaa v Nemecku si mozes sama nastavit dlzku materskej, nie? Mas urcity objem davky, a ty si povies, kolko chces byt doma. Viem, ze to ide urcite na rok, alebo na 2 roky.

lalala94
6. feb 2024

@luciaaaaa ale však súbeh dvoch materských je úplne ok, lebo ich čerpáš na dve rozdielne deti, čo je na tom? Nie je možný súbeh dvoch materských na jedno dieťa - t.j. mám jedno dieťa doma a obaja si naň v rovnakom čase čerpáme materskú (to by bolo divné), ale takto? A inak, z opisu dieťaťa autorky je úplne jasné, že ona je na RD, nie na MD lebo jej dieťa je už staršie - v noci sa nebudí, je samostatné v hrách, nehádže sa o zem. Akurát to štandardne domotala ako väčšina žien, ktorá nerozlišuje medzi materskou a rodičovskou dovolenkou. Čiže ona je na neplatenej rodičovskej dovolenke a manžel poberá materskú.

pinkgirl
6. feb 2024

Správa sa ako v mamahoteli a ešte ťa nechá, aby si mala pocit, že mu máš byť za to vďačná - lebo keď ukladas vaše dieťa tak on je s tým druhým vašim dieťaťom. To akože keby nebol na MD tak by s dieťaťom večer nebol? Hm. On "hnije" na gauči, v posteli, s mobilom... Ledva ho vieš prehovoriť na prechádzku s dieťaťom. Na aktivity sa mu nechce chodiť.
Urob si ním poriadok, lebo sa ani nenazdáš a staráš sa o 3 deti.

elis248
6. feb 2024

U nás to bolo tak, že ja som sa starala o obe deti(novorodenec + 1r10m) a muž robil prístavbu k domu. O domácnosť som sa starala ja, varenie podľa dohody a o deti som sa starala vo veľkej väčšine ja.

levkaa
6. feb 2024

Mobil v noci do jednej? Ma malo melatoninu, lebo mu ho ubera modre svetlo. Preto nemoze zaspat. To ale neznamena, ze si ma kupit melat.tabletky. Staci vysadit mobil. No a tiez ked si pospinka cez obed, tak moze mat vecer problem. To ma aj nas maly. Ma 3 roky😄. A inak pozor, aby sa ti ako partner (volne pohodeny “pistolou”😄nahor s mobilom v ruke) nesprotivil. Treba ho naozaj viac zatazit. Teraz nerobi vlastne nic.

luciaaaaa
6. feb 2024

@lalala94 ved autorka pise o 2 detoch- starsie je samostatne v hrani, nebudi sa v noci, cize sa manzel vyspi. Mladsie ona v noci dojci, prebaluje, vstava k nemu.

lavender94
6. feb 2024

Nechápem na ktorú rit je na materskej. Môj je na materskej aj pre to, že sa nám to finančne oplatí viac keď robím ja, ale robí doma všetko, nie je to žiadne leháro a áno, vážim si ho za to. Ale aby sme ostali doma obaja lebo mame nejaké rodičovské dávky tak to je nonsens. Lebo sorry, ale kvôli ničomu inému on doma nie je. Prd urobí, len sedí na riti a ešte mu aj peniaze chodia na účet. Za toto si ho máš vážiť? Akože kde sme. Veď tie otcovské materské su na to aby nemusel jeden rodič byt doma tri roky, aby si finančne prilepšili, nie na to aby mohli obaja drepieť doma na zadku. To reálne ani nie je zdravé pre ten vzťah byt spolu niekoľko mesiacov 24/7