icon

Čo sa zmenilo u dnešných mladých mamičiek?

19. júl 2025

Ako by dnešní mladí ľudia a dnešné mladé mamičky žili 20 rokov dozadu?

Ahojte, trošku zo zdesením sledujem, ako sa dnešné mladé mamičky a dievčatá zo všetkého rútia. Mám otázku - čo sa stalo? Kde je chyba v matrixe?

Aj ženy pred 20 rokmi a dokonca aj pred 35 rokmi mali deti.

Ak by ste mali dieťa v roku 2000, tak by ste boli rada, že ste odrodili prirodzeným spôsobom alebo sekciou. O bondingu po pôrode by ste mohli iba snívať. Laktačná poradkyňa bola nadávka a slovo dula znamenalo ovocie.

Neradili sme sa s problémami na MK a dokonca sme ani negooglili. Nemali sme FB skupiny, a nehľadali pomoc pri každej otázke v diskusiách. Na pomoc nám prichádzali lekári, naš mamy a staré mamy, kamošky v parku alebo odborná literatúra.

Naše deti nemali mobily, ani hodinky, ani iné pomôcky na sledovanie polohy. A žili, hrali sa, mali kamarátov, a plnohodnotné detstvo. Mobily sme mali my, tlačítkové a boli sme happy za hadíkov na spríjemnenie pobytu v parku.

Depresie a úzkosti po pôrode boli, ale nie takto ako je to teraz. V mojom okolí som poznala jednu ženu, ktorá mala depresiu, ale zvládla to nakoniec bez liekov.

Nerobili sme mega problém so zastavením laktácie. Slovo panický atak sa začínalo pomaličky dostávať do povedomia, ale na úzkosti sme si dali večer deci červeného vínka.

Mám pocit, ale nie je to len pocit, že sme boli emočne, psychicky viac vyspelé a hlavne pripravené na život a nástrahy života. Že sme sa nerúcali pri prvom probléme a nehľadali problém pod každým kameňom na chodníku.

Čo sa to stalo? Že sme teraz tu?

Strana
z7
kiki68
20. júl 2025
@mimacaci

@mdse ja by som dala prednost deci vinu kazdy vecer, nez tablete psychofarmaka 😀

@mimacaci vies ake mame alarmujuce cisla zien alkoholiciek v Rakusku? Tu sa drzi dekorum, co sa nevie spratat do koze ide do pivnice a hotovo. Ja tu mam okolo seba vela tychto alkaciek hladinariek. Pritom zeny na urovni, normalne pracuju, hlavne ta generacia od 40 vyssie to je hroza. Proste nedas jej dve flasky prosecca a budes vidiet za par hodin ako skriabe steny a mysi behaju okolo. Moja svokra sa so mnou o tom bavila, je 70tnicka, ze ma kopec kamosiek okolo seba cca 55- 80 a strasne vela z nich takto s vinkom pije cez mieru.

anonym_d4827c
20. júl 2025

@anonym_autor

tiika
20. júl 2025
@lion777

@tiika v skratke lekár prestal byť autoritou , ako za čias našich rodičov, mali ho za niečo nadpozemske a teraz to už tak nie je. Aj lekár sa môže mýliť.

@lion777 autoritou, ktorej poslusne verím každé slovo a nedovolím si jej odporovať alebo autoritou, ku ktorej mám stále uctu, a na ktorú sa s dôverou obraciam?

mimacaci
20. júl 2025
@kiki68

@mimacaci vies ake mame alarmujuce cisla zien alkoholiciek v Rakusku? Tu sa drzi dekorum, co sa nevie spratat do koze ide do pivnice a hotovo. Ja tu mam okolo seba vela tychto alkaciek hladinariek. Pritom zeny na urovni, normalne pracuju, hlavne ta generacia od 40 vyssie to je hroza. Proste nedas jej dve flasky prosecca a budes vidiet za par hodin ako skriabe steny a mysi behaju okolo. Moja svokra sa so mnou o tom bavila, je 70tnicka, ze ma kopec kamosiek okolo seba cca 55- 80 a strasne vela z nich takto s vinkom pije cez mieru.

