icon

Čo sa zmenilo u dnešných mladých mamičiek?

19. júl 2025

Ako by dnešní mladí ľudia a dnešné mladé mamičky žili 20 rokov dozadu?

Ahojte, trošku zo zdesením sledujem, ako sa dnešné mladé mamičky a dievčatá zo všetkého rútia. Mám otázku - čo sa stalo? Kde je chyba v matrixe?

Aj ženy pred 20 rokmi a dokonca aj pred 35 rokmi mali deti.

Ak by ste mali dieťa v roku 2000, tak by ste boli rada, že ste odrodili prirodzeným spôsobom alebo sekciou. O bondingu po pôrode by ste mohli iba snívať. Laktačná poradkyňa bola nadávka a slovo dula znamenalo ovocie.

Neradili sme sa s problémami na MK a dokonca sme ani negooglili. Nemali sme FB skupiny, a nehľadali pomoc pri každej otázke v diskusiách. Na pomoc nám prichádzali lekári, naš mamy a staré mamy, kamošky v parku alebo odborná literatúra.

Naše deti nemali mobily, ani hodinky, ani iné pomôcky na sledovanie polohy. A žili, hrali sa, mali kamarátov, a plnohodnotné detstvo. Mobily sme mali my, tlačítkové a boli sme happy za hadíkov na spríjemnenie pobytu v parku.

Depresie a úzkosti po pôrode boli, ale nie takto ako je to teraz. V mojom okolí som poznala jednu ženu, ktorá mala depresiu, ale zvládla to nakoniec bez liekov.

Nerobili sme mega problém so zastavením laktácie. Slovo panický atak sa začínalo pomaličky dostávať do povedomia, ale na úzkosti sme si dali večer deci červeného vínka.

Mám pocit, ale nie je to len pocit, že sme boli emočne, psychicky viac vyspelé a hlavne pripravené na život a nástrahy života. Že sme sa nerúcali pri prvom probléme a nehľadali problém pod každým kameňom na chodníku.

Čo sa to stalo? Že sme teraz tu?

kiki68
19. júl 2025
@anonym_autor

@lion777 no ak ma neprejde vlak alebo mi neodstrelí "dekel", tak ešte budem vykonávať prax, čiže je viac ako pravdepodobné, že s tým budem musieť ako celá rada iných lekárov žiť každý deň. A potom prídem sem a vypustím paru na MK.. Cez víkend. Pred službou.

@anonym_autor presne pre tento dovod nemam rada zeny gynekologicky, maju dojem, ze maju poucovat zeny o intenzite ich prezivania bolesti a vsetkeho mozneho.

really8
19. júl 2025

@anonym_autor a toto vsetko co tu pises myslis vazne? Ci ti ide o provokaciu?

autor
19. júl 2025
@tiika

@anonym_autor Takze sa asi cítiš nespravodlivo obvinená, mamička ti nieco vyčíta napr. bonding a nechce prijat tvoje vysvetlenie? Zrejme to bolo pre ňu nieco veľmi dôležité a so sklamaním sa vyrovnáva hadzanim viny na druhých. Na druhej strane chápem i teba, určite ste mali nejaký dôvod na to ako ste postupovali.

Nechystám sa za gynekológom. Avšak v minulosti boli mamičky tiež úzkostlivé (báli sa o svoje deti) a nesamostatne (potrebovali niekoho pomoc). Preto som sa pýtala, aby som mohla lepšie pochopiť v com vidis rozdiel.

@tiika nie žiadna mamička na neobvinila z ničoho zatiaľ. Teda aspoň o tom neviem. Ak je nejaký problém, tak ho vždy riešim priamo s rodičkou otvorene na mieste. Zatiaľ sa mi nestalo, že by sme sa nedohodli, alebo by moju radu úplne neakceptovali. Vždy je to na nich koniec koncov, tie rozhodnutia - počas liečby a gravidity. Určité rozhodnutia my lekári pre záchranu života rodičky alebo dieťaťa musíme urobiť ad hoc. Ale vždy ich vieme zdôvodniť. Jedno viem iste, nechcela by som byť v dnešnej dobe pediatrom. Mám kamošku pediatričku a to, čo zažíva ona s mamičkami, je už iná liga. Klobúk dole pred ňou. A myslím, že to bude ešte horšie a horšie.

autor
19. júl 2025
@kiki68

@anonym_autor presne pre tento dovod nemam rada zeny gynekologicky, maju dojem, ze maju poucovat zeny o intenzite ich prezivania bolesti a vsetkeho mozneho.

