icon

Čo sa zmenilo u dnešných mladých mamičiek?

19. júl 2025

Ako by dnešní mladí ľudia a dnešné mladé mamičky žili 20 rokov dozadu?

Ahojte, trošku zo zdesením sledujem, ako sa dnešné mladé mamičky a dievčatá zo všetkého rútia. Mám otázku - čo sa stalo? Kde je chyba v matrixe?

Aj ženy pred 20 rokmi a dokonca aj pred 35 rokmi mali deti.

Ak by ste mali dieťa v roku 2000, tak by ste boli rada, že ste odrodili prirodzeným spôsobom alebo sekciou. O bondingu po pôrode by ste mohli iba snívať. Laktačná poradkyňa bola nadávka a slovo dula znamenalo ovocie.

Neradili sme sa s problémami na MK a dokonca sme ani negooglili. Nemali sme FB skupiny, a nehľadali pomoc pri každej otázke v diskusiách. Na pomoc nám prichádzali lekári, naš mamy a staré mamy, kamošky v parku alebo odborná literatúra.

Naše deti nemali mobily, ani hodinky, ani iné pomôcky na sledovanie polohy. A žili, hrali sa, mali kamarátov, a plnohodnotné detstvo. Mobily sme mali my, tlačítkové a boli sme happy za hadíkov na spríjemnenie pobytu v parku.

Depresie a úzkosti po pôrode boli, ale nie takto ako je to teraz. V mojom okolí som poznala jednu ženu, ktorá mala depresiu, ale zvládla to nakoniec bez liekov.

Nerobili sme mega problém so zastavením laktácie. Slovo panický atak sa začínalo pomaličky dostávať do povedomia, ale na úzkosti sme si dali večer deci červeného vínka.

Mám pocit, ale nie je to len pocit, že sme boli emočne, psychicky viac vyspelé a hlavne pripravené na život a nástrahy života. Že sme sa nerúcali pri prvom probléme a nehľadali problém pod každým kameňom na chodníku.

Čo sa to stalo? Že sme teraz tu?

lion777
19. júl 2025
@tiika

@anonym_autor snazim sa lepšie pochopiť tvoj príspevok.. o čo ti vlastne ide?
Myslím, že ženy sú na seba dosť prísne a prehnane kritické voci sebe ci navzajom. Zároveň sa snazia byt dokonale, avšak ako rastie dostupnosť informácii, rozširuje sa obzor a moznosti, zvysuje sa i latka ako sa dopracovať na vrchol dokonalej manželky, matky a kariéry.
Z doby, kde nás vychovávali nasi rodičia, do života pripravoval vtedajší systém sme sa prehupli do doby, v ktorej toto naučené a zažité už nestačí, javí sa ako nedostatočne, neužitočne, niekedy dokonca škodlivé (samozrejme nie všetko). Deje sa to v krátkom čase tak, ze sme si mnohé veci, ktoré životu neprospievajú, už stihli uvedomiť avšak nie zmeniť, nakolko tato zmena si vyzaduje určitý čas a vela síl.

Mnohé ženy zabúdajú na seba, staraju sa viac o potreby druhých ako o svoje vlastne. A aj spoločnosťou je im vyčítané, ak si urobia čas na seba alebo niečo z množstva povinnosti nestihnu. Namiesto budovania sebavedomia sa porovnávajú s falošnými profilmi a klamlivou reklamou.

Podľa mna by mali ženy viac mysliet na seba, byt hrdé a podporovať sa navzajom, kašlať na dokonalosť a prestať riešiť neustálu kritiku.

