icon

Čo sa zmenilo u dnešných mladých mamičiek?

19. júl 2025

Ako by dnešní mladí ľudia a dnešné mladé mamičky žili 20 rokov dozadu?

Ahojte, trošku zo zdesením sledujem, ako sa dnešné mladé mamičky a dievčatá zo všetkého rútia. Mám otázku - čo sa stalo? Kde je chyba v matrixe?

Aj ženy pred 20 rokmi a dokonca aj pred 35 rokmi mali deti.

Ak by ste mali dieťa v roku 2000, tak by ste boli rada, že ste odrodili prirodzeným spôsobom alebo sekciou. O bondingu po pôrode by ste mohli iba snívať. Laktačná poradkyňa bola nadávka a slovo dula znamenalo ovocie.

Neradili sme sa s problémami na MK a dokonca sme ani negooglili. Nemali sme FB skupiny, a nehľadali pomoc pri každej otázke v diskusiách. Na pomoc nám prichádzali lekári, naš mamy a staré mamy, kamošky v parku alebo odborná literatúra.

Naše deti nemali mobily, ani hodinky, ani iné pomôcky na sledovanie polohy. A žili, hrali sa, mali kamarátov, a plnohodnotné detstvo. Mobily sme mali my, tlačítkové a boli sme happy za hadíkov na spríjemnenie pobytu v parku.

Depresie a úzkosti po pôrode boli, ale nie takto ako je to teraz. V mojom okolí som poznala jednu ženu, ktorá mala depresiu, ale zvládla to nakoniec bez liekov.

Nerobili sme mega problém so zastavením laktácie. Slovo panický atak sa začínalo pomaličky dostávať do povedomia, ale na úzkosti sme si dali večer deci červeného vínka.

Mám pocit, ale nie je to len pocit, že sme boli emočne, psychicky viac vyspelé a hlavne pripravené na život a nástrahy života. Že sme sa nerúcali pri prvom probléme a nehľadali problém pod každým kameňom na chodníku.

Čo sa to stalo? Že sme teraz tu?

tiika
19. júl 2025
@anonym_autor

@lion777 no ak ma neprejde vlak alebo mi neodstrelí "dekel", tak ešte budem vykonávať prax, čiže je viac ako pravdepodobné, že s tým budem musieť ako celá rada iných lekárov žiť každý deň. A potom prídem sem a vypustím paru na MK.. Cez víkend. Pred službou.

@anonym_autor čo ste tej 20-ročnej mamičke vysvetľovali? Bola asi nadupaná informáciami, snažila sa zistiť a pripraviť sa najlepšie ako mohla, avšak skúsenosti asi ničím nenahradis…
Je pre teba vyčerpávajúce ukazovať niečo, čo ty považuješ za zaklad a samozrejmosť?

majusqwa
19. júl 2025

a potom si s tými ženami, čo podľa teba rodili v "zlatých rokoch", sadneš ku káve alebo k čomukoľvek, začneš sa s nimi rozprávať, hlavne ich počúvať a stretneš sa so skutočnou realitou, ktorá rozhodne nebola taká sentimentálne úžasná.

gregik66
19. júl 2025
@anonym_autor

@tiika Píšem všeobecne, to nie je určené tebe. Prestaňme hľadať istotu vonku... Ak čakáš, že ti ju dá leták, sestra, lekár alebo diskusné fórum na MK, skončíš zmätená a vystresovaná. V realite, nikto nevie presne, čo je pre tvoje dieťa najlepšie, lebo nikto nie je ty. Lekár ti vie povedať klinické fakty, odporúčania, štúdie, kazuistiky, štatistiky a riziká.... čo vyplýva z medicíny, z aktuálnych výskumov a jeho praxe. Nevie ti povedať, čo je pre teba správne rozhodnutie. Lekár ti môže pomôcť pochopiť realitu, ale ty si ten človek, ktorý žije s následkami rozhodnutia, nie on. Ja odporúčam vždy pacientkám: zober si fakty, vyhodnoť riziká a prínosy a rozhodni sa. Sama.

@anonym_autor takze si gynekologicka ano? Ak som spravne pochopila. To by si mala poznat benefity dojcenia, a dokonca aj toho bondingu

autor
19. júl 2025
@mdse

@anonym_autor nie chlastať, za mňa nie je alkohol odpoveďou na nič, to ty píšeš, že úzkosti stačí zapiť vínom. Ale sama si taká jedovatá, že pochybujem, že niekomu pomôžeš. Asi si sama strašne zranená a hráš to tu na strašne sebavedomú ženu.