@kiki68 ja myslim, ze autorka to tu jasne vysvetlila, ze nema na mysli denno-denne vycuciavanie z flase, ale mozno 1-2x do mesiaca si dat 1-2 deci vina. a ak je toto alkoholizmus, tak ja som lietadlo

tiika
20. júl 2025
@anonym_51c349

@tiika ja som nikoho neatakovala. Napísala som holý fakt a slušne, nič na mojom komentári nie je neslušné ani urážlivé. Ak sa niekto urazil, tak má problém sám so sebou alebo s čítaním s porozumením. Ale už som si tu všimla, že akonáhle niekto upozorní na nejaký fakt, okamžite sa nájde osoba, ktorá začne z komentára vyprplávať nezmysly a čítať medzi riadkami, len aby podkopala jeho kredibilitu.

@anonym_51c349 Je zaujímavé, ako ta rozrušilo citovanie tvojich vlastných slov, hoci som len chcela, aby si sa nad nimi trochu zamyslela. Tvoje vyjadrenie je urážlivé, zosmiešňujúce, pohrdave (premúdrelé mamičky), nadraďujuce (“kurin”)
“Ak sa niekto urazil, ma problém sam so sebou”. Podsuvas a prevaľuješ vinu, že problém je v niekom druhom, spochybňuješ jeho reakciu, útočíš na emocionálnu stránku.
Ak na tomto nie je podľa teba nič neslušne a neúctivé, buď klameš seba alebo ostatných.

lion777
20. júl 2025
@anonym_51c349

@tiika ja som nikoho neatakovala. Napísala som holý fakt a slušne, nič na mojom komentári nie je neslušné ani urážlivé. Ak sa niekto urazil, tak má problém sám so sebou alebo s čítaním s porozumením. Ale už som si tu všimla, že akonáhle niekto upozorní na nejaký fakt, okamžite sa nájde osoba, ktorá začne z komentára vyprplávať nezmysly a čítať medzi riadkami, len aby podkopala jeho kredibilitu.

@anonym_51c349 veď tam len urazas iné ženy. To je o tebe a nie o nás.

lion777
20. júl 2025
@tiika

@lion777 autoritou, ktorej poslusne verím každé slovo a nedovolím si jej odporovať alebo autoritou, ku ktorej mám stále uctu, a na ktorú sa s dôverou obraciam?

@tiika oboje, keď bola korona, pýtala som sa na názor x lekárov. A mala som x pohľadov, niektoré si aj odporovali. Všetko lekári s dlhoročnou praxou. Nevedela som sa z toho vysomarit, tak som sa zariadila podľa seba. Aj tak mnohí fungujú na báze strachu, tie ich teórie. A teraz prišla generácia, čo si to študuje a snaží sa o svoj nahlad. A su aj novinky, ja som rodila na chrbáte, lebo pre pôrodnicku to bolo takto pohodlnejšie , ale pre mňa ako rodičku to bolo o to bolestivejšie, tlačiť dieťa ako keby do kopca. Ešte má aj sprdla, že to robím zle, sebecká a zla osoba, takto nakričať na ženu v bolestiach, aspoň sestry boli nežné.

malinkajozka
Odpoveď bola odstránená
tiika
20. júl 2025
@lion777

@tiika oboje, keď bola korona, pýtala som sa na názor x lekárov. A mala som x pohľadov, niektoré si aj odporovali. Všetko lekári s dlhoročnou praxou. Nevedela som sa z toho vysomarit, tak som sa zariadila podľa seba. Aj tak mnohí fungujú na báze strachu, tie ich teórie. A teraz prišla generácia, čo si to študuje a snaží sa o svoj nahlad. A su aj novinky, ja som rodila na chrbáte, lebo pre pôrodnicku to bolo takto pohodlnejšie , ale pre mňa ako rodičku to bolo o to bolestivejšie, tlačiť dieťa ako keby do kopca. Ešte má aj sprdla, že to robím zle, sebecká a zla osoba, takto nakričať na ženu v bolestiach, aspoň sestry boli nežné.

