Druhé dieťa po náročnom prvom?
Ahojte maminy. Prave cakame druhe babo, ma sa narodit koncom oktobra a prvorodeny bude mat uz 2 roky. Manzelova rodina nas stale strasi, ze to bude narocnejsie, bude to hrozne, ze nam budu musiet chodit pomahat a tak. Prve babo bolo velmi narocne. Je to tzv. vysoko senzitivne dieta. Malo uzdicku, dojcilo sa doslova 24/7, nepolozitelne, ja som kratko po narodeni statnicovala a cele novorodenecke obdobie mi uslo medzi prstami. Aj preto si chcem toto babo uzit a verim, ze uz budem vediet co a ako, zachytit niektore veci skor, budem vediet ako na spanok (prvorodeny je velmi zly spac od narodenia, 20 min spanky boli prveho pol roka denne), jednoducho ze uz budem kludnejsia a skusenejsia. Vsade citam, ze druhe babo je pohoda. Je to tak? Ake ste mali druhe babatka, ked bolo prve narocne?
Ja som mala druhe dieta ovela narocnejsie ako prve, ale kedze som uz mala skusenosti s kojenim a dalsou starostlivostou o dieta, tak som to zvladla v podstate bez problemov. Takze, druhe dieta nemusi byt nutne pohodovejsie ako prve, ale tie skusenosti su fajn.
@anonym_autor Nechaj sa prekvapit 😁, rady inych zien, ako to dopadlo u nich ti mozu byt ukradnute.... Mozno to budes mat lahsie, lebo budes mat maleho anjelika a mozno to budes mat o 100% tazsie a este si aj povies, ze to prve bolo kludne 🙊. Neexistuje ziadne pravidlo, kazde dieta je ine...aj ked osobne si myslim, ze mat dve deti je z kazdeho uhla pohladu narocnejsie, ako mat jedno, mozno sa ale mylim.
Nebudes vediet nic. Kazde dieta je ine a zase budes len zufalo skusat preco reve tentokrat. Kym prvemu vyhovovala zavinovacka, druhy ju neznasal, navyse bolo leto, potil sa pri dychani. Budes porovnavat s prvym, ze ten sa uz otocil v jeho veku, preco tento este nie atd atd. A len sa budes modlit ze nech uz aspon plazi, a potom ked si sadne pride prva mala ulava a potom ze uz by mohol stvornozkovst a ked zacne chodit pride dalsia ulava. Zase budes milionkrat opakovat povedz tata a povedz mama a daj papa a vsetko co si dokazala zo starsim pojdes od nuly. Budes spat tak 4 h denne dokopy, v noci k malemu, cez den cely den s oboma. A to nehovorim o tom ze starsi moze ziarlit. Bude mladsiemu ublizovat a ty budes ta sekera co na neho len huci aby nerobil zle a chranit mladsieho a budes sa neznasat za to ako sa k starsiemz chovas. A mozno to bude super. Priprav sa na najhorsie.
prvy narocny, druhy pravy opak...ziadne uspavanie, nic...kde som ho polozila, tam spal...od roka sme s nim behali po dovolenkach, vsade to bolo usmievave dieta...
Kazde dieta je uplne ine, na toto vzorec nefunguje... dvojrocny rozdiel je este o drzku, kym to starsie nepojde do skolky, nebudes mat cas vobec na nic... "uzivat" si to budes, ked budu spat...
@anonym_autor maximálne budeš menej stresovať pre každú blbosť ale nie, nebudeš vo všetkom ready. Každé dieťa je iné. Môžeš mať dieťa že ani nebudeš o ňom vedieť a môže byť aj dvakrát horšie než prvé. To uvidíš až potom. Každopádne milá rodina, že ti tak povedia že keď budeš mať dve bude to hrozné a tak musia pomáhať. No nemusia, s takým prístupom by som ich doma teda nechcela.
Ja som mala náročnejšie prvé ...druhé bábo nezistis či je náročnejšie pokiaľ ešte nemá svoju osobnosť a nevníma...pri prvom som to zistila okolo 2roku
Vzdy je to loteria.
Mali sme prve narocne, druhe malo tiez svoje hefty. Bol medzi nimi rozdiel 14mes. A nemali sme nikoho na pomahanie. Prezili sme 🙂
Prepac, ze ti beriem iluzie o tom, ako si druhe uzijes, ale ked starsie bude mat v tom case dva roky, tak to nebude az take uzasne. Obdobie vzdoru u starsieho bude v plnej sile, do toho bude ziarlivost a vynucovanie si pozornosti... okolo toho druheho roku sa to lame a aj deti, ktore boli dovtedy uplne poslusne, sa menia na malych diablikov. Zacinaju mat nazor, takmer vzdy opacny, nez rodic. Nie, neuzijes si druhe babatko aj ked budes mat to najsamlepsie babatko v galaxii. Ak je starsie narocne, tak budes mat viac prace so starsim, nez s babatkom a uzivat si budes jedine vtedy, ked budu obaja spat.