@mdse no s tým sebavedomím, ak ego prevýši potenciál, tak je to zle. Nie som Boh, som omylná, ako každý iný. A kladiem si denne otázky. A niekedy aj tu na MK...

lion777
19. júl 2025
@anonym_autor

@lion777 no ak ma neprejde vlak alebo mi neodstrelí "dekel", tak ešte budem vykonávať prax, čiže je viac ako pravdepodobné, že s tým budem musieť ako celá rada iných lekárov žiť každý deň. A potom prídem sem a vypustím paru na MK.. Cez víkend. Pred službou.

@anonym_autor veď to je v poriadku, vypustiť paru. Ak chceš prísť na koreň problému, potrebuješ si ho pomenovať. V osobnom čase, by si sa nemala zaťažovať prácou, ale vypnúť a to úplne. Urobiť si čas na seba, ísť do prírody. Ale teda ak prídeš na riešenie, mohla by si ho aplikovať, keď už sa s tým zapodievaš a dozvieš sa mnoho aj o svojom detstve. Veru tie ženy potrebujú prijatie a neodsudzovanie. Očakávania sú tiež ilúzie z ega, tie nám netreba. Nemusíš ich tlačiť do niečoho, lebo to sa musí. Skús tam byť pre ne a vypočuť ich, vieš dať do toho lásku?

anonym_6d8f26
19. júl 2025

Nečítam diskusiu ale možno preto že sa absolútne nebral ohľad na psychický vývoj detí, kedy ste radšej deti nechali vyplakať lebo pranie plienok bolo dôležitejšie tak tu to potom vidíme aké dôsledky mala tá vaša super výchova

anonym_f2814b
19. júl 2025

@anonym_autor čo sa stalo so starými so starými mamami, ktoré nečumeli do TV a mobilov a zaujímali sa o mladé rodiny a svoje vlastné vnúčatá? Kde sú kamarátky z parkov? Tety a ostatní rodinní nápomocní pomocníci? Kto pomáha teraz mladým v tejto vyhecovanej dobe kedy nevie človek ani či stihne vôbec v noci pospať aspoň štyri hodiny?

autor
19. júl 2025
@anonym_f2814b

@anonym_autor čo sa stalo so starými so starými mamami, ktoré nečumeli do TV a mobilov a zaujímali sa o mladé rodiny a svoje vlastné vnúčatá? Kde sú kamarátky z parkov? Tety a ostatní rodinní nápomocní pomocníci? Kto pomáha teraz mladým v tejto vyhecovanej dobe kedy nevie človek ani či stihne vôbec v noci pospať aspoň štyri hodiny?

@anonym_f2814b ja teda neviem ako tvoja mama. Ale moja mama nečumela do mobilov, vnúčatám by obetovala prvé a posledné a všetok svoj čas. Ale ani moja mama pri našej výchove nemala tety, babky, ktoré by jej pomáhali. Neboli au pair a opatrovateľky. Neboli súkromné jasle a škôlky. Ale to už zachádzam do 70 a 80 rokoch a to nebolo mojím cieľom. Išla som na iba generačný rozdiel.

zuzudrnda
19. júl 2025
@anonym_autor

@tiika . Mnohé to nechcú počuť. Chcú mať nad všetkým kontrolu. Ono tie ideály, ktorými sa dnes obklopujú, im vlastne bránia zvládať realitu. Neustále sa porovnávajú, či to robia dobre. A keď sa niečo neudeje podľa predstáv, hľadajú vinníka. V lekárovi, pôrodnici, partnerovi. Myslím, že vyrovnanosť je schopnosť niesť realitu. A tú by dnes mamičky potrebovali počuť viac než všetky návody sveta na MK, IG a Tiktoku.

@anonym_autor autorka tak tendenčné zovšeobecňujúce príspevky, až sa to ťažko cita. Niekde na FB je skupina Retro. Podobnými sa to tam hemží.

autor
19. júl 2025
@anonym_6d8f26

Nečítam diskusiu ale možno preto že sa absolútne nebral ohľad na psychický vývoj detí, kedy ste radšej deti nechali vyplakať lebo pranie plienok bolo dôležitejšie tak tu to potom vidíme aké dôsledky mala tá vaša super výchova

@anonym_6d8f26 vidíš, a zase tu máme vzorec správania sa. Všetko na niekoho zvaliť. Ak nie je na koho, istia to rodičia.

autor
19. júl 2025
@zuzudrnda

@anonym_autor autorka tak tendenčné zovšeobecňujúce príspevky, až sa to ťažko cita. Niekde na FB je skupina Retro. Podobnými sa to tam hemží.

