icon

Čo s mamičkou?

peterskk
1. mar 2016

Ahojte mamicky,

potreboval by som radu, lebo som uz dost zufaly a nakolko je to moje prve dieta, nemam s tym skusenost. Vopred sa ospravedlnujem za dlhsi text. Doteraz som sa s nikym nezdoveril.
Problemom je spravanie mojej partnerky. Popisem situaciu.
Mame zdravu a zlatucku 11 mesacnu dcerku. Mamicka ma 34 rokov. Rodili sme cisarskym. Uz pocas tehotenstva mamicka stale nariekala a stazovala sa ako sa neciti dobre, aka je velka atd... Myslel som si ze to po porode prestane. Lenze po porode vecne staznosti pokracovali. Stale jej je zle, stale je nevyspata a unavena a vrsi sa na mne. Po materialnej stranke ma vsetko co potrebuje uz od zaciatku. Nanovo prerobeny byt, kompletne zariadeny, pracka, umyvacka, susicka, TV, PC. Platim ho aj vsetky vydavky domacnosti. Prve 2 mesiace po narodeni malej som vstaval v noci s nou ale potom som musel prestat, kvoli vycerpaniu a nefunkcnosti v praci. Teraz sme 11 mesiacov po porode a od 7. mesiaca sa mala v noci budi asi kazde dve hodiny. Cez tyzden vstava v noci partnerka a cez den ma mala 1-2 spanky, ktore obvykle partnerka vyuzije na dospanie. Cez tyzden do vecera pracujem, tak ked prichadzam okolo 18-19 domov, tak castom mala uz spi, alebo niekedy pomaham s uspavanim. Cez vikend pomaham s malou viac, cez sobotu a nedelu nechame zakazdym partnerku na 2-3 hodiny cez den si pospat a potom obvykle chodime spolu na prechadzky. Cez vikend obvykle k malej vstavam aj v noci. S domacimy pracami pomaham viacmenej len cez vikend, lebo cez tyzden do vecera pracujem. Povysavam, vynasam smeti, precistim sanitu a sem tam nakladam a vykladam pracu a susicku. Zvysne prace robi partnerka sama. Malej sa venujem kratko kazde rano pred pracou a kratko vecer po praci a cely vikend.
Ja mam pocit ze ako muz pomaham dost aj sa dost venujem malej. Mam pocit ze partnerka ma po materialnej stranke vsetko co potrebuje a mame dve funkcne babicky, ktore ju masovo zasobuju varenym jedlom, takze ani tam sa nemusi roztrhat.
Okrem toho ju podporujem v cviceni a vzdelavani sa ktore sama navrhuje a ponukol som jej hocikedy ist na kavu s kamoskou, alebo si ist zacvicit a ja postrazim malu.
Napriek tomu mamicka kazdy den mrnci a stazuje sa ako je na vsetko sama, ako je unavena, ako ju stale nieco boli, ako jej mala dava zabrat ako je nespokojna so mnou a so svojim zivotom, ako je nonstop nevyspata ako jej vsetko vadi atd. Toto trva uz 11 mesiacov a nervovo ma to totalne nici. Neviem co s nou. Mam narocnu a zodpovednu pracu a ked pridem vecer domov, tak ked uz nie milu a usmiatu, tak ocakavam aspon normalnu a prijemnu zenu. Toto sa zial nedeje a neviem ako dalej. Prosim poradte co robim zle.

0silvia0
3. mar 2016

@zlevysavam evidentne máš svoje skúsenosti s podobnými týpkami 😉

zlevysavam
3. mar 2016

@0silvia0 Jednu a myslim, dufam!!, ze aj poslednu. Kazdopadne vsimam si teraz ine veci na chlapoch, ako pred touto skusenostou

petra3312
3. mar 2016

@zlevysavam dakujem Ti, zasmiala som sa 😀 podla mna otecko vobec netusi, ze aj mamicka nieco na tej materskej DOVOLENKE robi

zlevysavam
3. mar 2016

@petra3312 Ja dakujem Tebe, prave som si to precitala znovu a prvy krat som na tom vsetkom zasmiala (preslo asi pol roka od rozchodu), doteraz to neslo. Som taka rada!