Je fajn, ze uz budes mat skusenosti, tak nebudes riesit kazdy prd, budes uz vediet manipulovat s babatkom, mozno pojde lahsie kojenie, ale robit si nejake iluzie o uzivani, ked starsie ma dva roky, mi pride ako viacnasobnej matke dost usmevne.
Zas na druhej strane tie vyhrazky o tom, ze to sami nezvladnete a budu vam musiet chodit strazit... neviem, ale da sa to zvladnut aj bez pomoci rodiny. Sice nervy na dranc, ale da sa.
Drzim palce, aby to bolo dobre.
prvy narocny, druhy pravy opak...ziadne uspavanie, nic...kde som ho polozila, tam spal...od roka sme s nim behali po dovolenkach, vsade to bolo usmievave dieta...
@nika1971 to iste u nas. Ako za odmenu.
Inak aj u nas je druhe dieta uplne nenarocne na udrzbu. Akurat ale prve dieta sa s prichodom druheho hodilo do tovarenskych nastaveni, takze tam je to tazsie. A to uz zdaleka nema 2 roky.
Z nadpisu som si myslela, ze len plánujete. To by som radila počkať a dat väčší rozdiel. Ale keď uz si tehotná tak uz len prežiť. Ľahké to nebude, ale možno bude druhé kľudne. To nikdy nevieš. Ja by som taky malý rozdiel nezvládla, mam medzi deťmi 9 rokov a aj tak mam niekedy nervy v prdeli 😅 Ale veľa ľudí to zvláda úplne v pohode tak snáď patríš medzi nich ☺️
Uvidis, ja som mala druhe narocnejsie. Takze sa nechaj prekvapit
"náročnosť" bábätka predsa nezávisí od toho, že kolkaté sa narodí v poradí. Je to 50:50. To, že bude druhorodeny, nič nepredurcuje.
Ja mam medzi chlapcami 20mesiacov, a druhy syn prvé 3 mesiace iba papal a spinkal, bolo to celkom v pohode, keďže manžel bol s nami doma na materskej. Toto ináč aj vám odporúčam, ak máte možnosť.
Kamarátka má high-need-baby prvého syna, teraz ma 4roky, myslím, že už má aj diagnózu autizmus. Jeho sestra je o 2 roky mladšia, plánovali to a kamoška stále hovorí, ako synovi prospieva, že ma mladšiu sestru, ako pri nej napreduje v mnohých veciach. Odvtedy majú aj 3.dieta, opäť s 2rocnym rozdielom. Ona to cele berie tak športovo.
Myslím, že aj keď povahu bábätká nevieš ovplyvniť, materstvo druhýkrát môže byť ľahšie, lebo už vieš približne, čo čakať, veľa veci to iu ide od ruky.
V niecom je to pohoda (hlavne v tych prvomesiacovych veciach) ale potom…no dve deti je viac ako jedno. Ale vies co bude pohoda? Ked ti jedno niekto postrazi, odvtedy je jedno dieta pohoda😀
Neboj, zvladnes to, si predsa zena a matka, to su ine sily 🙂 drzim palce❤️
Veľmi, veľmi individuálne. Dnes som sa akurát bavila s jednou známou, ktorá mala prvé dvojičky, tie majú už 5 rokov a teraz ma male mesačne bábätko. Vravela, že toto bábätko jej dáva viac zabrať ako dvojičky. A ze si myslela, že už nič horšie byt nemôže 😅 čiže je to 50/50 a nikto to nedá odpoveď dopredu.
Prosím prosím, hlavne sa nenechaj vystrašiť. Mam rozdiel 16m medzi deťmi, každý ma pripravoval na apokalypsu. Už pred pôrodom sme boli s mužom zrútení, veľmi to poznačilo aj náš vzťah a celkovú atmosféru. Začali sme si nahovárať, že to proste nedáme, padali výčitky, slzy atď. A vies čo? Druhé bolo náročnejšie a všetko sa zvládlo. Jasne že vždy keď sme potrebovali, tak sme požiadali o pomoc. Veď to nie je hanba. Aj pri jedinacikoch neraz potrebujú matky pomôcť, postrážiť.. momentálne som sama doma s týmito malými deťmi, staršia bude mať v zime 3 roky, mladšia má 14 mesiacov. Od rana do večera s nimi ťahám sama. Našli sme si systém, chodíme veľa von, na návštevy, na ihriska, do herni, dokonca aj na krúžky. Nemám žiadny baby sitting, ani som staršiu nestrčila do jaslí, ani do škôlky. Sme doma, veľa sa hráme, učíme, blaznime. Všetko sa dá, len si treba nájsť systém a nerucat sa pri prvom probléme alebo náročnejšom obdobi.
