Dve deti
Ahojte
Rada by som sa opýtala tých čo sa to týka .
S odstupom času,myslíte že je lepšie pre vás a rodinu mať druhé dieťa počas RD s prvým alebo sa vrátiť do práce a neskôr? Netlačí ma čas,som relatívne mladá budem mať 30. MM je ale starší o 5 rokov.
Ďakujem.
@janinah brdzi ma hlavne myšlienka na prácu že budem dlho z nej preč a vypadnem z toho kola. Že o toľko rokov nebude mať trh práce o mňa záujem.
Ja mám rozdieľ 5,5 roka medzi deťmi a nemenila by som. Staršia je už viac menej samostatná a nemusím jej byť nonstop 'za zadkom' malý rozdieľ by som ja osobne nechcela.
@andy_sixx24 aj nad týmto premýšľam. Dcérka je dosť "živá" niekedy je dosť ťažké jej stíhať
Ja som mala prve v 27, 1,5 roka som bola doma a potom isla do prace. Teraz tesne po 30 budem mat termin s druhym babom. Za mna urcite lepsie vratit sa do prace, vobec si neviem predstavit byt 4-6 rokov iba doma. Podla mna to maju zeny, kt su tolko rokov doma aj narocnejsie s hladanim prace aj na dlhy cas vypadnu z pracovneho kolobehu. Budeme mat rozdiel 3 roky a necele 2 mesiace, ja by som skor dalsie dieta nechcela, dcerka uz je zvyknuta v jaslickach, rok uz nema plienky, vela veci sa jej da vysvetlit a pripravit ju na surodenca, oblecie aj napapa sa sama. Cize za mna je tie 3 roky aj viac idealny rozdiel, aby som sa obidvom vedela dostatocne venovat. Je to ale urcite individualne a kazdemu vyhovuje nieco ine.
Ja som bola 6 rokov na rodicovskej, cize 2 deti za sebou s vekovym rozdielom 2,4 roka. Ja som to tak rozhodne chcela, vyslo to, nam to vyhovovalo. Nejdem pisat, ze nemenila by som, lebo menit sa to neda😀. Nechcela som vacsi vekovy rozdiel, chcela som aby si boli vekovo blizsi aby sa vedeli spolu zahrat.
Ale po rodicovskej som sa vracala do povodneho zamestnania na povodne miesto.
Ja mam rozdiel 23 mesiacov a nemenila by som. Teraz maju uz 9 a 7. Do prace som sa vratila po vyse 5 rokoch, ale uz mi nevyhovovala moja povodna praca vobec a nova praca si ma nejak nasla sama. Za mna lepsie za sebou a potom sa uz venovat aj praci, ako ju znova prerusit🙂
Ale tak každému inak vyhovuje 🙂 mám kamošku čo má 3 roky rozdieľ a je vyflusnutá lebo starší má obdobie zobúdzania sa s revom a proste vždy tam musí niekto ešte byť keď jej muž neni doma inak by ju drblo :D to ja by som asi nedala ale zas niekto si malý rozdieľ užíva. Určite to má aj svoje výhody 🙂
Určite väčší vekový rozdiel, minimálne 6 rokov. Nemohla by som byť dlhé roky doma. Mám dve deti, nebola som doma ani s jedným tri roky. Pri mladšom som nastúpila už po roku.
@zuzanockamt a riešili ste jasle alebo ?
@natalala a dieťatko šlo do jaslí ?
Autorka:
Manžel bol 7 mesiacov na MD, potom individuálna starostlivosť, jasle do 2,5 roka, potom MŠ. Staršie dieťa nastupovalo presne v 2 rokoch do MŠ, dovtedy som bola doma.
Vekový rozdiel mám takmer 10 rokov.
Ano isla do jasliciek, ale keby si tam nezvykla bola som pripravena vratit sa spat na rodicak. Nastastie sa jej tam velmi pacilo a aj paci. Je to iba 1 trieda v rodinnom dome a deticky od cca 8 mesiacov do 3 rokov. Ani chora velmi nebyvala, za ten skoro rok a pol tak 3-4x.
Mam rozdiel 3 roky. Podla mna najhorsi vek. Obdobie vzdoru a ziarlivost. Opatovne by som isla do mensieho vekoveho rozdielu.
To veľmi závisí od toho v akej oblasti pracuješ. Ja robím v IT a absolútne si neviem predstaviť, že budem doma s dieťaťom napr. dva roky, potom sa vrátim na 5 rokov do práce, a potom znova na materskú. To je absolútne šialenstvo (aspoň v tomto odbore a z môjho pohľadu). 😀 Roky si buduješ po škole kariéru, ideš na materskú, potom znova do práce, a potom znova na materskú? Pre mňa by to nemalo žiadny zmysel už len preto, že je to veľmi dynamický odbor, ktorý sa rýchlo mení. To by znamenalo začínať tretíkrát od začiatku - 1x po škole, 2x po prvej materskej, 3x po druhej materskej. Podľa mňa blbosť, ale mne bohato stačí jedno dieťa, čiže ja dilemu nemám. Ak by som ale chcela viac detí, dám to čo najskôr, po materskej sa vrátim do práce a už sa venujem len kariére bez prerušenia.
