Dôvody posúvania materstva a klesajúcej pôrodnosti
Zamýšľam sa nad objektívnymi dovodami, ktoré v dnesnej dobe výrazne prispievajú ku zníženiu pôrodnosti, a posúvanie vekovej hranice rodenia u žien..
Teraz bez ohľadu na mužov (ano, viem aj oni zohrávajú rolu), ale len pre potreby porovnania, vieme to nejak zhrnúť do bodov?
Mňa čo prvé napadá, je:
-studovanie vš - odklad založenia rodiny o minimálne 5 rokov
-ťarcha hypotéky ktoru ma dnes takmer každý mladý pár
-z toho plynuci pracovný stres (?)
- chýbajúca pomoc rodiny lebo všetci sme odstahovani
-financie? Ale peniaze boli, sú aj budú, niesme chudobnejší ako naši rovesníci pred 40timi rokmi ci?
-politika v krajine - viem nieje to ideálne, ale nemáme tu vojnu, nemáme globálnu epidémiu čohosi, a deti sa rodili do oveľa horších dob, vo svetových vojen, hladomoru, čierneho kašľa, moru, atd atd.. Pochybujem ze vtedy ľudia uvedomelo odsuvali materstvo Lebo vojna atd.. Proste sa rodilo bez ohľadu na to, ci z neba padali tanky alebo traktory 😁
-toto bude veľmi prízemné ale bohužiaľ stretávam sa s týmto bodom v poslednej dobe viac a viac - žena si proste nechce pokaziť postavu 🤷
Ak vás napadnú este ďalšie dôvody, môžete ich sem napísať 🙂
@anonym_autor už z tvojho úvodného príspevku je citeľné, že vôbec nemáš záujem o objektívnu debatu, len sa chceš jednoducho pohoršiť nad ľuďmi, ktorí sa rozhodli nemať deti, možno preto, že sa chceš cítiť hodnotnejšie, lebo ty ich máš. Ja mám v práci viacero slobodných a bezdetných kolegýň, ktoré by po deťoch aj túžili aj na to majú vek, ale nemajú partnerov. Neviem, medzi akými ľuďmi sa pohybuješ, ale ja rozhodne nepoznám ženy, ktoré sa rozhodli nemať deti kvôli postave (ak ty máš v okolí také, možno by stálo zato popremýšľať v akej spoločnosti sa pohybuješ a aké kamošky si vyberáš).
Možno neuveríš, ale sú ľudia, ktorí jednoducho sa nenechali dotlačiť spoločnosťou a moralistami, aby mali deti, keď necítia, že ich sami chcú. Možno ich jednoducho nemajú radi, chcú mať čas na iné veci a tými vecami majú naplnený život, Základom je, že je to ich vec. A podaktorí berú narodenie dieťaťa a zodpovednosť za iného človeka tak vážne, že sa neodhodlajú. Argumentovať spôsobom, že "deti sa rodili aj za vojny" je, podla mňa, nanajvýš hlúpe. Zamyslela si sa niekedy nad tým, že tie ženy, ktorým sa za vojny deti rodili nemali jednoducho na výber? Často nemali na výber ani v tom, či budú mať s mužom sex, alebo nie. Antikoncepčné tabletky boli 50.- 60. rokoch ešte tabu.
Financie boli, sú aj budú? Ozaj? Ty si sa nikdy pred otehotnením nezamýšľala, či budeš mať na to, aby si deti uživila? Lebo v našej spoločnosti je aj veľa takých, ktorí jednoducho nemajú peniaze na dieťa a nechcú s ním žiť celý život u rodičov alebo v podnájme.
Každý má svoj názor na to ako deti chce vychovať, čo im chce v živote dať k akým hodnotám viesť, každý má inú emocionálnu a mentálnu kapacitu a je to každého osobná vec. Ja mám jedináčika, to je tiež kapitola sama o sebe....lebo moralisti a konformitsti jednoducho vždy budú preferovať ideálnu dvojdetnú alebo trojdetnú rodinu, lebo také sú tradície.
