Dva týždne po pôrode už v práci
ahojte, už ako ste si prečítali v názve, naša finančná situácia ma donútiala ísť už 13 dní po pôrode do práce ☹ žiaľ som v tej pozícii, že moja pracovná pozícia je v podstate najdôležitejšia a nemôžme si dovoliť aby som bola doma. Priateľ tiež pracuje a po práci robí ešte na našom dome. O dieťa sa nám stará svokra, priateľova mama. Doma z práce som okolo 17hodiny a niekedy robím ešte aj z domu. Všetky tieto starosti, financie, vela práce, stavba z nás urobili len jeden veľký uzlíček nervov. Priateľ zostal podraždený, pretože maly vela plače, má koliku. Nevedel sa pri malom vyspať a chytal nervy a obaja sme potom boli nevyspaty a KO. Teraz maly spinka vedľa u svokry aby sme mi vedeli fungovať cely den v praci. Strašne ma to ale štve, som z toho podraždena a neviem sa stale nejako zmieriť s tým že nie som pri malom. Strašne sa bojim toho že si drobec bude pliesť to kto je vlastne jeho matka. S malym sa snažim traviť čas keď som doma, ale je to oničom. Myslíte že malý vie kto je vlastne jeho matka ??
@zuzankazil vlastná skusenosť, matkou pre mna bola babka a nie mama a čas vrátiť nemože 😉 je to niečo,čo už neposkladáš ,to puto tam je ,ale je iné ,moja mama by dnes konala inak,ale už nič nezmení,to sa nedá nahradiť
tvoj vlak , však ešte neutiekol ,tak do neho skoč,kým možeš 😉
@zuzankazil ooooou... budem kruta, ale pride mi to, ze urobili ste si dieta a pekne odlozili, aby vas nevyrusovalo a ste s nim vtedy, ked mate na neho cas, resp. asi chut. To, ze si nastupila do prace, neriesim, proste su situacie, ze niekedy je to nevyhnutne, aj ked... no tiez by som to zvazila. ale odkladat dieta este aj na noc (ked som spravne pochopila) k babke, aby ste sa vy vyspali, boli fit a neboli nervozni? to je uz na mna silna kava poviem pravdu. Ty myslis, ze vacsina rodin ako funguje? Do rana dieta na rukach ked si to vyzaduje situacia a rano umyt zuby, nieco zajest a sup na rannu sichtu,. pripadne celodenny kolotoc doma. Dieta citi, ze si jeho matka, je tam ta vazba, ale ako tu uz bolo napisane, ten vztah bude iny (nie horsi, len iny). Vies, moja kolegyna (ma uz dospele deti) mi pred odchodom na matersku stale prizvukovala, ze nech si uzivam kazdy okamih naplno. Ked mal maly pol roka som si spomenula na jej slova a pochopila ich.... cas leti a nikdy ho nevratis. a tie doslova zazracne momenty, ked sa ti dieta formuje pod rukami, robi prve pokroky, ked ti zadžavoce niečo nove a pod.... o to chces naozaj prist?
@sashabb mozno je to vymyslena diskusia ale vela mamiciek ju obdivuje a par ich napisalo ze tiez isli skoro po porode do prace. Milujem tie reci typu ze dieta z lasky nevyzije a posmievanie sa zenam ktore su tri roky doma. Akoby to bola hanba. A chodit do prace 30-40 rokov je ok. Ved aj stastlivost o dieta je praca. A podla mna narocna 24- hodinovka.
No ja som si myslela aká som ja drsná mama 🙂 . Dva týždne od pôrodu malej pracujem , som SZČO a osoba podnikajuca na základe osobitnéo oprávnenia. Pracujem však s malou , pri sebe.. ked som u klienta , malu mi vozí opatrovatelka. Malá aj plače, aj k nej v noci vstávam a skusil by mi manžel povedat že je z toho nervozny .
Toto s ami zdá aj na môj vkus viac než drsné .
@maria1989 možno je len znechutená z niektorých reakcií. a ani sa jej nedivím.