@lion777 áno, viem si predstaviť, že keď takejto doktorke da niekto spätnú väzbu, poukaze na jej prístup, môže tie ženy (dnesnej doby) začať odsudzovať a označiť ich ako precitlivené, úzkostné, premúdrelé. A práve tu staršiu generáciu považovať za “lepšiu” lebo sa takto nesprávala, radšej si zahryzla do jazyka a pretrpela.. Čo je lepšie? Podľa mna žiadny extrém, možno kritika avšak v duchu veci zlepšiť, nie niekoho urážať.

lion777
20. júl 2025
@tiika

@lion777 áno, viem si predstaviť, že keď takejto doktorke da niekto spätnú väzbu, poukaze na jej prístup, môže tie ženy (dnesnej doby) začať odsudzovať a označiť ich ako precitlivené, úzkostné, premúdrelé. A práve tu staršiu generáciu považovať za “lepšiu” lebo sa takto nesprávala, radšej si zahryzla do jazyka a pretrpela.. Čo je lepšie? Podľa mna žiadny extrém, možno kritika avšak v duchu veci zlepšiť, nie niekoho urážať.

@tiika to je ono, tie ženy trpeli zlé zaobchádzanie. Ale teraz je zmena v tomto.

jana_eyre_2
20. júl 2025

Bože, to čo robili ženy s veľkými deťmi pred 20timi rokmi robia aj teraz - mudruju ako to mali oni ťažšie a lepšie to zvládli.. predpokladám že zase tie o ďalších 20rokov budú mudrovat tej ďalšej generácii a tak dookola.. 😏

A teda nie, ja už mladá mama nie som, deti mám relatívne staršie.. ale zase nemám rada ak niekto príde ostatným kázať čo robia zle a najlepšie zovšeobecnit na "všetky dnesne mamy"

kiki68
20. júl 2025
@lion777

@tiika to je ono, tie ženy trpeli zlé zaobchádzanie. Ale teraz je zmena v tomto.

@lion777 presne, brali to ako nutnu vec to utrpenie. Ved dlho a to naozaj do cca 70tych rokov cirkev a celkovo porodnictvo malo za to, ze zeny maju trpiet a ze je to akoby dan za ten dedicny hriech. Teraz by to asi tazko nejakej zene, co moze mat epidural nakukali ako nejaky holy fakt. Nam to bolo spomenute dokonca na pouceni k epiduralu 😀 Proste zena uz moze do ruk prevziat o dost viac a tiez mame pri porode partnerov. Ani to nebyvalo. Dnes je to bezna vec.

zuzi0911
21. júl 2025
@anonym_3c12b3

@zuzi0911 ono zase by bolo fajn sa na to pozrieť aj z tej druhej strany a to, co tie ženy stvaraju v pôrodnici. Ujo Google je viac ako slovo lekára, majú svoju pravdu, lebo kamoška to takto mala... a od toho sa odvíja samozrejme aj potom všetko ostatné.

@anonym_3c12b3 áno s týmto musím súhlasiť
Žiaľ sú dnešné info také a veľa sa ide za prirodzenosť. Véd aj na fb keď čítam..mam ísť na vyvolávanie..a tam komenty od tých dul a týchto..nechoď..ešte nie je treba
..kľudne to odmietli a podobne. Každá chceme porodiť krásne bez zásahov,no nejde to vzdy .
Najhoršie tam ísť s tými najlepšími očakávaniami. No porod je proces a ten sa v sekunde môže skomplikovať a uz to žena zle znasa,lebo si ho nejako vysnívaná..nejako nastupovala a mnoho iného.