Svet sa zmenil, je to oveľa komplikovanejšie miesto a, bohužiaľ, vyzerá, že aj s bezpečnosťou a životnými podmienkami to nebude v nasledujúcich desaťročiach ružové. Možno ty osobne sa nad tým nezamýšľaš a nepovažuješ to za relevantné alebo dosť dôležité, ale sú ľudia, ktorí áno.
Ak chceš jeden univerzálny dôvod, prečo sa nerodí toľko detí v priereze desaťročí? Lebo ženy majú na výber. Konečne.
@ibatanecnica mobil za 1000€? Auto za 50-60 a viac tisic eur? O takychto nutnostiach trosku pochybujem.
@madeincssr japisem o tych veciach vseobecne. A to kto si ake drahe veci kupi je na nom. Preco stale riesite druhych? Kazdy nech si zije akonchce. Ked si niekto zarobi na to nech si kupi.
@ibatanecnica kedysi bol práve hluk a všade na uliciach plno deti a v bytovkách sa hrali po chodbách, z každého bytu bolo počuť deti. Dnes vadí už jedno jediné vo vchode. Má človek dieťa tak pozerajú koľkokrát akoby mal nejaké veľké exotické zviera a nebodaj si dovolí sa raz cez deň nahlas zasmiať v nedeľu! Treba povedať, že deti kedysi doma od nudy inak vyvádzali a to non stop bez dozoru. Začali ráno a skončilo neskoro večer. Dnes rodičia chodia celý deň za dieťaťom, všetko riešia, nenechajú deti sa biť, hádať a všetko vadí, ešte aj splachovanie.
Alebo pozrite témy svadba a deti. Niekedy tak bolo, že každý šiel automaticky s celou svojou rodinou (vrátane detičiek). Dnes si často aj mladomanželia prajú, žeby deti na svadbe v žiadnom prípade vôbec neboli, vraj im vadia ak sa chcú zabaviť. Pred desať- dvadsaťročím na svadbách/oslavách boli s deťmi všetci a na oslavách boli deti zlatý klinček probramu. Všetci sa tešilli zo spoločných tančekov s deťmi. Mladucha sa fotila s kŕdľom detí a doslova sa ľudia pretekali, kto bude mať viac detičiek na svadbe. To nebola svadba bez detí, to hneď pôsobilo ako smutná svadba.
@anonym_b908b6 neviem ako vy ale.my sme ako.deti.boli stale.vonku..vo.vnutri.ebol skoro nikto. Prisli sme az vecer unaveni. Takzw nemal kto vrieskat cez den. A male deti ani tak.nevrieskali ako dnesne deti. A nikto nikomu nekazal.byt ticho. Normalne sme doma fungovali. Dokonca sa aj smali.
@anonym_autor už z tvojho úvodného príspevku je citeľné, že vôbec nemáš záujem o objektívnu debatu, len sa chceš jednoducho pohoršiť nad ľuďmi, ktorí sa rozhodli nemať deti, možno preto, že sa chceš cítiť hodnotnejšie, lebo ty ich máš. Ja mám v práci viacero slobodných a bezdetných kolegýň, ktoré by po deťoch aj túžili aj na to majú vek, ale nemajú partnerov. Neviem, medzi akými ľuďmi sa pohybuješ, ale ja rozhodne nepoznám ženy, ktoré sa rozhodli nemať deti kvôli postave (ak ty máš v okolí také, možno by stálo zato popremýšľať v akej spoločnosti sa pohybuješ a aké kamošky si vyberáš).
Možno neuveríš, ale sú ľudia, ktorí jednoducho sa nenechali dotlačiť spoločnosťou a moralistami, aby mali deti, keď necítia, že ich sami chcú. Možno ich jednoducho nemajú radi, chcú mať čas na iné veci a tými vecami majú naplnený život, Základom je, že je to ich vec. A podaktorí berú narodenie dieťaťa a zodpovednosť za iného človeka tak vážne, že sa neodhodlajú. Argumentovať spôsobom, že "deti sa rodili aj za vojny" je, podla mňa, nanajvýš hlúpe. Zamyslela si sa niekedy nad tým, že tie ženy, ktorým sa za vojny deti rodili nemali jednoducho na výber? Často nemali na výber ani v tom, či budú mať s mužom sex, alebo nie. Antikoncepčné tabletky boli 50.- 60. rokoch ešte tabu.