@tiika tie zrelé, už pochopili, že to je klam, všetko čo vidia v médiách. Urobit si čas na seba, je fajn. Ženy keď riadia domácnosť, chodia do práce a starajú sa o deti, riadia ako keby malú firmu. A chlap ako ktorý , sa v minulosti vôbec nepodieľal na ničom. Teraz práve ideme tou cestou, kde muž uprace aj uvarí a pomôže žene, lebo to není ženská povinnosť, ale dospelácka zručnosť.

liv1
19. júl 2025

Boze. Volakedy sa deti na rukach nenosili, lebo literatura tvrdila, ze budu rozmaznane 🙄. Fajcilo sa pri detoch, lebo sa nevedelo, ze je to skodlive. Vyprazalo sa o 106, slopalo sa (to sa aj teraz ale som presvedcena ze menej vdaka osvete). Ale na uzkost alkohol? To vazne? 😁🤦‍♀️ doba je ina, celkom ina. Od dnesnych zien sa ocakava ovela viac ako od tych matiek pred 30 a viac rokmi… absolutne neporovnatelne pre mna

autor
19. júl 2025
@tiika

@anonym_autor a kde je teda podľa teba ukrytá príčina? Ako tie mamičky liečiš? Robíš na psychine?

@tiika to by som veľmi rada vedela ... to úzkostné vnímanie situácie, nesamostatnosť v rozhodnutiach, nedostatok retrospektívy, neschopnosť vyhodnotiť racionálne riziko a situáciu. Ako keby dnešná doba - presýtenosť sociálnymi sieťami, všetky tieto portály, diskusie, platformy - nás postupne degradovali, nejde o formovanie tým správnym smerom. Ale toto nie je len o výchove. Toto je o životnom nastavení daného jedinca. Nízka frustračná schopnosť je však evidentná.

lion777
19. júl 2025
@anonym_autor

@lion777 ja liečim tieto dnešné mamičky a pomáham im denne, čiže viem o čom hovorím.

@anonym_autor no a ako ich liečiš? Si psychológ ? Zranená žena ako ty, nemôže liečiť , prepáč.

autor
19. júl 2025
@lion777

@anonym_autor no a ako ich liečiš? Si psychológ ? Zranená žena ako ty, nemôže liečiť , prepáč.

@lion777 nie som psychológ, ale ako prvé vidím, že s mamičkou, nastávajúcou mamičkou nie je niečo v poriadku a potom spolupracujeme so psychológmi a psychiatrami.

tiika
19. júl 2025
@anonym_autor

@tiika to by som veľmi rada vedela ... to úzkostné vnímanie situácie, nesamostatnosť v rozhodnutiach, nedostatok retrospektívy, neschopnosť vyhodnotiť racionálne riziko a situáciu. Ako keby dnešná doba - presýtenosť sociálnymi sieťami, všetky tieto portály, diskusie, platformy - nás postupne degradovali, nejde o formovanie tým správnym smerom. Ale toto nie je len o výchove. Toto je o životnom nastavení daného jedinca. Nízka frustračná schopnosť je však evidentná.

@anonym_autor áno, v tomto trochu súhlasím. Doba, v ktorej sa omnoho viac prejavujú neefektívne vzorce spravania a “nesprávna” výchova, ktorá ľudí nepripravila skutočne zvládať problémy a frustrácie, neviedla k vyrovnanému, sebavedomemu a psychicky odolnemu jedincovi. Výchova, ktorá bola buď tvrdá alebo extrémne voľna. V tejto dobe, ktora na človeka kladie omnoho väčší tlak su tieto chyby/nedostatky oveľa viditeľnejšie ale častejšie sa o nich i diskutuje.

tiika
19. júl 2025
@anonym_autor

@lion777 nie som psychológ, ale ako prvé vidím, že s mamičkou, nastávajúcou mamičkou nie je niečo v poriadku a potom spolupracujeme so psychológmi a psychiatrami.

@anonym_autor vidíš a napriek tomu, že sa výskumami, vedeckými dôkazmi vie, čo je pre zdravý vývoj jedinca, deti najlepšie a najprospešnejšie, mnohí ľudia to i tak odmietajú prijat a pochopiť. Školský systém a cela spoločnosť je i tak nastavená na neustále hodnotenie, porovnavanie, výkony, odsudzovanie na úkor vzájomných vzťahov, rešpektu a pochopenia.

tiika
19. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ako byt samostatná pri rozhodnutiach v situáciách, ktoré sú pre teba nove, keď ani 10 odborníkov sa medzi sebou nezhodne, personál a informačné letáky, ktoré ti samy ponúkajú si navzajom odporujú?

autor
19. júl 2025
@tiika

@anonym_autor áno, v tomto trochu súhlasím. Doba, v ktorej sa omnoho viac prejavujú neefektívne vzorce spravania a “nesprávna” výchova, ktorá ľudí nepripravila skutočne zvládať problémy a frustrácie, neviedla k vyrovnanému, sebavedomemu a psychicky odolnemu jedincovi. Výchova, ktorá bola buď tvrdá alebo extrémne voľna. V tejto dobe, ktora na človeka kladie omnoho väčší tlak su tieto chyby/nedostatky oveľa viditeľnejšie ale častejšie sa o nich i diskutuje.

