Dieťa popri vysokej

smejko47
26. jan 2022

Ahojte, mám 21 rokov, študujem na vysokej 1. ročník.
Od malička milujem bábätka, a teraz na mna postupom času prichádza veľká túžba mať svoje vlastné. Keďže študujem, brigádujem, dosť sa toho bojím najmä po finančnej stránke, priateľ pracuje, ale myslím že utiahnuť domácnosť s bábätkom z 1 platu bude ťažké, vzhľadom na rodičovský príspevok, pretože na materskú nemám nárok bez pracovania a platenia nemocenského..
Na druhej strane si myslím, že pokial by sme mali strechu nad hlavou, mali si čo obliecť a čo jesť, nič by nám nechýbalo.. no bojím sa že to budem ľutovať a nepočkala pokial budem zabezpečená..
Keď doštudujem budem mať 26 rokov a predstaviť si že ešte pokial nájdem prácu.. viem že je to teraz bežný vek na prvé bábätko, no ja to cítim inak.

Je tu niekto s podobným príbehom, alebo aký na to máte názor?
Ďakujem za každú odpoveď.

mamina0078
26. jan 2022

Pre mna priorita je byt zabezpecena a az potom riesit dieta. Ten 1 plat nevadi ide o vysku ci je to okolo minimalne mzdy alebo 1-2tisic ale z tvojich slov asi ten plat nebude velmi vysoky. Pred dietatom treba rozmyslat aj nad moznostou, ze bude potrebovat specialnu starostlivost (specialne UM, stravu, lieky...).

lubina
26. jan 2022

@smejko47 nie je to moj pribeh, ale mojej kamosky. Byvali sme spolu na intraku v prvej triede, ona mala priatela, ktory uz pracovat a otehotnela....no co ti poviem. Mali kde byvat, on pracoval, rodicia im pomahali, ale povedala, ze studovat propri dietati je velmim, velmi takze, kazde skuskove si musela rozkladat lebo sa nestihala ucit....preto, pockaj, ved este si len v prvom rocniku, ani nevies, ako ti to vsetko pojde v skole a urcite sa nemas kam ponahlat...ked sa pozriem dozadu, tak ja som chodila cez prazdniny brigadovat a potom s kamoskami na dovolenky do zahranicia a ona s babatkom cele leto dobiehala skusky....

anjelicek26
26. jan 2022

Pozri milovat babatka je pekne, ale je to financne a casovo narocne, staci, ked sa ti narodi kolikove baby a cely tvoj plan studovat pojde do kytek, lebo budes s kruhami pod ocami behat cely den hore-dole s dietatom v satke, aby aspon ono spalo... Tiez som otehotnale v 21 rokoch, tiez na vyske, bolo to - tazke...uz by som jej to nikdy neurobila, prakticky som ju posuvala medzi rodinou, jaslami a nespala jedinu noc cele roky kvoli uceniu sa na skusky... Neuzila som si to vobec. Ani dieta, ani cas studia, kedy ma clovek mat tu poriadnu - volnost, kamaratov, cestovanie.. Ked sa narodil syn a mohla som sa venovat len a len jemu, bolo to uplne o niecom inom to materstvo. My sme mali vyhodu, ze muz mal uz dostavany dom, ked sa dcera narodila, financne na tom bol dobre, nikdy nam nic nechybalo, tak toto sme neriesili. Ale nepodcenuj tu unavu a narocnost, co s dietatkom mas...tu "obdivujem" vsetky zeny, co to dali s 2-3 detmi, len ja si vravim, ze pre pana na co takto tazke si to robit, ale tak to je moj nazor...

diewcatqoo
26. jan 2022

Ahoj, radim pockat. Uzi si ten bezstarostny studentsky zivot. Dostuduj, najdi si pracu, pracuj aspon jeden rok po skonecni vysky, aby ti vysla materska. Najprv sa zabezpecte, uzite si zivot vo dvojici a potom si spravte babatko.
Dieta vam obom zmeni zivot naruby. Vychovavat dieta nie je vzdy prechadzka ruzovou zahradou.

dskjhfdlkdjhl
26. jan 2022

Ked si chces skomplikovat zivot, tak smelo do toho. Ono tie babatka su krasne, ale je s nimi aj dost roboty, nie su vzdy usmiate, pripadne spiace. A do toho skola, v podstate nie ste nijako zabezpeceni, ale kludne, chod do toho, hlavne, aby si si potom mala o aku zarubnu buchat svoju hlavicku.

anjelicek26
26. jan 2022

btw. predstav si situaciu, ze priatel ochorie, bude mat nehodu, prijde o pracu na dlhsiu dobu, opusti ta... ako sa ti ta rodinna idylka rychlo zosype bez uspor a nejakeho planu B...

