icon

Deti v mladom veku a čo potom?

27. nov 2022

Ahojte. Zaujíma ma váš názor. Akurát mi tu vyskočila diskusia o starnutí. Tak pridám aj ja moje súčasné myšlienky.. som 25ročná mladá žena, mám tri deti (3ročné a 1.5 roč. dvojičky). Je to náročné, boríme sa chorobami ako sú nekonečné sople, atď atď, viete 😂 a tak si niekedy poviem že, och, už nech máte aspoň 10r. Na druhej strane.. (keďže dvojky sú fakt že antikoncepcia, ďalšie deti už neplanujeme) tak mi tak napadá, že reálne keď budú mať 12+ budú predsa už viac samostatní, čiže budem pre nich divná, trápna mama (obrazne s nadsázkou) .. tak neviem či mi ako dospelej žene nebude smutno za tým.. chápete.. príklad.. moja mamina mala v 20ke môjho brata, mňa v 25ke a keď mala 36 mala našu sestru (teraz sestra 14, mama 50).. ona ju veľmi chcela, že keď my budeme veľkí, bude mať aspoň sestru.. ja to však tak nechcem, ako píšem, dvojičky sú fakt mega, na všetko .. neviem si predstaviť dieťa neskôr, ale poznám fakt ohromne veľa žien čo majú v 40ke ďalšie bábo.. ja sa teším skôr na to že budem mať čas na seba, knihy, ísť kedy chcem kam.chcem bez detí.. ale celkovo sa toho aj desím, že s mužom nás už akosi nebude nič spájať (zasa to bertw s nadhľadom, veľa manželstiev končí práve na odrastenych deťoch )….. preto sa pýtam skúsených žien tu, že či vám vyhovuje buď mať dieťa po veľkých deťoch alebo si užívate že su už veľkí, alebo ste sa naopak rozviedli ako som dala príklad... nepozerám dopredu takto, ak by sa do toho chcel niekto obuť , chcem len skúsenosti 😊 vdakaaa

mamula20
Odpoveď bola odstránená
drzaopica
28. nov 2022

To je len taka idea, ked deti podrastu budeme citat knihy, cestovat a s detmi sa to neda?Polka z tych zien co to pise bude rozvedena, nebude mat na to peniaze, budu sa starat o rodicov...ja sa vzdy nad tym pousmejem co bude, ked...budeme si uzivat nie budete tak isto varit, upratovat, aj 17, 22 r deti potrebuju pozornost.To je len take stavanie si vzdusnych zamkov.

ajko2011
28. nov 2022

Ja mám tento týždeň 30. Prvý syn má 11 rokov a momentálne som tehotná. Deti s veľkým rozdielom sme chceli. Nechceli sme malý vekový rozdiel. A áno, otec jeden a ten istý. 😂 Sme spolu už 13,5r.

blevka
28. nov 2022

Za mňa je ideálne mat deti neskôr. Také zážitky plné bezstarostnosti a spontánnosti už clovek po 40 tke nezažije. Áno, dá sa realizovať a užívať si život aj po odchode detí z domu, ale na to treba mať dostatočný príjem, veľa dovolenky, zdravie vlastné, detí, vnúčat, rodičov a velmi dobré manželstvo. Drvivá väčšina bude žiť ako doteraz, chodit do práce, zarábať na hypotéku a starostlivosť o deti plynule prejde do starostlivosti o rodičov.

matkahelka
28. nov 2022

@drzaopica som rada, ze to niekto napisal. Kazdy druhy den je tu diskusia ako 40 plus chlap si najde inu, alebo mu len prepne a chce iny zivot a zena v 40 zrazu riesi, co ma robit a kam pojde byvat s detmi, lebo v tom horsom pripade je byt chlapov a v tom lepsom sice spolocny, ale este s vysokou nesplatenou hypo. Hlavne, ze si rychlo za mlada urobili deti a zena nema zrazu nic svoje, tak po 40 riesi, ci jej daju hypo na 1izbak. A z iluzie ako v 40 si bude uzivat zivot s velkymi deckami je zrazu stres, kde sa s tymi deckami podeje.