@tiika Dnešné mamičky (česť výnimkám) sú často prehnane fixované na výkon svojho materstva. Všetko musí byť dokonalé, dojčenie podľa tabuliek, Montessori od troch mesiacov, len bio, eko, len drevo, len rešpektujúco, len v šatke, len s kurzami, kde sa dieťa „rozvíja“.... Z bondingu sa stáva dogma. Ak hneď po pôrode nemáš bábätko na hrudi, nie si vraj dobrá mama. A čo je horšie, matky čakajú, že bonding sa rovná okamžitá láska. A keď to nepríde, začnú cítiť zlyhanie, zrúti sa im svet, doslova. A namiesto toho, aby sa sústredili na kontinuitu vzťahu s dieťaťom sa fixujú na prvý moment. A čo je najväčší paradox? Mnohé z nich sa tak strašne boja spraviť chybu, že tým vlastne tú najväčšiu robia. Ale to je samostatná kapitola. Táto otázka len nastavila zrkadlo...

anonym_46a547
19. júl 2025

@anonym_autor ja som žiadnu poporodnu depresiu nemala ale poznám jednu babu ktorá ju mala 2 krat po sebe, no myslím si, že u nej celkovo nebolo všetko vporiadku. V minulosti by taká žena ani jej dieťa asi neprežilo. Teraz sa lieči všetko, majú deti aj tie “psychicky slabsie”.

mdse
19. júl 2025
@anonym_autor

@lion777 ja liečim tieto dnešné mamičky a pomáham im denne, čiže viem o čom hovorím.

@anonym_autor ako lieči niekoho človek, kto rieši depku alkoholom?

iwesska
19. júl 2025

Nerucali ste sa pri kazdom probleme,ale riesili ste to vecer poharom vinka😂 👏 Tak to je terapia ako oci👌 Vidis,ja som rodila po r.2000 a ziadny stes z materskej som nikdy nezapijala vinkom.

autor
19. júl 2025
@tiika

@anonym_autor ako byt samostatná pri rozhodnutiach v situáciách, ktoré sú pre teba nove, keď ani 10 odborníkov sa medzi sebou nezhodne, personál a informačné letáky, ktoré ti samy ponúkajú si navzajom odporujú?

@tiika Píšem všeobecne, to nie je určené tebe. Prestaňme hľadať istotu vonku... Ak čakáš, že ti ju dá leták, sestra, lekár alebo diskusné fórum na MK, skončíš zmätená a vystresovaná. V realite, nikto nevie presne, čo je pre tvoje dieťa najlepšie, lebo nikto nie je ty. Lekár ti vie povedať klinické fakty, odporúčania, štúdie, kazuistiky, štatistiky a riziká.... čo vyplýva z medicíny, z aktuálnych výskumov a jeho praxe. Nevie ti povedať, čo je pre teba správne rozhodnutie. Lekár ti môže pomôcť pochopiť realitu, ale ty si ten človek, ktorý žije s následkami rozhodnutia, nie on. Ja odporúčam vždy pacientkám: zober si fakty, vyhodnoť riziká a prínosy a rozhodni sa. Sama.

autor
19. júl 2025
@mdse

@anonym_autor ako lieči niekoho človek, kto rieši depku alkoholom?