@zuzankazil spravili ste to najhorsie, co sa v danej situacii urobit dalo a teda cudujem sa svokre, ze to pre vas robi, lebo moja mama by ma asi prizabila, keby ma take nieco len napadlo. Nie je nic zle na tom ist po 2 tyzdnoch do roboty, ked sa zena na to citi, tak na par hodin preco nie. Ale nastupit spat na fulltime a dieta posunut svokre mi pride ako velmi jednoduche riesenie situacie, dieta bokom a zijeme si zivot ako doteraz...keby nebola svokra, tak by sa ti mozno ani neoplatilo sa vratit do roboty, lebo cely plat by si dala opatrovatelke. Skus si predstavit, ze svokra tam pre vas nie je....dalo by sa pracovat aj s dietatom? Urobit si iny rezim dna aby si robila, ked dieta spi? Ten nevybudovany vztah bude v buducnosti problem. Poznam len jednu holku, co to doteraz takto urobila a chlapec (teraz uz 13 rocny) ju ignoruje, prenho nie je nic, mama hovori len babke a ked chce ist domov, tak tym mysli dom starych rodicov.
@augustovkaa ja som bola s detmi doma do ich 6. rokov
Penazi mame tak normalne, ani moc ani malo, nekupujem znackove veci a castokrat rozmyslam ci nieco kupit alebo nie, ale nikdy by som nememila ten cas straveny s detmi za viac penazi.
nemozem sudit situaciu, lebo ja som ta, co si zabezpecila dostatocnu financnu rezervu na 3 roky materskej, ktoru si aj plne vychutnam a do roboty ma nikto nedostane, je ale zase pravda ze pred materskou neposobim v sfere kde by som bola nenahraditelna, alebo kde by som bola odkazana zarabat sama na seba...., manzel ma narocnu robotu na psychiku, ale len raz by skusil byt podrazdeny alebo nervozny z maleho, iba raz...., dieta sme planovali obaja, dokonca si uz niektori v nasom okoli mysleli, ze asi mame nejaky problem, lebo stale nebolo a uz sme dlho manzelia, ale my sme isli postupne, pre niektorych sme boli materialisti, ale nikto nezil a nebude zit nas zivot za nas......., maly bude spat s nami v spalni v postielke, mozno aj v posteli a ked sa bude chciet pan manzel vyspat, tam vo vedlajsej izbe bude mat luxusnu postel vo forme gauca...., neviem si predstavit odist od tak maleho dietata na plny uvazok do prace, naopak si viem predstavit model, ktory tu bol aj uvedeny a to je home office alebo praca len na par hodin....
@andreasiskova3 Ked vam to s manzelom vyhovuje preco nie. Dieta potrebuje matku.
Ja doporučujem prečítat si knihu od Terezy Boučkovej .. Rok Kohoutu .
Pekná kniha, mna donutila zamysliet sa nad tým, že prvý rok dietata je nesmierne dôležitý a to ma primelo , mna karieristku ako svina si zvolit to že ked pracujem , mám deti pri sebe a ked som u klienta , deti vozí vonku opatrovatelka ked spia.
Túto knihu som čítala ked sa mi mala narodit tretia dcera.
Na druhej strane , tie maminky ktoré odišli na matersku dovolenku z TTP nevedia čo to je íst na matersku zo živnosti , to nie je len tak že to tu a teraz ukončím . Aspon u mna to nejde . To je ako vyskočit z rozbehnutého vlaku a nenastupit lebo už sa jednoducho nedá - klienti , viazanost zmluv...
Takže ja chápem nástup do práce po dvoch týždnoch , nechápem však nástup bez dietata a už vôbec sa nestotožnujem s tým , aby nebolo v noci so mnou .
Baby,ako je to s výškou materskej ked je niekto szco? Koľko je to minimum ?
http://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rodi...