@kiki68 a vieš, že paradoxne ku mne prechádzajú pacientky, ktoré sú v dispenzári kolegov gynekológov? Každý mesiac to sledujem, už dva, tri roky. Lebo majú dobré referencie a sú spokojné? Netuším. Už musím selektovať nové pacientky, lebo nemám na to úplne kapacitu. Ja mám tiež ženu gynekologičku, len tak mimochodom.

mimacaci
19. júl 2025
@anonym_d4827c

@anonym_autor v roku 2000 nebol facebook. bolo oveľa viac časopisov do ktorých mamičky vypisovali otázky. Boli hlupe mamičky ktoré
neprišli vôbec do našej školy a nezasiahli, napriek tomu čo všetko robila škola - velakrát veci škodlivé až nelegálne. Boli mamičky, ktoré panikárili. Boli 16ročné aj mladšie mamičky, aj u nás v meste, a aj toho boli plné časopisy, aj show na MTV to ukazovala.
Mamičky ako moja boli nervozne, agresivne workoholičky čo ostávali v práci do 21:00.
Mamičky sa vypytovali susedy, učitelky, a robili hlúpe rozhodnutia, lebo nevedeli poriadne porovnať s väčšou škálou na internete.

Dvaja 12roční chlapci sa v roku 1999 predomnou chválili, ako týrali mačku doma.

Deti žili, hrali sa s nintendo, s gameboyom, s Tamagochi. Velakrát nemali kamarátov, boli šikanované, rovnako ako dnes, rovnako ako v roku 1970. Deti čítali komiksy, hrali videohry.
Doma sme mali videohry ako Wolf3d, Doom, dysneovské.
Deti hrávali Super Mario.
Deti sa učili animovať napríklad na programoch ako 3d Max alebo aj Maya, na ktorej bol animovaný Shrek.

Deti vonku týrali zvieratká, hádzali kamene po holuboch, pálili lupou mravce, bili najlsabšie dieťa na ulici.
Nemali plnohodnotné detstvo o nič viac ako dnes. Jedna dievčina na našej škola spáchala samovraždu v roku 2007.
Piatich spolužiakov vyhodili zo školy - záškoláctvo, drogy...
Anorexia bola v móde, v roku 2000 sme všetci chceli mať ploché bruško ako Britney Spears a vysmievať sa jej za psychické zrútenie a za neskoršiu
nadváhu bolo akože ok.
Spolužiačky zúfalo chudli, tajne si kupovali lieky na chudnutie, a pritom mali BMI pod 20. Mamičky a učitelky to len podporovali, iba časopisy učili, že to nie je zdravé.

Dnes je oveľa viac možností do akých programov deti zapojiť. Viac vzdelania ohľadne psychického zdravia.
Viac hier na mobile, a preto viac láskavosti voči zvieratám.

@anonym_d4827c si musela zit obklopena hroznymi ludmi. ja si rok 2000 a plus/minus dobre pamatam a veru som sa s takymi vecami nestretavala ani v širokom okoli. muselo to byt strasne. ako osadnici.

oblecenie99
19. júl 2025

@anonym_autor Nezáviď 😉

autor
19. júl 2025
@oblecenie99

@anonym_autor Nezáviď 😉

@oblecenie99 konkrétne čo?

mimacaci
19. júl 2025
@anonym_autor

@tiika nie žiadna mamička na neobvinila z ničoho zatiaľ. Teda aspoň o tom neviem. Ak je nejaký problém, tak ho vždy riešim priamo s rodičkou otvorene na mieste. Zatiaľ sa mi nestalo, že by sme sa nedohodli, alebo by moju radu úplne neakceptovali. Vždy je to na nich koniec koncov, tie rozhodnutia - počas liečby a gravidity. Určité rozhodnutia my lekári pre záchranu života rodičky alebo dieťaťa musíme urobiť ad hoc. Ale vždy ich vieme zdôvodniť. Jedno viem iste, nechcela by som byť v dnešnej dobe pediatrom. Mám kamošku pediatričku a to, čo zažíva ona s mamičkami, je už iná liga. Klobúk dole pred ňou. A myslím, že to bude ešte horšie a horšie.