@mdse ešte raz - píšem všeobecne. Ja osobne som celoživotný abstinent. Ale áno, napríklad tebe by deci červeného pomohlo. Pokiaľ neberieš psychofarmaká skús, povolí ti tá tenzia. 🙂

tiika
19. júl 2025
@anonym_autor

@tiika Dnešné mamičky (česť výnimkám) sú často prehnane fixované na výkon svojho materstva. Všetko musí byť dokonalé, dojčenie podľa tabuliek, Montessori od troch mesiacov, len bio, eko, len drevo, len rešpektujúco, len v šatke, len s kurzami, kde sa dieťa „rozvíja“.... Z bondingu sa stáva dogma. Ak hneď po pôrode nemáš bábätko na hrudi, nie si vraj dobrá mama. A čo je horšie, matky čakajú, že bonding sa rovná okamžitá láska. A keď to nepríde, začnú cítiť zlyhanie, zrúti sa im svet, doslova. A namiesto toho, aby sa sústredili na kontinuitu vzťahu s dieťaťom sa fixujú na prvý moment. A čo je najväčší paradox? Mnohé z nich sa tak strašne boja spraviť chybu, že tým vlastne tú najväčšiu robia. Ale to je samostatná kapitola. Táto otázka len nastavila zrkadlo...

@anonym_autor to čo opisuješ je, akoby tie mamičky čakali ideal, avšak nie všetko v živote sa ideálne i udeje, zial. Prostredie, v ktorom žijeme ani ľudia okolo nás nie sú skratka dokonali. Vela veci ovplyvnime (nosenie, dojcenie, zdravá strava, Montessori prístup atď.), avšak všetko zmeniť nedokážeme, najmä nie druhých ľudí. S tým je potrebné sa nejako zmieriť a vyrovnať.

anonym_2f7ffa
19. júl 2025

čo máte proti deci vína? Veď herečka Lujza neviemaká,robila stan up...jej slová...kto má dve decká,tá si dve decká...a ja mám deti tri...či tak nejak to bolo...
Sa tu tvárite ako matky Terezy a neviete sa dočkať soboty večera,aby ste vyzunkli fľašu prosečka

rozculena
19. júl 2025

@anonym_autor
Starostlivosť rooming-in, kedy je dieťa s matkou ihneď po pôrode, ak to zdravotný stav dovolí, bola zavedená v Dolnom Kubíne už v roku 1982.

kiki68
19. júl 2025

Rada by som vedela ako ich liecis, ked nedokazes pochopit pricinu toho, preco su take a zlahcujes to vsetko, ako keby si to robili same a naschval. Lebo tie zeny si urcite naschval nejdu robit problemy a tiez boli niekym vychovane. Cize jednoznacne si musis pripustit vyvoj spolocnosti a mediciny za poslednych 30 rokov a tiez asi to, ze uz toe predchadzajuce generacie zien spravili niekde chybu. Lebo vacsina veci okolo tehu, deti a porodov je viazana na danu mentalitu a kulturu tej konkretnej krajiny. Napr v USA vacsina zien odsava mlieko, nakolko idu hned do prace, na Slovensku du zeny 3 roky doma a to trva roky tento system. Nemozeme cakat od zien, ze pojdu proti nejakej vlne tej spolocnosti. Za mna povedat niekomu s depresiou, ze to je oki, sak babka mala horsie a neplakala je asi dost od veci. Dufam, ze tym zenam este viac nenalozis tymto „ kde sa stala chyba, ze sme zrazu trasoritky „

autor
19. júl 2025
@tiika

@anonym_autor to čo opisuješ je, akoby tie mamičky čakali ideal, avšak nie všetko v živote sa ideálne i udeje, zial. Prostredie, v ktorom žijeme ani ľudia okolo nás nie sú skratka dokonali. Vela veci ovplyvnime (nosenie, dojcenie, zdravá strava, Montessori prístup atď.), avšak všetko zmeniť nedokážeme, najmä nie druhých ľudí. S tým je potrebné sa nejako zmieriť a vyrovnať.