@zuzudrnda idem do Retro skupiny, Pekný deň sis.

lion777
19. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_f2814b ja teda neviem ako tvoja mama. Ale moja mama nečumela do mobilov, vnúčatám by obetovala prvé a posledné a všetok svoj čas. Ale ani moja mama pri našej výchove nemala tety, babky, ktoré by jej pomáhali. Neboli au pair a opatrovateľky. Neboli súkromné jasle a škôlky. Ale to už zachádzam do 70 a 80 rokoch a to nebolo mojím cieľom. Išla som na iba generačný rozdiel.

@anonym_autor tak moja mama mala matku a sestry, ktoré strážili. Jej mama išla do dochodku v 54. Mňa kojila pol roka a v roku má strčila do jasiel a potom do škôlky.

autor
19. júl 2025
@lion777

@anonym_autor tak moja mama mala matku a sestry, ktoré strážili. Jej mama išla do dochodku v 54. Mňa kojila pol roka a v roku má strčila do jasiel a potom do škôlky.

@lion777 moja mama mala svoju mamu a rodinu 250 km od svojho bydliska, bez telefónu. Rovnako aj rodinu môjho otca. Dojčila ma do roka. Do jasiel som nechodila. A pracovala ako lekárka do 70tky.

lion777
19. júl 2025
@anonym_autor

@lion777 moja mama mala svoju mamu a rodinu 250 km od svojho bydliska, bez telefónu. Rovnako aj rodinu môjho otca. Dojčila ma do roka. Do jasiel som nechodila. A pracovala ako lekárka do 70tky.

@anonym_autor tak teraz je to ešte horšie, babky nechcú strážiť , lebo cestujú a robia si čas na seba. Už zabudli, ako to bolo s prácou, keď boli ich deti malé, že im mama postrážila.

autor
19. júl 2025
@lion777

@anonym_autor tak teraz je to ešte horšie, babky nechcú strážiť , lebo cestujú a robia si čas na seba. Už zabudli, ako to bolo s prácou, keď boli ich deti malé, že im mama postrážila.

@lion777 samozrejme, za to, že sú matky úzkostné a nesamostatné budeme viniť až veľmi samostatné a užívajúce si staré mamy. Aké typické.

lion777
19. júl 2025
@anonym_autor

@lion777 samozrejme, za to, že sú matky úzkostné a nesamostatné budeme viniť až veľmi samostatné a užívajúce si staré mamy. Aké typické.

@anonym_autor samozrejme že áno, veď oni zasiali do nás svoje modely výchovy a presvedčenia. Teraz je dieťa 24 hodín na matke, lebo babka si zmenila model, kde si všetci pomáhali. Mohla by si si vyskúšať týždeň, v takom tom, čo žijeme my.

autor
19. júl 2025
@lion777

@anonym_autor samozrejme že áno, veď oni zasiali do nás svoje modely výchovy a presvedčenia. Teraz je dieťa 24 hodín na matke, lebo babka si zmenila model, kde si všetci pomáhali. Mohla by si si vyskúšať týždeň, v takom tom, čo žijeme my.

@lion777 nemám mamu, ani otca, ani starú mamu. Svokra je chorá, ŤZP s nevyliečiteľným ochorením v dekompenzovanom stave. Mám najmladšieho 5 ročného syna... žijem v tom modeli. Každý deň.

u2jana
19. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor no ved a kto vychoval tie nemozne uzkostlive a nesamostatne mamicky?

anonym_e5efee
19. júl 2025

@anonym_autor ZILO SA IM LAHSIE bez internetu aj bez MK.

autor
19. júl 2025
@u2jana

@anonym_autor no ved a kto vychoval tie nemozne uzkostlive a nesamostatne mamicky?

@u2jana stop. Nádych, výdych. A prestaňme obviňovať za svoje zlyhania celý svet. A prevezmime zodpovednosť za to, kým sme.

tiika
19. júl 2025
@anonym_autor

@lion777 nemám mamu, ani otca, ani starú mamu. Svokra je chorá, ŤZP s nevyliečiteľným ochorením v dekompenzovanom stave. Mám najmladšieho 5 ročného syna... žijem v tom modeli. Každý deň.

@anonym_autor v com sú úzkostlivé a nesamostatne, môžeš byt konkrétnejšia? Zodpovednost je na nich. Pýtala si sa však na pricinu, tak diskutujeme o možných dôvodoch.. Ty ich vidíš inde než vo výchove.
Vyzerá to tak, že ta nejaká pacientka z niečoho obviňovala? Trapi ta to alebo si pre to nahnevaná?

lion777
19. júl 2025
@anonym_autor

@u2jana stop. Nádych, výdych. A prestaňme obviňovať za svoje zlyhania celý svet. A prevezmime zodpovednosť za to, kým sme.