marcelatje
3. mar 2016

@zlevysavam si mi pripomenula situaciu ked sa mi jeden pan stazoval na manzelku jeho najlepsieho kamarata. A presne - barak prerobeny nova garaz makal od rana do noci ja neviem co este chcela....... Mali tri deti. 😃😃😃 chlapi stastie rodiny asi vnimaju cez velkost majetku. Som vtedy skutocne nevedela ci ma vobec vyznam mu nieco hovorit. Odvtedy ked mi niekto "kyda" na zenu toho alebo tamtoho ze odisla ci si nasla milenca nevnimam to jednoznacne ako chybu zeny. Lebo ak zena dlhodobo strada na dusi je len otazkou casu ako dlho vydrzi. Netvrdim ze peniaze nie su dolezite su ale treba si najst rozumny kompromis a zadelit si cas medzi pracu a rodinu/manzelku

0silvia0
4. mar 2016

@marcelatje ale myslím, že aj niektoré ženy vnímajú šťastie cez veľkosť majetku... sú rôzne typy ľudí, či už žien či mužov

marcelatje
4. mar 2016

@0silvia0 urcite mas pravdu

katarinamarkova
4. mar 2016

@sorciera24 riesila si to aj s doktorkou? prepác, ale skutocne chces povedat, ze je normálne ze dieta v noci neprespí v kuse viac ako 40min? riesila si to s obvodnou? s neurologom? aj total vnimave dieta sa v noci par krat prebudi lebo nevie spracovat podnety, ale ak dieta nespi ani jednu noc viac ako 40min, tam bude iny problem ako len vyssia vnimavost dietatka.

sorciera24
4. mar 2016

@katarinamarkova jasne, ze ano, s roznymi lekarmi....dieta je zdrave, vsetko je ok....ako uz prespal aj celu noc, asi 3krat...resp. dokaze spat 2-3 hodky, ale castejsie je to, co pisem.....ano, uz som tu an fore pocula, ze mam nenormalne deti.(aj ty to potvrdzujes)...no hold.......proste aj take deti su (poznam ich viac)...ale nie je ich a si tolko, ako tych "normalnych"...preto pisem, ekd nezazijes, nepochopis.....ja ako dieta som do 5tich rokov nespavala...a som tu a zdrava....nic mi nebolo, nebola som rozmaznana, kojena, ani nespala s rodicmi ......proste sa zmier s tym, ze niekto ma take deti a ono to na psychiku mamicky velmi vplyva, to mi ver..... a niektore reci sueprmatiek jej tu rozhodne nepomozu......

0silvia0
4. mar 2016

@sorciera24 áno, aj ja sama som bola takéto dieťa, nedokázala som spať, mama hovorí, že to bolo na nervy. Dokonca ja sama si už pamätám školské časy, keď som ležala v posteli, celý panelák spal a ja som čumela do plafónu, bola polnoc a ja furt hore... bolo to hnusné. Prešlo to až v puberte, hormóny upravili spánok a aj nechuť do jedla, konečne som sa dokázala najesť. Ale so mnou to mama neriešila lekármi, aká som bola, taká som bola a prešlo to...

marcelatje
4. mar 2016

@katarinamarkova nespave dieta nie je vzdy chore. Moja mala nespala ppol roka viac ako par minut. A ked bola hore plakala. Vekom sa spanok predlzoval a dnes ako 3,5 rocna da cez den aj 2-3 hodiny. Nie vsetko sa da luecit liekmi

alicka850
4. mar 2016

@girlie_konik a ako si mu to vysvetlila,ze mu mliecko v noci nedas? Kolko ma mesiacov?

girlie_konik
4. mar 2016

@alicka850 nie si v skupine Dlhodobe dojcenie alebo Vztahova vychova? Tam som o tom blizsia pisala

alicka850
4. mar 2016

@sardinka335 perfektne napisane. Lenze niektorym "emancipovanym" mamickam to evysvetlis. Povedia Ti,akeho mas doma ignoranta a lenivca,lebo si nedelite domace prace fifty fifty. Ze aj niekto iny moze byt unaveny okrem mamicky na materskej dovolenke je snad aj hriech napisat. Zacinas mi byt velmi sympaticka ☺

alicka850
4. mar 2016

@girlie_konik myslim ze nie, ja nie som moc za dlhodobe dojcenie popravde,len to akosi nejde dobrovolne skoncit 😆