jaskolka
26. jan 2022

Poviem to takto, je síce pravda ze mnoho žien to dá, lebo čo už, ale plánovať si dieťa počas vysokej je podľa mňa nezmysel.
Môžeš mať bývanie, aj partner zarábať, ale budeš sa obom stranám venovať tak čiastočne.
Bohužiaľ, nedá sa 100 %stíhať aj dieťa aj škola a hlavne ak ide o náročnejšiu typu medicína. To si vôbec neviem predstaviť.
Ja mam vysokú a teraz dieta a fakt netuším, ako by som to sklbila, keby to bolo naraz.
Normálne dostuduj, uži si ten život vysokoskolacky, a potom začnite pracovať na bábätku. Možno sa aj zamestnaj, a budeš mat potom aj normálne materskú, nie iba príspevok.
Nič ti neujde, keby máš 35,poviem áno, máš najvyšši čas, ale takto... V tvojom veku máš skutočne ešte v pohode čas.

misha666
26. jan 2022

Ahoj, napisem ti presne ako som to mala ja... studovala som informatiku-biologiu na upjs... dieta sme chceli... ja denne studium vtedajsi muz (uz ex) pracoval... mala sa narodila ked som bola v 3tom rocniku, Bc. som skoncila ked mala mala 2m, to som mala 22rokov, studovala som dalej denne studium Mgr. lebo pri mojom odbore nebolo mozno externe kvoli labakom z biologie....malu som nechavala kade tade so svokrou so spoluziakmi na ten cas ked som bola v skole 🙂 skoncila som Mgr. v riadnom termine cize po 2 rokoch... ked som bola v 4tom rocniku mala ako 12m nastupila do jasli... ked mala 2roky 2m isla do skolky 🙂 uz bola odnaucena od plienok... ja po VS hned do prace... nebolo to lahke obdobie ale zvladnut sa to dalo... a nelutujem ...mam 34 ... skoro 13 rocnu dceru... a 6 rocneho syna uz z ineho vztahu ktory trva do dnes a aj bude snad navzdy... a poviem ti pravdu som stastna ze som tak skoro mala deti... urcite by som nemenila... ale nie je to lahke... pokial si myslis ze to das... tak preco nie 🙂

karhu
26. jan 2022

dorob si skolu, vezmite sa, zabezpecte byvanie a potom robte deti
..vas vztah nemusi vydrzat ani do konca VS, potrebujes byt slobodna mamicka bez vzdelania, bez byvania?

oblecenie99
26. jan 2022

Teraz máš ešte takýto názor preto, lebo si to ani nevieš predstaviť, aké to je, myslím vo všeobecnosti, mať dieťa 🙂 A ty to ešte chceš celé skomplikovať..Dá sa to aj za vašej situácie, jasné, všetko sa dá.. Ale prečo to skomplikovať? Aj iní v tvojom okolí sú s tým OK, že ty teraz CHCEŠ a budeš ich potrebovať? Lebo bez pomoci to nedáš. Na skúšku dieťa nedotiahnes, na zápočet ti nebude sedieť na kolenách. Budeš potrebovať pomoc, a nie malú. Keď budeš na seminári, na prednáške, na zápočte, na skúške, keď sa budeš učiť, keď budeš písať práce, tak ti budu strážiť dieťa iní. Ine je, ked nemáš veľmi na výber, alebo máš len obmedzené možnosti výberu, ale ty si ešte v situácii, keď sa môžeš rozhodnúť.. A ja by som na tvojom mieste ešte počkala. Dostuduj. Pracuj. Cestuj. Ži. Nič ti teraz neutečie.

oblecenie99
26. jan 2022

Ešte ti chcem napísať, že tiež som si myslela, že ak po materskej sa rýchlo vrátim do prace, bude všetko v poriadku, malý išiel ako jeden a polročný do jasliciek, ja budem v práci a ako som to dobre zmenežovala, všetko super, všetko zariadené.... Ibaže ani vo sne som nerátala s tým, že dovtedy zdravé dieťa bez akýchkoľvek chorôb, môže byt po nástupe do jasliciek tak dlho chorý. Nie často, ale keď to schyta, tak to teda trvá, kým sa zbavíme takého kašľa,s ktorým by ho do jasliciek nezobrali. Hovorím o týždňoch, nie dňoch, že dostane cez víkend panadol a stuptusin a pohoda. Moji rodičia pracujú, a bývajú 100 km ďaleko, mužovi detto. Momentálne som od môjho syna vzdialena presne tých 100 km, lebo sa doliecuje opäť raz, v jaslickach to teraz dal bez choroby týždeň, muža mam doma chorého, ja som sa uvoľniť v práci nemohla, naši museli komplikovane nabrať na striedačku dovolenku na tento týždeň, aby s ním mohli byť.. Neviem si predstaviť, že by som im takto zavesila dieťa aj inokedy, teraz je to výnimočná situácia. Áno, chcieť mať dieťa a mat dieťa je super, ale za tvojej situácie naozaj neplatí, že rodíš pre seba. Dobre zváž, komu okrem seba takto skomplikuje život, lebo tu naozaj nejde iba o teba.