@anonym_autor to sa robí preliecenim svojich rán z detstva, odpustením rodičom a aj sebe. Ja ti len ukazujem jeden náhľad, ako to zhruba fungovalo. Deti boli odstrkovane a nikto sa o ne nestaral. Tak prevezmeme zodpovednosť a pri svojich deťoch, to už nerobíme.

autor
19. júl 2025
@tiika

@anonym_autor v com sú úzkostlivé a nesamostatne, môžeš byt konkrétnejšia? Zodpovednost je na nich. Pýtala si sa však na pricinu, tak diskutujeme o možných dôvodoch.. Ty ich vidíš inde než vo výchove.
Vyzerá to tak, že ta nejaká pacientka z niečoho obviňovala? Trapi ta to alebo si pre to nahnevaná?

@tiika Vôbec nie. Alebo takto. Keď sa niečo pokazí, vždy ťa bude pacient obviňovať - to skôr hovorím všeobecne. Je to realita dnešných dní. Porozprávaj sa so svojím gynekológom ako vníma dnešné mamičky. Utekám.

u2jana
19. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ja som uplne kludna, ved som ti polozila otazku.

Ci ideme poprierat vplyv vychovy a vzorcov spravania rodicov na deti?

tiika
19. júl 2025
@anonym_autor

@tiika Vôbec nie. Alebo takto. Keď sa niečo pokazí, vždy ťa bude pacient obviňovať - to skôr hovorím všeobecne. Je to realita dnešných dní. Porozprávaj sa so svojím gynekológom ako vníma dnešné mamičky. Utekám.

@anonym_autor nuz tak to bude asi realita, že sú iné, každá generácia je ina.
Možno máš možnosť sa s tym teraz vyrovnať alebo aj nie. Prečo je pre teba vlastne ťažké prijat tuto skutočnosť? Sú tvoje očakávania o správaní sa pacientiek iné ako realita?

anonym_f2814b
19. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor aký generačný problém prosím ťa? Moja sestra keď mala v v 90 rokoch svoje deti, ešte vtedy si ľudia pomáhali no tam sa to už menilo.

Mladé rodiny dnes žijú osamotene, v totálne hektickom svete a starí rodičia buď ešte robía, alebo ich pohltil TV a internet, alebo sú už sami starí a potrebujú starostlivosť samí, lebo dnes 1/2 párov nemôže otehotnieť v mladšom veku. Mladí nemajú ako Husákové deti všetko prakticky zadara. Veľká väčšina mladých má nabraté mega hypotéky a v tejto nestabilnej dobe plnej rozvodov sa čomu čuduješ prosím ťa?
Mňa skôr zaujíma, kde žije autorka témy, že je tak mimo, že mevidí čo sa deje všade naokolo nej tak, ako to je.

mdse
19. júl 2025
@anonym_f2814b

@anonym_autor aký generačný problém prosím ťa? Moja sestra keď mala v v 90 rokoch svoje deti, ešte vtedy si ľudia pomáhali no tam sa to už menilo.

Mladé rodiny dnes žijú osamotene, v totálne hektickom svete a starí rodičia buď ešte robía, alebo ich pohltil TV a internet, alebo sú už sami starí a potrebujú starostlivosť samí, lebo dnes 1/2 párov nemôže otehotnieť v mladšom veku. Mladí nemajú ako Husákové deti všetko prakticky zadara. Veľká väčšina mladých má nabraté mega hypotéky a v tejto nestabilnej dobe plnej rozvodov sa čomu čuduješ prosím ťa?
Mňa skôr zaujíma, kde žije autorka témy, že je tak mimo, že mevidí čo sa deje všade naokolo nej tak, ako to je.

@anonym_f2814b možno má v zuboch niekoho konkrétneho z mladých mamičiek a má s ním problém. Tak sa tu prišla takto vyventilovať.

pimpa12
19. júl 2025

@anonym_autor a kde teda tie matky z minulosti urobili chybu, že vychovali dnešné mamičky?

tiika
Autor odpoveď zmazal
tiika
19. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Takze sa asi cítiš nespravodlivo obvinená, mamička ti nieco vyčíta napr. bonding a nechce prijat tvoje vysvetlenie? Zrejme to bolo pre ňu nieco veľmi dôležité a so sklamaním sa vyrovnáva hadzanim viny na druhých. Na druhej strane chápem i teba, určite ste mali nejaký dôvod na to ako ste postupovali.

Nechystám sa za gynekológom. Avšak v minulosti boli mamičky tiež úzkostlivé (báli sa o svoje deti) a nesamostatne (potrebovali niekoho pomoc). Preto som sa pýtala, aby som mohla lepšie pochopiť v com vidis rozdiel.