Financie boli, sú aj budú? Ozaj? Ty si sa nikdy pred otehotnením nezamýšľala, či budeš mať na to, aby si deti uživila? Lebo v našej spoločnosti je aj veľa takých, ktorí jednoducho nemajú peniaze na dieťa a nechcú s ním žiť celý život u rodičov alebo v podnájme.
Každý má svoj názor na to ako deti chce vychovať, čo im chce v živote dať k akým hodnotám viesť, každý má inú emocionálnu a mentálnu kapacitu a je to každého osobná vec. Ja mám jedináčika, to je tiež kapitola sama o sebe....lebo moralisti a konformitsti jednoducho vždy budú preferovať ideálnu dvojdetnú alebo trojdetnú rodinu, lebo také sú tradície.
Svet sa zmenil, je to oveľa komplikovanejšie miesto a, bohužiaľ, vyzerá, že aj s bezpečnosťou a životnými podmienkami to nebude v nasledujúcich desaťročiach ružové. Možno ty osobne sa nad tým nezamýšľaš a nepovažuješ to za relevantné alebo dosť dôležité, ale sú ľudia, ktorí áno.
Ak chceš jeden univerzálny dôvod, prečo sa nerodí toľko detí v priereze desaťročí? Lebo ženy majú na výber. Konečne.
@scorpionflower1 ja.neviem preco si niektore myslia ze.maju patent na rozum a pravo kritizovat a.hodnotit zivot druhych
Mne je jedno kto.deti ma a kto nie a vobec ma nezaujima dovod.
@anonym_b908b6 neviem ako vy ale.my sme ako.deti.boli stale.vonku..vo.vnutri.ebol skoro nikto. Prisli sme az vecer unaveni. Takzw nemal kto vrieskat cez den. A male deti ani tak.nevrieskali ako dnesne deti. A nikto nikomu nekazal.byt ticho. Normalne sme doma fungovali. Dokonca sa aj smali.
@ibatanecnica veď píšem všade bol hluk, veľa detí a deti vrieskali rovnako a dokonca viac. Ten spomienkový optimizmus je zaujímavý…
@scorpionflower1 ja.neviem preco si niektore myslia ze.maju patent na rozum a pravo kritizovat a.hodnotit zivot druhych
Mne je jedno kto.deti ma a kto nie a vobec ma nezaujima dovod.
@ibatanecnica pretoze maju problemy so sebavedomim a sebahodnotou a takto si to kompenzuju.
@ibatanecnica veď píšem všade bol hluk, veľa detí a deti vrieskali rovnako a dokonca viac. Ten spomienkový optimizmus je zaujímavý…
@anonym_b908b6 nevrieskalii viac. Boli sme vonku. Bol to normalny detsky ''hluk'' nikto nevrieskal tak ako niektore deti teraz. Vobec nebom vsade hluk. V bytoch bolo ticho. Ked sme lprisli vecer domov - vecera prip.rozpravka a spat. Ziadny sused sa nestazoval ze mu niekto rusi nocny klud tak ako je to teraz.
@anonym_b908b6 nevrieskalii viac. Boli sme vonku. Bol to normalny detsky ''hluk'' nikto nevrieskal tak ako niektore deti teraz. Vobec nebom vsade hluk. V bytoch bolo ticho. Ked sme lprisli vecer domov - vecera prip.rozpravka a spat. Ziadny sused sa nestazoval ze mu niekto rusi nocny klud tak ako je to teraz.
@ibatanecnica tiez si myslim, navyse vtedy bolo v kazdom panelaku vela deti a ludia boli zvyknuti a byvali tam rodiny viac menej v rovnakom vekovom zlozeni. Ludia sa viac navstevovali, boli bezne navstevy susedov, ja som bola zo surodencov najstaria a nepamatam si nejake amoky, ze by boli mali moji mladsi surodenci, ze by sme boli az nepricetni. Deti mali rezim a pamatam si, ze o 19:00 sme museli zalahnut na prvom stupni, na druhom o 20:00, vynimocne sme mohli byt do 21:00, ked isiel nejaky film, napr o tej karatistke Linde Vespremiovej, alebo serial Letisko. Dokonca este na gympli som musela chodit spavat o 21:30, lebo isli aj rodicia. Zhaslo sa a koniec, ziadna take, ze byt hore a robit si co sa nam zachce.