ak plati minimalne odvody, tak 65% zo 402,50€
@zuzankazil ak chces vediet pravdu nie nebude vediet kto je jeho matka naviaze sa na osobu ktora s nim travi najviac casu! mam taku kamaratku ktora musela ist do prace 5 mesiacov od porodu jej mala ma teraz 5 rokov...starala sa o nu zatial jej mama...a co si myslis ako to dopadlo? jej mala je naviazana na babku a nie na mamu nechce s nou dokonca ani spat ani odist byvat prec kedze doteraz byvali v jednom byte...neprajem to nikomu...co si tvoj partner myslel?ze dieta je ako babika alebo pes?ze ho mozes hodit na krk niekomu inemu? lutujem tvojho maleho.... 🙄
verim ze si, ste vo velmi tazkej situacii.. hlavne v dnesnej dobe je to naozaj narocne.. clovek musi fungovat nejako.. a ked sa nauci a zvykne si na nejaky standart.. je to potom narocne.. ja ta velmi chapem.. s manzelom sme boli v podobnej situacii.. akurat ze nas dost velmi tlacil uver. pretoze platit 400€ uver plus najom.. stravu a vsetko ostatne a teda platit to len z jedneho platu je narocne.. stresujuce.. a do toho mat male dieta. necudujem sa ze ste uzlik nervov.. my sme to vsetko dokazali tahat len tak tak.. bohuzial manzel si musel najst popri praci bokovku. a ja som si tiez popri materskej privyrabala ako to slo.. mozno sa skus porozpravat v praci so sefovcami.. dat si polovicny uvazok.. lebo drobceka mas naozaj velmi malickeho. a jedine co teraz potrebuje si ty.. a co sa tyka tej koliky.. nam velmi na to pomohli kvapky Coliprev s enzynom laktaza.. skuste dat drobcekovi.. nas maly po nich bol ovela kludnejsi.. nemal bolesti a bol spokojnejsi 🙂
chapem ze mate narocne obdobie, ale davat svoje dieta svokre? vies.. chapem ze teraz toho mate vela.. je to narocne.. tazke.. ale je to cas ktory uz nikdy nevratite. aby ste si to raz nevycitali.. neviem teda aka je vasa financna situacia. ci je to naozaj az take zle, ze nemozes ostat doma.. ale dieta si vytvara vztah k matke prave v tomto obdobi.. skus sa nejako dohodnut v praci .. kratsi uvazok..alebo nastup az ked bude mat drobcek pol roka.. aby ste neprisli o dolezite momenty v zivote vasho dietata..a co sa tyka kolik.. riesili ste to s niekym? existuje teraz vela pripravkov. kazde dieta je ine.. nam pediatricka odporucila kvapky coliprev.. su cenovo prijatelne a mojej dcerke sa ulavilo po par dnoch. predtym mala hrozny plac, bolesti, krce.. teraz sme uz chvalaboh za tym obdobim.. ale vtedy nam naozaj tie kvapky velmi pomohli 🙂 skuste sa popytaj na ne.. a mozno pomozu aj vam a drobcek bude moct spavat s vami a nie so svokrou 🙂
@zuzankazil ci vie,kto je matka? Ak po praci travis cas len s nim..hadam,hej.ale ked spi vedla..no neviem,vediet to bude,ale aky budete mat vztah...tazko povedat.
ja si to ani predstavit neviem,ja sim po prvej sekcii bola na tom dost biedne,som bika vdacna,ze 2tyzdne mi,mama chodila pomahat a bola sim,stastna,ze potom som,sa pomaly davala do poriadku a ako-tak sa rozchodila... Ja si neviem,predstavit,ze by som,od neho odisla,jrd som,sla j zubarovi,hodina a20min.mimo neho,tak,som 3x volala,ako sa ma..
moje au-paircata boli od utleho veku dost s au-pairkami,az,ta starsia ma chcela volat mama,tak,sme,si to vysvetlili. Zda sa,ze maju pekny vztah,alr kedze sme len v obcasnom pisomnom kontakte,nedokazem posudit,do akej miery je blizky.
urcite skuste prehodnotit aspon to nocne spanie,nech spite vy dvaja spolu a partner nech je mimo. My tiez tak,spavame. Babo vzdy spalo so mnou,tato vedla v izbe. Mala mavala dost zle koliky,v noci aj hodinu-dve hore...
skoda,ze si si niekoho nezaucila,neviem,aka je to praca,naozaj sa neda robit z domu? Mozno by bol,maly spokojnejsi v nosici u teba a ty by si robila,co treba.
lebo vidim,ze ta to,trapi...ze s malym,chces travit viac casu..tak,drzim paste,nech sa vam,to nejak,podari. A pamataj,deti potrebuju nas cas,nie znackove topanky,oblecko a mnozstvo hraciek.
myslim ze by si mala riesit. preco je maly taky nekludny...je to normalne.. este je taky malicky,.. treba cas kym si zvykne on na vas. vy na neho.. vsetko je nove.. co sa tyka koliky.. nam pediatricka odporucila kvapky Coliprev s enzynom laktazy.. obidvoch syncekov som na nich odkolikovala. a neviem si vynachvalit..
