icon

Čo znamená užívať si materskú?

7. mar 2025

Casto padaju otazky ,,Uzivas si matersku?,, Ako sa da na to odpovedat a aku odpoved pytajuci vlastne caka?

Strana
z2
balerina2025
7. mar 2025

pockaj poznam naozaj zeny co si to uzivaju, ze su stastne ze su doma a kolotoc kolem babatka.

deti95060810
7. mar 2025

úplne sa oddajú mamičkovským povinnostiam... nie je im to veľmi na "obtiaž" , sú spokojné tak ako to momentálne je

zmrzlinka2021
7. mar 2025

@balerina2025 lebo sa v tom nasli

ivangeline
7. mar 2025

...ze ti je jednoducho dobre, coto asi znamena. :D

veklipo
7. mar 2025

My sme sa s manželom 6r snažili o dieťa, keď sa to podarilo, mala som už 35, boli sme zabezpečení a strašne sme sa tešili. Ja som si ten čas doma neskutočne užila. Robila som všetky domáce prace, naučila sa piecť, s malým sme vela cestovali.

oceanahory
7. mar 2025

Ja som asi 1,5 roka odpovedala uprimne, ze NIE neuzivam si to...svoje dieta milujem nadovsetko, ale neuzivam si to. Niekto ma plne chapal, niekto ostal ako obareny a niekto so mnou aj pohrdol...bolo mi to jedno 🤷. Nasledne nastal zlom a uz si tu matersku uzivam, dieta bolo uz vacsim partakom 😉. Mam pocit, ze si tu rodicovsku budem uplne najviac uzivat, ked uz pojde syn do skolky 😭😅.

autor
7. mar 2025

Tak a ked si to niekto neuzuva a berie to tak normalne, co treba na taku priblblu otazku odpovedat, aby to druhu stranu nepohorsilo?

oceanahory
7. mar 2025

Ja som sentimentalnejsim povaham odpovedala nasledne: "No ano, je to krasne obdobie, ale narocne..." A nikto neriesil, vacsinou sa iba pousmiali 😁👍.

lucka_ke
7. mar 2025

ja som mala malého nespavého urevanca a teda vôbec som si to neužívala... pre mňa bolo vyslobodením, keď vyrástol a vedel povedať čo ho bolí, prečo plače

luccija
7. mar 2025

Veď odpovedz ako to cítiš.Pre niekoho galeje a čaká na prácu pre druhú fajn obdobie

siska53
7. mar 2025

Mozno to myslia tak, ze nemusis chodit do prace, tvoj zivot ma iny rezim. Aj ja som si uzivala, mna strasne bavilo to babatkovanie, tie pokroky deticiek, ktore su v tom case velmi viditelne, to ich spoznavanie sveta. Deti strasne rychlo rastu a mne to priserne uletelo, hoci som si kazdy den s nimi snazila co najviac si vychutnat. Jasne, boli aj tazsie dni, coby nie. Ale v globale to bolo pre mna krasne obdobie.
No ale nie je to asi pre kazdeho, niekomu to vyhovuje mat to pol na pol. A vie si to uzit a vychutnat takto.
Ja by som skor povedala, ze si treba uzivat zivot ako taky a tesit sa z kazdeho pekneho, pozitivneho momentu.

kavasmliekom
7. mar 2025

Mne toto dnes povedala učiteľka v škôlke, keď mi kyvali všetky deti z postielok 😄 povedala som ze si ich všetky beriem domov. Vraj vidno, že som si užívala rodičovskú, lebo nie som z deti vyčerpaná 🤔 a ja som len srandovala 🙈 keby som mohla, nechám tam týždeň aj moje 😄
Ale áno, užívala som si doma s deťmi, nasla som sa v tom. Teraz je to práveže održku 😄 a keby som mohla, tak chcem ešte aspon 3 deti 🙈

abcmajacba
7. mar 2025
lucia13022023
7. mar 2025

Sú ženy ktoré si to užívajú, lebo sa v tom najdu. Mam jednu známu, tá dlho nemohla mať babo, nakoniec sa im to po takmer 10r a x potratoch podarilo. Minule sme sa stretli, a ona mi so srdiečkami v očiach rozprávala, ako prebaluje, uspava... Ja som sa len usmiala a počúvala ju. Ona sa v tom úplne nasla.
Ja za seba môžem povedať, že si tento nový život s dieťaťom užívam tiež, ale mam x iných konicov, prácu, čas na seba, dieťa mam usmievavé, nie sú s ním žiadne problémy v zmysle spánok, jedlo atď... Ale ze by som si ten prvý rok, ktorý bol pre mňa aj za týchto okolností najťažší užívala, to nie.

deti95060810
7. mar 2025

záleží aj od okolností... jasné že som si md neužívala keď som každé ráno išla do školy od malého... nevyspatá, unavená. srdce mi trhalo že bábo nechávam doma...
ak je bábo dobré - pekne spinká - ideál celú noc, pekne papá - priberá tak ako má, nemá žiadne zdr. problémy - lekára poznáš len pri poradni.... tak jasné že si to viac menej užívaš.

kristinka92
7. mar 2025

ja odpovedám ironicky “hej užívam si že som 10x v noci hore s dvomi detmi” - na to ti už nikto nebude hovoriť prečo si to neužívas, niektorým až tu dopne že to asi nie ne úplne med lízať 😃

espeo
7. mar 2025

Ja som si teda druhu materskú absolútne užila. Ale nie kvôli tomu, že by som sa totálne oddala bábätku. Práve naopak. Nasla som spôsob, aby som mala naplnené moje "nemamickovske" potreby aj bábätko bolo spokojné.

michaela789
7. mar 2025

Užívať si materskú je podľa mňa to, keď nie si z toho unavená ale naopak, dobíja ťa to. Veľakrát sa to očakáva ako samozrejmý jav - "veď tie deti si chcela, či? ČI?!"

