icon

Dva týždne po pôrode už v práci

zuzankazil
14. máj 2014

ahojte, už ako ste si prečítali v názve, naša finančná situácia ma donútiala ísť už 13 dní po pôrode do práce ☹ žiaľ som v tej pozícii, že moja pracovná pozícia je v podstate najdôležitejšia a nemôžme si dovoliť aby som bola doma. Priateľ tiež pracuje a po práci robí ešte na našom dome. O dieťa sa nám stará svokra, priateľova mama. Doma z práce som okolo 17hodiny a niekedy robím ešte aj z domu. Všetky tieto starosti, financie, vela práce, stavba z nás urobili len jeden veľký uzlíček nervov. Priateľ zostal podraždený, pretože maly vela plače, má koliku. Nevedel sa pri malom vyspať a chytal nervy a obaja sme potom boli nevyspaty a KO. Teraz maly spinka vedľa u svokry aby sme mi vedeli fungovať cely den v praci. Strašne ma to ale štve, som z toho podraždena a neviem sa stale nejako zmieriť s tým že nie som pri malom. Strašne sa bojim toho že si drobec bude pliesť to kto je vlastne jeho matka. S malym sa snažim traviť čas keď som doma, ale je to oničom. Myslíte že malý vie kto je vlastne jeho matka ??

ali27
14. máj 2014

@zuzankazil ak to takto nechas, tak tvoje dieta bude touto situaciou poznacene na cely zivot, aj napriek tomu, ze svokra sa bude o dietatko perfektne starat a nic mu nebude chybat.... Vas vztah s malym sa nevybuduje od zakladov a potom sa uz zameskane dohnat neda, bohuzial. mna mama odozila k svokre na pol roka ked som mala zopar mesiacov (chodievala za mnou na vikend) a myslim, ze to mam niekde vzadu v podvedomi, a mozem povedat, ze s mamou som nikdy nemala dobry vztah a nikdy uz ani nebude (otazka je ci prave odlozeniu alebo nie, ale urcite to vztahu neprospelo). a prevelmi ma to mrzi. neurob chybu, ktoru si mozes vycitat do konca zivota. drzim Ti palce, aby si to vyriesila tak aby si bola spokojna ty aj babatko.

jabadaba
14. máj 2014

@zuzankazil hm, no asi len Ty vies preco musis od tak maleho novorodenca na cely den do prace. Ja nerozumiem jednej veci, ak ste si nemohli dovolit vypadok tvojho prijmu, preco dieta teraz? Planovali ste ho, podla tvojho vyjadrenia. Tak nechapem ako ste tie plany robili ak vam to nevyda na aspon par mesacnu opateru dietatka. Ono, je fajn sa trosku zzit s tym novym tvoreckom, tie prve tri mesiace su klucove, aby ste si vytvorili rezim fungovania ako rodina. Je skoda o to prist. Ale ak nemas ci nemala si na vybe,r dieta tu uz je, aspon tych 6 tyzdnov si nemozes vybrat z prace? Aby si sa aj Ty zotavila po porode a aby si si trosku mladatko uzila. Viem si predstavit ako ste nervni obaja. Da sa to chapat. Narodenie dietata je ohromna zmena a chce to cas kym sa to utrasie. Prve mesiace su najtazsie a to prave pre ten rytmus, ktory sa nastavuje medzi vsetkymi clenmi domacnosti navzajom. Trosku ste to nedomysleli. 😉

jabadaba
14. máj 2014

@kacena4 no zas svokra hadam nie je cudzia osoba, nie? Neprehanala by som. Ani s tym, ze do roka nema dieta byt s nikym inym nez s matkou. Treba vo vsetkom mieru a rovnovahu, ziaden extrem.

jankastubka
14. máj 2014

Tiez nikoho nesudim stat sa moze cokolvek. Choroba, alebo mm pride o pracu. Ak mas ty lepsi prijem, nemoze ostat na materskej manzel?
Tiez by som asi zastavila stavbu a proste prioritnejsie by mi bolo dieta. Ked si uz musite privyrabat, hladat tAKu brigadu aby ste sa pri dietati striedali, cez den ty, vecer otec.
Dnes bez financnej rezervy mat dieta je absolutny risk. Kazdy mi vravel, ze ja sa pozeram na dieta len cez peniaze. Ale to len kvoli tomu, aby sme sa takejto situacii vyhli.

ammellia
14. máj 2014

@jankastubka aka je podla teba optimalna financna rezerva?