@anonym_autor v tomto ti davam za pravdu absolutne. byt v dnesnej dobe pediatrom alebo napriklad ucitelom, je prave kvoli svihnutym mamickam a "bojovne" naladenymi oteckami naozaj narocne povolanie. vsetko vedia, vsetko sa docitali, idu radit pediatrovi, co treba s dietatom robit a co nie. akoze fakt na hlavu.

heln
19. júl 2025

@anonym_autor co sa stalo? je ina doba.
ja mam 40+, nasa generacia mala povinnosti, klucik na krk a rodicia nas poslali von, jedlo sa to co bolo, prusery sa riesili bitkou, nikoho nezaujimalo ako sa citim, ak som otvorila dvere niekomu cudziemu dostala som hubovu polievku..... dnesne deti su vychovavane tak aby nezazivali nic zle a mali naplnene potreby, potom sa nedokazu riesit bezne problemy.
Porodna asistentka mi rozpravala, ze niekedy sa zilo viac komunitne, zeny si vzdy odovzdavali rady, deti, dcery sa vyskytovali viac medzi detmi, videli ako staralo o mladsie deti.... dnes jej na predporodne kurzy chodia manzelske pary, kde napriklad buduca matka je jedinacik, nevyrastala so ziadnymi detmi, jej matka je priliz stara alebo mlada a este velmi zaneprazdnena, tak sa na kurze ucia ako chytit babatko, ako ho kupat, atd.
poporodne depresie a uzkosti boli urcite aj pred tym, len neboli internety a nevedelo sa o kazdom prde tak ako dnes, niekedy sa ludia nepriznali ku psychickym problemom, lebo by ich kazdy mal za blazna, choreho na hlavu....
a "na uzkost sme si dali pohar vinka" a vypestovali si generaciu skytych alkoholiciek.....

anonym_d4827c
19. júl 2025

@anonym_autor

anonym_d4827c
19. júl 2025

@anonym_autor

anonym_6431e5
19. júl 2025
@mimacaci

@anonym_autor v tomto ti davam za pravdu absolutne. byt v dnesnej dobe pediatrom alebo napriklad ucitelom, je prave kvoli svihnutym mamickam a "bojovne" naladenymi oteckami naozaj narocne povolanie. vsetko vedia, vsetko sa docitali, idu radit pediatrovi, co treba s dietatom robit a co nie. akoze fakt na hlavu.

@mimacaci lebo s pediatrami je to lahke. Musis zobrat toho co ti ostane lebo ti dobri su plni, ordinacne hodiny 4-6h denne, potom nezaujem. Jedine co ostava vystrasenym rodicom s novorodencom je pohotovost. Velakrat vysetrenie iba to nutne a viac nezaujem, osveta a edukacia rodicov nula takze ano, vsetko sa musia docitat niekde. O tom ze si kopa z nich dava na poistovnu preplacat fiktivne ukony by sa dalo tiez vela rozpisat.

oblecenie99
19. júl 2025

Mám z teba taký pocit.. možno tie ich možnosti to dnes povedať nahlas? Že niečo nie je v poriadku? Alebo spýtať sa viacerých ľudí naraz na nete? Kedysi sa pýtali v časopisoch, od susedy, kamošky.. alebo radšej boli ticho a dusili to v sebe. Lebo z tvojho príspevku ide taká brutálna frustrácia a zlosť na iných (čo im paradoxne vyčítaš), že iné vysvetlenie nemám. Sranda je, že ja z nášho okolia evidujem len jednu ženu, ktorá mala takú brutálnu popôrodnú depresiu, že ju museli od dieťaťa doslova izolovať. No tak o tej sa dalo povedať, že bola zrútená. Vtedy sa o Tom tak šuškalo. Môj krstný otec robil s jej manželom v zahranici, ten musel nechať robotu, aby bol pri žene, lebo hrozilo, že dieťaťu ublíži. Reálne. Ich dcera má dnes 23 rokov, poznám ju. Ktorý že rok sa písal, keď sa narodila? Možno, keby jej mama mala možnosť pýtať sa... Napísať niekde anonymne.. pred tým zrútením sa požiadať o pomoc... 🤔
Tie problémy mali ženy vždy, len ich nemali všetky, rovnako ako to nemajú ani teraz všetky, a keďže dnes je to vo výklade, tak to viac vidno. Moja mama mi povedala, že ona mala tiež stavy, kedy zapochybovala, kedy bolo ťažko, ale citujem: vtedy si to nemohla ani sebe priznať, nie že to nebodaj niekomu povedať, veď čo by si pomysleli?
Kedysi sme chodili aj na dovolenku len tak, že sme si sadli do auta a vyrazili stanovať, niektorí zavolali na pevnú linku na číslo, ktoré im posunul kamoš, a boli radi za hocijaké voľné ubytko, niektorí mali na cestovku, zaplatili, išli, a neriesili. Dnes sú rôzne FB skupiny o cestovani, čítame a píšeme recenzie, porovnávame.. to potom asi tu vyrástla aj generácia rúcajúcich sa dovolenkárov, či ako to je? Evidujete skupiny typu "dopravný servis" na FB?
Však to je modrý koník chlapov, začítajte sa niekedy do komentárov. Poďme kopať aj do rúcajúcich sa motoristov potom.. však kedysi sme si sadli do auta, naštartovali a išli a nepotrebovali k tomu info o nehodách, obmedzeniach či merackach a fukackach, nebodaj o Tom vehementne diskutovat.. čo furt len do tých "dnešných mamičiek"?