u nas bolo druhe narocnejsie, ale vzdy je to individualne, mozno bude lepsie, mozno este horsie
Skúsenosti sú fajn, to áno, ale... Uvidíš, ako si to sadne 😅 môj druhý bol náročnejšie bábätko ako prvý, bolo ho treba veľa nosiť a tíšiť, preplakal veľa, mal reflux. Prvý bol náročný v tom, že všetky denné spánky mal len v kočíku, inde nezaspal, čo by mi pri druhom nevadilo, aspon by sme boli aj s prvým vonku a on práve naopak, kočík neznášal a ja som bola aj so starším v byte ako vo väzení istý čas... mala som výčitky, že prvý je v úzadí, v tom období zvládol príchod súrodenca dobre, bol zlatý, ale jednoducho som na neho nemala toľko času... Zladiť spánky bol problém, lebo starší odmietal zaspať cez deň bezo mňa a zároveň ak bábätko vtedy nespalo, tak ho to zobudilo, ak nezaspal vôbec nedalo sa s ním vydržať... Potom mladší trošku podrástol a už to s ním bolo jednoduchšie, ale naopak prvý chytil zlostne obdobie a prišla žiarlivosť, vyslovene mi ubližoval... A teraz, keď už sú aj spánky zladené aj oni sú už ako súrodenci takí viac ustaleni, tak aj tak mi stávajú každý deň vlasy dupkom pretože dve deti vyrobia exponenciálne viac chaosu ako jedno, každý deň treba riešiť ich vzájomné konflikty a najlepšie by bolo, keby som sa rozdvojila ;)) takže asi tak. Ale počula som aj dosť príbehov žien, pre ktoré to nebolo také náročné a sú s takým rozdielom spokojné...
Ja mám otázku: v akom duchu to svokrovci myslia? to, ze rataju s tym, ze vam budu chodit pomahat, myslia v dobrom, ze to sami chcu, radi vam pomozu, alebo ze im to bude na obtiaz, ze vam budu “musiet” pomahat?
No neviem, kam ste hnali, stacilo zarobit, ked bude mat starsi 3,...4 roky. Zvladnes to. Lebo budes musiet😂❗
No to ste jej teda dali, však tu skoro každá mala 2. dieťa náročnejšie. 😀 Ja celkom nechápem, kedy si chceš stihnúť užívať to druhé, že čo chceš ako spraviť s prvým, veď ten bude stále malý a asi ešte náročnejší ako doteraz.
@anonym_autor mala som druhé dieťa keď prvé malo 2,5 roka. Bola to čistá psychiatria. Teraz čakam štvrté. Narodi sa keď tretie bude mať dva a pol roka 🤣 už sa neviem dočkať 🤣
Áno, aj naša prvá bola veľmi náročná. Druhá bola za odmenu..a tiež sme mali rozdiel dva roky ani neviem ako to prešlo. Bolo to oveľa ľahšie..vedela som čo a ako. Určite to zvládneš ;)
Dieza je macka vo vreci, nikdy nevies co dostanes. Moj muz vyhlasil, ze keby sa dcera narodila prva, tak ziadne druhe by uz ani nechcel a bola by jedinacik 😆😵💫
Ja som mala druhé dieťa len preto, že som nechcela mať jedináčka (aby mali spoločnosť, čo je ale dvojsečné, lebo sú to chlapci a prvých desať rokov sa vkuse mlátili a hašterili). Náročné, nenáročné, nikdy som neoľutovala, že sú dvaja(sú už dospelí).
@anonym_autor Ano s druhym to bolo lahsie. Clovek uz vie co ma robit.
Všetky tri moje deti boli pokojne bábätká. Potom neskôr to už bolo a stále je náročnejšie. Takže neupinaj sa na to, čo ti tu kto napíše. S takým rozdielom je moja rada posnažiť sa, aby cez deň naraz spali. To veľmi pomôže. A inak máš pravdu, bude to určite jednoduchšie, keďže už vieš čo a ako. Držím palce, prajem pekny pôrod a pokojne bábätko
@anonym_autor u nas je druhe dieta naozaj spokojnejsie a nema take problemy s regulaciou, ako prve. Ale ratala som so vsetkymi moznostami a ak by bolo ako prve, no ano, bol by to masaker.

No prepáč, ale si naivná 🙂 U nás bolo druhé dieťa oveľa náročnejšie ako prvé. Držím palce, vedela si, do čoho ideš. Druhé dieťa môže, ale nemusí byť lepšie.