autor
28. nov 2022

Ďakujem za názory baby, ale nikde nepíšem že som typ osoby ktorú baví užívanie si a cestovanie, nikdy ma to nelákalo..ja som rada za to, ako to máme a naozaj by som v 40ke nechcela riešiť malé bábo.. som rada že budem mladá keď deti vyletia z hniezda a čas na seba a je na.kazdeho uváženi.. ako ho strávi.. a áno dá sa užívať aj s deťmi ale treba mať na.pamati že cestovanie s dvojročnými dvojičkami pre dvoch ľudí plus ešte jedno dieťa k tomu.. momentálne si neviem predstaviť dovolenku že všetci piati ísť 10h autom niekam 😂 takže nepripadá v uvahu dovolenka teraz.. a čítam aj pri deťoch..

autor
28. nov 2022

@akvi 🤍 súhlasim

ivik4
28. nov 2022

Inak mimochodom, pre mna tiez podstatne ked som sa rozhodla mat dieta hned cim skor ako sa dalo bolo to , ze radsej sa budem na starobu starat o rodicov ako zena s dospelim dietatom a nie zena co ma starosti este okolo maleho dietata ci deti. Na mašlu ked nevies co skor. Moje spoluziacky rozmyslali nad zabavou, ja som rozmyslala nad kadecim

lucinka1988
28. nov 2022

@matkahelka presne tak, a takto v drvivej väčšine dopadnú ľudia, čo zmýšľajú spôsobom- "potom raz"..Keď deti vyrastú, keď budem mať 40, keď budem mať viac peňazí, keď to a keď hento..A nakoniec nemajú nič z toho a na to, na čo skoro celý život čakajú, sa vlastne nikdy neudeje. Ja zijem tu a teraz a s deťmi robim všetko to, čo bezdetná a to sú sakra náročné deti a mám sakra náročnú prácu, ale robim tak, aby som bola spokojná ja aj moja rodina a pracujem na tom denne, nečakám na nič, nefikozofujem, len žijem☺️Ono každý ako si zariadi, ale teda- drvivá väčšina populácie celý život len na niečo čaká a to niečo neprichádza až sa naraz spamätajú, sú v dôchodku a a vedomím, že ten svoj život prežili tak, ako nechceli..Všetko je o nastavení mysle..A keď človek chce, práve pri tých deťoch dostane také príležitosti a žije taký život, ako nikdy pred tým, čiernobiela nie je ani oblasť - matka s deťmi vs bezdetná..Je to čisto individuálne

ivik4
28. nov 2022

@lucinka1988 ale ved aj my co sme mali deti schvalne skor nez neskor mame uz svoj pokoj, tak zijeme tu a teraz. Hadam si nemyslis ze sedime doma na riti pri detoch a vravime si : ach, za 15rokov ked budem mat dajme tomu 42, pojdem konecne na wellnes,konecne si kupim knihu, zacnem chodit na tanecnu a podobne. Podla mna nik taky ani nieje . Vsak zijeme stale,aj v realite. To su ake hluposti ze cakame na nieco

lucinka1988
28. nov 2022

@ivik4 uf🤭🫣Pekný deň, pozdravujem z pracovno- súkromnej cesty zo zahraničia s 2 deťmi a posielam veľa pozítivnej energiea pokojnú myseľ☺️🤩

ivik4
28. nov 2022

@lucinka1988 mne je jedno kde si ,nepoznam Ta , nezaujima ma to. Ale aj Tebe 🤷‍♀️

lucinka1988
28. nov 2022

@ivik4 Ďakujem, si zlatá☺️Drž sa!