mdse
19. júl 2025

Sme pekne v prdeli, ak je toto vzorka lekárov. Už dávno som nečítala taký neempatický výgrc od akože odborníka.

anonym_f2814b
19. júl 2025

Autorka mladí to majú hlavne veľmi ťažké v dnešnej dobe a tiež robím s ľuďmi. Každý jeden mi povedal/la že by nechceli byť teraz mladými znova.

Vypla som si upozornenia na túto diskusiu, len mi dvihla tlak toľká zadubenosť.

zuzi0911
19. júl 2025

Na dnešné matky je obrovský tlak a priveľa informácií.
Už od oplodnenia . Co môže,nemôže .
Porod len prirodzený bez akéhokoľvek zásahu. Ak je zásah si zlyhala,ze si sa nedokázala personálu postaviť.
Nedali ti dieta na hruď...ty si obluda co si nechráni dieta
Porodíš SC tak si vlastne nerodila a je to neprirodzene cize si neschopná.
Kojiš/nekojis
Varis /kupuješ prikrmy
Dávaš TV
Nemáš režim
Cumel
Dieta ti plače
Dieta ešte nesedí
Dieta nechodi
Dieta nevie povedať ani mäkké F
Zakričíš na dieťa máš výčitky,lebo mu spôsobuješ doživotnú traumu
Máš bordel ...nemáš navarene..nehras sa s dietatom ....a mnoho mnoho iného...za všetko si sudena ..za všetko...

A vieš kde to veľa krát začína..práve od personálu v pôrodnici...ktoré dajú zene pocítiť,ze je hovno

mondolina
19. júl 2025
@anonym_autor

@mikadooo a prezili sme? Sme boli radi, ze nam zobrali dieta po porode a mohli sme si oddychnut. Bez traumy a bez hladania priciny nasej emocionalnej nestability vo vsetkom ostatnom.

@anonym_autor
hej, niektoré to prežili, iné sa obesili, druhé sú až teraz na liekoch a ostatné sú alkáčky. Ako bagatelizovať duševné zdravie, tlieskam 🙏👎

anonym_51c349
20. júl 2025

Normálne žasnem ako sa všetci pustili do autorky. Diskutovať sa dá aj slušne, nie hneď obviňovať z alkoholizmu, reagovať agresívne, osočovať a top je, že k takej lekárke by tu jedna ani nepáchla. Neviem, ktorá prispievatelka to bola, ale vážila by som slová, raz ju ešte možno budeš prosiť o pomoc. V mnohom má autorka pravdu a chcela len slušnú diskusiu….v tomto kuríne plnom premúdrelých mamičiek teda ťažko. Ani sa nečudujem, že sa z tejto stránky všetci smejú, keď vidím ako mnohé reagujete. Primitívne, drzo, agresívne, samé slovné ataky na každého, kto má iný názor. Slušný a vzdelaný človek vie normálne komunikovať o akejkoľvek téme bez invektívov…ste sa zas predviedli.

lion777
20. júl 2025
@anonym_51c349

Normálne žasnem ako sa všetci pustili do autorky. Diskutovať sa dá aj slušne, nie hneď obviňovať z alkoholizmu, reagovať agresívne, osočovať a top je, že k takej lekárke by tu jedna ani nepáchla. Neviem, ktorá prispievatelka to bola, ale vážila by som slová, raz ju ešte možno budeš prosiť o pomoc. V mnohom má autorka pravdu a chcela len slušnú diskusiu….v tomto kuríne plnom premúdrelých mamičiek teda ťažko. Ani sa nečudujem, že sa z tejto stránky všetci smejú, keď vidím ako mnohé reagujete. Primitívne, drzo, agresívne, samé slovné ataky na každého, kto má iný názor. Slušný a vzdelaný človek vie normálne komunikovať o akejkoľvek téme bez invektívov…ste sa zas predviedli.