csenibaba
14. máj 2014

@zuzankazil Ahoj ,ja som isla spat do prace ked maly mal 6 tyzdnov!Nema nam kto postrazit maleho takze s mm robime striedavo,manzel robi na smeny ked pride domov z praci o 16 -tej tak ja idem na pol 5 a robim do noci(som sukromnicka)a ked ide na 15- tu hod. robim od 8—14,30!Na zaciatku bolo to velmi tazke(starala som aj o 2 chorych)ale uz sme na to zvykli!

janca2262
14. máj 2014

@zuzankazil Ja by som to asi neprežila, ale tak každý sme iný... Mňa moja babka - mamina mama opatrovala od 1. roku, doslova a do písmena som ju milovala, bohužiaľ, už nie je medzi nami... S mamou nikdy taký vzťah mať nebudem, ale možno to nie je tým, možno sme si len tak s mamou "nesadli", neviem, ale na základe tohto som si povedala, že pokiaľ budem môcť, budem chcieť ostať doma 3 roky...

lubikan
14. máj 2014

@zuzankazil keby si napisala,v com zivnostnicis,lepsie by sa radilo....

si tesne po porode,v tvojom tele je hormonalna burka,zacnu ti padat vlasy, do toho vycerpanie z prace...no neviem,neviem,rekonstrukciu by ste mali na mesiac odlozit ...inak do par tyzdnov skolabujes....

lubikan
14. máj 2014

@usiko keby sa mali skoro vsetci riadit,ze deti az ked bude o zaklad postarane,tak zacne v dnesnej dobe znacna populacia rapidne upadat...

celasapremenim
14. máj 2014

no ja som si to precitala a uplna katastrofa
kaslala by som aj celu stavbu, uvery a auta a vymozenosti, do takejto situacie by soms a dostat nemohla
a vnimat dieta akoze ... ze manzel ma z neho nervy a sme ko .....a chudera svokra v tomto pripade, co vychovala toho manzela a teraz vam supluje matku, len aby ste mali vsetko, co povazujete za strasne dolezite...kks
radsej v lacno zariadenom dvojizbaku s dietatom v naruci, ako takouto materou
uz len aby zacala chuda svokra dojcit
lutujem toho maleho, uprimne

jankastubka
14. máj 2014

@ammellia no aspon na 6 mesacne fungovanie. A to by uz ani tak nebolel ten navrat do prace.
Ja som pred planovanim dietata mala v exceli naplanovane:
- aky prijem a vydavky budeme mat pocas materskej
- Aky prijem a vydavky budeme mat pocas rodicaku
A od toho sa odvijat. Ak viem, ze mi prijmy pocas rodicaku nepokryju vydavky. Tak mat nasporenu taku sumu, aby to vychadzalo aspon po dobu, co na tom rodicaku chcem byt. Plus samozrejme rezerva na nepredvidane vydavky. Alebo ak to nevychazda, radsej odlozit materstvo na neskor. TiEz nie je najstastnejsie riesit dieta, ked stavba, pripadne rekonstrukcia este nie je dokoncena. Su z toho zbytocne casove aj financne stresy.

zuzka1008
14. máj 2014

@zuzankazil asi sa pýtam niaku netaktnu otázku,ale koľko máš materskú? Zaujíma ma to čisto zo zvedavosti

ammellia
14. máj 2014

@jankastubka no dobre tolko mam 🙂 mozem pokojne rodit.

quaxi
14. máj 2014

Pises, ze si si platila minimalne odvody. To znamena, ze mas narok na minimalnu matersku - 260E, k tomu 20E detske pridavky. Okrem toho si pocas poberania materskej oslobodena od platenia socialnych odvodov, tj. usetris vyse 130E mesacne. Zdravotne odvody si mozes nastavit na nulu, kym si na MD a RD, platis v zuctovani odvody len z realne zarobenej sumy, nevztahuje sa na teba minimalna suma odvodov - dalsich 50E, ktore mozes usetrit. Ak by si napr. zredukovala objem svojej prave na polovicu alebo tretinu, budes z toho platit len zdravotne odvody, vychadza to pod 9% prijmu, aj to staci zaplatit o rok v zuctovani, pred zuctovanim vam z danoveho vyplatia danovy bonus, takze na to mozno ani nemusis setrit. Zaroven by ti zostalo ovela viac casu na dieta. Neoplati sa ti to viac, ako vecne nahananie? Take male dieta nic nestoji, vydavky sa daju okresat na minimum, prerabka moze pockat par mesiacov, kym sa nepolepsi manzelovi v praci...