petra3312
4. mar 2016

@zlevysavam ani sa necudujem, ze Ti nebolo do smiechu, ked slo o Teba a Tvoj zivot. Mne prisiel styl, akym si to napisala, velmi vtipny. Zelam Ti uz len same vesele dni 😀

zlevysavam
4. mar 2016

@marcelatje Hehe, to som rada, ze to tak vidis, lebo aj moj ex sa stavia do pozicie, ze som ho opustila, ze necakane, ...skoda pisat

zlevysavam
4. mar 2016

Inak ja som nemala nespave dieta, dokonca ani nie narocne, zaspalo lahko a spalo super. Iba prvych 6 mesiacov kakalo ze furt (mlieko prehanadlo???). Aj 3 krat v noci. V horsie noci aj viac krat 😔 Prebalila som, on pocas toho aj spal. Aj ja som rovno znova zaspala. Od prikrmov, kedy toto vymizlo (stale kojim, aj v noci), vsetko bolo neporovnatelne lahsie, aj materska dovolenka sa to da nazvat.
Som spat v robote na polovicny uvazok, s tym, ze prace mi ostalo rovnako, tak ju aj vybavim takmer bez dychu. Zarobim pre mna a syna tak ze som spokojna a je to pre *mna* 100x lahsie ako tych 6 mesiacov vstavania kazde dve hodiny. Poznam deadliny, sefa co vola na mobil, stresy v praci, pracovne cesty, trepat sa na letisko na lety o odletom o 6,7 mej rano, byt v praci do 22, dohananie nestihnuteho do jednej, druhej v noci.... pre niekoho to moze byt unavne, aj je, ale ja som nikdy nikdy (!) nebola tak unavena ako pocas tych spominanych 6 mesiacov non-stop vstavania v noci, 7 dni v tyzdni, 6 mesiacov v KUSE. Sucitim s partnerkou autora, skoda ze tu nie je

katarinamarkova
5. mar 2016

@marcelatje preco hned liekmi? nehovorim ze dieta sa ma pchat liekmi, toho zastancom nie som ani nikdy nebudem skor naopak. ale vsetko ma svoju pricinu. a ak dieta jednoducho nespi a aj cez den place niekde tam pricina je. ano, mozno pricina, ktora samovolne po rokoch vymyzne, ale mozno pricina, ktora by napr. banalnou upravou stravy, rezimu, podnetov, navykov vobec nemusela existovat.

bubelko
5. mar 2016

@katarinamarkova s tymto totalne suhlasim - u nas stacilo pri mladsom upravit rezim a mala som z vecne placuceho, dietata, ktore spalo 3x20min denne zrazu dieta, ktore prestalo plakat, a zacalo spavat 2x hodinku az hodinku a pol denne. a to mal 4.5 m. a stacilo naozaj len upravit rezim a zaviest pravidelnu stravu... nic ine. ziadne lieky, ziadne place...

marcelatje
5. mar 2016

@katarinamarkova clovek sa v takej situacii nemoze len necinne prizerat. Lekari nezistili nic a cim viac som sa snazila s tym nieco robit tym horsie to bolo. Nepomohlo skutocne nic. Nakoniec som bola len doma kde som vedela co ako tak zabera aspon proti placu lebo v cudzom prostredi to bolo na slucku. Keby som bola slabsej povahy skonci to snad i tragediou. Nedostatok spanku spolu s neustalym stresom dokazu divy aj s relativne psychicky silnym jedincom. Ale to skutocne pochopi iba ten kto to zazil.
Dnes som rada ze je to uz za nami no asi som to potrebovala dalo mi to vela. Chybala mi pokora a mudra som bola jak radio.

zlevysavam
5. mar 2016

@bubelko To ze vam sa to podarilo, neznamena, ze sa to podari vsetkym. Nikdy ste nestretli niekoho, kto ma napr. 3 deti, robili so vsetkymi to iste a jedno z nich stale plakalo a dve vobec? Pripad mojho gynekologa, rozpraval mi o tom. Podla jeho slov, to jedno vraj plakalo iba raz, ale nikdy neskoncilo. Su to dost inteligentni ludia (on a manzelka) a predpokladam, ze vyskusali vsetko o com sa dopoculi a docitali...