@anonym_51c349 podľa mňa, nerozumieš téme, si moc povrchná.

biba_18
20. júl 2025

anonym sa zastal anonymného autora. tá téma je tak vážna, prečo sa hanbíte vystupovať pod vlastným nickom?

kiki68
20. júl 2025
@anonym_51c349

@anonym_51c349 No sorry, ale sa divim jej pacientkam, ide presne do kurina plkat na tie svoje pacientky, co sa s nimi stalo, ze su take mimo a precitlivele. Aspon nemam gyndosa, co dem Louis ako anonym plkat na to ake su zeny chudery. Ked to robi so svojim kolegom, tak to aspon ziadna z nas nevidi a necita. To je ten rozdiel. Ale podla mna by ho to nenapadlo. Neni ten typ. On sam prave nie raz povedal, ze obdivuje zeny, co idu vobec do materstva prave pre ten tlak z kazdej strany a do toho tej zene nemusi byt dobre

tiika
20. júl 2025
@anonym_51c349

@anonym_51c349 v mnohom súhlasím ale teraz sebareflexia:
“Diskutovať sa dá aj slušne, …
….v tomto kuríne plnom premúdrelých mamičiek teda ťažko.
…mnohé reagujete. Primitívne, drzo, agresívne, samé slovné ataky.
Slušný a vzdelaný človek vie normálne komunikovať o akejkoľvek téme bez invektívov.”

Teraz všeobecne, nielen k tebe. Ozaj je nutne vždy reagovat s nejakym atakom? Nešlo by to aj bez neho?

lienka.7
20. júl 2025
@mdse

Sme pekne v prdeli, ak je toto vzorka lekárov. Už dávno som nečítala taký neempatický výgrc od akože odborníka.

@mdse ale z casti ma pravdu, len to napísala veľmi nešikovne... Co dnes niektoré matky stvaraju je jednoducho nonsens. A nemôžeš im nič povedať, lebo hneď si persona non grata. Keď nie si s nimi, tak si proti nim. A je to vidno aj tu na fóre, keď máš náhodou iný názor, hneď ta hejtuju, mama je sprostá, svokra je sprostá... všetci sú vlastne sprostí... len ony sú tie lietadla. Škoda však, že to potom nevidno aj na tých deťoch.

anonym_3c12b3
20. júl 2025
@zuzi0911

Na dnešné matky je obrovský tlak a priveľa informácií.
Už od oplodnenia . Co môže,nemôže .
Porod len prirodzený bez akéhokoľvek zásahu. Ak je zásah si zlyhala,ze si sa nedokázala personálu postaviť.
Nedali ti dieta na hruď...ty si obluda co si nechráni dieta
Porodíš SC tak si vlastne nerodila a je to neprirodzene cize si neschopná.
Kojiš/nekojis
Varis /kupuješ prikrmy
Dávaš TV
Nemáš režim
Cumel
Dieta ti plače
Dieta ešte nesedí
Dieta nechodi
Dieta nevie povedať ani mäkké F
Zakričíš na dieťa máš výčitky,lebo mu spôsobuješ doživotnú traumu
Máš bordel ...nemáš navarene..nehras sa s dietatom ....a mnoho mnoho iného...za všetko si sudena ..za všetko...

A vieš kde to veľa krát začína..práve od personálu v pôrodnici...ktoré dajú zene pocítiť,ze je hovno

@zuzi0911 ono zase by bolo fajn sa na to pozrieť aj z tej druhej strany a to, co tie ženy stvaraju v pôrodnici. Ujo Google je viac ako slovo lekára, majú svoju pravdu, lebo kamoška to takto mala... a od toho sa odvíja samozrejme aj potom všetko ostatné.

mdse
20. júl 2025
@lienka.7

@mdse ale z casti ma pravdu, len to napísala veľmi nešikovne... Co dnes niektoré matky stvaraju je jednoducho nonsens. A nemôžeš im nič povedať, lebo hneď si persona non grata. Keď nie si s nimi, tak si proti nim. A je to vidno aj tu na fóre, keď máš náhodou iný názor, hneď ta hejtuju, mama je sprostá, svokra je sprostá... všetci sú vlastne sprostí... len ony sú tie lietadla. Škoda však, že to potom nevidno aj na tých deťoch.