barus77
14. máj 2014

tak chudera svorka. Hocijaká dobrá pani to môže byť a hocijako vás môže všetkých milovať, takto ju zaťažovať je maximálne neohľaduplné, aby mala dieťa celý deň a aj na noc. Nechápem váš prístup... viem, že deti budem mať až keď budem vedieť že sme na to na 100% pripravení po všetkých stránkach.... a to predpokladám že som mladšia ako ty. no tak ale čo už s tým teraz... podľa toho čo píšeš máte vlastný byt, nestačí vám to zatiaľ? dom môže počkať....

lubka1983
14. máj 2014

Ja len tolko,ze neurobim si dieta,aby som potom utekala od Novorodenca do roboty!!!!!ani srdce by mi to nedovolilo a ani ziadne peniaze od tak maleho dietata!!!!!!

anatalia77
14. máj 2014

To je zvlastne ako ste niektore otocili kabat..
Ked pise tehulka /v akomkolvek veku/,tak ju vsetky povzbudujete-len do toho..dieta je dar../.Ale akonahle tu napise ako si to vlastne "zariadili" tak sa pretekate v zvracani a pohrdani.
Baby,baby..

marcelka932
14. máj 2014

Nehnevaj sa prosim ale NACO!!!! Ste si urobili dieta ked tvoja priorita su financie...

zuzanockamt
14. máj 2014

ja len tolko - tie, ktore pisete o kariere ... uz viackrat napisala, ze nejde o karieru, ale o prezitie - a to je rozdiel ... ale tiez neschvalujem taky skory odchod do prace ... no ucty sa samy nezaplatia a z lasky k dietatu sa tiez neda zit

usiko
14. máj 2014

@lubikan hej, tak rozmyslaju ti, ktori chcu udrziavat rast populacie, my ostatni, ktori naozaj chceme deti, a chceme sa im venovat a chceme aby im nechybalo hlavne nic po emocionalnej stranke, rozmyslame priblizne ako som napisala....sral to pes , sorry, aj cely upadok populacie, predsa som sa nenarodila preto,.aby som tu populaciu udrziavala za kazdu cenu...podstatne je dieta a nasa zodpovednost voci nemu...My sa mame prisposobit Dietatu, nie dieta nam.....

lenka1208
14. máj 2014

kokos, vacsinou sa do diskusii nezapajam ale ked vidim prispevky ako 'naco si robis dieta ked tvoja priorita su peniaze..' tak idem vyskocit z koze..ako tu uz vyssie napisali, je super mat babatko ale ucty sa same nezaplatia a bohuzial pri nastaveni systemu na Slovensku sa z jedneho platu a tej almuzny co zeny dostanu od statu neda vyzit. je super mat babatko a to ma byt akoze hladne/spinave/neoblecene hlavne ze mama je doma s nim? prepacte baby ale ja s tym nesuhlasim, vzdy sa to da nejako zorganizovat tak aby mama aj zarabala aj sa starala o male aby malo vsetko zabezpecene. jasne ze nie je dobre ho odlozit na vacsinu casu k babke ale ako ste si mohli vsimnut, zakladatelka si to uvedomuje a snazi sa s tym nieco urobit!

zita19
14. máj 2014

@zuzankazil mas to tazke, ale je to tvoja volba.
Pre zvysok diskutujucich pripominam, ze v mnohych krajinach vo svete je materska dovolanka len par tyzdnov. Potom si rodicia mozu vybrat: Alebo mamicka nastupi do prace a k dietaku sa najde opatrovatelka alebo ostane doma a uplne bez akychkolvek davok. Rodinu musi uzivat chlap.
Kazdy sa ma prikryvat takou perinou na aku ma. Je mozne sa uskromnit a nejako vyjst z penazi, ktore su. Alebo zarabat a zmierit sa s tym, ze detstvo mojho dietata mi utecie. Ale kazdy si vyberie sam, kazdy si nesie vyhody a nevyhody svojej volby sam. A nikomu, naozaj nikomu, neprinalezi sudit cudzui volbu.

bronia13
14. máj 2014

nic si s toho nerob ked musis tak musis, ja som bola doma skoro 7 rokov a bez nejakeho primu, tu v USA materska neexistuje ak tak maximalne 6 tyzdnov, mna by vyslo asi tolko zaplatit za jasle/skolku kolko by som domov donesla tak nam sa nepolatilo, museli sme sa uskromnit ale uz som kooooonecne v praci a som ako v siedmom nebi - uz som mala toho dost.
Mam jednu znamu Slovenku co tu ma svoj business upratuje ludom domky a ma asi 3-4 dievcata co pre nu robia a vies ako dlho bola doma s malou? tyzden!!! a ona si mohla dovolit ostat doma aj rok - dva ved mala na to ludi co pre nu pracovali a predsa sla po tyzdi do prace kde pracuje fizycky hm??? ale ty si musela nemala si na vyber no nie? porovnavam to kolko toho porobim s detmi teraz ked pracujem a ked som bola s nimi doma a ti poviem skoro tak isto - pridem domov a ideme do parku,kniznice a mama pre seba cely vikend tak sa netrep cez vikedn a po veceroch to dobehnes.