my sme kolikovali na Coliprev-kach 🙂 po par dnoch sme videli rozdiel. maly bol kludnejsi.. brusko nuz nemal take nafuknute.. mal proglem stravit cukor v mliecku. a vdaka enzynu laktaza, ktory obsauju prave tieto kvapky sa mu to zlepsilo. aspon tak nam to vysvetlila pediatricka 🙂
@zuzankazil stavbu domu by som odlozila, to neutecie. Podla mna to budes velmi lutovat a vycitat si, ze si to neurobila inak. Dietatko potrebuje mamu, jej blizkost, pocuvat jej hlas, citit ju, mama mu je najblizsia, pri nej sa citi najspokojnejsie. Nepriprav sa o najkrajsie chvile zivota. A ze mas v praci najdolezitejsiu poziciu? Najdolezitejsia uloha je vychovat dieta, ked ste sa uz do toho bez rozmyslania pustili... Zmen to, kym mozes. Podla mna svokra mu nebude vediet dat tolko lasky ako mama, je to predsalen iny vztah, aj ked ho moze mat akokolvek rada.
to je velmi komplikovana situacia. vobec ti nezavidim. viem, ze je potrebne platit ucty. sama popri troch detoch pracujem. nastastie vsak mozem z domu. neda sa ti zemit praca? alebo zacat pracovat z domu? aspon cast prace si zober domov a rob pol dna z prace a pol dna z domu. mohlo by to pomoct...
my sme zili v zahranici ked sa nam narodilo prve dieta a nemali sme ani nikoho kto by nam pomohol. Ja som nastupila do prace tiez dost skoro, ale s manzelom sme sa striedali. Ja som robila cez den a manzel vacsinou nocne. Syn bol velmi narocne babatko, vela plakal, malo spinkal a vyzadoval neustalu pozornost. Ani neviem kedy a ako sme spali, ale v zivote by ma nenapadlo dieta odlozit ku svokre, aby sme sa mohli vyspat. Ked som cakala druhe dieta vratili sme sa na Slovensko. Manzel pracoval cez pracovne dni, ja som si odpracovala dvadsat hodin cez vikend - a to som cestovala do prace 80km tam a 80km spat. Takto sme to robili az kym som znovu nenastupila na matersku, co bolo dva tyzdne pred porodom. Syn ma dva a pol roka a dcera 5mesiacov a pomaly sa pripravujem na nastup do prace. nikto nam ani teraz nepomaha, pri detoch sa striedame s manzelom.
@sheila72 mne sa to stalo...moja mamka bola od mojich 4mes. v práci, ( otec chodil pracovať do Ruska na etapy) ani som ju nejako nevnímala.. teraz mám 34 a z môjho detstva ( do nejakých 7r.) moju mamu neregistrujem...vôbec..tak možno z fotiek 😢 😢 pamätám si len babku...žiaľ je to tak a preto si kvoli vlastnej skúsenosti, nedám vziať tie 3r. s dieťaťom..aj keď niekedy sú peniažky ltt. Medzi 2a 3tím synom som bola 2roky v práci a to bol len zhon a kolebeh a na deti čas len v 1deň v týždni a cez dovolenku..vyrástli strašne rýchlo a aj ked je to krátky čas, tak sa pomaly vzdaľovali. Som preto šťastná, že sme sa rozhodli pre tretie bábo a môžem sa takto ešte aspoň tie 2ročky venovať všetkým trom 🙂
poznám ľudí, ktorí sú zvyknutí na určitý štandard a neupustia od toho, ani za takú cenu, že dajú deti mimo, ale ak sa nedá a je velký problem aj s platením záväzkov, tak asi na výber nie je 😒 takže neodsudzujem
veľký obdiv rodinke, držte sa

@koniarova
@moni244
@pragmaticka
@doty1
Baby ja som nikde nepísala, že s tym súhlasím. Ja to taktiež nechápem, no nevyjadrujem sa, kežde sa zakladateľka vyparila.
Nedá sa to posúdiť, keďže nenapísala nič bližšie k ich finančnej situácii.
Možno je aj toto vymyslená diskusia, ktovie 😝