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
luciaaaaa
28. nov 2022

Neviem si vobec predstavit mat v 25 3 deti. Vlastne, neviem si predstavit mat v 25 ani 1 dieta. Obzvlast v dnesnej dobe moznosti studia v zahranici, ci moznosti obletiet a spoznat svet vdaka par eurovym letenkam. Nepoznam v dnesnej dobe mladu zenu, co by mala ambicie mat v 25 deti. V mojom vnimani je to to najhorsie, co moze byt, urobit si tak rychlo sup-sup viac deti a potom cakat, kedy odrastu, lebo som nikde nebola,nic nezazila, s 2-3 drobcami je cestovanie o drzku, vlastne vsetko je o drzku pri detoch s malym vekovym rozdielom.
Preto som to ja tak nikdy nechcela. Prve som mala tesne pred 28,druhe tesne pred 39 a je to uzasne v kazdom smere. Keby som mala casostroj,vsetko urobim rovnako. Nikdy som nechcela mat deti s malym vekovym rozdielom, lebo z predstavy ako sa krasne spolu zahraju su roky neustaleho obmedzovania a prisposobovania, kedy si zena nevie ani v klude vypit kavu, robi nonstop generala, ladi detom rezimy a spanky, jedno budi druhe, lebo jedno este spi a druhe uz musi ist do skolky a ide sa rozkrajat, aby sa kazdemu dietatu venovala. Tak ano, potom je jasne, ze zivot sa meni na cakanie na to, kedy deti konecne odrastu. Nikdy som toto nepocitovala, ani chvalabohu nepocitujem. Aj prve aj to druhe materstvo teraz si uzivam, tym, ze je medzi babami velky rozdiel, jedna nebudi druhu, nerobia si zle, nebiju sa o hracky. Starsia mladsiu postrazi, zahra sa s nou, pokocikuje ju a vie si urobit aj vlastny program, ked sa venujem malej. Nikdy som doteraz nemala nutkanie povedat, "ked deti odrastu", lebo pri detoch zijem presne taky zivot, aky by som zila bez deti. Stiham aj kadernicku, pedikuru, nakupy, kino, vylety po slovensku, dokonca spoznavame svet. Akurat, ze na RD mi nezvoni o pol siestej rano budik a ked nahodou aj skoro vstanem, cez obed si s malou pospim.

autor
28. nov 2022

@luciaaaaa dobre 🤍 ja to mam takto a vy inak.. je to v poriadku 🥰

autor
28. nov 2022

@luciaaaaa neviem kde ste vyčítali že nestíham nič, to som nikde nenapísala.. vie mi ich postrážiť aj babka.. keby nemám deti teraz ale v 40ke, tak babka ma 70 a asi ťažko by som jej ich nechala.. 🤷🏽‍♀️ všetko ma dve strany mince a ja som rada za to ako to mám.. píšete to tak, ako by som bola nešťastná že mám deti, a ľutovala to, ale tak to nie je.. diskusia je predsa úplne o inom z môjho pohľadu.. ja som za.to rada že to tak mám.. pýtala som sa na skúsenosti ohladne úplne inej veci 🤷🏽‍♀️

vevesh
28. nov 2022

Co mna odradzalo mat ako mlada dieta bolo, ze som nechcela byt okolo 40tky babka (dost casty vyjav v mojom okoli😀). Vsak to nie je ani cas na vnucata. V 40tke budem mat dalsie dieta, ak sa postasti....a takto dokym mi deti donesu ich deti budem mat 55-65r. a veeela casu na vnucata a pomoc detom a zaroven aj cas na seba a muza😎

luciaaaaa
28. nov 2022

@vevesh presne tak. Napisat, ze v 45 byt svokrou...to je ako z 15.storocia.

vevesh
28. nov 2022

@luciaaaaa ja to beriem z vlastnej rodiny- sice ja som nemala skoro prve dieta, ale pre moju mamu to skoro bolo, lebo ma mala v 17tich a teda badam, ze aj by chcela sa vnucatam venovat, ale neda sa, lebo musi robit ....a dokym pojde do dochodku, moje deti budu v puberte, kedy uz budu rodicov a starych rodicov asi dost velmi zosiroka obchadzat🤭🤭 ja si chcem vnucata uzit (a na vecer vratit rodicom🙈🙉🙊) a zaroven aj mojho muza, ked uz budeme pracovne volnejsi a nemusime sa nahanat kvoli praci, detom a dochodkom...