@tiika . Mnohé to nechcú počuť. Chcú mať nad všetkým kontrolu. Ono tie ideály, ktorými sa dnes obklopujú, im vlastne bránia zvládať realitu. Neustále sa porovnávajú, či to robia dobre. A keď sa niečo neudeje podľa predstáv, hľadajú vinníka. V lekárovi, pôrodnici, partnerovi. Myslím, že vyrovnanosť je schopnosť niesť realitu. A tú by dnes mamičky potrebovali počuť viac než všetky návody sveta na MK, IG a Tiktoku.

mdse
19. júl 2025
@anonym_autor

@mdse ešte raz - píšem všeobecne. Ja osobne som celoživotný abstinent. Ale áno, napríklad tebe by deci červeného pomohlo. Pokiaľ neberieš psychofarmaká skús, povolí ti tá tenzia. 🙂

@anonym_autor ja mám svoju tenziu rada, sme kamošky. Ale najprv pomôž sebe 💪

annm81
19. júl 2025
@anonym_autor

@tiika Píšem všeobecne, to nie je určené tebe. Prestaňme hľadať istotu vonku... Ak čakáš, že ti ju dá leták, sestra, lekár alebo diskusné fórum na MK, skončíš zmätená a vystresovaná. V realite, nikto nevie presne, čo je pre tvoje dieťa najlepšie, lebo nikto nie je ty. Lekár ti vie povedať klinické fakty, odporúčania, štúdie, kazuistiky, štatistiky a riziká.... čo vyplýva z medicíny, z aktuálnych výskumov a jeho praxe. Nevie ti povedať, čo je pre teba správne rozhodnutie. Lekár ti môže pomôcť pochopiť realitu, ale ty si ten človek, ktorý žije s následkami rozhodnutia, nie on. Ja odporúčam vždy pacientkám: zober si fakty, vyhodnoť riziká a prínosy a rozhodni sa. Sama.

@anonym_autor no anonymná autorka, máš pocit, že tebou menované neduhy spôsobené modernou dobou, obchádzajú staršiu generáciu? Pozri sa okolo seba. Ja ten pocit rozhodne nemám.

autor
19. júl 2025
@kiki68

Rada by som vedela ako ich liecis, ked nedokazes pochopit pricinu toho, preco su take a zlahcujes to vsetko, ako keby si to robili same a naschval. Lebo tie zeny si urcite naschval nejdu robit problemy a tiez boli niekym vychovane. Cize jednoznacne si musis pripustit vyvoj spolocnosti a mediciny za poslednych 30 rokov a tiez asi to, ze uz toe predchadzajuce generacie zien spravili niekde chybu. Lebo vacsina veci okolo tehu, deti a porodov je viazana na danu mentalitu a kulturu tej konkretnej krajiny. Napr v USA vacsina zien odsava mlieko, nakolko idu hned do prace, na Slovensku du zeny 3 roky doma a to trva roky tento system. Nemozeme cakat od zien, ze pojdu proti nejakej vlne tej spolocnosti. Za mna povedat niekomu s depresiou, ze to je oki, sak babka mala horsie a neplakala je asi dost od veci. Dufam, ze tym zenam este viac nenalozis tymto „ kde sa stala chyba, ze sme zrazu trasoritky „

@kiki68 Tá trasorítka je niekedy len žena, ktorá to doma asi nevidela, lebo jej to nemal kto ukázať, prípadne sa o tom doma nerozprávali. Tak niekedy musí lekár suplovať v ordinácii aj absencie vo výchove. Nuž, čo narobíme...

autor
19. júl 2025
@mdse

@anonym_autor ja mám svoju tenziu rada, sme kamošky. Ale najprv pomôž sebe 💪

@mdse akože mám začať piť? Nehovorím, že by nebol dôvod, pri 20 ročnej mamičke = laickej gynekologičke, pôrodníčke a neonatologičke s diplomom z MK, ale to by dnes boli všetci lekári alkoholici.

lion777
19. júl 2025

Si predstav , keď bude rodiť generácia Alpha. To čo opisujes u týchto žien, súvisí zo sebahodnotou, nadmerná kritika voči sebe. Tieto ženy, mali rodičov, s ego vzorcami typu vypočúvač - dáva kontrolné otázky a potom zhodí človeka. Je to model, ktorý sa sa ale da prekonať. No a otec alkoholik , to boli ego typy zastrašovač. Pod vplyvom alkoholu a násilím, presadzovali svoju pravdu. Vznikli deti typu obeť / ľahostajný a teraz su dospelé.