linibini
14. máj 2014

obdivovať neobdivujem, chápať nechápem, príde mi to tak, že to dieťatko si vlastne vynosila pre svokru, ktorá sa oň 24 hodín denne stará (nakoľko pri ňom aj spí), neviem koľko máš rokov, v čom podnikáš, nakoľko je vaša finančná situácia nepriaznivá, ale aspoň toho pol roka... máte predsa aj svokru, jasné, nie je to jej povinnosť, hádam by vám na toho pol roka pomohla... Je to smutné, že ste to museli/chceli/ vyriešiť takto, čo ak už žiadne iné dieťatko nepríde. Daj si pauzu, buď so svojím bábätkom, čas nevrátiš späť, neuvidíš prvý úsmev, grimasy, počas dňa ho neukladáš do postieľky, nedávaš mu papať, namojkáš sa s ním, nedotýkaš sa ho, necíti tvoju vôňu... Veľa síl a rozhodni sa správne. Dostali ste s priateľom veľký dar, väčší ako akýkoľvek majetok tohto sveta, tak si ho vážte.

vercatore
14. máj 2014

Ajojte no ja pisem z vlastnej situacie.maly mal tri mesiaxe a moja zamestnankyna ma oslovila ci vy som nechcela dva dni v tt na 4hodky robit.potom bolj z toho tti dni a o tri mesiace celych 5dni robila som od 15 do 19tej.ja si to chvalim syn bol s ocinkom s babkou nasli ame si opatrovatelku.nebol a nie je na mna naviazany.mozem ist kam chc kedy chcem a estw mi aj zakyva. V aprili pred rokom sa a narodila dcerka a ta je riadny cecek mamickin.mamicku obdivujem ze to zvlada ale nemala ine vychodisko z lasky k dietatu sa neuzivia....

blackcat8885
14. máj 2014

@zuzankazil a nevies si zariadiť aby si pracovala viac z domu hoci aj za menej peňazí?Také malé dieťa podľa mna potrebuje matku,budovať si vzťah s ním.Nevravím,že s ním musíš byť 24h denne 3roky ale trochu viac času na dieťa by bolo dobré si najsť lebo dieťa rastie a už nikdy nebude taký drobček ako teraz.Aby si niekedy neľutovala,že si prišla o tie krasne chvíle s ním

augustovkaa
14. máj 2014

Dievcence a za co obdivujete mamicku ? Ze je cely den v robote a este aj na noc odlozi dieta? Preco neobdivujete svokru, mozno 60 - tnicku ktora sa musi cely den a noc starat o uplakane babetko? Cele hodiny ho nosit ked ma koliky a v noci mu zarabat mlieko. Ale hlavne ze bude dom.

tajka1986
14. máj 2014

fakt sa čudujem že na čo ti to dieťa vlastne bolo 😠 a to si tu myslia viaceré, len to nikto nechce napísať na plnú hubu 😀

janinah
14. máj 2014

položila by som si otázku kto zo zúčastnených z tejto situácie čo získal..myslím,že odpoveď je dosť jasná...všetci- stres 😒 a ďalšia otázka-dokedy to takto pôjde?dieťa rastie,len podať mlieko a vymeniť plienku nepostačí,bude potrebovať výchovu,venovanie sa,učenie...aj toto ostane na babku?...vážení rodičia,celé zlé,tie prvé mesiace veku vášho dieťaťa sa už nikdy nevrátia,peniaze boli aj budú 😒

lll2010
14. máj 2014

@zuzankazil ...ja ta obdivujem, ze to po zdravotnej stranke u teba ide. Ja som si do 3 tyzdnov po porode ledva pomaaaly sadla a to som vydrzala tak 5 min. a tak som si musela lahnut... co sa tyka maleho, nema nik pravo ta sudit...ty vies tie prave dovody...neviem, cez den, by som to neriesila, tiez zijem v zahranici a je to celkom bezne, ze zena ide skoro do prace. Ale v noci by som si ho brala k sebe a partnera "vyhodila" k mamicke...