luciaaaaa
28. nov 2022

Odpovedala som uplne k veci. Nikdy som si nepotrebovala predstavovat, ako si budem uzivat zivot, ked deti odrastu, pretoze si ten zivot uzivam aj teraz s detmi. Nikde som nepisala, ze si nestastna,ale kedze snivas o dalekej buducnosti, urcite nezijes zivot podla svojich predstav.

marca12
28. nov 2022

Podla mna je uplne zbytocne sa zamyslat,co bude,ked budes mat 40+. Dolezite je zit tu a teraz a ked pride ten vek,zit aj potom. Pokial viete spolu fungovat,kym su deti doma,neviem,preco by ste nemali vediet bez nich fungovat.

zuzanockamt
28. nov 2022

Ja by som deti v takomto mladom veku nechcela - u mňa bolo na prvom mieste vzdelanie, práca, potom manželstvo, bývanie, finančná stabilita, odrobené nejaké roky, pocestované, výlety atď. Pred 30-kou prišlo prvé dieťa (starostlivo naplánované), keď sme mali splnené predchádzajúce. Potom zase pauza - práca, štúdium, úspory, cestovanie a pred 40-kou prišlo druhé dieťa (starostlivo naplánované). Pre nás ideálna situácia.

ramzesa
28. nov 2022

Prvé dve deti sme mali, keď som mala 20 r. a 22 r. Počas týchto 2 RD som si spravila vysokú školu. Potom som chvíľku pracovala a v mojich 28 r. a 30 r. sme mali tretie a štvrté dieťatko. Teraz nemám ani 40 r. a staršie deti už takmer dospelé a tie menšie už viacmenej samostatné. Chodili sme aj na dovolenky, stanovačky, turistiku. Mala som rôzne záľuby. Myslím, že nič nám neušlo. Teraz mám čas aj na prácu, ktorú som vyštudovala a aj ma veľmi baví. Aj dovolenky sú už viac o oddychu. A vôbec sa necítim staro. Nič by som spätne nemenila. Všetko je tak, ako malo byť.

autor
28. nov 2022

@luciaaaaa veď je to diskusia a zaujimali ma skúsenosti iných žien.. 🤷🏽‍♀️ nie že ja teraz snívam že keď budem mať 40 🤦🏽‍♀️

morgane1975
28. nov 2022

Ja mám 47 muž 50 deti odrastene a ďalšie nechceme ani omylom. Užívame si jeden druhého, wellnessy a dovolenky. Ja aj športujem. Celkovo viac času na seba… s ustvanymi 40+ matkami malých deti by som nemenila.

blevka
28. nov 2022

@elizabet173 Áno, samozrejme že sa to dá, chce to ale velmi dobrú konšteláciu okolností. A tá je dopriata len minimu ľudí. Prevažne okolo seba vidím ženy 40 plus, rozvedené, vdovy, frustrované z nefunkčných manželstiev, so zdravotnými problémami, riešiace starých rodičov alebo ťažké životné situacie svojich detí. Áno, poznám aj pár ktorý si to užíva podľa mojich predstáv, ale iba jeden. Tým chcem povedať len to, že netreba nič odkladať na neskôr, ale žiť naplno ako sa dá každý deň, nech už to pre každého znamená čokoľvek.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
yoxinka
29. nov 2022

Mám 38, moje deti majú 10,6 a 3 roky a ja začínam novú kariéru, učím sa nový jazyk a s mužom sa smejeme, že najmladšia krpaňa vyrastie a my precestujeme svet! 😂💪 Môj limit na rodenie bol 35 rokov. Ale na toto univerzálna odpoveď nie je, každá to máme celé inak nastavené.

yoxinka
29. nov 2022

@elizabet173
Tak si my s mužom predstavujeme obdobie, keď deti odrastú. Presne ako tvoji rodičia. Aj keď … my po obývačke tancujeme aj popri troch deťoch 😂.