My mame rozdiel 3r 3m a ked prva mala necele 2 roky tak som isla do prace ☺️ Tam som sa trosku zregenerovala, odpocinula si a potom som celkom rada isla aj znova na MD. Keby som medzi tym nemala pauzu tak neviem ako by som to zvladla lebo mna to doma nebavilo 🤷🏼♀️
To je velmi individualne, zavisi aj od tvojej prace a nastavenia. Ja urcite medzitym do roboty.
Medzi mojimi chlapcami je rozdiel 1r10m. Radšej si chcem materskú odkrútiť naraz a potom do práce. Aj výbavu po staršom synovi využijem, nemusím to niekde skladovať a čakať roky, kým to znovu využijem. Prácu mám istú, tak sa o to neobávam, že by som si musela hľadať inú. Ja by som nemohla nastúpiť do práce, znovu si zvykať na pracovný režim, o 2-3 roky otehotnieť a znovu si zvykať na materskej na únavu a nedostatok spánku. A potom zase do práce. Proste keď už v jednom kole na materskej, tak radšej pokračujem aj s druhým dieťaťom.
za mňa je úplne ideálny model, ktorý by som za nič nemenila vekový rozdiel 3 roky, teda reťazová MD avšak s tým, že ja fungujem pracovne bez prerušenia od nástupu na prvú MD, popri deťoch, 90% z domu, čiže sa nemám kam ponáhľať, keďže som skĺbila kariéru s rodinou a žiadny nástup do oráce som medzitým riešiť nemusela. Byť 3 alebo 6 rokov doma bez práce by bolo pre mňa tiež jednoznacne nie..Ale ja som mala tento plán v hlave veľmi dlho pred MD a išla som si za tým..Aj keď ma okolie odhováralo, po skoro 5 rokoch, čo takto fungujem môžem povedať, že to bolo jedno z naj rozhodnutí v mojom živote..
Je to individuálne ja som mala tri deti do 7 rokov potom dlhšia 8 ročná pauza a potom dve dievky mám ich teraz vo veku 29,25,22,14,10
Ja mám trojročný rozdiel a za mňa je to ideál 🙂 podľa mňa čím menší vekový rozdiel medzi deťmi, tým lepšie..aspoň za seba napíšem, že taký 5 ročný rozdiel a viac mi už príde ako mať dvoch "jedináčikov", ale to je iba môj názor..
Moji maju rozdiel rok a 2 tyzdne. Nemenila by somm. Vsetci ma plasili ake to bude tazke a nezvladnem to. A nakoniec sami sa zahraju a to maju 1 rok a 2 roky, spolu spavaju.. Je to super. Mam hracky nemusim ich o 5 rokov vykladat, plieny vylozene a vsetky veci. Je to naozaj super takto
Pri mojej profesii (právo) som si nevedela predstaviť, že sa vrátim do práce, dostanem sa znovu do pracovného kolobehu, naštudujem si zákony, zvyknem si a potom znovu odídem na MD, znovu z toho vypadnem a znovu sa budem učiť všetko nanovo, absolútne nie. Ja som chcela deti hneď po sebe, keby sa podarilo mala by som ich ešte skôr, ale nedalo sa kvôli zdravotným problémom. S druhým bábätkom, ale neplánujem byť doma celé tri roky - 6 rokov doma je pri mojej profesii tiež veľký škrt. Keď bude mať cca 1,5 roka max 2 roky chcem riešiť jasličky, doba je zlá, muž nezarobí tak dobre ako ja a aj mi práca svojím spôsobom chýba, po dvoch rokoch doma cítim, že som z toho už vyšla, návrat bude ťažký, aj sa toho bojím, preto to chcem zažiť maximálne raz. Podľa mňa je menší vekový rozdiel najskôr náročnejší pre matku, ale určite ak sa nájde systém, tak je to super, deti sú si blízke. Dúfam, že to zvládnem, ale mám aj obavy, že ako to starší synček zvládne, je na mňa veľmi fixovaný, bojím sa trochu, či všetko zvládnem, či budem dobrá mama obom detičkám. Všetko má svoje pre a proti. U mňa zavážil aj vek...mám 33 dlho som čakať nemohla. Povedala som si, že buď sa podarí v rámci reťazovej materskej, alebo budeme mať len synčeka - vďaka Bohu aj za neho. Podarilo sa a ja verím, že všetko dobre dopadne a budeme mať dve detičky, tak ako som si to vysnívala.
To je veľmi individuálne. Medzi mojimi dcérami je 8 rokov a je to v pohode, staršia mladšiu veľmi ľúbi.
Je to iba o tom ako to vyhovuje tebe.
Ja mam rozdiel 20 mesiacov a nemenila by som.
S prvou bol doma aj mm, teraz si obe "užívam" zase ja. Je to dakedy o hubu, ale nemenila by som. Ja by som to nechcela tak ze rozdiel co ja viem 5 a viac rokov. Vypadnúť z toho kolotoča a potom po co ja viem 2 rokoch zase ist na MD. Ale to som ja, tebe to moze vyhovovať inak.
A este je aj rozdiel pokial sa mas kam vrátiť a akú máš aj pracu. Ja som sla po MD do prace a robila som az do nástupu na druhu MD. Teraz chcem byt doma s tým ze ked staršia pojde v septembri do skolky, s mladšou mi bude pomáhať mama a ja pôjdem na polovičný do prace.

Čím skôr po prvom.