bubelko
5. mar 2016

@zlevysavam ja som nepovedala, ze je to univerzalny liek. len som potvrdila skusenostou, informacie vyssie uvedeneho prispevku, ze skratka niekedy staci malickost upravit a zlepsi sa to...

a len tak medzi nami - poznam kopec inteligentnych ludi, ktori tvrdia, ze skusili vsetko a na koniec z rozhovoru vyjde, ze skusili jednu vec par dni a potom prestali a menili a skusali... co tiez nie je zrovna najlepsie... alebo zrovna jednu napr. nevyskusali, lebo "to nie je pre nich"a mozno je to prave ta, ktory by pomohla.

segalka6
5. mar 2016

@bubelko
Mimochodom, neporadila by si konkrétnejšie, ako si na to išla? 🙂 Prvé som mala nespavé, čakáme druhé. 🙂 Zišli by sa veru preventívne nejaké tipy. 🙂 Možno by to aj ostatným mamičkám pomohlo.

zlevysavam
5. mar 2016

@bubelko Ja chapem, ze nedavas univerzalny recept. A suhlasim, ze niekedy staci malickost a je po probleme. Ale niekedy (mozno v menej pripadoch) ziadna z malickosti nepomoze, resp. nenajde sa ta, ktora by pomohla. Mozno u mna by stacilo, kedy som nepila ja neviem, napr. zeleny caj a bolo by po mojom probleme. Ale uz sa to nedozviem... Vyskusat VSETKO sa neda.

katarinaina
5. mar 2016

@peterskk neviem ci to tu uz niekto pisal, ale: skus sa divat na vec inak. Tvoja partnerka potrebuje len vypocut... stazuje sa pretoze potrebuje ventilovat svoje pocity - MY ZENY SME TAKE... potrebujeme aby nas partner pochopil a vypocul. Nie je to tvoja chyba ani zlyhanie ze je unavena. Neber si to osobne. Ona len potrebuje vypocut. Skus si ticho sadnut a neponukat jej riesenia a dovody preco by sa nemala citit tak ako sa prave citi. Nechaj ju vystazovat sa a uvidis ze sa jej ulavi a tebe tiez. 😀

xenia2
5. mar 2016
Používateľ xenia2 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od xenia2.

musis si uvedomit, ze toto nie je v tom ze by si ty nieco robil zle 🙂

bubelko
5. mar 2016

@zlevysavam jasne, ze sa neda vyskusat uplne vsetko. ale su veci, ktore sa urcite daju (uprava stravy, rezim, otvorene okno, menej oblecenia... etc.) a niektori si povedia - nie, nechce sa mi alebo to nie je pre nas a potom sa stazuju.
pokial su ale rodicia so situaciou zmiereni a beru ju ako fakt, tak nevidim dovod nieco riesit. rovnako ako ja nebudem riesit veci, ktore ma netrapia 😉 spanok ma trapil a riesila som to s pediatrom a drzala som sa toho, ci mi poradil - trvalo to necele 2 tyzdne a ukazala sa zmena.

@segalka6 nie som odbronik na detsky spanok. ja som prosto prestala "kojit na poziadanie", zaviedla som rezim - plus minus, nie na minuty. ale priblizne v rovnakom case. moje dieta to potrebovalo, jest pravidelne, ca. kazde 3h. a viedla som si spankovy protokol, podla toho, ako sme sa bavili s pediatrom. nenechala som ho vyplakat ani nic. skratka sme postupne posuvali stravu. a ked som ju upravila cez den, automaticky sa upravila aj v noci - prestala byt potrebna...

marcelatje
5. mar 2016

@segalka6 neboj kazde dieta je ine takze stale mas nadej 😊 ja som sa tiez velmi bala ale uz v porodnici bolo jasne ze moj syn je z uplne ineho cesta. Medicek. Taky sa narodil nic som pre to nerobila. Moja dcera je jedna uzasna mlada dama ktoru nadovsetko milujeme no s mm sme sa zhodli ze prve dva roky boli utrpenie.

marcelatje
5. mar 2016

@bubelko mala si stastie ze ti niekto dobre poradil resp. ze problem bol prave v tom. Ja som skusala velmi vela veci a vsetko situaciu len zhorsilo. Ked je nieco dlhodobo zle a vsetko co robis to este zhorsi dostanes sa do stadia kedy sa snazis aby to bolo len zle nie horsie.