@lienka.7 v mnohom by som súhlasila, ale každá generácia má svoje. Moja starká hovorila mame aká je rozmaznaná, že však ona plienky plákala v potoku a mama mala miniromo, že však na čo sa sťažuje. A nešťastné mi príde od odborníka písať o decku vínka ako o riešení úzkosti.

mimacaci
20. júl 2025
@mdse

@lienka.7 v mnohom by som súhlasila, ale každá generácia má svoje. Moja starká hovorila mame aká je rozmaznaná, že však ona plienky plákala v potoku a mama mala miniromo, že však na čo sa sťažuje. A nešťastné mi príde od odborníka písať o decku vínka ako o riešení úzkosti.

@mdse ja by som dala prednost deci vinu kazdy vecer, nez tablete psychofarmaka 😀

mdse
20. júl 2025
@mimacaci

@mdse ja by som dala prednost deci vinu kazdy vecer, nez tablete psychofarmaka 😀

@mimacaci 😁

tiika
20. júl 2025
@lienka.7

@lienka.7 asi je však rozdiel komunikacia na fóre v anonymite a v realite. Tu sa skutočne diskutuje utocnejsie, menej slušne avšak zo strany všetkých, nielen mladých mamičiek.
Mame prístup k informáciám, väčší prehľad v nejakej téme, sme určite rozhľadenejši, čo vnimam skôr ako plus, že človek nie je ako teliatko a nie je odkázaný len na niekoho, kto mu môže podávať skreslene alebo staci iba zastarané informácie.
Častejšie sú s tým však doktori konfrontovaní a to predtým zrejme nebolo. Niektorých to môže vycerpavat, nie sú na to zvyknutí a pripravení. A pravdou je i to, že maju ďalekosiahlejšie a komplexnejšie vedomosti, skúsenosti, prax, ktorú naštudovanie si nejakej témy nenahradí. Zároveň však nie sú ani nositeľmi jedinej absolútnej pravdy.
V tom celom absentuje skôr respekt a ústretovosť z obidvoch strán.

lion777
20. júl 2025
@tiika

@lienka.7 asi je však rozdiel komunikacia na fóre v anonymite a v realite. Tu sa skutočne diskutuje utocnejsie, menej slušne avšak zo strany všetkých, nielen mladých mamičiek.
Mame prístup k informáciám, väčší prehľad v nejakej téme, sme určite rozhľadenejši, čo vnimam skôr ako plus, že človek nie je ako teliatko a nie je odkázaný len na niekoho, kto mu môže podávať skreslene alebo staci iba zastarané informácie.
Častejšie sú s tým však doktori konfrontovaní a to predtým zrejme nebolo. Niektorých to môže vycerpavat, nie sú na to zvyknutí a pripravení. A pravdou je i to, že maju ďalekosiahlejšie a komplexnejšie vedomosti, skúsenosti, prax, ktorú naštudovanie si nejakej témy nenahradí. Zároveň však nie sú ani nositeľmi jedinej absolútnej pravdy.
V tom celom absentuje skôr respekt a ústretovosť z obidvoch strán.

@tiika v skratke lekár prestal byť autoritou , ako za čias našich rodičov, mali ho za niečo nadpozemske a teraz to už tak nie je. Aj lekár sa môže mýliť.

anonym_51c349
20. júl 2025
@tiika

@anonym_51c349 v mnohom súhlasím ale teraz sebareflexia:
“Diskutovať sa dá aj slušne, …
….v tomto kuríne plnom premúdrelých mamičiek teda ťažko.
…mnohé reagujete. Primitívne, drzo, agresívne, samé slovné ataky.
Slušný a vzdelaný človek vie normálne komunikovať o akejkoľvek téme bez invektívov.”

Teraz všeobecne, nielen k tebe. Ozaj je nutne vždy reagovat s nejakym atakom? Nešlo by to aj bez neho?

@tiika ja som nikoho neatakovala. Napísala som holý fakt a slušne, nič na mojom komentári nie je neslušné ani urážlivé. Ak sa niekto urazil, tak má problém sám so sebou alebo s čítaním s porozumením. Ale už som si tu všimla, že akonáhle niekto upozorní na nejaký fakt, okamžite sa nájde osoba, ktorá začne z komentára vyprplávať nezmysly a čítať medzi riadkami, len aby podkopala jeho kredibilitu.