Ono nie každý pochopí, že môžeš zároveň svoje deti milovať, že boli a sú chcene a milované a zároveň si dovolíš byť z nich unavená 🙄 veď to je ako jesť zmrzlinu nie? Ak ju máš rada, nemôžeš sa sťažovať, že jej máš veľa!
Na takéto otázky som odpovedala a odpovedám vyhýbavo a dosť to závisí od toho, kedy sa ma na to kto opýta. Nepatrím k ženám, ktoré s kruhmi pod očami a pľúcami na tácke pred sebou bude bohabojne tvrdiť, že som sa nikdy lepšie nebavila. Normálne poviem. Som unavená. A mám byť z čoho, nech si kto chce povie čo chce. Materská a rodičovská SÚ pre mňa prácou a vlastne najťažšou akú som kedy robila. A áno, napriek tomu boli všetky moje deti plánované, chcené, očakávané a sú milované ❤️

galganka
7. mar 2025

... užívala som si. A hneď by som išla zase, len to musím nejak vymyslieť, lebo čakať a rodiť sa mi už nechce. 🫣😂 Mohla som si hodiť šlofíka, alebo sme boli celé dni vonku, na divadielkach, podujatich, s kočíkom niekde, keď sa nám nechcelo, tak celý deň doma v pyžamách. Jedli sme z jedného taniera, žiadny budík, žiadne naháňanie... A to nie je iba spomienkový optimizmus. Boli aj choroby, aj občasné mental breakdowny, ale to pozitívne megamega prevážilo...

autor
7. mar 2025

@galganka To ale pises o rodicovskej a nie o materskej. S novorodencom si asi na divadielka nechodila.

galganka
7. mar 2025

Chodila. Nie na divadielka, ale na vystúpenia a akcie ktoré bavili staršiu, ktorá mala vtedy rok a pol. Pekne som zbalila dvojkočík ráno a v lete sme sa domov vrátili až podvečer. Alebo sme išli poobede a domov prišli za tmy. 🤷🏼‍♀️

galganka
7. mar 2025

Aj na krúžok sme tak chodili. Mimino na deke pri nás a staršia, pekne tancovala tuším Tanečné tigríky, či ako sa volali 😂 tam sme sa vždy vyjašili. Prípadne sme išli do kútika, ona sa jašila a ja s menším sme niekde "pásli koníky", kŕmili sa, pripadne spal a ja som mala oddych. To boli doby. 🫶🏻

zuzanockamt
7. mar 2025

@galganka Úprimne závidím také pokojné a bezproblémové deti.

euka210
7. mar 2025

Fakt blba otazka 🤦‍♀️
Neviem, co by som si na tom mala uzivat. Beriem to tak ako to ide.

galganka
7. mar 2025

@zuzanockamt vôbec neboli bezproblémové. Hlavne najstaršia mala kopu zdravotných a dosť vážnych problémov. Možno aj preto sme si každý moment, čo to šlo riadne užívali.

oceanahory
7. mar 2025

@zuzanockamt Akurat som to isla pisat...moje dieta pomaly vylucili z Baby balansu, nie to este chodit po akciach 😅🫣. Ale tak jasny priklad toho, preco chce mat niekto 3-4 deti a niekoho chyta sracka, len ked si pomyslim na to, ze by som mala mat druhe a znova si to zopakovat...🥴 Kazde dieta je ine, ale samozrejme aj my maminy sme ine.

zuzanockamt
7. mar 2025

@oceanahory Presne. U nás náročné prvé a ešte náročnejšie druhé. Spánok, jedlo katastrofa, napr. mladší mlieko od 4.mesiaca pil iba v spánku. Cvičenie vojtovky 3-krát denne. No pre mňa bábätkovské obdobie najhoršie.

galganka
7. mar 2025

@oceanahory hej, fakt je, že keď bola Lea malá tak sme mali interný vtip, že ľudia zlé deti volajú "živá antikoncepcia" a my máme teda pravý opak "živú koncepciu". 😂 Ako nebol to furt iba med a slniečko. To by som klamala. Ale uživala som si to brutálne. Žiadne kazdodenné budíky, terminy, povinnosti, ranný rozvoz, poobedné krúžky, úlohy, nákupy, ... Ako to tá češka v Ruži, či kde vravela... Taká pohodinda 😂💪🏻

oceanahory
7. mar 2025

@zuzanockamt Plne chapem...My sme 1,5 rok nespali nic, nie to este poobednajsi slofik 🥴. S manzelom sme boli ako zombie...do toho syn rok nonstop grcal kvoli refluxu, ja cela dogrcana, vsetko doma furt dogrcane, kocik cely dogrcany. V zime sme ani vonku poriadne nemohli byt, aby neprechladol. Samozorejme cvicenie vojtovky a ostatne "uzasne" chvilky babatkovskeho obdobia ani nebudem pisat 😮‍💨🫣.

oceanahory
7. mar 2025

@galganka To je skvele a v dobrom ti zavidim tvoju pozitivnu skusenost 🤗. Ja som si to takto nejako predstavovala, ale pre mna to bola teda obrovska facka od zivota.

Strana
z2