tiika
19. júl 2025
@anonym_autor

@tiika . Mnohé to nechcú počuť. Chcú mať nad všetkým kontrolu. Ono tie ideály, ktorými sa dnes obklopujú, im vlastne bránia zvládať realitu. Neustále sa porovnávajú, či to robia dobre. A keď sa niečo neudeje podľa predstáv, hľadajú vinníka. V lekárovi, pôrodnici, partnerovi. Myslím, že vyrovnanosť je schopnosť niesť realitu. A tú by dnes mamičky potrebovali počuť viac než všetky návody sveta na MK, IG a Tiktoku.

@anonym_autor ja zase tie ideálny nevnímam ako prekážku, skôr mi dávajú smer a určujú cieľ, kam sa chcem dopracovať, i keď si uvedomujem, že tam možno nikdy nedojdem. Byt sklamaná z predstav, očakávaní je predsa prirodzene. Ak máš tu možnosť a si s tými mamičkami v kontakte, možno by väčšmi pomohlo prijat ich smutok, sklamanie, vypočuť si ich, a neodsudzovat.

lion777
19. júl 2025
@tiika

@anonym_autor ja zase tie ideálny nevnímam ako prekážku, skôr mi dávajú smer a určujú cieľ, kam sa chcem dopracovať, i keď si uvedomujem, že tam možno nikdy nedojdem. Byt sklamaná z predstav, očakávaní je predsa prirodzene. Ak máš tu možnosť a si s tými mamičkami v kontakte, možno by väčšmi pomohlo prijat ich smutok, sklamanie, vypočuť si ich, a neodsudzovat.

@tiika skvelá odpoveď 👍

autor
19. júl 2025
@lion777

Si predstav , keď bude rodiť generácia Alpha. To čo opisujes u týchto žien, súvisí zo sebahodnotou, nadmerná kritika voči sebe. Tieto ženy, mali rodičov, s ego vzorcami typu vypočúvač - dáva kontrolné otázky a potom zhodí človeka. Je to model, ktorý sa sa ale da prekonať. No a otec alkoholik , to boli ego typy zastrašovač. Pod vplyvom alkoholu a násilím, presadzovali svoju pravdu. Vznikli deti typu obeť / ľahostajný a teraz su dospelé.

@lion777 no ak ma neprejde vlak alebo mi neodstrelí "dekel", tak ešte budem vykonávať prax, čiže je viac ako pravdepodobné, že s tým budem musieť ako celá rada iných lekárov žiť každý deň. A potom prídem sem a vypustím paru na MK.. Cez víkend. Pred službou.

mdse
19. júl 2025
@anonym_autor

@mdse akože mám začať piť? Nehovorím, že by nebol dôvod, pri 20 ročnej mamičke = laickej gynekologičke, pôrodníčke a neonatologičke s diplomom z MK, ale to by dnes boli všetci lekári alkoholici.

@anonym_autor nie chlastať, za mňa nie je alkohol odpoveďou na nič, to ty píšeš, že úzkosti stačí zapiť vínom. Ale sama si taká jedovatá, že pochybujem, že niekomu pomôžeš. Asi si sama strašne zranená a hráš to tu na strašne sebavedomú ženu.

petrahl
19. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor a ako liecis dnesne mamicky? Lebo niekomu s takymto postojom by som ani bicykel pred obchodom nedala postrazit. Ako si budujes doveru s klientelou, ked si o nich myslis to, co tu prezentujes?

44janica44
19. júl 2025

Žeby doba pokrocila. Ako keby mam dat na rady starých mam tak pravidelne dieta machlim ocuranou plienkou (to mi radila svokra keď odchádzala preventívne aby moje dieťa nebolo urieknute)
Používalo by choditko a od 6 mesiacov by sedelo obložené vankusmi ( dik nedodžubem dietatu chrbticu ved teraz ma každý 40-tnik problémy s krížami....)

K mobilom.... no neviem staci si otvoriť fb a diskusie babiek demokratiek aké su oni závislé na sociálnych sieťach a velebia svoje idoly.