tiika
21. júl 2025
@zuzi0911

@anonym_3c12b3 áno s týmto musím súhlasiť
Žiaľ sú dnešné info také a veľa sa ide za prirodzenosť. Véd aj na fb keď čítam..mam ísť na vyvolávanie..a tam komenty od tých dul a týchto..nechoď..ešte nie je treba
..kľudne to odmietli a podobne. Každá chceme porodiť krásne bez zásahov,no nejde to vzdy .
Najhoršie tam ísť s tými najlepšími očakávaniami. No porod je proces a ten sa v sekunde môže skomplikovať a uz to žena zle znasa,lebo si ho nejako vysnívaná..nejako nastupovala a mnoho iného.

@zuzi0911 idu na vyvolanie, lebo zákonom je dane dokedy musí žena dieťa porodiť… nie kvôli jej zdravotnému stavu, alebo stavu bábätka. Preto to tie ženy často odmietajú.

ronie338
21. júl 2025

Pretože ísť k psychiatrovi aj teraz je hanba nie to vtedy. Keď poviem ze sa liečim na úzkosti dostavam presne také odpovede ako od teba. Ale keď by som lieky nebrala, nevosla by som do auta ani autobusu ani do žiadneho prostriedku dopravného, do žiadnej nemocnice, dostala by som sa na psychiatriu kde keď by ma chceli vziať museli by ma tak nadrogovat ze by som o sebe nevedela. Bývam na tej istej ulici kde som vyrastala a absolútne sa tu nedá robiť to čo sme robili my ako deti v roku 2000. Lebo je tu 4x viac áut. My sme sa na tej ceste bicyklovali a korculovali, teraz tam dieťa same nepustím lebo chodia ako blázni niektorý. My sme sa tu naháňali, hrali na schovavacky a teraz to nie je možné lebo čo sa dá sa mení na parkovisko a auta pribúdajú. Keď som bola dieťa nebola tráva vyššia ako po členky kosilo sa raz za mesiac teraz sa raz za dva kosi ihrisko detské a to sme radi ze aspoň to. Zmenilo sa všetko.

katkakatka6
24. júl 2025

@anonym_autor Porodila som dvadsaťročná, kojila som pár dní a po pôrode som bola šťastná, že mi dieťa zobrali a ja som si mohla oddýchnuť. Keď som prišla domov z pôrodnice , tak som nevedela čo s tou kôpkou mám robiť . Išla som do lekárne kúpila Sunar a každý večer o šiestej prišlo kúpanie, nepomáhala mi ani mama a ani svokra , na všetko som bola sama a som tu a moje dieťa tiež. Každý deň oprať plienky, vyvárať ich , žehliť, upratať, navariť pre muža , navariť pre dieťa a ešte som stihla ísť dvakrát denne aj s dieťaťom na prechádzku. Nikdy som nebola svokre a ani máme , že potrebujem pomôcť, že nestíham , že ako sa to robí a pod . 🙂 Kúpila som si kuchárske knihy , dieťa som vychovala intuitívne a s láskou aj keď tu bolo spomínané v jednom príspevku, že my sme vtedy nedávali deťom toľko lásky a citu 🙂 Až priveľa úzkosti, lenivosti, citlivosti, emočnosti a pod spravilo z dnešnej generácie to , že každý druhý je z LGBT komunity, deti bude o chvíľu robiť Googl a variť musia doma chlapi , lebo ženy sú priveľmi emancipovane . V rodinách neexistujú pravidlá, deti do polnoci na mobiloch , doma nie sú schopné ani utrieť riad a preto pravidlá nedodržiavajú už nikde , lebo ich to doma nenaučili. Sociálne siete sú najlepší priateľ, najlepší kuchár, najlepší poradca, najlepšia módna poradkyňa, najlepšia manželka, najlepší manžel 🙂🙂Velebnosti je to prúser 🙂

scorpionflower1
13. sep 2025

@anonym_autor Boze, toto co je zas za hejt? Ja nerozumiem, ze niekto potrebuje rozoberat druhych po nete.

Strana
z7