Dnes je viac hluku, lebo deti dnes nemaju rezim, bezne byvaju deti hore o 23:00, to mi vraveli napr piataci v skole. Logicky, ked su hore, tak narobia hluk a potom v skole boli nevyspati, nevedeli sa sustredit a vymyslali sprostosti.
Nedostupné vlastné bývanie
Tak mame vyssie naroky... nechceme "nejake" byvanie, ale chceme pekne byvanie, nechceme "pracu", ale chceme dobru pracu. Nechceme "vyzit", ale chceme kvalitne zit. Na toto treba nepomerne viac penazi a viac casu. A otvorene - kedysi sa tolko deti rodilo hlavne kvoli chybajucej antikoncepcii a vysokej umrtnosti deti. Uz v nasej generacii je deti podstatne menej a ten trend ide dalej a dalej... my mame 5 deti, je to casovo velmi narocne... ucenie, kruzky, vozenie , venovanie sa naplno... nie kazdy je ochotny makat v praci a doma na 200% a spat par hodin denne dlhodobo.... preco by to aj robil, ja to uplne chapem... ja som to chcela takto, ale nie kazdy musi. O tom, kolko maju deti prazdnin a teoreticky chorobnost a vsetko okolo toho riesit ked obaja rodicia pracuju a stari rodicia tiez ani radsej nezacinam.
@anjelicek26 pekne a mudro vysvetlene
@anonym_autor stretla som sa s názorom, že dieťa je obmedzenie v živote. Napríklad čo sa týka kariéry, cestovania, a že po dieťati konci život…. (Ja tohto názoru nie som)
@anonym_autor stretla som sa s názorom, že dieťa je obmedzenie v živote. Napríklad čo sa týka kariéry, cestovania, a že po dieťati konci život…. (Ja tohto názoru nie som)
@anonym_3d7409 Samozrejme, ze to objektivne obmedzenie je. Teda aspon pokial sa bavime o standardnom modeli, ze zena je s dietatom doma aspon tie 1-2 roky.
@anonym_3d7409 dieta je uplna zmena zivotneho stylu, meni pracovny aj osobny zivot, casto zdravotny stav, financnu situaciu a to nie na pol roka ci rok, ale minimalne do 18 rokov. Kolko dovtedy idealnych vztahov sa po prichode dietata zruti? Prave z tychto dovodov si myslim, ze rozhodnutie treba nechat vylucne na danej zene. Nas do jej rozhodnutia nic
@anonym_3d7409 dieta je uplna zmena zivotneho stylu, meni pracovny aj osobny zivot, casto zdravotny stav, financnu situaciu a to nie na pol roka ci rok, ale minimalne do 18 rokov. Kolko dovtedy idealnych vztahov sa po prichode dietata zruti? Prave z tychto dovodov si myslim, ze rozhodnutie treba nechat vylucne na danej zene. Nas do jej rozhodnutia nic
@simsalabim určite záleží na človeku. Keď sú ženy, ktoré sú kariernejsie zámerná, nemajú vzťah k deťom
(nehovorím, že sú zle matky ale niektoré ženy viac inklinujú k deťom a iné menej to len aby sme sa pochopili), nie je to ich priorita v živote budú zvládať materstvo horšie. Ja som typ človeka, ktorý v tej výchove, starostilovsti o deti a celkovo takej tej tradicnosti vidí svoj zmysel života a som takto šťastná. Žiadna práca ma nikdy tak nebavila ani kariéra ma nikdy nejako nezaujala ako zabezpečenie domova a starostlivosť o rodinu. Proste záleží od ženy.

@anonym_autor a este mensi pocet deti na jednu zenu z dovodu, ze prve dieta maju neskor. Velakrat som vo svojom okoli pocula, ze “mali by sme druhe (v niektorych pripadoch ked maju 2 deti tak by skusili aj tretie) ak by sme boli mladsi”