travelllerka
26. jan 2022

Každá sme iná, každé dieťa je iné. Ja rozmýšľam až teraz pri treťom dieťati, že si dokončím Ing. popri rodičovskej. Finančne nám nič nechýba, manžel je veľmi nápomocný a podporuje ma v tom, plus mám maminu na pomoc, ale tak že naozaj veľa pomáha. Nie že len občas. Pri prvom dieťati som rada, že som neskoncila na psychiatrii, nie to ešte myšlienky o štúdiu 🙂 nespala som poriadne 1,5r mozog mi absolútne nedokázal plnohodnotne fungovať, nie to ešte učiť sa, nemysliteľné. Ale sú baby, čo majú pohodové bábätká a dávajú to s prehľadom a obdivujem ich, lebo ani tie to určite nemajú jednoduché

smejko47
autor
26. jan 2022

@smejko47 ďakujem vám za odpovede 🤍 určite sa z nich poučím, každá z vás ma v niečom pravdu. Bakalára určite plánujem dokončiť prezenčne bez bábätka, čo som zabudla napísať, a potom sa uvidí… želám vám pekný deň🙂

michaela66
26. jan 2022

Ja som mala dcérku pred 19 zrovna sme mali maturity keď som ju porodila a lezala v nemocnici potom som musela všetko doháňať zase sa vrátiť do skoly no bolo to obdobie keď som si dcérku až tak neuzila a keď mala 2 a pol roka začala som robiť ale ja som mala okolo seba ľudí ktorý mi pomáhali čo sa týka rodiny nebyť ich tak nemám asi ani maturitu, …a pri malej sa učiť bolo to náročné zvládla som to ale keby môžem vrátiť čas isto počkám samozrejme som jej všetko vynahradila a teraz sme jak jedna ale finančne to je teraz náročnejšie čo sa týka tohto obdobia čakáme druhe babatinko a veru keď vidím čo všetko koľko nás stojí tak veru neni to lacné a hlavne pre tie babatinka čo potrebuju toho veľa …ešte si mladá kľudne počkaj aj keď ja som na jednej strane rada,že som mladá mamicka a teraz v 30 čakám druhe a dcéra ma uz 12 ale napríklad svojej dcere stále hovorím nech neni taká ako ja…takze zamna najprv škola zabezpečenie a až potom mat babatinko …

zmrzlinka2021
26. jan 2022

@smejko47
Urcite nemas teraz vhodnu situaciu.
Najpr sa s priatelom vezmite, obstarajte si byt a potom v pohode aj dieta pocas skoly.

Otehotniet s frajerom pocas skoly niekde v najme je velmi vysoke riziko, ze dopadnes zle.

zuzana9393
26. jan 2022

Ja som otehotnela v 3 rocniku. Maly sa mi narodil 3 dni po odovzdani bakalarky a statnicovala som s mesacnym babom. Skolu som normalne dokoncila, vybavila som si individualne studium, takze som aj po bakalarovi pokracovala dalej aj ho normalnd dokoncila. Dalo sa to zvladnut, mal mi kto pomoct... Lenze: to dieta si neuzijes. Musis riesis hodiny, skusky, ucenie.... A to teda ja som mala dost lahky odbor. Rano odsat mlieko, aby drobec vydrzal, kym som na hodine. Na tej som vobec nevnimala lebo som rozmyslala, ci ma dost toho mlieka, ci nebude plakat a kedze sa mi v noci neustale budil, tak ozaj sa dalo tazko sustredit na prednasky. Radsej dostuduj a dietatko si potom uzi bez stresov 🙂

zapalkazapalkova
26. jan 2022

@smejko47 ahoj, ja som otehotnela v 5.rocniku VS ( našťastie mi nebolo nejak velmi zle a mali sme volnejsi semester). Par dní po štátniciach som rodila a keďže som nepracovala, nemala som narok na matersku, takže sme žili z 1 platu (ziadne IT, ale taky priemer do 1000).
Neviem si predstaviť studovat a mat doma babo... Zalezi, ze aka tazka skola asi, ale bola som rada, ze sa môžem naplno venovať babu.
Teraz mame uz 2.dieta a stale zijeme z 1 platu a 1 rodicaku a sme v pohode. Zalezi ake mas tivotne naroky 🙂

sparrows
26. jan 2022

Určite počkaj, kým doštuduješ, budete mať stále bývanie a budete manželia. Si mladá, máš kopu času, nekomplikuj si to zbytočne. Zatiaľ užívaj študentský život 😁

svetlonos
15. feb 2022

@smejko47 Ahoj, pokial tak velmi tuzis po dietatku, bolo by skoda travit s nim len minimum casu ked by si popri nom este studovala. Uzijes si ho omnoho viac v klude a bez stressov, bez studia. Je to krasne obdobie a skoda ho neviuzit spolu. Ked uz by sa stalo, klobuk dole pred kazdym kto zvladne popri este aj visku. No ved sama uvidis ako sa rozhodnes, vsetko dobre prajem 🙂